måndag 28 februari 2011

Ekologisk mat

Ekologisk mat har blivit väldigt populärt de senaste åren och de flesta köper säkert sådana produkter mer eller mindre. Själv köper jag då och då, tillhör alltså inte de största entusiasterna, men jag tycker att tanken är god. Sedan vet jag att det kan ifrågasättas om all vår mat här i väst ska vara ekologisk odlad eller ekologiskt framtagen då det kräver större ytor både för odling och bete och skulle hela vår jords befolkning ställa dessa krav så skulle det bli problem och vilka vinner den tävlingen? Precis, västvärlden i de flesta fall.

Hur som helst så tycker jag ändå att vi ska dra vårt strå till stacken och att undvika gifter är definitivt ett steg i rätt riktning och det handlar även om att köpa säsongsanpassat och minska transporterna. Men där har man mer att fundera över, för det är inte transporterna som skitar ner vår natur mest, utan produktionen av det vi äter. Jag har tagit upp det tidigare och jag gör det igen: kanske är det hela vårt konsumtionsmönster som ska ses över? Ingen kan väl säga emot att vi överkonsumerar både mat och annat som vi inte ens behöver för vår överlevnad? Jag är själv med och bidrar, det är vi alla och det handlar inte bara om att vi äter för mycket eller äter sådant som vi inte behöver, till exempel godis och chips. Det handlar även om att vi numera sedan många många år är vana vid att kunna köpa precis vad vi vill och det exakt när vi vill. Känner vi för apelsiner eller jordgubbar så förväntar vi oss att finna det i våra butiker oavsett årstid. Sedan är det en annan sak att det inte smakar lika bra året om, men finnas där det ska det. Vi tycker också att det ska tillhandahållas diverse exotiska frukter, kött från exotiska djur och vi vill kunna köpa vin från olika världsdelar. Jag menar inte att vi ska gå 50 år tillbaka i tiden och jag skulle själv uppleva det väldigt trist om det försvann en massa produkter från hyllorna, men vi kanske bör bli en aning mer medvetna som konsumenter för jag tror att vi kan påverka vår miljö en hel del även om vi fortsättningsvis kommer att unna oss sådant vi gillar. Men att ha koll på vilka fiskar som är på väg att bli utfiskade, vilken säsong det är för olika varor, hur vi kan undvika gifter och transporter och så vidare är ändå något som vi alla bör tänka på. Sedan kan man ju undra om vi behöver köpa chips i halvkilospåsar eller om de gamla hederliga 200-grammarna inte är tillräckligt? Det är överkonsumtion som inte gynnar vare sig miljön eller hälsan.

Men för att återgå till ekologisk odling: Förra året handlade vi i Sverige ekologisk odlad mat för 7,2 miljarder kronor. Det är en enorm summa. Tyvärr börjar våra inköp av ekologisk mat att plana ut och efterfrågan ökar alltså inte längre i den takt som handeln är van vid. Till exempel så frågar vi inte lika mycket efter ekologiskt kött längre. Visserligen vill fler och fler ha ekologisk skinka till jul, men resten av grisen då? Den bör vi väl också äta upp. Fast (även om jag är väl medveten om att jag kanske helt är ute och cyklar) så finns chansen att fler är som mig, alltså inte vill äta gris på grund av hemsk kastrering och då blir det kanske bara julskinkan som prioriteras om man inte kan motstå den.

söndag 27 februari 2011

Gräddost från Wernersson

Vid några tillfällen tidigare har jag skrivit om ost och som ni kanske minns så finns det tillsatser i ytskiktet, vilket enligt tillverkarna inte ska påverka osten i sig och det kan de mycket väl ha rätt i, men det känns ändå trevligare att slippa tillsatser som man inte vill ha. Wernersson har en ost som heter "gräddost" rätt och slätt och den har ett mer tilltalande innehåll:

pastöriserad komjölk
mjölksyrakultur
salt
ostlöpe

Mer behövs alltså inte för att tillverka en god ost. Fetthalten är visserligen 38 %, men en god ost är svårt att kompromissa bort och det finns ofta något annat man kan dra ner på ifall man är rädd för att få i sig för mycket fett eller vad det nu kan vara. Den här osten är för övrigt lätt att skiva ostskivor av för den är trots sin fetthalt inte speciellt kladdig. Men den har naturligtvis lite annan konsistens än andra ostar och normala hårdostar innehåller runt 26 - 31 % fett. På kul sökte jag ordet ”ost” på google och fick 227 000 000 träffar! Jag trodde först att jag hade läst fel, men det hade jag inte och vill du veta mer om ost så finns där massor att läsa.

lördag 26 februari 2011

Fransyska från EU

Nu – för det var i alla fall första gången jag såg märkningen – anser visst vissa handlade att EU är ett land som man kan märka kött med. Idag kom nämligen ett reklamblad i brevlådan där man sålde billig fransyska från EU. Det säger ju för sjutton ingenting! Visst, vi har gemensamma regler för djurhållning, transport med mera, men man ska vara väl medveten om att där upphör många gånger likheterna. Det är åtminstone den uppfattning som jag har fått genom till exempel tidningar. Sverige är inte alltid bäst på djurhållning, det tror jag inte en sekund, men jag tror att vi många gånger har ett annat förhållningssätt till djur än i en del andra EU-länder. Men det spelar ingen roll i just det här fallet, för EU är inget land och man kan inte märka en produkt på det här viset.

Det är hur som helst uppenbart att det inte är svenskt kött och det är även uppenbart att köttet kommer från ett land som butiken anser sänker statusen för det.

Kreativiteten är stor när det gäller att få oss konsumenter att handla olika varor. Jag hoppas att fler uppmärksammar sådant här och inte köper varor som man inte är öppen med varifrån de kommer. Sedan har inte jag på fötterna för att kunna uttala mig om att vissa länder har så dålig djurhållning eller ger så dåligt foder, så man ska låta bli att handla från dem, men handlare som marknadsför sitt kött på det här viset spär på misstankar som till och med kanske är obefogade. Det är trist, men vi konsumenter har makt, bara vi utnyttjar den. Jag kommer alltså inte att köpa EU-kött, för mig säger den märkningen ingenting.

fredag 25 februari 2011

Chokladdryck

Det är ett antal år sedan som jag slutade köpa chokladpulver blandat med socker och förmodligen en del annat, som sedan skulle röras ut i mjölk. Inte för att jag inte gillade smaken, men jag tyckte att jag fick i mig alldeles för mycket socker.

Utöver pulver som ska blandas med mjölk, så finns det pulver som ska blandas med vatten och en sådan påse fick jag förra veckan när jag var på konferens eftersom jag inte gillar kaffe och te. Eftersom jag sällan dricker sådant här så tänkte jag att jag sparar påsen så att jag kan titta på innehållet efteråt och så här ser det ut:

skummjölkspulver
socker
fettreducerad kakao (8 %)
salt
aromer
klumpförebyggande medel (E 551)
förtjockningsmedel (E 466)

Jaha, vad kan då detta betyda? Aromer kan ju vara precis vad som helst, både naturliga och syntetiska eller framtagna ur diverse konstigheter som i och för sig kan betecknas som naturliga. Vi går vidare till E 551, alltså kiseldioxid och detta är en naturlig tillsats. Nästa, E 466 är framställt ur cellulosa och det kommer från växternas cellväggar. Jag ska mejla och fråga vad aromerna är för något, men om det kommer svar eller inte återstår att se. Gör det det så lägger jag som vanligt ut svaret här på bloggen.

torsdag 24 februari 2011

Bedöva grisar

Snart, snart så får grisuppfödarna själva bedöva sina kultingar före kastreringen. Jag vet att det finns många som hävdar att grisarna knappt känner något och att främsta anledningen till att kultingarna skriker beror på att de hålls fast under ingreppet. Fast det är svårt att köpa den förklaringen fullt ut. Nog vet väl de flesta hur en stressad gris låter och det är verkligen ett skrik från någon som låter mer än bedrövad och det behövs inte ens fasthållande för det för grisar kan bli väldigt upprörda utan att de är utsatta för något fysiskt, men ändå... Att de inte skulle ha speciellt ont av ingreppet och att det är övrig stress som gör att de skriker är svårt att tro. Sedan kan man väl ändå undra: varför ta risken att utsätta grisarna för något plågsamt när det inte är nödvändigt?

Hur som helst så gäller den nya regeln från 1 april och innebär alltså att veterinärer får skriva ut bedövningsmedel till grishållaren som själv kan bedöva. Som det är nu så måste veterinären ge bedövningen och det är uppenbarligen inget som fungerar med tanke på att man inte utnyttjar möjligheten.

Nu är det alltså bara en dryg månad kvar till man förhoppningsvis kan köpa griskött igen och det gör mig bedrövad över att det här har pågått i alla år och att vi konsumenter inte har gjort mer för att förhindra det. Men det gör mig än mer bedrövad att det finns människor som utsätter djur för sådana här saker. Jag hoppas att vi snart ska ha kommit tillrätta med det här med kastreringen och det till 100 procent så att inte en enda gris behöver lida igen.

onsdag 23 februari 2011

Kapris

Det var länge sedan jag skrev om kapris och då om Icas som alltså var utan onödiga tillsatser. På fredag ska jag prova ett nytt pastarecept, ett italienskt och jag bad maken köpa med kapris hem vilket jag alltså behöver till rätten. Han köpte en sort som jag inte hört talas om tidigare och det ska bli spännande att se om den har lika bra innehåll som den förra sorten. Så här ser det ut:

kapris non pareilles
vatten
vitvinsvinäger
salt

Det där såg ju bra ut och märket är Paradiso. Non pareilles betyder att det är den högsta kvalitén av kapris, vilket informeras om på etiketten. Kriteriet är att kaprisen får vara högst 7 mm i diameter. Vidare står det att kapris är blomknoppen från kaprisbusken. Som sagt var: man lär så länge man lever!

tisdag 22 februari 2011

Färdiglagade rätter

Helfabrikat har jag vidrört vid några tillfällen och jag ska erkänna att jag har många åsikter om det här. Vissa skulle jag aldrig ens överväga att köpa och går alltså hellre hungrig, andra tycker jag smakar bra och har inget större problem med. Eller rättare sagt jag kan tycka att det är riktigt goda, men nu när jag läser innehållet i det mesta jag äter så blir det lite jobbigare så klart.

Men det jag tänkte berätta är att av dem som köper färdiglagade rätter så anser hela 35 procent att det känns dåligt att göra det, ändå sätts bekvämligheten framför en stund vid spisen. Nu tror jag att man många gånger är mer orolig än vad man behöver vara, för flera av dem som säger att de tycker att det känns dåligt att köpa dessa produkter är rätta för sämre innehåll eller transfetter. Transfetter har fasats ut mer och mer och det är tyvärr svårt att undvika tillsatser även när du lagar din egen mat, även om chansen att slippa dem är större.

Fast visst är det så att ju mer tid man lägger på sin matlagning, ju bättre äter man och man får dessutom njuta av bättre smaker och kanske även konsistens beroende på vad man lagar. Jag hoppas att dessa 35 procent prioriterar om, för mat är en så stor källa till njutning att det känns lite synd att ersätta exempelvis hemmarullade köttbullar med färdiglagade eller köpa pizzasås istället för att göra egen eller ännu ”värre” köpa pulversås istället för att vispa ihop en hemlagad dito. Som arbetandes många timmar i veckan så vet jag att man inte alltid har möjlighet att laga middag, men man kan kompensera mycket genom att göra några portioner extra när man har tiden. Att till exempel äta medhavd matlåda på jobblunchen med hemlagad mat istället för att äta frysta lådor eller gå på lunchrestaurang är bra både för hälsan, för figuren och för plånboken. Visst måste man få vara bekväm ibland, bara det inte blir för ofta.

måndag 21 februari 2011

EFSA - European food safety authority

Två gånger tidigare och för ungefär ett år sedan skrev jag om EFSA och jag tycker därför att det är dags att berätta lite mer om myndigheten. Det är en myndighet som lyder under EU och alltså finns tillgänglig och samarbetar med alla våra 27 medlemsländer. EFSA har samarbete med den främsta forskningen inom kost och hälsa och uppdaterar hela tiden sitt arbete och utvecklar det för att bland annat vi som konsumenter ska hälsosam kost.

Jag har respekt för arbetet som utförs, men precis som jag tidigare har sagt så önskar jag att man vore hårdare när det gäller tillsatser. Dock finns en stor öppenhet och man kan läsa om det som händer på sajten efsa.europa.eu

Livsmedelsverket är både samarbetspartner och stöd i EFSA:s arbete och du kan även gå in på slv.se och läsa om samarbetet.

Våra regeringar har naturligtvis makt när det gäller vår kost och så här står det på regeringens sajt:

"De vetenskapliga och tekniska frågorna i samband med livsmedels- och fodersäkerhet blir mer och mer betydelsefulla och komplexa. Som ett stöd för lagstiftarna inrättades Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA (European Food Safety Authority) den 1 januari 2002. EFSA är placerad i Parma, Italien."

Som ni ser så kan man hitta information på många olika ställen och börjar man rota i det här så känns det snart som en djungel, men det är både viktigt och intressant, så det kan vara mödan värt att åtminstone kika lite på de olika sajterna för att få bättre kunskap och det vi äter och dricker. Det är ju trots allt vår egen hälsa som det handlar om!

söndag 20 februari 2011

Böngroddar från Mrs Cheng's

I juli i somras så granskade jag innehållet i Icas böngroddar på burk och nu har jag kollat även Mrs Cheng's och deras innehåll ser precis lika bra ut:

böngroddar
vatten
salt

Sedan finns det naturligtvis en hel del andra saker som man kan rota i som transporter, arbetsförhållanden, förpackning och så vidare. Tyvärr har jag inte möjlighet till denna djupdykning med allt som jag skriver om, men det vore givetvis intressant att ha full koll på allt som rör allt man äter och dricker. Dock gör jag då och då en lite djupare analys av ovanstående, men utöver att det tar tid, så är det svårt att hitta information många gånger. Ni som läser bloggen vet till exempel att svaren är mer tunnsådda när det gäller sådant som man inte har någon lust att diskutera öppet och detta trots att jag alltid lämnar fullständigt namn och alltid är vänlig i mina brev. Jag har heller aldrig hängt ut någon på bloggen och det är jag glad över så här i efterhand nu när jag har bloggat ett tag, för jag tror att det är än svårare att få svar om man har en baktanke med det man gör.

Hur som helst så är alltså det här den andra sortens groddar på burk som jag granskar innehållet i, men jag ska kika på fler, för två sorter säger inte tillräckligt mycket. Men om man nu lämnar själva innehållet, så kan man tycka att dessa burkar borde fasas ut; varför inte sälja böngroddar i vakuumförpackningar? Så säljs ju oliver och soltorkade tomater ibland. Det borde inte vara något problem och det känns spontant som att det vore bättre än metallburkar. Debatten kommer säkert, den brukar göra det gällande det mesta men till dess så ska jag försöka ta reda på mer om varför valet faller på metall istället för plast hos våra producenter.

lördag 19 februari 2011

Brieost

Mitt allra första inlägg 26 maj 2009 handlade om Brieost och sedan gjorde jag en uppföljning lite senare angående osten eftersom jag hade en fundering gällande innehållet. Sedan dess har jag inte ägnat mig åt brieost någonting och det kan kanske verka märkligt, men det är så många olika saker man ska läsa innehållsförteckningarna på och så mycket annat som man vill ta reda på angående allt som vi äter och även dricker för den delen. Men nu sitter jag här med min blogg och en nyinköpt brieost liggandes på bordet bredvid mig. Det ska bli intressant att se vad den innehåller. Naiv som jag emellanåt är så tror jag att den har ett bra innehåll, men realistisk som jag också är, så har jag lärt mig att till synes likadana produkter kan innehålla helt skilda saker.

Innehållsförteckningen i brieosten (alltså den andra som jag skriver om här på bloggen, men jag lovar att jämföra innehållet i fler) är:

fransk vitmögelost framställd av mjölk (31 %)
salt (1,4 %)
kraftigt saltad ostlöpe
penicillium candidum

Den sista ingrediensen är enligt Wikipedia en mögelsvamp som tillsätts i brieost och camembertost. Tillverkaren av osten heter Brie Moulin.

tisdag 15 februari 2011

Thai sötsur chilisås

Sötsur chilisås är populärt och finns i alla möjliga varianter i våra butiker. Allra bäst sortiment har så klart de asiatiska affärerna och priserna där är dessutom ofta väldigt bra. Smaken är ofta snarlik, men det finns skillnader och man får smaka sig fram till sin egen favorit. Men som vanligt så är det inte bara smaken som styr valet, åtminstone inte för min del, utan även innehållet. Jag var när jag bestämde mig för att blogga om den här såsen idag, ganska säker på att jag hade skrivit om sötsur chilisås tidigare, men det hade jag inte. Däremot har jag skrivit om sweet chilisauce/sås en gång och det var nog det som jag hade i bakhuvudet. Tyvärr var inte den produkten tillsatsfri, men vi kanske har bättre tur nu. Det här innehåller såsen:

socker
vatten
röd chili
salt
vitlök
ättika

Ja det var ju inget att klaga över. Det ser väldigt bra ut. Då kan jag också avslöja vem som har tillverkat såsen och det är Ying. Ingen tillverkare som jag känner igen sedan tidigare, men har de lika bra produkter i övrigt så kan det vara värt att lägga på minnet.

måndag 14 februari 2011

Saltinersvar

Så här skrev jag till tillverkaren av Saltinerna, alltså de salta kexen:

Hej, jag har köpt era Saltiner och då innehållsförteckningen var bristfällig så gick jag in på er sajt, men där fanns inte heller svar på det jag sökte så jag mejlar er därför. Det jag vill veta är vilken typ av vegetabilisk olja de innehåller samt vad "arom" är för något.

Hälsningar Katharina Wallenborg


För mig som nyfiken konsument så är det jättekonstigt att gå in på en sajt, söka på "produktinformation" och inte kunna få svar på dessa enkla, grundläggande frågor som ju avgör om jag ska köpa kexen igen eller inte. Svaret kom snabbt hur som helst och så här säger kextillverkaren:

Hej och tack för Ditt mail!

Den vegetabiliska oljan i Saltiner är en blandning av raps-, palm- och sheaolja.
Aromen är en smörarom.

Vänliga hälsningar

XXX KEX AB

Boel Regnell


Jag skrev och tackade och passade på att fråga om de har planer på att ta bort palmoljan. Vi får se vad de säger om det.

söndag 13 februari 2011

Saltiner

Alltså salta kex. Jag gillar verkligen det och ost till. På framsidan av förpackningen står det att det inte finns vare sig härdat fett eller transfetter. Bra! Kan man hoppas att resten av innehållsförteckningen är lika bra och att det inte finns annat elände i? Vi får väl se. Så här ser det i alla fall ut:

vetemjöl
vegetabilisk olja
vetestärkelse
socker
salt
bakpulver (hjorthornssalt, natriumkarbonat)
kornmaltextrakt
jästextrakt
arom

Natriumkarbonat förekommer både naturligt och kemiskt och jag hittar inget farligt med tillsatsen. Arom däremot kan ju vara precis vad som helst, så jag ska mejla och fråga vad det är och jag ska även höra mig för angående oljan. Jag hoppas verkligen att det inte är palmolja. I så fall köper jag inte de här kexen igen.

lördag 12 februari 2011

Makrill i tomatsås

Det är nu mer än 1½ år sedan som jag skrev om makrill i tomatsås och innehållet i den sorten, vilken var Icas, var alltså bra. Sedan har tiden gått och jag har inte funderat så mycket mer på makrillen. Det brukar bara vara ett par sorter som vi köper, men nu testade vi en ny sort och jag blev nyfiken om den här har lika bra innehåll som Icas.

Så här ser innehållsförteckningen ut:

makrill (70%)
tomatpasta (13 %)
stärkelse
modifierad stärkelse E 1442
vatten
socker
salt
kryddor

Hm... Det här var ju inte så rolig läsning. Det är totalt obegripligt varför man väljer sådant här innehåll när det inte behövs. Jag har tidigare skrivit att jag inte har hittat något om att just E 1442 skulle vara skadligt, men modifierad stärkelse är kritiserat och vissa hävdar trots allt att det kan störa immunförsvaret. Personligen är jag inte tillräckligt insatt för att veta huruvida det stämmer eller inte, men jag ser ingen anledning att tillsätta det här då risken finns. Varför är det enligt våra myndigheter okej att spela rysk roulette med vår hälsa? Jag påstår inte att tillverkaren av denna makrill i tomatsås nödvändigtvis gör det, men det här är bara ytterligare en av alla dessa tvivelaktiga livsmedel som fyller våra hyllor i affärerna som vi besöker för att handla mat för vår överlevnad. Ibland blir man bara så trött på eländet!!!

torsdag 10 februari 2011

Mexikansk mix

Mix och mix, snarare oranga knögliga snacks skulle jag kalla dem, för någon mix är det inte utan alla små snacksbitar är likadana. Med det sagt: nu ska kolla vad de innehåller. Jag har läst tidigare för, men det var länge sedan så jag vet inte vad som är i. Dock så minns jag att de inte var tillsatsfria, men det finns ju olika sorter. Så här ser innehållet ut i påsen som jag har:

ris (52,06 %)
vegetabilisk olja (23,34 %)
sojasås (15,31 %)
socker (7,86 %)
stärkelse (0,92 %)
maltodextriner (0,31 %)
chilipulver (0,16 %)
färgämne E 160c

Maltodextrin kommer ofta från potatis och majs. Det är en stärkelse, vilket även ingrediensen ovanför är, men där framgår det inte vilken typ av stärkelse det är. Vidare har vi färgämnet och det utvinns ur paprika. Vissa påstår att det är ohälsosamt med tanke på att det används lösningsmedel för utvinningen. Redan i augusti så lovade jag att luska vidare i det här, men jag har faktiskt glömt bort det. Jag lovar att ta tag i det nu. I övrigt så kan jag väl inte påstå att det var så illa som jag trodde, men innehållsförteckningen är inte helt tydlig och jag är som sagt var osäker på färgämnet, så jag väljer att inte sätta ut tillverkarens namn.

onsdag 9 februari 2011

Myt enligt mig

Som jag tidigare har skrivit så anser jag inte att det alltid går att hävda att bra mat är dyrare än dålig. I vissa fall så är det så, men lagar man sin egen mat så skulle jag vilja påstå att man får bättre mat till en billigare penning. Handlar man dessutom när det är extrapris och är allmänt prismedveten så kan man få ner matinköpen med ganska stora summor. Som trebarnamamma har jag fått lära mig att ha koll på både priser och att lära mig laga bra mat.

Hur som helst. Jag har ägnat en stund åt att leta på nätet efter både det ena och det andra och landade till sist på regeringen.se och klickade mig fram till ett tal av vår folkhälsominister Maria Larsson. Hon höll det för två år sedan på en konferens om övervikt. Jag har stor respekt för ministern, så enda anledningen att jag plockar ut en mening och citerar henne beror på att jag blir ledsen över att även vår Larsson stämmer in i myten om att det är dyrare att äta nyttigt. Speciellt som hon lyckas motsäga sig själv i samma andetag: "I mer resurssvaga områden äter barnen mindre grönsaker, och äter mer snabbmat till middag. Det här handlar till en del om livsmedelspriserna".

Alltså, om man äter mindre grönsaker och mer snabbmat, då blir det verkligen dyrare. Alla som någon gång har köpt snabbmat om det nu är i form av en hamburgare, pizza eller smörgås eller vad det nu kan vara, vet att det är mycket dyrare än bra mat. Ta en pizza till exempel. Beställer du en hämtpizza så får du betala någonstans mellan 40 - 70 kronor och är man en familj som ska äta middag så kommer man lätt upp i ett par hundralappar. Gör man pizzan själv så blir det en bråkdel av kostnaden och köper man vitkål eller någon sallad och blandar med tomater och lite annat så har man en både billigare och bättre måltid. Pizza behöver nämligen inte vara dåligt, speciellt inte om man gör den själv för då bestämmer man vad som ska vara på och hur mycket pålägg det ska vara (på pizzeriorna är det tyvärr snålt ibland) och man kan göra degen nyttigare med lite fullkornsmjöl om man vill.

Men struntar man helt i den här typen av mat och kanske väljer att göra en gryta med mycket grönsaker och nötkött till exempel så lovar jag att man för snabbmatspengarna får både två och tre middagar som säkerligen är godare dessutom.

söndag 6 februari 2011

Ekologiskt odlat vin

Det är snart fyra månader sedan som jag gjorde mitt (hittills enda) inlägg om vin. Har har tiden kunnat gå så och jag inte har skrivit mer om detta livsmedel, som är det enda som inte behöver innehållsdeklareras? Men bättre sent än aldrig och jag tänkte kort och gott berätta lite om hur du hittar de här vinerna och varför du ska välja dem framför andra.

Du hittar enkelt de KRAV-märkta vinerna i varukatalogen genom att de är markerade med en grön prick. I butikerna finns dessutom en symbol på hyllorna som är grön med vit text där det står: "Ekologiskt odlat". Än så länge är det dock ett mycket begränsat utbud, men efterfrågan verkar öka och det bra. Kraven som systembolaget följer är krav som har upprättats av EU.

När man odlar på vanligt vis används en del bekämpningsmedel som man vet är giftiga. Det påverkar så klart vår natur, men kan säkert påverka även vår och odlarnas hälsa och glöm inte hur den biologiska mångfalden förstörs! Många argument emot alltså. Ändå är det så lätt att glömma allt det här när man står i butiken och ska välja vin. Snarare funderar man på hur det passar till maten man har planerat, vilket land det kommer ifrån och vilka druvor det innehåller. Eller också är man så ytlig som jag kan vara emellanåt och helt enkelt väljer en flaska med fin etikett som ser bra ut i vinkylen.

Nu är det inte så att alla andra viner är dåligt odlade för det används olika mycket bekämpningsmedel med mera i olika odlingar. Flera exklusiva viner är för övrigt ekologiskt odlade även om det inte står något om det på etiketten. Det bästa du kan göra är därför att fråga i din butik vilka val som är de bästa om du inte hittar det du söker bland de KRAV-märkta sorterna.

lördag 5 februari 2011

Svar om kexen

Redan igår kom svaret från Livsmedelsverket. Det var föredömligt snabbt svarat tycker jag och svaret var väldigt intressant måste jag säga. Så här ser det ut:

Hej! E 431 får bara användas till vin. Ett av ursprungsämnena som man framställer det av (etylenoxid) kan vara cancerframkallande. Därför har man infört gränsvärden för etylenoxid som är under gränsen för vad som kan spåras.

Med vänlig hälsning
Gunilla Henrysdotter
Upplysningen

Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se


Jag svarade och tackade naturligtvis och berättade att jag hade hittat tillsatsen i kex och bara en kvart senare kom svar igen och så här skrev verket:

Hej! Då tycker jag du ska vända dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i kommunen som kan kolla på produkten.

Med vänlig hälsning
Gunilla Henrysdotter
Upplysningen


Jag som har gnällt så på dem måste ju säga att det här var ett rakt och bra svar och det kändes bra att de reagerade som de gjorde. Givetvis ska jag gå till min miljö- och samhällsförvaltning där jag bor. Regler måste givetvis följas och speciellt viktigt är det ju i fall som det här. Vet inte om jag borde berätta det, men idag har vi ett nytt paket med de här fullkornskexen. Maken var och handlade och jag hade inte hunnit berätta om innehållet. Ja ja, vi dör väl inte av ett paket till, men det här var definitivt det sista som passerade vår tröskel, det kan jag lova!

fredag 4 februari 2011

Fullkornskex

Häromsistens så köpte vi en för oss ny sorts kex. De är mycket goda kan jag säga. Vi var lite stressade och läste bara som hastigast vad de innehöll och faktum är att vi snart har ätit alla och ännu är innehållsförteckningen inte lustläst. Vis av lärdom sedan tidigare så vet jag att just kex, där kan man hitta mycket mer än vad man vill, åtminstone enligt min mening, men ibland ser innehållet faktiskt bra ut och jag hoppas att den här sorten hör till de bra kexen. Så här ser innehållet ut:

vetemjöl
fullkornsblandning (havremjöl, krossade vetekorn, grovt rågmjöl, rågvetemjöl, rismjöl från brunt ris, grovt kornmjöl, ljust bovetemjöl)
flytande rörsocker
solrosolja
vetemjöl)
krossade vetekorn
havregryn
vetekli
sesamfrö
vasslepulver
honung
havssalt
maltextrakt
vatten
bakpulver (E 55, E 503, E 431)
lökpulver
rismjöl

Wow, vilken lista! E 55 var svårt att hitta något om, inte ens livsmedelsverket har med tillsatsen under godkända e-nummer. E 503 är bakpulver, visserligen syntetiskt framställt, men det verkar vara okej. E 431 däremot, alltså polyoxietylenstearat, har i djuröförsök (enligt äkta vara) har visat sig vara canserframkallande. Eftersom jag är nyfiken på att få veta mer, så har jag mejlat Livsmedelsverket och så här skrev jag:

Hej,

Jag har läst att tillsatsen E 431 kan vara cancerframkallande. Stämmer det? Jag har letat på er sajt för att hitta information om tillsatsen, men det finns just inget att läsa om den. Var kan man få mer information?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Som ni förstår så kommer jag inte att skriva vem som har gjort fullkornskexen och jag kommer heller inte att köpa dem igen.

onsdag 2 februari 2011

Tyskt dioxinkött

Nu säljs tyskt dioxinkött billigt i Sverige. Men mycket av det går till exempelvis skolkök. Dock konkurrerar det med svenskt kött i våra butiksdiskar. För er som följt min blogg så vet ni att jag bestämt avråder från att köpa griskött med tanke på den avskyvärda kastreringen som svenska slakterier ägnar sig åt. Det är inte nödvändigt att köpa just kött från grisar så länge man inte är mer human och som jag tidigare har nämnt så vore det bra om vi åt mer viltkött då dessa djur har fått leva i frihet och vuxit upp på ett naturligt sätt.

Men nu äter folk trots detta grymma beteende från oss människor alltså gris och då är ju frågan vilket kött man ska välja: billigt tyskt eller dyrare svenskt. Enligt livsmedelsverket så har inte halterna som visat sig vid provtagning överstigit gränsvärdena för vad vi klarar av. Jag ifrågasätter inte det verket säger, men kopierar ändå en text från deras sajt:

Fakta om dioxin

Dioxin är ett miljögift som främst finns i feta animaliska livsmedel, som fisk, kött och mejeriprodukter. Dioxin ansamlas i kroppen och om man utsätts för höga halter dioxin under lång tid kan immunförsvar, fortplantningsförmåga, hormonsystem och nervsystem påverkas. Dioxin ökar också risken för cancer. I mycket höga doser kan dioxin orsaka så kallad klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.