lördag 31 december 2011

Snart 2012

Efter ytterligare ett – i alla fall för mig – spännande bloggår, så vill jag önska mina läsare ett

GOTT NYTT ÅR!

Vi får hoppas att nästa år blir mer händelserikt på livsmedelsfronten och att vi inför 2013 kan konstatera att dialogen kring vad vi äter förs på ett sundare och mer ifrågasättande sätt än nu. Vi ses nästa år!


fredag 30 december 2011

Matfunderingar

Ibland börjar man fundera på en sak och plötsligt så har man hamnat någon annanstans i sina tankar och aktiviteten är i full gång. Så blev det för mig igår och snabbt kom jag in på hur vi ser på saker och hur vi prioriterar och med "vi" menar jag inte först och främst oss konsumenter, utan de som fattar beslut och ger rekommendationer om hur vi ska äta. Man näringsberäknar och kommer fram till att si och så mycket kan man äta av det och det och en gång i veckan går det bra att äta något annat och så vidare… Vart tog matupplevelsen vägen? Det där mervärdet som en god måltid har och som försvinner när vi ska stå och millimeterkolla allt vi stoppar i oss? Gör man människor en tjänst eller riskerar stressen över att råka göra ”fel” att vi kanske ger upp för att det är så krångligt att göra rätt och så får vi en än mer negativ syn än vad vi hade innan om vi har ett komplicerat förhållande till mat?

Jag vill verkligen inte försvara ett ätbeteende som till exempel tv-kocken Nigella Lawson har, men det finns ändå något befriande över det hela och jag vet att även våra svenska matprogram får kritik ibland för att de lär ut dåliga matvanor, fast jag tror faktiskt att de flesta vuxna människor förstår att det här är inte sådant som är tänkt att stå på matbordet varje dag. Dock är det värt att reflektera över vad mat ska ge utöver ett exakt näringsberäknat intag. För de flesta av oss är det en av de viktigaste njutningarna i livet och det som behövs är förmodligen inte en våg och en näringstabell till hands hemma i köket utan en sund syn på mat och ett normalt matintag. Kan vi hitta den balansgången så har vi hamnat rätt tror jag och då kanske det inte är hela världen om vi bryter mot livsmedelsverkets rekommendationer och äter vanlig ost på smörgåsen. Det måste ju för jösse namn smaka gott också!

Livsmedelsverket är vår största svenska myndighet när det gäller kostråd och bevakning av mat och dryck och samarbetar med andra EU-myndigheter. Jag är inne på deras sajt då och då och redan på hemsidan så finns det en rubrik som heter "Kostråd". Klickar man på den knappen så lyder första meningen: "Bra matvanor är en av de viktigaste faktorerna för att må bra, både nu och i framtiden". Jag kan inte hålla med mer än vad jag gör, för våra matvanor påverkar hela vårt välbefinnande. Men det är just därför som jag tror att vi måste njuta också.
Efter en kort text så följer fem punkter med viktiga råd och hur vi ska äta och som lekman ska man naturligtvis passa sig för att ha åsikter, men jag tänker trots allt ha det, för jag anser att vi har så mycket information nu för tiden, så råden borde ha uppdaterats för länge sedan. Det jag reagerar emot är att man rekommenderar nyckelhålsmärkta varor samt flytande margarin. När det gäller nyckelhålsmärkningen så innehåller alltid lågfettmat tillsatser både för smakens och för konsistensens skull. Ät hellre mindre av produkter med mer fett i som är naturliga än mer av nyckelhålsmärkta varor, såvida det inte är varor som är naturligt fria från tillsatser, det är min åsikt. När det gäller flytande margarin så är det samma sak, det har också tillsatser och det räcker att titta på margarinet så ser man att det här är inte naturligt.

Men det jag egentligen vill veta och som jag funderade på igår var det här med prioriteringar och hur man i sin iver med att ge oss bra rekommendationer tappar bort det viktiga med att maten ska smaka bra, vilket den har störst chans att göra om den är naturlig och att vår rädsla för fett gör att vi har blivit beroende av en enorm industri som ska tillhandahålla allt detta konstgjorda för att vi ska tro att vi äter bättre. Vi har under decennier blivit hjärntvättade och det har enligt min mening lett till att vi tror att det som naturen ger oss och som är naturligt, det är många gånger det som ska undvikas. För mig låter det som upp- och nervända världen.

Jag funderade också över varför många experter inte ifrågasätter det onaturliga med en E-nummerlista som är hur lång som helst. Ska vi behöva ha dessa tillsatser och ha myndigheter som hela tiden provar dem och andra nya dito för att se om vi kan äta dem utan fara för vår hälsa och för att sätta gränsvärden i de fall de klassas som hälsovådliga?

Avslutsningsvis: är det rätt ände att börja i att inte ens äta vanlig ost längre, eller är det en sund inställning till mat som istället behövs? En inställning där vi lär oss att äta normala mängder och att laga mat för att få den så naturlig, god och nyttig som möjligt? För kan vi laga mat så äter vi också bättre och då tror inte jag att vi behöver fundera lika mycket på vilka råvaror och livsmedel som vi väljer, för det kommer naturligt då vi vet vad som är bra för oss. Den diskussionen förs inte speciellt ofta. Varför?


onsdag 28 december 2011

Icas ekologiska krossade tomater

Sådana har jag precis inhandlat då jag ska göra ett recept med krossade tomater i. Flera sorter innehåller citronsyra, alltså E 330. Men jag anser inte att krossade tomater behöver någon tillsats och det gör inte alla andra heller eftersom det finns några sorter utan, varav Icas ekologiska är en av dem.

En annan sak som jag gillar med den här sorten är att den är rättvisemärkt. Vill du läsa mer om det så kolla den här adressen: http://www.fairtrade.se/

Så här ser förresten innehållsförteckningen ut på tomaterna:

krossade tomater (skal och kärnfria)

Det där inom parentes gör mig lite konfunderad. Är det skal i, men inga kärnor? Slarvigt att inte korrekturläsa innan det går i tryck. Det är ju inte direkt någon lång innehållsförteckning. Ja, ja, bara tomaterna är goda och tillsatsfria så...

tisdag 27 december 2011

Artikel i DN

Ni som läser min blogg vet att jag är mycket sparsam med att nämna personer eller media. Det finns egentligen ingen anledning till det mer än att jag har haft som mål att leta tillsatsfria varor och skriva om dem, men sedan har det i och för sig blivit en hel del annat som jag har stött på under resans gång och att därför nu länka till en artikel känns riktigt bra med tanke på vad den innehåller. Det är en intervju med Mats-Eric Nilsson som är författare till flera matböcker och då pratar jag inte om recept, utan livsmedelsinnehåll. Jag har i och för sig svårt att tro att han har gått någon förbi efter all uppmärksamhet som han har fått (så det är möjligt att presentationen är överflödig) och det är få personer som jag känner sådan tacksamhet emot. Det beror absolut inte på att jag är fanatisk och ska sanningen fram så sitter jag här med ett glas julmust för tillfället. Men det han har gjort är att han har hjälpt mig och många, många andra att bli mer medvetna om innehållet i det som vi äter.

Jag tillhör också dem som tror att det finns kopplingar mellan kost och allergier och jag blir bedrövad när jag ser och läser om vad vissa barn får med sig för matvanor hemifrån. Som föräldrar har vi ett enormt ansvar och en stor skyldighet att ge våra barn bra matvanor. Men säg att du tillhör dem som bara hatar att laga mat eller har ett komplicerat förhållande till det du själv äter eller något annat som gör att du inte tillbringar så mycket tid i köket. Ska man då inte kunna handla hem bra mat och servera sina barn? I dagsläget är det stört omöjligt skulle jag vilja påstå. Jag menar inte på något vis att man bara kan välja bort matlagningen för att det tråkar ut en, men jag hävdar trots det att det ska gå att efter en dag med ont om tid kunna servera mat som är bra trots att det är halv- eller helfabrikat. Man ska exempelvis inte få en felaktig upplevelse av vad mat ska smaka bara för att den inte är hemlagad.

Det här och mycket annat tar Nilsson upp och menar att det går att göra industriell mat utan tillsatser och jag håller med. Men vi som handlar måste ställa krav och för att kunna göra det så måste man vara medveten och den medvetenheten har vi honom att tacka för.

Läs gärna artikeln i dagens Dagens Nyheter: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/den-hemlige-kocken-jag-ar-ingen-fanatiker

måndag 26 december 2011

God fortsättning!

Jag hoppas att ni mina bloggläsare har haft en trevlig jul. Här har det varit full fart. Gäster på julafton och fullt hus idag med eftersom sonen fyller 15 år. Gårdagen var vi ensamma vi tre, men den dagen försvann i ett nafs den med.

Det blir en hel del ätande och drickande och det går väl sådär att äta tillsatsfritt. Gott är det i alla fall med allt som hör julen till och vad ni nu än väljer att äta under dessa helgdagar så passa på att njuta och skippa det dåliga samvetet ifall ni nu råkar äta sådant som är emot era principer.

En god fortsättning och så hörs vi snart igen!

torsdag 22 december 2011

Mörk choklad

Sonen och jag ska julbaka nu och då behöver vi mörk choklad, så det har jag inhandlat. En känd sort som jag vet smakar bra. Eftersom jag har läst på alla sorter jag har sett tidigare när jag har handlat så brydde jag mig inte om att göra samma procedur igen. Saken är nämligen den att jag inte har hittat någon helt tillsatsfri. Men det är sällan som jag köper mörk choklad på kaka, så jag ska fräscha upp minnet med vad det var i genom att läsa ingredienserna nu och samtidigt lägga ut dem här på bloggen.

Innehållsförteckning:

socker
kakaomassa
kakaosmör
emulgeringsmedel (sojalecitin)
arom
skummjölkspulver

Så var det med den saken. Jag må blotta min okunnighet här, men behövs verkligen emulgeringsmedel i chokladen? Det måste ju gå att göra mörk choklad utan denna tillsats. Men nu är det som det är och jag hoppas att våra polkabrownisar blir så goda så att det uppväger tillsatserna, för jag har köpt mintgodis också som ska blandas i. Det lär med andra ord bli några E-nummer i kakorna, men jag ser ingen större fara med det eftersom det handlar om mängderna man äter, men håll med om att det är mer tilltalande att äta sådant som man vet vad det är.

tisdag 20 december 2011

Alla dessa utskick!

Jag vet att det inte har med tillsatser i maten att göra, men jag retar mig mer och mer på dessa adresserade utskick som kommer från olika handlare. När det gäller vanliga reklamblad är det inte lika illa eftersom jag sedan en tid har en skylt på brevlådan om att jag inte vill ha reklam, därför stör det mig inte lika mycket då jag sällan ser dem. Fast i ärlighetens namn så stör det mig faktiskt ändå att man skickar ut sådant och det är inte alla träd som går åt som jag retar mig mest på, även om det är en nog så viktig aspekt, men nej det är kostnaderna!

Jag vet att inte alla har tillgång till internet eller i alla fall lika bra tillgång som de flesta av oss. I vissa områden har man inte hunnit bygga ut och man ska givetvis få ta del av extrapriser oavsett vart man bor, men kan verkligen det uppväga alla pappersutskick? Det måste finnas en bättre lösning. Kostnaderna måste vara enorma och tänk dessutom på alla tidningsannonser! Jag är nämligen av den bestämda uppfattningen att det är dags att skrota bladen och breven och satsa på nätet.

Vidare så har jag alltid hävdat att bra mat (om vi lämnar utskicken för en stund) inte behöver bli dyrare än dålig dito och det håller jag fast vid, men det finns vissa livsmedel som ibland är dyrare och jag tänker då på sådana med färre tillsatser eller helt utan E-nummer. Det är trist att ren mat är dyrare än annan, men så är det alltså ofta. Skulle handlarna lägga mindre pengar på olika utskick så kunde de sänka priserna på bra mat och vet konsumenterna detta så kommer de utan reklamblad. Det är vad jag tror i alla fall, men sedan vet jag att det inte är så enkelt alla gånger. Dock fortsätter jag reta mig på utskicken som jag är med och betalar fast jag inte vill ha dem eftersom de tär på vår miljö och gräver i våra plånböcker.

måndag 19 december 2011

Popcorn från The popz promise

Vi har kommit på att popcorn är något som i alla fall i vårt hushåll är underskattat och man känner sig dessutom inte fullt lika onyttig som när man äter chips och bara det är ju något som är positivt. Hur som helst så är det väldigt bekvämt med de där popcornen som ligger i påsar som man stoppar i mikrovågsugnen. Det är sällan som vi poppar men jag har en känsla av att det kommer att bli oftare. Innehållsmässigt så ska jag kolla på olika sorter, men den vi köpte nu hade bra innehåll. Så här ser det ut:

popmajs (72 %)
vegetabilisk olja, salt (3,1 %)

Var övriga nästan 25 procent är har jag ingen aning om, luft kanske!? Det var trots allt bara det som behövdes finnas i påsen som fanns och det tackar vi för. Man är nämligen så van att det är både det ena och det andra i livsmedlen som man handlar. En vinnare alltså!

onsdag 14 december 2011

Julmat

3 380 000 träffar fick jag på sökningen "julmat". De flesta träffar, åtminstone de som jag tittade på, för man kan inte gå igenom miljontals sajter, är på recept som kommer upp. Det är bra att det är så lätt att hitta recept på julmat, om man nu mot förmodan inte skulle ha en hel samling hemma då de dyker upp i varenda tidning som det känns. Kokböcker med julmat finns det ett antal också för den som är intresserad. Jag hoppats på att få se lite mer om bra val för att slippa tillsatser, men det är tyvärr tunnsått.

Däremot så hamnar jag efter lite letande på vårdguidens sajt där man nyligen har uppdaterat sina tips inför julhelgen. Här får vi råd om att ta vartannat glas glögg alkoholfritt (man undrar hur mycket glögg det går att dricka med tanke på sötman), att tänka på att julmust inte är till för att släcka törsten, att röror med lägre fetthalt är lika goda (men givetvis har de mer tillsatser, något som inte alls kommenteras), att vi ska äta lika mycket från växt- som från djurriket och så vidare.

Vissa råd kloka, andra inte och jag saknar verkligen åtminstone någon liten kommentar om att det kan finnas allergener i kost med vissa tillsatser. Uppenbarligen är det viktigare att tänka på att ställa fram en skål frukt på gottebordet (jo det står så) även om det nu bara är julafton en gång om året, än att tänka på att undvika E-nummer av både hälso- och etiska skäl.

måndag 12 december 2011

Chokladlantkakor

Jag köper sällan kakor, men igår gjorde jag ett undantag och köpte chokladlantkakor. De var väldigt goda, men jag har inte läst vad de innehåller ännu, så nu ska jag göra det och det här finns i kakorna:

vetemjöl
socker
choklad 22 % (socker, kakaomassa, kakaosmör, mjölkpulver, emulgeringsmedel (lecitin och E 476), arom)
vegetabilisk olja och fett
sirap
bakpulver (bikarbonat)
sojamjöl
salt

E 476 är ett emulgeringsmedel och används för att kunna blanda vissa ingredienser. Tur förresten att det man bakar hemma blandar sig trots bristen på emulgeringsmedel. Hur som helst, även lecitin är ett sådant och heter även E 322.

Trist att inte de här kakorna heller var bakade på naturliga råvaror. De går bort alltså bort fortsättningsvis även om de var goda.

fredag 9 december 2011

Sill utan tillsatser

Ja någon sådan har jag inte hittat och ni som följt min blogg kommer kanske ihåg att jag har bloggat om det tidigare. Varför ska man inte kunna få inlagd sill till jul utan E-nummertillsatser? Vissa känns onödiga, andra kanske man vill undvika av hälsoskäl, men oavsett anledning, så vill man ju inte sitta där på julafton och äta ett E-julbord. Inte jag i alla fall.

Av nyfikenhet så sökte jag på webben efter "sill utan tillsatser". 43 400 träffar fick jag, men jag insåg ganska snabbt att det jag sökte efter inte kommit upp. Endera så är det bloggar och tidningsinlägg om alla tillsatser som finns i sill som man får träffar på, eller också är det julmat och annan mat eller också så är det träffar på recept eller producenter som tillverkar sill. Det där med recept är nog det enda jag kan rekommendera faktiskt om du vill ha god och nyttig och smakfull sill på ditt julbord. Skamligt egentligen, men det verkar inte bättre.

Nu finns det säkert någon liten lokal producent någonstans som tillverkar inlagd sill utan tillsatser i mindre skala, men hur många har en sådan i krokarna? Än en gång vill jag dock poängtera att jag inte är hysteriskt rädd för att äta tillsatser och det är inte det som det handlar om, men jag anser absolut att man ska kunna göra valet själv och inte vara tvingad till dessa av EU godkända onaturliga tillsatser ifall man nu inte har tid eller lust att lägga in sillen själv.

onsdag 7 december 2011

Tillbaka och bloggar igen! Nu med vårrullar.

Vart tar tiden vägen? Visserligen har jag varit bortrest några dagar, men så här långt uppehåll tror jag inte att jag har gjort tidigare. Det är verkligen dags att blogga igen. Den här gången blir det om vårrullar som yngste sonen är så förtjust i och jag tycker också att det är jättegott. Nu såg jag en ny sort som jag köpte och de ser mycket goda ut. Det är de där små krispiga rullarna, mycket godare än de stora som också finns att köpa.

Så vad kan dessa innehålla då? Det måste jag kolla innan jag skriver vem tillverkaren är, för jag har sett de här minirullarna både med och utan tillsatser. Så här lyder innehållsförteckningen:

vetemjöl
vitkål
morot
svamp
potatis
risnudlar
lök
palmolja
sesamolja
monosodium glutamate
peppar
salt

Det där var ju inte bra. Både palmolja och glutamat. Palmolja är dock inget E-nummer, men förkastligt om det inte är KRAV-oldlat. Däremot är E 621 som kallas monosodium glutamate på engelska, eller som vi på svenska säger: mononatriumglutamat, en tillsats. Det är en aminosyra och finns naturligt i en del av det vi äter, men det tillsätts alltså ofta i kinamat och liknande och många varnar för det och många undviker det. E 621 används för det mesta som smakförstärkare.

Så här säger Äkta vara: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn".

Vidare finns det läkare som säger följande: "En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga".

Vad som är sant vet jag givetvis inte med säkerhet, fast hur ofta kan vi vara helt säkra på saker? Att glutamat är omdebatterat, det är jag däremot väldigt säker på. Sedan är det upp till var och en av oss att besluta om vi vill äta det eller inte. Man kan dessutom ta beslut utifrån sannolikt eller inte. En slutsats kan man i alla fall utan tvekan dra och det är att naturligt är bäst, för då slipper man fundera över vad som är bra och inte. Mitt val är åtminstone att inte köpa vårrullarna igen.

fredag 25 november 2011

Kakao till godis och kakor

Ja det går åt en del kakao när man ska göra godsaker, men nu har både en svampsjukdom och torka slagit hårt mot kakaoodlingarna kring Elfenbenskusten. 18 procent mindre kakao beräknas komma från området nu inom den närmaste tiden, vilket är en hel del med tanke på att de står för 40 procent av världens produktion. Marknaden beräknar att utbudet kommer att minska med 7,7 procent under det kommande året. Priserna kan alltså komma att gå upp, eller rättare sagt: det är stor risk att de gör det.

Hur som helst så kan man ju inte utesluta kakao ur baket, men jag gissar att de flesta av oss inte äter så stora mängder så att det stjälper ekonomin. Trots det så kan man alltid tycka att det är trist när priser går upp. Jag antar att man får se det positivt; det vore värre om det var smör, mjölk eller tomater som ökade i pris.

Fast om du nu har tänkt göra tryffel eller chokladtårta till jul: gör det och njut!

torsdag 24 november 2011

Renare julmat i år?

Tänk att det bara är en månad kvar till julafton! Då blir det julbord med alla möjliga godsaker. Jag undrar om det har hänt något sedan förra året och det jag tänker på är givetvis om det blir lättare i år att hitta bra och god julmat utan tillsatser. Förmodligen inte, säger jag lite pessimistiskt, men jag har blivit positivt överraskad förr och tänk bara på julskinkorna som jag skrev om för någon vecka sedan. Vem vet, kanske kan man alltså hitta till exempel inlagd sill utan tillsatser den här julen?

Samma sak när det gäller rödbetssallad, även om jag har slutat köpa sådan och numera alltid gör den själv. Det rekommenderar jag verkligen, för det är som natt och dag. Men skulle man känna sig bekväm så ska man kunna köpa en bra sallad tycker jag, så jag ska kolla vilket utbud som finns även där.

Vad mer vill man ha? Ja jag vill alltid ha bruna bönor och det är jag inte så bra på att göra själv, så det köper jag alltid färdigt och därför så får jag vackert äta det som säljs, men jag tänker leta efter bra alternativ så klart. Gravad lax vill man också ha och där har jag bara hittat rena livsmedel än så länge så det kan vi lämna därhän tror jag faktiskt. Senap tycker många är gott till skinkan och jag är ingen stor senapskonsument så jag har inte stenkoll, men de få sorter som jag har tittat på har faktiskt varierat innehållsmässigt.

Om vi lämnar maten och går över på godsakerna så är det ganska dystert, då det är ytterst sällan som man hittar choklad eller tryffel som är ren. Övrigt godis brukar det vara samma sak med och ofta ännu värre. Det är trist tycker jag, för sötsaker måste man också kunna unna sig utan att få i sig emulgeringsmedel, sojalecitin och annat. Visst, det är inte nyttigt utan E-nummer heller, men jag tycker ändå att det ska finnas bra kvalité av sådant också. Det kommer att bli ett litet detektivarbete det här med julmat och julgotter, men roligt också.

söndag 20 november 2011

Sardiner i tomatsås från Eldorado

Jag har märkt att sardiner i tomatsås är väldigt gott på varm smörgås och igår köpte jag Eldorados sardiner i tomatsås. Få ingredienser och inga onödiga tillsatser. Så här ser innehållsförteckningen ut:

sardiner (72 %)
tomatsås (vatten, tomatpuré, solrosolja, salt)

Inga konstigheter alltså, även om det gärna hade fått vara lite mer smak från tomatsåsen. Sedan kan man ju önska sig nyttigare olja än solrosolja, men den smakar bra och varje gång man ser ett bättre val än palmolja så blir man glad.

Dajmbiskvi

En sådan fick jag när jag flög i höstas och jag kan tala om att den var väldigt god. Men att en kaka skulle vara ren från tillsatser finner jag högst osannolikt och med tanke på vem som har tillverkat den så är jag mer eller mindre säker på att den har allsköns tillsatser i sig. När jag fick den så tänkte jag direkt på min blogg och nu äntligen har jag tagit mig för att skriva om den.

Så här ser innehållet i det lilla bakverket ut:

socker
mandel
vegetabiliskt fett
glukossirap
skummjölkspulver
kakao
smör
äggvitepulver
kakaosmör
vegetabilisk olja
kakaomassa
vasslepulver (mjölk)
kondenserad skummjölk
emulgeringsmedel: sojalecitin och E 471
salt
förtjockningsmedel: guarkärnmjöl
maltodextrin
aromämnen: vanillin och vanilj
vatten

Ja det var en del ytterligare än det jag själv har haft i när jag har gjort biskvier. E 471 är för övrigt mono- och diglycerider av fettsyror och det är ett emulgeringsmedel. Det används för att få olika beståndsdelar att blanda sig med varandra och ge en bra konsistens. Man har alltså haft en rackarns tur här hemma när man har bakat olika saker och det har blivit som man har önskat! För som tillverkaren av den lilla godsaken säger om emulgeringsmedel: "Emuleringsmedel är nödvändigt för att en fettfas och en vattenfas ska kunna blandas". Vidare menar man att "Om emulgeringsmedlet tas bort i en sammansatt produkt kommer fettet och vattnet att separeras i förpackningen och produkten skulle bli oaptitlig". Jag är ingen kemist, men nog måste det gå att baka utan denna tillsats? Även sojalecitin används och det är också ett emulgeringsmedel. Varför det behövs två sorter vet jag inte.

Maltodextrin är rena kolhydrater och tas snabbt upp av kroppen. Det här är en riktig blodsockerförhöjarkaka med andra ord. När det gäller guarkärnmjölet, alltså förtjockningsmedlet så förstår jag faktiskt inte varför det ska behöva has i. Onödigt och onyttigt!

Den där kakan kan de behålla för sig själva fortsättningsvis, sedan må den vara väldigt god, men inte så god så att jag skulle gå och köpa den.

fredag 18 november 2011

Icas färska fettuccine med spenat

Färska fettuccine med spenat är enkelt uttryckt mycket god och grön bandspaghetti. När man köper färsk pasta så utgår man, i alla fall jag, ifrån att den är helt tillsatsfri. Men andra ord: det finns inga E-nummer i den. Sedan läser man på förpackningen och ser att pastan håller sig i hela två månader! Då börjar man bli lite misstänksam. Kanske var det inte ett så bra val trots allt, för hur kan färsk pasta hålla sig i två månader utan hjälp på traven? Men, man ska inte dra för säkra slutsatser innan man har läst innehållsförteckningen och trots den långa hållbarheten så fanns inte mer än detta i pastan:

durumvetemjöl
vatten
ägg (8,5 %)
spenat (2,1 %)
persilja

Visst blir man glad av sådant här? Man är så van att hitta det mest märkliga på de mest långsökta ställena så alla E-nummerfria livsmedel gör en på gott humör. Att sedan smaken är bra gör ju det hela bara ännu bättre.

måndag 14 november 2011

Snart advent och pepparkakor

Det finns en hel det som vi äter som är bundet till olika säsonger eller högtider och även om vi äter pepparkakor året om, så har dessa goda kakor högsäsong under julen och vi börjar redan vid första advent och äter dem gärna i flera veckor och ofta till den värmande glöggen. Även om de flesta tyvärr inte är så medvetna eller intresserade av vad de stoppar i sig så är vi tillräckligt många som är det för att handeln och producenterna i många fall ska försöka sälja sina produkter tillsammans med något märke som ger ett positivt intryck. Ett sådant märke, eller med andra ord, en sådan märkning, är KRAV. Det betyder framför allt att det är ekologiskt, men även att man månar om djuren. Fast tyvärr inte så mycket så att man har tagit avstånd från kastrering utan bedövning hos grisar. Man vill även minska E-numren och säger så här på sin sajt:

”KRAV-mat är ärligare mat - utan onödiga tillsatser som syntetiska aromämnen, smakförstärkare eller färgämnen.”

Låter bra och jag hoppas verkligen att det stämmer, men det finns enligt de innehållsförteckningar som jag har läst på pepparkakor ingen koppling av färre eller inga E-nummer och KRAV-märkning jämfört med andra icke KRAV-märkta kakor. Faktum är att de enda pepparkakor som jag har hittat utan tillsatser är icke-KRAV-pepparkakor. Tyvärr får jag säga! Men så är det. Nu kostar det att få certifieringen, så det behöver inte vara sämre pepparkakor bara för att märkningen inte finns. Däremot så tror jag att KRAV har lite att jobba med när det gäller tillsatser.

Att jag skriver om de här nu beror så klart på årstiden och att vi står inför julen och om mindre än två veckor är det första advent och då är det säkert många som äter de första pepparkakorna för säsongen. Läs innehållsförteckningen på det du köper och välj rätt!

söndag 13 november 2011

Avstämning igen!

Jag minns inte alls när jag senast gjorde en avstämning, men det känns inte som om det var så jättelängesedan. Hur som helst så tror jag att det är tillräckligt längesedan för att göra en ny. Det här har jag hittat utan E-nummer sedan förra gången:

Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys

Och här är de gamla livsmedlen...

Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

lördag 12 november 2011

Svar om tortellini

Jag har fått svar angående tortellinin som jag skrev om för ett tag sedan. Kanske någon minns att den innehöll citronfibrer och så här säger man om det:

Hej Katharina,

Tack för ditt mail angående Felix Tortellini Kyckling & vitlök. Vi har citrusfiber i fyllningen för att den ska hålla sig mjuk, och för att fukten inte ska sprida sig ut till själva pastan.

Ströbrödet innehåller: vetemjöl, vatten, salt, socker och jäst.

Om du har ytterligare frågor, så är du välkommen att höra av dig till oss.

Med vänlig hälsning

Procordia Food AB
Konsumentkontakt

Magnus Ekholm
0413-65 043


Inga konstigheter alltså och tortellinin som kallas för Pollo e aglio kommer från Felix. Ströbrödet var tillsatsfritt, något som jag också hade frågat om. Synd att man inte skriver vad det innehåller, så slipper man undra över det. Däremot så funderar jag fortfarande över citronfibrerna och om de verkligen behövs. Jag kan inte komma ifrån att det känns som utfyllnad även om de också har en annan funktion.

torsdag 10 november 2011

Ytterligare ett julskinkesvar

Häromdagen fick jag ett svar till angående julskinka, men jag har inte hunnit lägga ut det förrän nu. Så här ser det ut:

Hej
Jag vet inte riktigt vilken skinka som uppfyller dina kriterier´: Skinkorna kommer först till butiken om ett par veckor. Jag skulle satsa på nån form ekologisk skinka. Men jag är lite osäer på det där med icke kastrerad och bedövning. Ska läsa på lite i frågan vad gäller djurhållningen och återkomma till dig.
Kan jag ringa?

Mvh
Börje Johanson


Vi får se, kanske har den här butiksinnehavaren också det jag söker. Två sorter har jag hittat hittills och det är två fler än för ett år sedan. Har ni läsare tips på bra skinka, så hör gärna av er.

söndag 6 november 2011

Funderingar om tillsatser

Koperiat från Livsmedelsverket: "Tillsatser har olika teknologisk funktion och används i livsmedel för att t ex öka hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel) eller påverka färg och smak (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel)."

Vem tycker inte att det är bra att maten håller länge? Det är toppen så klart. Men vill vi äta tillsatser framställda syntetiskt i laboratorier bara för att kunna ha brödet färskt i en mindre evighet eller vad det nu är som vi anser oss behöva ha denna otroligt långa hållbarhet på. För övrigt så undrar jag om det inte ibland går av gammal vana det där med konservering. Tänk på de svavlade aprikoserna som jag skrev om, de osvavlade (okonserverade) höll nästan lika länge de. Fast då kunde man i och för sig hänvisa till färgen.

Men där kommer nästa sak in i diskussionen: är vi verkligen så angelägna om att det vi äter ska ha vissa färger om vi verkligen får veta varför det har det? Jag tror inte det. Nu tycker jag att de mörka fikonen är mer tilltalande än de skrikoranga. Jag äter dessutom gärna gråare lax, skinka och så vidare om jag vet att det är naturliga färger som det handlar om.

Konsistens nämns också i Livsmedelsverkets text. Jag kan köpa det till viss del. Ingen vill ha mat med taskig konsistens, det förstör hela smakupplevelsen. Men stämmer det verkligen att man måste tillsätta emulgeringsmedel eller vad det nu är som ska förbättra konsistensen i alla lägen som man gör det? Då skulle vi för övrigt inte kunna laga mat hemma längre. För fem har konsistensgivare från EU:s E-nummerlista i köket? Återigen: ekonomin och enkelheten är det som tillåts styra.

Sedan så måste jag ju kommentera det här med smakämnen. Tyvärr är det ofta så att det vi äter är så sönderprocessat så smakämnen är nödvändiga för att vi ska få den upplevelse vi förväntar oss. Nästa tyvärr är att det ofta rör sig om smaker som inte är naturliga. För mig är det ett under att dessa smakförstärkare har blivit godkända över huvud taget. Är det så illa så syntetiska smakämnen måste till så är det inte ett livsmedel som ska ätas alls.

lördag 5 november 2011

Etisk julskinka

Häromdagen så la jag ut ett mejlsvar om julskinka och tog bort avsändaren då det inte verkade som att deras skinka kom från grisar som kastrerats under bedövning och att den inte var tillsatsfri. Nu har jag fått ytterligare ett svar som lyder så här:

Hej
Jag var otydlig, lagen träder ikraft 1 januari 2012 men de svenska bönderna har redan startat upp. Detta innebär att de julskinkor från XXX du köper denna jul är från grisar som är kastrerade med bedövning/smärtlindrande preparat.

Med vänliga hälsningar
Mona Engblom Krömer
___________________________
Matforum
XXX AB


Det är ju toppenbra, men tyvärr är inte skinkan tillsatsfri. Hur som helst så är det ett bra val för grisarnas skull. Men, jag skriver inte varifrån den är och det är verkligen trist att inte båda önskemålen var uppfyllda. Fast jag har i alla fall hittat två sorter hittills. Kika i tidigare blogginlägg så ser du vilka som har tillsatsfri skinka från grisar kastrerade under bedövning.

onsdag 2 november 2011

Jag har hittat julskinkan!

Häromdagen kom ett svar som jag av någon anledning inte läste förrän igår. Det var dock en positiv överraskning, alltså precis ett sådant svar som jag ville ha och här kommer nu information om två skinkor från grisar som inte blivit kastrerade utan bedövning och som dessutom är tillsatsfria. I ärlighetens namn så trodde jag inte att jag skulle hitta dessa skinkor, men som jag sagt tidigare, man ska inte dra slutsatser och göra dem till sanningar innan man har kontrollerat sakernas tillstånd.

Svaret:

Hej Katharina!

Tack för ert mail.

Våra julskinkor under varumärket ”XXX” innehåller tillsatser, men däremot vet jag att ICA säljer en ”gårdsgrisjulskinka” som är Svenskt sigillmärkt, denna är tillsatsfri och grisarna har inte blivit kastrerade utan bedövning. Jag vet att även Hälsingestintan säljer en gårdsmärkt julskinka som är tillsatsfri och dessa grisarna har inte heller blivit kastrerade utan bedövning.

Lycka till med julskinkshandlingen!

Med vänlig hälsning,
Elina Karlsson | Kvalitetschef

Olle Nyberg Chark AB
Styckmästargatan 7 | 121 62 Johanneshov
Tel: +46(0)8-505 758 13 | Fax: +46(0)8-505 758 98
elina.karlsson@nybergsdeli.se | www.nybergsdeli.se


Nu hoppas jag givetvis att ni alla som läser detta blogginlägg köper de här skinkorna om de finns där ni bor, för jag är ganska säker på att de förutom att de kommer från bättre behandlade djur, även smakar bättre!

Ytterligare julskinesvar

Här kommer ytterligare ett svar om julskinka, men det verkar svårt att få ett rakt svar på vad man ska välja om man vill ha en skinka från en gris som inte kastrerats utan bedövning. Därför skickade jag en ny fråga som du också kan läsa här.

Hej
Tack för ditt mail. XXX har ingen julskinka som är helt fri från tillsatser. Då julskinkan är rimmad så har vi tillsatt konserveringsmedel E250 samt antioxidationsmedel E301. Däremot finns inte polyfosfat (som binder vätska) i XXX julskinkor.

I Sverige är det redan genomfört att grisen ska ha smärtlindrande preparat/bedövning i samband med kastrering, detta blir en lag from 1 januari 2012.

När det gäller val av skinka beror det på om man vill ha en helt fettfri/ekologisk/rökt/kokt/okokt.

XXX Ekologisk julskinka garanterar att grisarna växt upp utomhus. Regler när det gäller uppfödning mm. /läs gärna på www.ekokott.se

XXX Må Gott julskinka har inget synligt fett. Dessutom har man bytt ut 25% av natriumsaltet mot kaliumsalt, en mineral med gynnsam effekt på blodtrycket. Vikt ca 1,8kg.

XXX Gourmet Färdigkokt julskinka, utseende som en sagoskinka.

XXX Färdigkokt Lättrökt julskinka. Tidigare endast en skånsk tradition som nu börjar bli populär även norrut.

Dessutom XXX färdigkokt utan svål samt okokt med svål.

Lycka till med ditt val!


Med vänliga hälsningar
Mona Engblom Krömer


Mitt svar:

Hej,

Tack för snabbt svar. Jo jag vet att det blir en ny lag, men julen kommer ju före -12, så vilken skinka väljer jag då om jag vill ha den från en gris som inte kastrerats utan bedövning?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vi får väl se om det blir något mer svar och i så fall ett som är tydligare än det första.

tisdag 1 november 2011

Snabbt svar igen angående julskinka

Jag berättade i mitt blogginlägg igår att jag hade skrivit till XXX igen angående julskinka då svaret inte var helt tydligt. Så här skrev jag:

Hej och tack för snabbt svar! Jag tolkar nedanstående som att era grisar inte kastreras utan bedövning, är det rätt? Om det är så, så är skinkan ett självklart val för min del trots nitritet (även om jag är av åsikten att den kan undvaras vid god hygien).

Hälsningar Katharina Wallenborg



Och så här svarade de idag:

Hej
Om kRAV inte godkänner kastrering utan bedövning så är det så.
Botulism som är det man undviker med att tillsätta nitrit överlever t o m kokning så tyvärr gäller det inte bara på hygienfaktorer för att undvika den bakterien.
VÄnligen
Kudnkontakt

Med vänliga hälsningar

XXX Kundkontakt


Med tanke på svaret, så är man uppenbarligen inte helt nöjd med att diskutera djurens väl och ve, vilket är mycket sorgligt. Återigen undviker man att vara rak. Det är så konstigt, för det är ju oss konsumenter de lever av och om vi väljer andra producenter så kostar det för dem. Trots det så svarar man alltså så här. Vi får se vad de andra har att säga, för jag har mejlat många.

måndag 31 oktober 2011

Julskinkesvar

Svaren börjar komma redan och så här lyder det första:

Hej Katharina och tack för ditt mail.

Grisen som blir XXX julskinka har haft ett Kravmärkt liv. Den har fått ekologiskt foder har fått gå ute och beta och böka i jorden. Trots det är själva skinkan inte Kravmärkt.

Det beror på att vi tillsätter nitrit till skinkan, vilket inte godkänns av Krav. Vi tillsätter nitrit för livsmedelssäkerhetens skull. I skinka kan det växa en bakterie som, även om det är ovanligt, kan orsaka allvarlig förgiftning. Nitrit stoppar tillväxten av bakterien.

Med vänliga hälsningar
XXX


Jag mejlade och tackade förstås, men skickade även med ett påstående om att jag tolkar svaret som att deras skinka kommer från grisar som kastrerats med bedövning. Vi får se vad de säger, för det känns ändå som att man medvetet undviker frågan. Fult i så fall, men därför mejlar jag igen. Förhoppningsvis så är det jag som drar iväg i mina funderingar och har fel, men det visar sig.


söndag 30 oktober 2011

Julskinka snart igen

Jag börjar inse att tiden springer på och plötsligt så står man då där i affären och ska köpa julskinka och hoppas kunna hitta en som är utan tillsatser och som givetvis också kommer från en gris som inte har blivit kastrerad utan bedövning. Jag har försökt att hitta sådan skinka tidigare, tyvärr utan framgång. Men om jag är ute i god tid i år så kanske, kanske lyckas jag. Jag kommer att skriva till olika butiker och fråga efter sådan julskinka och det vore härligt om jag lyckas få ett positivt svar i år, för det gick inget vidare förra året. Märkligt nog måste jag säga, för jag vill verkligen inte tro att människor är så okänsliga så de inte bryr sig om hur grisarna har haft det innan de blir mat och jag vill heller inte tro att människor vill betala för tillsatser som inte behövs.

Det här brevet kommer jag att mejla och jag kommer naturligtvis att redovisa svaren här på bloggen:

Hej,

Eftersom det snart är jul och jag precis som de flesta andra svenskar vill ha julskinka på julbordet så tänkte jag nu i god tid passa på att fråga vilken sort man ska välja om man vill ha den tillsatsfri samt är angelägen om att inte köttet kommer från en gris som har blivit kastrerad utan bedövning.

Hälsningar Katharina Wallenborg

lördag 29 oktober 2011

Tacosåsen

För tre inlägg sedan så skrev jag om tacosås. Igår kom svaret och så här ser det ut:

Hej,

Tack för att du hörde av dig till oss. Askorbinsyra finns i tacosaucen för att förebygga oxidering i produkten och den är framställd industriellt.


Med vänlig hälsning / Best Regards

Agneta Säfström
Konsumentkontakt/Consumer Liaison


Kort, tydligt och snabbt svar! Dock inte det som jag hade hoppats på. Men såsen är säkert ett bra alternativ jämfört med vissa andra, framför allt då den är ekologisk. Dock skriver jag inte ut varifrån den kommer eftersom jag bara skriver vilka produkter som jag hittar som är E-nummerfria. Det har inte med någon hysterisk rädsla eller så att göra, utan jag är helt enkelt nyfiken på vad vi i dagens tillsatssamhälle kan hitta som är rent. Men visst finns det i vissa tillsatsfall saker som jag undviker av hälsoskäl, men det är en stor portion etik med också och så tror jag att många känner. Varför betala för smakämnen till exempel i mat som är så sönderprocessad så dessa måste tillsättas för att smaka bra?

onsdag 26 oktober 2011

Ciabatta 2-pack

Ciabattabröd är ett av mina favoritbröd och nybakat är ju alltid godast och det får man om man köper halvgräddat sådant och gräddar färdigt hemma. Jag har aldrig bakat just den här sortens bröd, men det har hänt att jag har köpt andra sorter. Av någon anledning så har jag inte tänkt så mycket på vad de innehåller, men nu ska jag ta reda på det. Så här ser det ut när det gäller ciabattabrödet:

vetemjöl
vatten
jäst
olivolja (1,5 %)
salt
torkad surdeg av råg
maltberikat vetemjöl

Fantastiskt! Inte en enda tillsats! Brödet kommer från Willys och jag hoppas att det är lika gott som det ser ut. Givetvis så ska jag titta på fler innehållsförteckningar för bröd som man bakar färdigt själv. Sedan är det bara att hoppas att alla de andra har lika bra innehållsförteckning som det här.

lördag 22 oktober 2011

Vad säger Lantmännen och vad är det i smördegskrustaderna?

Lantmännen har du säkerligen hört talas om många gånger, men vilka är de egentligen, dessa "män"? Tittar man på deras sajt så skriver de så här: "Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, maskin, energi och lantbruk. Koncernen ägs av 36 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksam i 18 länder och omsätter 36 miljarder kronor". Det är alltså ingen liten organisation och här finns både kraft, makt och pengar, det är ett som är säkert. Så kommer man då här som enskild konsument och vill påverka. Det är inte så lätt alla gånger då man har med jättar att göra i så många fall. Men jag är ändå positiv, för Lantmännen vill ha bra mat och miljö och allt annat som är både viktigt och modernt.

Jag blev trots detta lite tveksam till om man kör hela vägen så att säga, för man rekommenderar ju ett antal producenter (som alltså ingår i koncernen) och dess produkter och utan att nämna några namn – något som jag för övrigt aldrig gör såvida det inte är något positivt – så hamnade jag på en produkt som heter "smördegskrustader" och tillverkaren av dem skriver att de aldrig kompromissar med kvalitén. Lysande säger jag som är van att så sker väldigt ofta! Trots detta så kan man inte hitta vad de innehåller och stämmer det man säger så har jag svårt att se något annat innehåll i krustaderna än smör och själv skulle jag skriva det då alla andra har annat fett i sina smördegar.

Jag ska kolla vad ingredienserna är och sedan återkomma, för det här ska bli spännande. Jag hoppas verkligen att de håller vad de lovar och ibland blir man positivt överraskad och sådant är alltid lika härligt.

fredag 21 oktober 2011

Tacosås

Eller "Organic taco sauce medium", som det står på burken. Alltså ekologisk tacosås, toppen! Vad kan då en sådan burk innehålla? Det ska vi snart ta reda på, men först ska jag säga att smaken var bra och styrkan i såsen räcker tycker jag, trots att jag gillar stark mat. Å andra sidan åt jag jalapeño också i tacosarna, så det är klart att det blev lite styrka, men oavsett det så tycker jag alltså att styrkan i såsen räcker.

Men nog om det, nu är det innehållet som vi ska kolla om det blir godkänt. Så här ser det ut:

tomat
tomatpuré
lök
grön paprika
ättika
citronjuice
selleri
salt (1 %)
vitlökspulver
antioxidant (askorbinsyra)
korianderblad
cayennepeppar

Askorbinsyra heter även E 300 och är alltså en tillsats och den kan vara både syntetisk och naturlig. Inte har jag någon aning om vilket det är, så jag får skriva och fråga. Förhoppningsvis så kan jag återkomma med ett svar inom några dagar. Är ingrediensen naturlig så borde det stå tycker jag, men säker kan man aldrig vara.

onsdag 19 oktober 2011

Italiensk tortellini ost

Visst låter det gott? Och det var det också. Men innehållet var inte så bra som jag hade hoppats på. Jag skrev nyligen om kycklingtortellini och nu köpte jag osttortellini och tänkte att det skulle vara bättre då man slipper en massa konstigt nedmalet kött i pastan, men inte blev det så bra som jag hade trott. Innehållsförteckningen är den längsta som jag har sett på ett livsmedel, vilket naturligtvis inte är detsamma som att det är dåligt, men man ska alltid dra öronen åt sig om det är för många ingredienser och även om de flesta ser bra ut så känns det sådär måste jag säga. Jag ska se om jag kan hitta innehållsförteckningen på nätet, för det är helt enkelt för mycket att sitta och skriva själv.

Efter en del sökande på nätet så hittade jag äntligen tortellinin och kan alltså kopiera in det här:

Pasta 67% (vetemjöl, durumvetemjöl, ägg 20%), fyllning 33% (ricotta 41% (vassle (av mölk), salt, mjölk, grädde, surhetsreglerande medel (citronsyra, mjölksyra)), ströbröd (vetemjöl, vatten, jäst, salt), vatten, potatisflingor (potatis, emulgeringsmedel (E471)), vasslepulver (av mjölk), salt, gorgonzola 2% (mjölk, salt, löpe), edamost 1.4% (mjölk, salt, löpe), mascarpone 1% (mjölk, grädde, mjölkprotein, surhetsreglerande medel (citronsyra)), bambufiber, vegetabiliskt fett, grana padano 0.7% (mjölk, salt, löpe, konserveringsmedel (E1105)), aromer, mjölkprotein, surhetsreglerande medel (citronsyra)).

Ja ni ser själva, det är en del plus lite E-nummer och lite utfyllnadsråvaror. Det är som alltid upp till var och en om man vill köpa en vara, men för min del blir det nog någon annan sort nästa gång även om det mesta är helt okej.

E 471 kan vara både vegetabiliskt och animaliskt men det är inget som jag har hittat något problem med. Däremot så föredrar jag personligen naturliga ingredienser, vilket det här inte är enligt min mening. E 1105 är ett enzym som kommer från ägg och alltså naturligt och ägg finns ju redan från början i pasta, vilket gör att den som inte tål ägg redan har uteslutit livsmedlet.

Sedan har vi bambufibrer; vad är det för ingrediens i tortellini?

Aromer finns också och kan vara både naturliga och konstgjorda, vilket som är fallet här framgår inte.

söndag 16 oktober 2011

Citrusfibrer

Igår skrev jag om tillsatsen "citrusfibrer" och har försökt hitta mer om den på nätet. Det jag har förstått från det lilla jag har hittat är att den används som utfyllnad och för konsistensens skull, bland annat i charkvaror och på så vis behövs mindre mängd kött. Kanske är fallet detsamma här då det var kyckling i tortellinin. Jag har i alla fall mejlat tillverkaren och så här skrev jag:

Hej, Jag köpte er tortellini med kyckling och vitlök igår och såg att den innehåller citrusfibrer jag undrar varför. Sedan var det ströbröd i. Finns det några E-nummer i det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Huruvida jag får ett ärligt svar eller inte återstår att se, för vem vill erkänna att man fyller ut ett livsmedel för att slippa ha mer mängd av den råvara som konsumenten egentligen är ute efter? Men som alla andra gånger som jag har mejlat ett företag och frågat något, så väntar jag med att döma innan jag har fått svaret. Vidare så ser ni att jag även frågade om ströbrödet, jag har nämligen erfarenheten att färdigt sådant kan innehålla tillsatser. Det jag använder för privat bruk gör jag alltid själv då det ofta blir en brödskalk över som man malas ner. Smakar dessutom bättre och får en trevligare konsistens samt att det är bättre för plånboken. Bara vinster alltså.

lördag 15 oktober 2011

Färsk tortellini med kyckling och vitlök

Eller som den egentligen heter: Pollo e aglio. Det här var vad sonen ville ha när vi var och handlade förut. Färsk pasta är aldrig fel och med en god sås till så är det himla gott måste jag säga. Dock ska maken och jag äta annat, men har man tur så blir det lite över till lunchlådan, vilket man i och för sig inte kan vara allt för säker på när det gäller en tonåring. I alla fall, vad innehåller då denna förpackning med sin tjusiga etikett i tilltalande färger?

Innehållsförteckning:

durumvetemjöl (30 %)
vatten
kycklingkött (15 %)
vetemjöl
ricottaost
ströbröd
ägg
potatisflingor
naturliga aromer
salt (1,1 %)
kryddor (med bl a persilja)
citrusfibrer
vitlök (0,2 %)

Det där tycker jag ser riktigt bra ut, men innan jag berättar vem tillverkaren är så ska jag skriva till dem och förhöra mig om ströbrödet. Det är säkert helt okej, men bara för säkerhets skull. Sedan är jag nyfiken på varför man har citrusfibrer i. Det är en ingrediens som jag aldrig tidigare har stött på. När jag ändå skriver om den här nya ingrediensen så måste jag säga att jag har upptäckt att man stöter på en hel del som man inte trodde användes i mat när man har börjat lusläsa innehållsförteckningarna. Återigen fascineras jag över kreativiteten i att hitta på ingredienser. Om man har citrusjuice eller citrusskal så fattar jag så klart vitsen med det, men fibrerna bara? Jag gissar att det har med konsistens att göra, men vi får se.

torsdag 13 oktober 2011

Gräddsvar

I en av mina senste bloggar skrev jag om grädde och karragenan. Så här ser svaret ut:

Hej Katharina!

Tack för ditt mejl.

E407, Karragenan framställs ur en särskild art av rödalg. Den används till grädde med fetthalt under 40% och produkter med längre hållbarhet. Om du inte vill ha karragenan i din vispgrädde kan du använda XXX Ko Vispgrädde som endast består av högpastöriserad vispgrädde men som har en kortare hållbarhet.

Du är alltid välkommen att höra av dig när du har andra frågor eller funderingar kring XXX och våra produkter. Vi hjälper gärna till!

Besök också vår hemsida på www.XXX.se och passa på att träffa Rosa, vår webbassistent som svarar på fler frågor.

Med vänlig hälsning
XX Forum



Jag har för mig att även 38-procentig grädde är tillsatsfri, men det måste jag kolla. Det har kanske med tillverkare att göra, för karragenan-grädden hade bara 36 % fett och det är en liten skillnad trots allt och just den här producenten har nog inte 38-procentig grädde.

onsdag 12 oktober 2011

Lättdryck tranbär hallon

Den här sortens lättdryck har jag aldrig tidigare köpt, så det ska verkligen bli spännande att se vad lättdrycken innehåller. Vi kollar på en gång:

vatten
socker
hallonjuice (2,5 %)
tranbärsjuice (0,5 %)
fläderbärsjuice
syra (citronsyra)
aromer

Vad ska man säga? Det är nästan skamligt att med stora versaler på framsidan skriva "tranbär" och "hallon". Fläderbärsjuice är det visst i också, men man skriver inte ens hur mycket. Mer eller mindre obefintlig mängd kan man gissa då tranbären som är en av de stora smakerna endast har en halv procent tillsatt.

Men vi har ju aromerna och det är uppenbarligen där vi hittar smakerna. Det blir till att mejla och fråga om innehållet i den ingrediensen. Jag återkommer...

söndag 9 oktober 2011

Lättrökta sardiner i finaste tomatsås

Det låter väl inte så tokigt? Idag har vi ätit toast med sardiner och det var riktigt gott. De enda sardinerna som jag såg i affären när vi handlade var dessa i tomatsås och det passade riktigt bra i toast kan jag berätta. En gång tidigare har jag skrivit om sardiner i min blogg, men då var det en annan sort och jag vill så klart kika på flera alternativ av olika saker. Att det ändå har dröjt så länge och bara blivit två gånger beror helt enkelt på att vi inte äter sardiner oftare. Eftersom jag nu skulle prova ett nytt recept (har en kokbok med smårätter) så brydde jag mig inte om att läsa innehållsförteckningen innan. Jag förstår om det låter lite märkligt, men jag tänkte att jag tar risken. Inte risken att bli sjuk eller så, men att det finns något i som kanske är mindre nyttigt eller som jag inte har lust att betala för eftersom jag var så sugen på att prova receptet. Nu ska jag i alla fall läsa och se vad som fanns i burken.

Innehållsförteckning:
lättrökta sardiner beredda av skarpsill (70 %)
vatten
tomatpuré
rapsolja
salt

Men det är ju fantastiskt! De har hållit sig från att stoppa i ett endaste E-nummer. De här sardinerna kommer jag att köpa igen; både nyttiga och goda. Tillverkaren heter Kung Gustaf och jag kan berätta att innehållet står sig fram till bäst före-datum som är 16 juni -14. Det går alltså att konservera utan konserveringsmedel och sardinerna förvaras för övrigt i rumstemperatur i butiken.

lördag 8 oktober 2011

Karragenangrädden

Kanske någon minns att jag skrev om vispgrädde i söndags och att den 36-procentiga innehöll karragenan, vilket är ett stabiliseringsmedel som framställs ur rödalger. Anledningen är givetvis att det behövs något annat än fett när mängden reduceras. Förutom att man tar bort och sätter till något annat så blir ju produkten onödigt processad och personligen så föredrar jag rena råvaror, men där väljer man så klart som man själv vill. Jag har ingen kunskap om processen i det här fallet, men i vissa varor så påverkar proceduren både smak och nyttighet.

Fast det känns märkligt att man ska behöva tillsätta karragenan när produkten fortfarande är så fet, men det kanske behövs. Däremot verkar det ytterst märkligt att välja en tillsatsgrädde för att spara fyra procent fett. Jag har äntligen fått iväg ett mejl till företaget och så här ser brevet ut som jag skickade till gräddproducenten:

Hej, som konsument handlar jag era varor mer eller mindre dagligen. I helgen skulle jag köpa vispgrädde, vilken var slut och den enda sorten fetare grädde som fanns var er 36-procentiga, men den innehöll karragenan, så det blev inget köp för min del. Jag vill helst ha produkter som är så lite processade som möjligt och jag vill att de ska vara tillsatsfria.

Varför tillsätter man karragenan i 36-procentig grädde? Påverkar den lilla mängden fett gräddens konsistens så mycket? Och om så är fallet, varför gör man den alls? Späder man såser, gratänger mm lite mer så blir det ju inget mer fett i maten hur som helst. Nu måste man få välja själv om man föredrar tillsatser eller fett, men jag ställer ändå frågan av nyfikenhet när jag ändå mejlar er.

Hälsningar Katharina Wallenborg

fredag 7 oktober 2011

Tempuramix

Du som har följt min matblogg vet att jag föredrar hemlagat, men ibland är man lat alternativt att det som finns färdigt är så enkelt och bra så att man köper det ändå. En sak som jag tycker är enkelt att använda är tempuramix och jag känner mig ursäktad då det är ytterst sällan som jag gör tempura. Trots det så vill jag naturligtvis att det ska vara så bra innehåll som möjligt, men det är klart, ett pulver som vispas ihop och vips är färdigt att användas med både god smak och bra konsistens, det kan ge en misstankar.

Nyligen köpte jag sådant här pulver och jag tror inte att jag har provat just den här sorten tidigare, då de få gånger jag har inhandlat frityrmix tidigare har det varit i asiatiska affärer. Så här ser i alla fall innehållsförteckningen ut:

majsstärkelse
vetemjöl
rismjöl
bakpulver (E 450, E 500, E 341)
salt
förtj.medel (E 415)
smakförst. (E 621)
kryddor (vitlök, peppar)

Ja vad ska man säga? Det var en del det där. Vi ska gå igenom tillsatserna och se vad det är för något. E 450 "Framställs syntetiskt ur fosforsyra" kan man läsa på Äkta vara. Det står dock inget om hälsorisk. Nästa bakpulver tillsats, E 500 framställs både syntetiskt och naturligt, vilket som gäller här står inte. Sedan är det då E 341 och det är salt av fosforsyra.

E 415 är samma som xantangummi och det är en typ av socker vilket ger en tjock konsistens. Det lär inte vara något hälsoproblem att äta tillsatsen då det inte är några stora mängder vi får i oss.

Till sist har vi då E 621, vilket även heter mononatriumglutamat och här skulle jag vara mer försiktig. Jag har skrivit om tillsatsen vid ett fåtal tillfällen tidigare och som med många andra tillsatser så ska man givetvis få i sig en viss mängd för att reagera om man är känslig, men den här tillsatsen kan då ge flera symptom som illamående, halsbränna, yrsel med mera och jag tycker att man ska undvika den helt. Man vet ju inte i förväg om man är känslig eller inte, men oavsett det så anser jag det oetiskt att ha tillsatsen och för sådant här ska man helt enkelt inte betala därför. Nästa gång får jag se till att vara mer uppmärksam när jag handlar.

onsdag 5 oktober 2011

Tillsatser som inte är E-nummertillsatser

Igår fick jag ett mejl av en arbetskamrat med bild på en pestoburk och information om att den innehöll potatis. Potatis i pesto!!! Det finns tydligen inga gränser för kreativiteten när det gäller hur man ska dryga ut sina produkter för att lura oss konsumenter på pengar. För att det handlar om pengar i det här sammanhanget är det ju ingen tvekan om. Blir man inte irriterad på sådant här? Själv har jag inte sett "potatispesto" i någon hylla än så länge, men ramlar jag på det så kommer jag självklart inte att köpa det. Precis som jag inte köper färdig guacamole som jag har sett innehåller ärter. I alla fall den sorten som jag såg i hyllan. Fast förresten så kan man nog inte köpa sådant på burk oavsett vad det innehåller mer än avokado...

Hur som helst: potatis (eller ärter) är ju inga farliga tillsatser eller något som sorterar under hälsovådliga E-nummer, men jag kunde ändå inte låta bli att göra det här inlägget, för det illustrerar så väl hur vi konsumenter kan bli lurade och hur viktigt det är att hela tiden läsa innehållsförteckningarna på det vi köper. Trist kan tyckas, men vill man inte betala för annat än vad som ska vara i livsmedlet så har man inget val än att vara en medveten konsument.

Har du som läser bloggen själv sett något annat i den här stilen? Mejla gärna och berätta så skriver jag om det.

söndag 2 oktober 2011

Vispgrädde med E 407/karragenan

Först måste jag återigen be om ursäkt för uppehållet i bloggen. Jag har varit på resande fot och hade planerat att blogga under tiden, men hotellet hade inget internet, åtminstone inte som jag kunde komma åt. Men nu är jag tillbaka och här kommer ett nytt inlägg i min matblogg.

Eftersom jag gillar såser, gratänger, stuvningar, smörgåstårta och annat så använder jag ofta grädde och då alltid vispgrädde. I mitt "tidigare liv" så förekom en och annan lågfettgrädde i min matlagning, men jag har tack och lov blivit äldre och visare och jag är visserligen av åsikten att man ska ha viss respekt mot fett, men med förnuft. Att använda riktiga livsmedel är mitt motto när det gäller matlagning och vill man dra ner på fetthalten så späder man istället för att använda E-nummerlivsmedel.

Alltså, det jag skulle berätta om var att jag idag när vi var och handlade skulle köpa grädde, men den jag brukar köpa var slut. Det fanns dock två sorter 36-procentig grädde och det är helt okej tänkte jag. Men, jag ville ändå läsa och kolla innehållet innan jag köpte grädden. Båda sorterna hade karragenan tillsatt. Att det är ett E-nummer som heter E 407 hade man hoppat över att informera om och som jag nämnt några gånger förr så ser man att livsmedelstillverkare gör så då och då. Det ser väl bättre ut med ett konstigt namn än ett E-nummer tycker man.

Jag valde att inte köpa grädden trots att jag hade glömt vad den här tillsatsen var för något och det av den enkla anledning att bra grädde inte behöver någon tillsats. Men när jag hade kommit hem så kollade jag och den har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande. När det gäller människor så vet jag inte hur det ligger till, fast varför ens använda tillsatsen när man inte vet??? Jag får köpa grädde en annan dag och jag hinner ändå inte laga mat i morgon och på tisdag. Ingen fara på taket alltså, men irriterande att stora framstående företag slänger i detta stabiliseringsmedel.

onsdag 21 september 2011

Nytt svar om Lantchipsen med dill och gräslök

Dear Katharina,

We are indeed discussing the possibility to change to sunflower or rapeseed oil in the future. There are several advantages and disadvantages to all of them. For now, the palm oil is the most stable oil to work with: there are few harmful oxidation products that appear during the production process. Sunflower oil of course has a very good image, but when using it in our production process it also has some disadvantages.
With regard to the environment, our palm oil comes from a supplier who is a member of the Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO). So the oil is coming from a sustainable source, no rainforest is damaged for its production. The oil is not organic for this product.

It is good to hear you were a fan of the horseradish chips! Unfortunately they did not sell well enough to keep, but I will try to see if we can relaunch them in the future, since they are a favorite of mine too! Did you try our newest member of the LantChips family yet? Svartpeppar & Dill, very good as well!

Best regards,
Marleen van der Wende

-----------------------------
Svenska Lantchips AB
Group Quality Manager

Hantverksvagen 16
15165 Sodertalje
Sweden

Office: +46 8 5511 3020
Mobile: +46 76 1708430


Jättebra att även Lantchips använder olja som inte kommer från områden med skövlad regnskog, men återigen synd att de inte informerar om det. Jag föreslog för övrigt att de skulle skriva det på påsarna när jag tackade för svaret.

tisdag 20 september 2011

Svar om tacoskal

Nu har jag fått svar om tacoskalen och det var långt och utförligt. Så här ser det ut:

Hej !

Tack för att ni hörde av er till oss.

Santa Maria är med och stöder RSPO(The roundtable on Sustainable Palm Oil) och det är även vår leverantör av palmolja Århus Karlshamn. Oljan de använder kommer från Malaysia. Den största mängden palmolja vi använder finns i de friterade majsprodukterna. Genom att vi är många som är med i organisationen har det blivit möjligt att ta fram kriterierna.Som tillägg till det vi redan berättat om vårt agerande med palmolja så kan nämnas att vi var ett av de första svenska företag att gå med i RSPO (2004) som aktivt arbetat och arbetar för att hitta ett hållbart sätt att erhålla palmolja. Hållbart ur social aspekt likväl som miljö och ekonomi. WWF som var en av initiativtagarna till RSPO har varit mycket tydliga om att det inte är värdefullt med en bojkott utan att hitta ett hållbart sätt att utvinna palmolja. Att enbart gå över till alternativa oljor är inte ett hållbart alternativ, efterfrågan finns på vegetabilisk olja i världen. Vi tar bäst vårt ansvar genom att köpa certifierad palmolja och den första leveransen av certifierad (hållbart producerad) palmolja fick vi för ca 2,5 år sedan

Palmolja är en viktigt råvara för oss i våra friterade majsprodukter. Med palmolja som råvara försäkrar vi oss bl a om att inte ha några transfetter i vår produkter (transfetter anses vara minst lika skaldliga som mättade fetter) Naturligtvis så håller vi på att försöka utveckla och hoppas naturligvis att hitta ett alternativ eller komplement till palmoljan men inte främst på grund av miljösaspekter utan för att hitta en olja med annorlunda näringsprofil. Miljömässsigt tar vi vårt ansvar genom att köpa certifierad palmolja.

När man väljer olja till en livsmedelsproduktion är det många aspekter som skall vägas in. Oljan skall fungera funktionellt bra, dvs i vårt fall skall erhålla tubd och skal som håller ihop, smakar bra och har en bra hållbarhet. Dessutom skall den näringsmässigt vara bra. Miljöaspekterna skall också beaktas.
Palmolja är en mycket använd olja just vid fritering av olika livsmedel. Det är en balansgång vid val av olja, en olja med mycket omättat fett har mycket lätttare för att oxidera och härskna., då får man en illasmakande och inte speciellt nyttig produkt. Den här typen av härskning påskyndas av höga temperaturer vilket det är när man friterar. Här har palmoljan en fördel eftersom den inte innehåller så mycket omättat fett.

Vi märker våra produkter med palmolja där det ingår palmolja.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor annars är du välkommen tillbaka. Gå gärna in på våra hemsida www.santamaria.se och läs om vår hållning till palmolja. Läs under senaste nytt http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.NewsServlet?c=1&id=182&p=n1a och http://www.wwf.se/press/1202041-antligen-premiar-for-certifierad-palmolja-i-europa


Med vänliga hälsningar
Santa Maria AB
Agneta Säfström
Konsumentkontakt


Jag måste säga att det här brevet hade ett innehåll som var mycket mer positivt än vad jag hade vågat tro. Synd att de inte är bättre på att visa sitt miljöengagemang. Kanske tror många företag att vi konsumenter inte lägger så stor vikt vid sådant här, men vissa av oss gör faktiskt det.

söndag 18 september 2011

Vad säger säljarna?

Jag är inne sajten hos en av våra största livsmedelsförsäljare, en kedja som jag vet har marknadsfört sig som någon som jobbar för bra mat med färre tillsatser. Det är alltid intressant att gå in på olika hemsidor och sedan leta vidare på sajterna efter information. Vissa är seriösa och menar allt de skriver, andra menar vad de skriver, men inte riktigt till 100 procent. Det är en slutsats som man snabbt kan dra när man ser innehållet i varorna de säljer och det inte överensstämmer med texten. Nu talar jag inte just om butikskedjor utan främst om tillverkare av olika livsmedel. Vissa använder bara ekologiska och rättvisemärkta råvaror och de använder bara naturliga smaker och tillsatser, andra verkar ha som mission att proppa oss fulla av E-nummer och då dåliga sådana.

På den här sajten kan man hur som helst klicka sig vidare till bland annat "innehåll" och där skriver man så här: "Tillsatser ska användas restriktivt i XXX egna märkesvaror. När de används ska de tillföra mervärde för kunden".

Tycker vi att de tillsatser som finns i olika livsmedel tillför något för oss? Nu verkar det som att de produkter man talar om alltså är de egna, men det finns en del kvar att göra även där om inte mitt minne sviker mig alldeles. Jag ska kolla närmare på det och blogga igen om det här. Dessvärre har jag inte blivit enbart positivt överraskad när jag har handlat deras varor.

Det verkar vara mer regel än undantag att ha sina egna varor hos olika livsmedelskedjor, men jag har tyvärr inte hittat någon kedja vars mat, snacks, godis, glass eller vad det nu handlar om, är bättre än andra tillverkares. Kanske bör vi konsumenter ifrågasätta det här? Varför ha en egen serie livsmedel om de inte är bättre? Då kan man lika gärna handla Kung Markattas sylt eller vad det nu handlar om och då pratar jag inte bara om tillsatser utan även annat som har med kvalité att göra, för det är mycket som påverkar om en vara är bra eller ej.

lördag 17 september 2011

Mejl om tacoskalen

Nu äntligen har jag fått iväg ett mejl om de där tacoskalen som jag skrev om häromdagen. Det ska bli mycket spännande att se vad svaret blir, om det blir något vill säga. Ibland blir det inte det när frågan är känslig. Det vet ni väldigt väl, ni som har följt min blogg. Så här skrev jag:

Hej,

Vi gillar era tacoskal och har köpt dem många gånger genom åren, men nu senast så kollade jag innehållsförteckningen och såg att de innehåller palmolja. Varifrån köper ni oljan och kan man som konsument känna sig trygg och veta att man genom att köpa skalen inte bidrar till skövling av regnskog? Varför har ni valt just palmolja och inte någon annan sort? I övrigt är ju innehållet bra och det är inga konstiga tillsatser, så jag hoppas att vi kan fortsätta äta era skal.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Visserligen äter vi inte taco jätteofta, men nog borde jag ha reagerat på innehållet tidigare. Eller också har jag det och sedan glömt bort det för det var så länge sedan vi åt det nu. Men jag köper inte dessa skal igen innan jag har fått ett svar och får jag inget så har de förlorat en kund. För just den här sorten är den jag gillar mest och hos oss äter vi en del mat i perioder, så det kan mycket väl bli en tacoperiod igen framöver.

torsdag 15 september 2011

Tacoskal

6 augusti förra året skrev jag om tacoskal från Old el Paso. Det är förresten enda gången som jag har skrivit om tacoskal, så jag kan inte svara för vad andra sorter utöver dem och de som jag nu ska skriva om innehåller. De som jag förra året kollade på innehöll bara majsmjöl och vegetabilisk olja. Nu när vi senast åt taco så hade jag köpt en annan sort och nu ska vi ta reda på vad de innehåller:

majsmjöl
palmolja
salt (1,5 %)

Ja det var väl bra innehåll i och för sig, men den där palmoljan kunde jag verkligen ha klarat mig utan. Varför är det så många som använder palmolja? Det är så väldigt ofta som man stöter på den här ingrediensen i olika livsmedel. Jag ska mejla och fråga om Santa Maria, som tillverkar skalen, inte kan ändra och använda någon annan olja. Jag kan inte se att den skulle vara ekologisk, så det finns inga ursäkter för att använda oljan.

tisdag 13 september 2011

Chipssvar

Jag bloggade om chips förra veckan och här kommer svaret från dem:

Dear Katharina,

I have checked your question with the supplier or our spice powder, and both the vinsyra and the arom are natural. The arom contains amongst others dill.
We currently use refined palm oil in our 200g LantChips assortment.

I hope this answers your questions.

Best regards,
Marleen van der Wende

-----------------------------
Svenska Lantchips AB
Group Quality Manager

Hantverksvagen 16
15165 Sodertalje
Sweden

Office: +46 8 5511 3020
Mobile: +46 76 1708430


Eftersom jag ville ha ett par förtydliganden så skickade jag ytterligare ett mejl och det ser ut så här:

Dear Marleen,

Thank you for your answer, I’m pleased to read that the vinsyra and arom both are natural. May I ask if you have any plans of changing the oil to some other as palm oil is not so kind to the environment, or is the oil ecological? I also wonder if there’s any chance that you would start producing horseradish chips again? They really were a favorite.

Regards, Katharina Wallenborg


Även om oljan är palmolja så är ingredienserna naturliga och chipsen kommer som ni ser från Lantchips, vilket jag alltså berättar därför. Jag återkommer angående chipsen när jag har fått ytterligare svar.

torsdag 8 september 2011

Kolakakor

Vid några tillfällen har jag skrivit om glutenfria livsmedel och den här gången ska jag blogga om kolakakor utan gluten. Tyvärr har jag tidigare konstaterat att är det någonstans man ska leta om man vill vara säker på att hitta många E-nummer, så är det i specialkost för allergiker och intoleranta. Ja jag vet, det låter konstigt, för är det någonstans som tillsatser som inte behövs borde undvikas, så är det ju in sådant som redan känsliga personer ska äta. Dock ser inte verkligheten ut så och det bästa är därför att baka själv, men jag tycker ändå att man ska kunna handla bra färdiga produkter också om man vill det.

Av ovanstående att döma så förstår ni att jag är skeptiskt nu när jag ska läsa innehållsförteckningen i kakorna, men vi kollar och kanske, kanske är de här bättre än annat som jag har köpt till min dotter.

Innehållsförteckning:

vegetabiliskt margarin (veg. fett, vatten)
socker
rismjöl
majsstärkelse
potatismjöl
modifierad potatisstärkelse
sirap
salt
förtjockningsmedel (E 412, E 464, E 401, E 440)
bakpulver (E 450, E 500, E 575)
vaniljarom

Ja vad ska man säga? Dessa kakor kommer jag inte att köpa igen och jag kommer skicka ett mejl med frågor om innehållet, för det här är inte acceptabelt. Jag återkommer!

onsdag 7 september 2011

Chips med dill och gräslök

I helgen köpte jag chips med dill och gräslök och de var mycket goda kan jag berätta. Eftersom jag verkligen ville ha chipsen så brydde jag mig inte om att läsa innehållsförteckningen innan jag köpte dem. Påsen är nu sedan länge tom och jag ska äntligen se vad de innehöll. Så här ser det ut:

potatis
vegetabilisk olja
kryddblandning (maltodextrin, salt, druvsocker, socker, lökpulver, jästpulver, kryddor, antioxidantmedel (vinsyra), arom, vitlökspulver)

Jag kan inte någonstans på påsen se vad för olja det är och risken är alltså stor att det är palmolja, men jag hoppas verkligen att jag har fel. Fast använder man inte det så borde man vara angelägen om att ha med den informationen. Vidare är det maltodextrin i och det framställs genom nedbrytning av stärkelse. Ofta kommer den från potatis, majs eller vete. Vinsyra kan vara både naturligt och syntetiskt men det framgår inte vilket det är här heller. Arom... ja, vad ska man säga? Kan vara naturligt, men behöver inte vara det.

Jag är inte jättenöjd med den här innehållsförteckningen faktiskt. Det får bli ett mejl med förhoppning om ett svar på bloggen snart.

söndag 4 september 2011

Svar om salta kex

Häromdagen kom ett svar om de saltade kexen. Jag tycker att svaret kunde ha varit mer informativt, men jag hade nog inte räknat med att få ett svar som var det eftersom sådana här saker förmodligen inte är vad tillverkarna vill diskutera. Så här ser det ut i alla fall:

Hej!

Tack för ditt mejl till oss!

Produkten innehåller inte sötningsmedel men är sötad med socker, glukossirap och maltsirap. Denna produkt var den variant av saltakex som fick bäst betyg vad gäller sensorik när produkten togs fram.

För användande av palmolja i XXX:s egna märkes produkter gäller: All palmolja i XXX:s egna varumärken ska, senast 2015, vara certifierad av Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO). Natriumdisulfat är en allergen (sulfat) och därför skrivs denna tillsats med sitt namn istället för e-nr.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Med vänlig hälsning
XXX Kundkontakt
Teeda Drammeh

lördag 3 september 2011

Old English marmelad

Old English-marmelad är en sort som vi har köpt många gånger. Dels för att den är så god givetvis, men sedan står den sig väl i konkurrensen med många andra så kallade marmelader. Den här sorten har 53 % frukt och innehållet ser ut så här:

socker
apelsiner
pomeranser
citroner
syra (citronsyra)
förtjockningsmedel (pektin)

Citronsyran är säkerligen syntetiskt framställd och jag har ju efter lång tid ändå tagit med produkter i min lista som har den här tillsatsen, men nu när jag tänker efter, varför ska jag göra det när det finns naturligt? Jag tänker därför kolla först (angående marmeladen nu) och sedan skriva ut namnet på tillverkaren. Jag var när jag började skriva blogginlägget helt inställd på att ta med den här marmeladen i min lista för bra produkter, men jag kommer att vänta. Nu kanske någon tycker att jag velar, men då bjuder jag på det, för jag är inte någon som håller fast vid saker bara för principens skull. Inte om något kan bli bättre och jag har hela tiden känt att det inte har varit helt rätt att ta med de få produkter som lyckades passera. Om detta återkommer jag.

Pektin kommer från citrusskal förresten.

torsdag 1 september 2011

Handskalade räkor

I helgen gjorde maken smörgåstårta och hade till den köpt "handskalade räkor". De låg i lag och fick smakmässigt godkänt, stora och goda var de. De kostade ju lite mer än maskinskalade så klart, men det kan det vara värt vid vissa tillfällen. Men innehållet då? Vi kollar:

räkor
vatten
salt
surhetsreglerande medel (E 331, E 330)
konserveringsmedel (E 202, E 211)
socker

Jaha, det var ju en del ytterligare i lagen än räkor, salt och socker. Så, vad betyder då alla E:n?

E 331 = salt av citronsyra
E 330 = citronsyra (vilket ofta är melass eller glukos som jäses med hjälp av mögelsvampar)
E 202 = kaliumsorbat, ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som vissa kan reagera negativt på
E 211 = även detta ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som även heter natriumbensoat och av många ansett som hälsovådligt, undvik det alltså

Vad blir då slutsatsen av ovanstående? För min del var det första och sista gången som jag åt dessa handskalade räkor i lag och för kisses del, som är en räkälskare, så blir det inte heller fler sådana här räkor.


tisdag 30 augusti 2011

Äkta vara

"Sveriges största oberoende konsumentorganisation för bättre matkvalité". Ja, det här är alltså ett citat från ordförande i Äkta vara, Björn Bernhardson, som vill att föreningen ska bli just detta. Och varför inte säger jag? De jobbar i alla fall enligt mig föredömligt och många andra anser uppenbarligen samma sak då de har fått stor uppmärksamhet, många anhängare samtidigt som de ger oss mycket bra information.

Deras främsta mål är att engagera oss konsumenter i matfrågan och det är vi nog många andra som också vill göra och att ha stöd i en stor och seriös förening är värt mycket i det arbetet. Men oavsett vad vi andra vill och gör så är jag så tacksam för det som föreningen gör och vad de vill fortsätta uppnå. Ni som har följt min blogg minns kanske att jag har skrivit om bland annat majonnäs och köttlim, två exempel där Äkta vara har varit med och påverkat. De har makt och med oss alla andra vid sidan om så blir makten ännu större. Vi kan alla hjälpa till, men en förening som den här är otroligt viktig även om man brukar säga "många bäckar små"...

Äkta vara vill även att vi ska äta mer säsongsanpassat och gör man det så kan man samtidigt som man äter bättre få ner priset på mat med kvalité då det som har säsong för tillfället är billigare än det som inte har det. Vi gynnar även våra bönder och odlare i närområdena när vi handlar kravmärkt och säsongsanpassat istället för långväga importerad mat.

Kika gärna in på aktavara.org Föreningen är nu fem år gammal och det ska bli spännande att se vad som händer i framtiden. Fem år har alltså gått och jag tror att ytterligare fem år kommer att göra otroligt mycket.

söndag 28 augusti 2011

Brev och svar (tapenad)

Det här mejlet skickade jag igår och frågade om tapenaden som jag bloggade om.

Hej, jag har köpt er tapenad och tyckte att innehållsförteckningen såg bra ut, men det framgår inte var "aromer" är för något. Kan ni tala om ifall det är naturliga smaker eller syntetiska?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Under veckan har jag även mejlat och frågat andra företag om andra innehållförteckningar, men ingen har svarat. Svagt att inte ens få ett mejl som bekräftar att frågan har skickats, men det kommer kanske. Jag hoppas det eftersom ju mer jag vet om det jag äter, ju bättre val kan jag göra.

För övrigt så kan man undra varför det då och då utelämnas information på olika produkter. Märkligast är det ju när det inte innehåller något oäkta och man ändå bara skriver "aromer" till exempel, för då tror man direkt att det är något som döljs. Därför kan man inte utgå ifrån att det är dåligt även om det är otydligt. Jag hoppas på ett positivt svar som jag kan lägga ut snart.

Tapenade classico

Visst låter det gott? Hoppas att det är det också! Det här är alltså tapenad och jag har inte haft tillfälle att smaka på den ännu och det var faktiskt inte länge sedan som jag köpte den. Men det är så gott, så jag ska försöka hitta något tillfälle när vi kan äta plockmat. Då kommer den att passa utmärkt.

Innehållet har jag inte hunnit studera ännu, så det blir en överraskning och jag hoppas på en positiv sådan så klart. Så här ser det ut:

svarta oliver (26 %)
solrosolja
gröna oliver (25 %)
kapris (10 %)
olivolja
vinäger
salt
tomatpuré
sardeller
aromer
kryddor

Det låter egentligen riktigt bra, men jag är osäker på det där med "aromer". Jag har kollat upp just den ingrediensen tidigare och ibland är den helt naturlig, men det kan vara syntetiskt framställt också, vilket inte borde vara fallet här med tanke på alla smakrika ingredienser i övrigt. Dock kan hårt processad mat ta bort naturliga smaker och då tillsätts andra. Enda sättet att få reda på detta är att fråga och det tänker jag alltså göra och sedan återkommer jag.

måndag 22 augusti 2011

Brev om salta kex

Det här brevet skickade jag till kextillverkaren häromdagen. Det borde verkligen gå att göra kex utan alla dessa ingredienser. I ärlighetens namn så ska jag väl säga att jag är ytterst tveksam till att de överhuvudtaget överväger att ändra innehållet, även om de borde om de var måna om att behålla sina kunder. Nu bryr sig inte de flesta, det vet vi, men alltfler gör det och det borde vara ett tillräckligt hot. De behöver oss ju för att överleva.

Hej, Jag handlar då och då XXX varor och är för det mesta nöjd, men nyligen köpte jag era salta kex och det var tyvärr både första och sista gången. Kopierar innehållet:

vetemjöl
palmolja
maltsirap
socker
salt (2 %)
glukossirap
bakpulver (E 500, E 503)
jäst
mjölbehandlingsmedel (natriumdisulfat)
antioxidantmedel (E 306)

Jag har alltså några frågor om ovanstående.

Måste det vara så mycket socker/sötningsmedel i och räcker det inte med vanligt socker?

Varför använder XXX palmolja när det finns så många alternativ? Den är dessutom inte ekologisk och inte har väl en av våra stösta matkedjor missat palmoljedebatten?

Jag har från seriöst håll hört att natriumdisulfat kan vara hälsovådligt för vissa. Varför används det alls och varför väljer ni att inte skriva ut E-numret på just den ingrediensen?

Hälsningar Katharina Wallenborg, XXX-kund


söndag 21 augusti 2011

Skinka, kastrering och griskött

Jag skulle ju mejla och fråga om skinkan som skrev om för några dagar sedan och igår fick jag äntligen iväg mejlet. Så här skrev jag:

Dear staff,

I bought your prosciutto crudo recently, which I did like and also was very pleased over that it was only salt added. It’s almost impossible to find ham, air dried or not, without different E-numbers in it. I do have a question though as I’m very concerned about how the animals have been treaded and therefore I wonder if the pigs are castrated and how it’s then have been committed. The reason I wonder is because here in Sverige/Sweden, the laws permit castration without anesthesia, so as you may understand, I don’t buy pork from here.

Looking forward to your answer.

Best regards, Katharina Wallenborg


Vi får väl se om de svarar och i så fall vad. Eftersom det förutom min fråga om kastrering även framgår hur svårt det är att hitta ren skinka här, så vet de ju att de har en trogen kund om de skickar ett bra svar. Jag håller tummarna; man ska inte ge upp innan man vet. Nästa gång jag handlar där jag köpte skinkan så ska jag också fråga hur det går med märkningen/informationen av kött som kommer från grisar som är bedövade innan de kastreras. Det ska inte behöva vara så märkvärdigt att få till. Man märker ju med allsköns beteckningar och framhåller än det ena, än det andra.

Tänk vilken fantastisk reklam det här skulle bli för bönder som jobbar humant! Jag är helt övertygad om att deras försäljning av griskött skulle öka. Om grisbönderna nu är så rädda för att gå i konkurs, varför visar inte de som jobbar på rätt sätt upp detta? Eller har man så dålig inställning till kunderna så att man inte tror att vi bryr oss mer om hur behandlingen av djuren sker? Det synsättet borde man ändra i så fall och det är konstigt att ingen klocka ringde för ett par år sedan när det var enorm debatt om annat som rörde grisarnas behandling. Eller är det som så att det är de själva som inte lägger någon vikt vid det?

Salta kex

Häromsistens så provade jag en sort som jag inte hade ätit tidigare och de var riktigt goda. Inte så att de stack ut, för det gör inte kex så ofta tycker jag, men jag äter dem gärna igen. Det är gott med lite sälta tycker jag. Jag läste inte innehållsförteckningen innan jag köpte dem, slarvigt kan tyckas, men ni vet hur det är med tid ibland och dessutom så är jag lite nyfiken på vad producenterna har fantasi till att stoppa i det vi äter, även om jag blir missnöjd med innehållet. Så nu är frågan: kommer jag att köpa kexen igen, eller var det en gång och aldrig mer?

Innehållsförteckning:

vetemjöl
palmolja
maltsirap
socker
salt (2 %)
glukossirap
bakpulver (E 500, E 503)
jäst
mjölbehandlingsmedel (natriumdisulfat)
antioxidantmedel (E 306)

För att vara enkla saltade kex så måste jag säga att här har fantasin fått flöda fritt! Flera saker klarar jag mig verkligen utan som konsument och bara den andra ingrediensen får mig att inte köpa kexen igen. Nu är inte palmolja något som jag undviker av hälsoskäl, men att använda den ingrediensen och inte ens se till att den är ekologiskt odlad är helt förkastligt. Regnskog skövlas för att plantera oljepalmer. Det finns så många oljealternativ så här finns inget försvar för att tillsätta just den här oljan och vi har dessutom vår egen nyttiga rapsolja och södra Europas olivolja. Två bra alternativ.

Men sedan är det ju allt detta socker i olika former. Ska det vara nödvändigt?

En annan "ful" sak är att man ger intryck av att alla E-nummer är utsatta, men man mörkar en av dem, nämligen E 223, alltså beteckningen för natriumdisulfat. Det här är inget som kroppen reagerar på, men har man vissa hälsobesvär så kan det bli problem och så här säger Äkta vara: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, särskilt hos astmatiker. Kan även orsaka irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas."

Det kommer att bli ett mejl till tillverkaren.

fredag 19 augusti 2011

Fioruccis prosciutto crudo

De senaste inläggen har varit positiva när det gäller innehåll och idag är det samma sak och det är så roligt att skriva om det som är bra. Det är intressant och nyttigt att lära sig om sådant som inte är det och hur man undviker det, men roligt kan man ju inte kalla det. Innan jag fortsätter så ska jag säga att det handlar om lufttorkad skinka ifall någon inte hade kunnat läsa ut det av rubriken. Det är inte alltid lätt att hålla ordning på vad alla beteckningar och utländska namn betyder.

Skinka är något som jag egentligen aldrig köper och det gäller allt griskött och det handlar naturligtvis om den hemska kastreringen som för det mesta sker utan bedövning. Men för ett tag sedan så syndade jag som ni ser. Hur den här skinkans gris har blivit behandlad vet jag faktiskt inte, för trots att det här utan tvekan var en av landets (om inte landets) största stormarknader och man därför tycker att här borde det verkligen finnas resurser, så hade butiksbiträdet inga kunskaper om det här. Att det gick till på det här viset verkade nästan vara en överraskning för henne. Däremot ska hon ha heder för att hon var mycket tillmötesgående och hon skulle framföra min fråga och se vad som kunde göras.

Så innehållet är alltså bra, men vad är det i skinkan då? Jo följande:

skinka av gris
salt

Inte havssalt alltså som i Parmaskinka, men den här sorten var ändå mycket god. Som bekant så är det bara skinka från Parma som får ha det namnet. Men åter till den skinka som jag nu skriver om. Jag vill vara mycket tydlig med att det hör till undantagen att hitta så ren lufttorkad skinka. Det är i det närmaste omöjligt, så lägg den här sorten på minnet.

Eftersom jag ändå vill veta hur kastreringen har gått till, om den nu har skett (alla länder är inte så kastreringsivriga som Sverige), så ska jag luska i det här. Jag hoppas få fram något att berätta om här.


Kokos Katoz

På förpackningen står det visserligen "coconut milk", men jag skriver på svenska eftersom det är en svensk blogg. Dessutom så är Matkompaniet en svensk producent hemmahörandes i Borås, även om Katoz inte är det och ursprungslandet för kokosmjölken är Thailand. Kan ju vara så att man vill att även de som turistar här och inte kan språket ska kunna köpa produkten och veta vad den innehåller, hur mycket tid de nu ägnar sig åt matlagning? Nej, det är nog att spekulera lite väl mycket, men konstigt är det i alla fall tycker jag.

Men tillbaka till produkten som sådan. Jag har i min blogg tidigare nämnt hur otroligt svårt det är att hitta kokosmjölk utan onödiga tillsatser och för den som kanske tror att ekologisk sådan är bättre så säger jag bara: glöm det! Man får finkamma hyllorna och lusläsa varenda förpackning om man vill ha en bra produkt och det här är den tredje sorten som jag har hittat och är nöjd med bland det stora utbudet av kokosmjölk. Innehållet är föredömligt:

kokosnötextrakt (75 %)
vatten

Det är som ni ser inte enbart kokosmjölk i förpackningen, men det är det aldrig. 80 % är det högsta som jag har sett, men ofta ligger det runt 60 %, så om du endast jämför literpriset så är inte det en rättvis jämförelse. Det är alltså inte en helt enkel historia att gå och handla om man är en medveten kund och det ska man så klart vara. Det är ju vi som är medvetna kunder som driver utvecklingen framåt, så var stolt om du är en sådan som ställer frågor och krav och fortsätt med det!

torsdag 18 augusti 2011

Fusilloni från Ica

En del pasta har så härliga och roliga namn. Det är alltid roligt att se vad de olika sorterna heter och se alla olika former på dem. En av de senaste sorterna som jag har köpt kommer från Ica och heter fusilloni. Det är pasta i form av jättestora skruvar. De är tillverkade i Solna så det är bra att de inte kommer så långt bort ifrån. Som ni redan har räknat ut så är innehållet bra eftersom jag har skrivit vilken tillverkaren är.

Innehållsförteckningen är mycket kort förresten:

mjöl av durumvete
vatten

Jag tror att pasta i stort sett alltid har bra innehåll, men jag ska kika på några fler för säkerhets skull. Annars är det så klart en produkt som inte behöver innehålla mer än de här två ingredienserna. Å andra sidan har jag trott det om vissa andra saker och blivit negativt överraskad, så säker kan man aldrig vara.
Jag gillar pasta och tycker om de flesta sorter, men färsk är inte dumt det heller och allra godast blir det så klart om man gör sin egen. Det är mycket enkelt så har du inte provat så rekommenderar jag dig verkligen att göra det.

söndag 14 augusti 2011

Jätteostbågarna

I går skrev jag om de stora skruvostbågarna, alltså Cheez twisterz och jag skulle ju fråga en del om innehållet och så här blev mejlet. Det ska verkligen bli spännande att läsa svaret. Jag lägger ut det så fort jag får det.

Hej,

Jag har några frågor angående era stora skruvostbågar. De är följande:

1. Vilken typ av olja är det i? Jag är nämligen noga med att inte äta palmolja om den inte är ekologiskt odlad.
2. De båda färgämnena är utvunna ur frukter. Hur utvinns de och vilka ämnen används vid processen?
3. Det står att det är smak av amerikansk cheddar. Är det bara smak eller finns sådan ost med som smaksättare? Av nyfikenhet så undrar jag även vad skillnaden är på amerikans och annan cheddar. Jag har nämligen aldrig sett den här hemma. Och till sist:
4. Vad är egentligen ostpulver och hur framställs det?

Det blev en del frågor, men jag hoppas att ni har tid att svara. Kanske det skulle vara bra med mer information direkt på påsarna?

Hälsningar Katharina Wallenborg

Ostbågar

vid namn "Cheez twisterz", ja det är något som jag nyligen har ätit. Den här produkten har jag väl inget större hopp om innehållsmässigt, det måste jag erkänna. Men de var ganska goda, dock inte så goda så att jag kommer att köpa dem igen, för det finns andra ostbågar som jag gillar mer. För övrigt är jag mer chips- än ostbågsmänniska. Fast det ska vara en ny produkt står det på påsen och jag blir alltid nyfiken om det är något som jag inte har ätit innan, så det är klart att man vill smaka. Innehållet ser ut så här:

majsmjöl
vegetabilisk olja
ostpulver (ost, färgämne (E 160c, E 160b), mjölkpulver, stärkelse (potatis))
salt
druvsocker

E 160c är ett färgämne som kommer från paprika. Man utvinner färgen, som ni kanske minns, med hjälp av lösningsmedel. Jag har faktiskt ingen aning om vilka lösningsmedlen är, men jag ska mejla och fråga. Såvida det inte är helt oskyldigt så är jag inte säker på att få något svar, men jag tänkte ändå mejla eftersom jag vill veta vilken olja det är i skruvarna plus lite annat, så då kan jag lika gärna fråga.

Färgämne E 160b kommer från frukten på en buske som heter bixa orellana. Naturligtvis vill jag veta mer om även den tillsatsen. Det finns alltså en del frågetecken när det gäller de här snacksen. Jag kan tillägga att det på påsen står att det är smak av amerikansk cheddar. Då blir man ju nyfiken om det finns någon sådan i ostbågarna, eller om det rätt och slätt bara är smak av sådan ost. Någon ostexpert är jag för övrigt inte och jag visste inte att det var skillnad på amerikansk och annan cheddar, eller rättare sagt: jag har inte sett någon sådan säljas här i Sverige. Ytterligare en fråga alltså: vad är det för ostpulver i påsen?

lördag 13 augusti 2011

Plommontomater på burk

Jag var osäker och tänkte att kanske, kanske hade jag bloggat om plommontomater på burk, även om jag inte hade något minne av det, men jag mindes rätt, för jag hade inte skrivit om det visade det sig. Så då är det väl dags då? Jag vill naturligtvis få med så många olika produkter som möjligt.

Den här sorten var jättegod och de kommer från Willys. De innehåller visserligen citronsyra (E 330), men jag har ändå valt att skriva om de produkter som innehåller det. Nog skulle jag tycka att det inte är nödvändigt i det här fallet, men jag skriver ut varifrån tomaterna kommer, eftersom jag har backat med andra produkter med just citronsyra.

Innehåll:
tomater (60 %)
tomatjuice (40 %)
surhetsreglerande medel (citronsyra)

Även om det tar emot att skriva det här som något utan tillsatser så gör jag det, bland annat då E 330 har positiva egenskaper då det hjälper till att förebygga härskning och det inte som många andra är en utfyllnadstillsats.

torsdag 11 augusti 2011

Crème fraiche

Crème fraiche är något som jag har skrivit om några gånger och det är värt att göra det igen för här finns en hel djungel av sorter och det är olika smaker och olika fettinnehåll i dem. Det här gör givetvis att innehållet utöver fetthalt också varierar och det från skräp till mycket bra skulle jag vilja säga.

Den senaste sorten som jag köpte innehåller 34 % fett och är naturell. "Kokbar" står det på burken och det är bra om man vill ha den i exempelvis paj, köttfärssås eller annat. Men den är god som den är också och nu när det är lite varmare ute så kanske det blir mer kalla såser och då är crème fraiche väldigt gott att ha som grund. Hur som helst, jag är osäker på om jag har köpt just det här märket tidigare, jag är i alla fall inte bekant med innehållet i den här sorten även om jag gissar att det ser bra ut med tanke på fettmängden, men jag ska så klart ta reda på det. Så här ser det ut:

högpastöriserad grädde
syrningskultur

Kort och bra. Då ska jag även tala om vilket märke det är och det är Ica. Tänk alltså på att alltid läsa vad burkarna innehåller, för ju mindre fett, ju mer kemiskt framställd kompensation.