söndag 28 november 2010

Mandelmassa

Jul och godis hör ju ihop och vi äter en del mandelmassa under den här perioden och med "vi" menar jag svenskar i allmänhet och inte enbart vi här hemma. Det är både gott och passar i godis och i bakverk. Innehållsförteckningen är kort, men tillverkaren har ändå lyckats få med ett E-nummer:

sötmandel (50 %)
socker
vatten
konserveringsmedel E 202

Så vad var nu E 202? Det heter också kaliumsorbat och är salt av sorbinsyra och kan som jag har skrivit tidigare ge överkänslighetsreaktioner. Så är med måtta!

lördag 27 november 2010

Krav-mjölk

Varför ska man välja Krav-mjölk när det finns vanlig och den dessutom är billigare? Jag får erkänna att jag för det mesta köper den vanliga och har väl inte givit Krav-mjölken så mycket tanke, speciellt som jag för några år sedan hörde att den med Krav-märkning hade mer gifter från besprutning i sig än den andra. Huruvida detta stämmer eller ej låter jag vara osagt, men för mig handlar det inte enbart om innehåller de gånger som jag väljer Krav-mjölken, för det gör jag då och då. Det är ju givetvis även för djurens skull och några fördelar med att göra det här valet är följande:

Inga bekämpningsmedel används i fodret till kossorna.

Det mesta av fodret kommer från den egna eller grannens gård.

Ekologiska kor står inne i lagården kortare tid än andra kor.

Ekologiska kor får föda sin kalv i en särskild box där de får vara ifred och lära känna varandra den första tiden.

Det här är några av fördelarna med Krav. Du kan själv ta reda på mer och göra ditt eget ställningstagande.

onsdag 24 november 2010

Italiensk middag

I gårkväll var jag ute med några partikamrater och åt italienskt. Gott och trevligt! Vi åt alla olika rätter och jag åt en där det ingick tryffelolja. Tryffel är ju vansinnigt dyrt så man funderar ju lite över vad denna olja innehåller. Jag frågade dock inte men minns att jag har läst om det, men det var länge sedan så jag kommer inte ihåg exakt vad det egentligen var. Nu har jag gjort en sökning på nätet för att se vad man får för träffar på tryffelolja och här är lite av det som jag hittade.

"Man kan också torka tryffelsvampen för att sedan lägga den i olja. Tyvärr försvinner aromen då svampen torkar eftersom svampens aromer är just vattenlösliga.

De allra flesta tryffeloljor får därför sin goda och intensiva smak från syntetisk tryffelarom. En framtagen arom, fettlöslig för att passa oljan och på så sätt förmedla den unika tryffelkaraktären året runt i det vardagliga köket."

"Vill man absolut ha tryffelolja får man finna sig i att greppa djupt i plånboken och investera i äkta vara."

"Äkta tryffelolja är en fysikalisk omöjlighet eftersom svampens smakämnen, till skillnad från citron och vitlök, inte lagras i en essensolja."

Ja, jag vet inte riktigt hur man ska tolka olika kommentarer som man hittar på nätet. Jag tror faktiskt att jag ska ta och fråga runt lite när jag är och handlar och se vad jag kan hitta. Vissa saker kanske man får lov att acceptera att man inte kan hitta och faktum är att man behöver inte kunna köpa och äta precis allting. Men skulle jag ramla över en bra olja så lovar jag att berätta om den här på bloggen.

söndag 21 november 2010

Vegetabilisk pastej med örter

När jag senast gjorde smörgåstårta så använde jag vegetabilisk pastej i hopp om att innehållet där skulle vara bättre. Smaken är helt okej, men jag måste erkänna att den här pastejen inte kan ersätta den animaliska. Men det är ett helt okej alternativ. Vi får dessutom i oss tillräckligt med animaliska produkter, så för den sakens skull spelar det absolut ingen roll, inte för min egen del i alla fall.

Så vad kan man säga om innehållet då? Är det bara naturligt och bra? Först vill jag nämna att det här är en ekologisk produkt och det tycker jag är bra, för då har man tagit ansvar för odling och det är också bra för dem som hanterar produkterna att det inte finns gifter med. Och så här ser innehållet ut:

näringsjäst
vatten
palmolja
solrosolja
potatisstärkelse
örter (persilja 1,8 %, gräslök 1,2 %)
purjolök
havssalt
tomatpuré
jästextrakt

Efter några av ingredienserna, bland annat paljomljan, så finns en asterisk och den lite längre ner kan man läsa att ingredienserna kommer från "kontrollerade ekologiska odlingar" och pastejen är tillverkad av Tartex i Tyskland.

lördag 20 november 2010

Nötter och E 627

Även E 627 fanns i nötblandningen och det är också en smakförstärkare. Man kan undra vart fabrikanten fått tag på dessa nötter som tydligen inte smakar någonting med vanliga kryddor. Men hur som helst så innehåller de alltså något som också heter dinatriumguanylat. Svårt ord och i det här fallet så är det nog lättare att komma ihåg att undvika E 627 istället för dinatriumguanylat om man nu inte vill äta tillsatsen alltså.

Det framställs från E 626/ganylsyra och även om det är en godkänd tillsats här så är E 626 förbjudet i Australien och Nya Zeeland. Det behöver ju i och för sig inte betyda någonting, men det finns alltså nationer där det inte är tillåtet och någon grund lär de ju ha för det ställningstagandet.

Angående E 627 så säger Äkta vara så här: "Kan utgöra problem för personer som lider av njursten och gikt. Kan också vara ohälsosamt för småbarn". Vissa hävdar till och med att det är farligt för barn och personer med dessa sjukdomar att äta E 627. Jag gissar att det som vanligt även handlar om i vilka mängder man får i sig tillsatsen, men vill även här påpeka att det bästa vore att inte använda den ifall vissa kan få hälsoproblem.

fredag 19 november 2010

Nötmix och E 621

Jag sa att jag skulle titta lite närmare på innehållet i nötmixen som jag köpte förra veckan. Det första jag började söka på var E 621 och det var den gamla ökända ingrediensen mononatriumglutamat eller glutamat som man ofta kallar det. Dock finns det olika glutamater och nu är det alltså mononatriumglutamat som vi talar om. Det råder ju hur som helst ingen tvekan om varför inte den ingrediensen har skrivits ut, utan att man istället använder E-numret. Ibland gör fabrikanterna tvärtom, skriver ut det riktiga namnet för att inte skylta med att det är ett E-nummer då det hos många har dålig klang (trots att inte allt med E framför är dåligt ska tilläggas).

Glutamat hittar man tyvärr i flera livsmedel och till och med i kycklingfilé vilket är väldigt sorgligt så klart. Vissa reagerar med halsbränna, illamående, svettningar och annat. Föreningen Sveriges Konsumenter i Samverkan skriver till och med på sin sajt att epileptiker kan drabbas svårt av tillsatsen. Kanske ringer det en klocka om jag även berättar att det här ibland går som "Chinese syndrome" då det ofta används i kinamat, men även i många färdigrätter.

Trots att detta är en av EU godkänd tillsats, så undrar jag återigen varför den används. Om det nu är så att den kan ge så många problem så är det väl bättre att helt plocka bort den, eller är det så illa att vår mat och annat vi äter är så sönderprocessat så man är tvungen att tillsätta till och med farliga ingredienser? Frågan har jag ställt mig förr, men jag gör det alltså igen. Trots att jag inte är expert på området och trots att jag inte brukar ha åsikter om och uppmana direkt så gör jag det när det gäller E 621: köp inte något med det här innehållet.

onsdag 17 november 2010

Förtydligande angående gårdagens inlägg

Idag har jag talat med dietisten som mejlade mig igår och bad mig ringa då jag inte var nöjd med svaren som jag tidigare hade fått. Hon var trevlig och förklarade en del kring kastrering och vaccinering. Men först vill jag berätta att min misstanke om att det inte gick att köpa kött som kom från grisar som blivit vaccinerade utan bedövning stämde, tyvärr. Eller rättare sagt, man låter på prov vissa grishållare ge bedövning, men det går inte att i butiken säga vilken skinka som kommer från dem.

Vill man få sådant kött så ska man fråga efter norskt eller holländskt, men chansen att hitta det är inte stor. Vidare berättade dietisten att det hela tiden är tryck på olika djurhållningsfrågor från oss konsumenter och att just den här frågan har varit ganska tyst om. Jag ifrågasätter inte sanningen i det, men blir bedrövad över faktumet.

Man kan vaccinera vilket jag har berättat förut, men problemet är att om man råkar sticka sig själv så kan det påverka testiklar och äggstockar, dock är risken för problem liten, speciellt om det händer endast en gång. Det finns också speciella sprutor som minimerar risken att sticka sig.

Den smak som kan utvecklas om man kastrerar är tydligen väldigt påfallande och många anser inte att köttet går att äta om smaken kommer fram. Det är alltså ingen lätt fråga det här, men djurens väl och ve är viktigt så jag hoppas att vi är många som fortsätter ställa krav både för grisarnas och andra djurs skull.

tisdag 16 november 2010

Konstigt svar om grisköttet

Det är inte utan att man undrar ibland när man mejlpratar med folk. Jag skickade ett brev till ett antal butikskedjor samt en hall här i stan där det säljs mycket kött. Jag har fått några svar och den här konversationen har jag haft med en av butikskedjorna angående att jag söker julskinka från grisar som ej kastrerats utan bedövning:

Hej
xx-butikerna jobbar bara seriösa leverantörer såsom Scan och Stockholms Butikskött.

Med vänlig hälsning
xx-butikerna


Låter ju toppen, men är det samma som att de inte kastrerar utan bedövning? Jag ber om ett förtydligande.

Hej,

Ska jag tolka det som att inga av deras grisar utsätts för den här typen av kastrering? Det låter väldigt bra i så fall eftersom jag vill göra val som är så bra som möjligt även för djuren.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Och svaret blir!!!

Sveriges slakterier har beslutat att alla leverantörer av grisar ska vara certifierade. De enda producenter som är undantagna från kravet är de som redan är certifierad enligt IP-SIGILL, KRAV, EU-ekologiskt eller ISO 9001.

Glasklart, eller??? Ja inte för mig i alla fall och jag räknas uppenbarligen till kundkategorin som man anser har svårt att förstå företagets tydliga svar då jag efter att ha skickat det här mejlet får ett från hennes kollega.

Jag tyckte verkligen inte att jag var otydlig i min fråga, men jag formulerar om mig: Om man inte vill köpa julskinka eller annat griskött från grisar som blivit kastrerade utan bedövning, vilket kött ska man då välja?

Du får verkligen ursäkta, men för mig är dina svar ickesvar. Jag förstår faktiskt inte om jag ska tolka dem som att ni säljer det jag efterfrågar eller om varan inte finns. Jag utgår naturligtvis ifrån att ert griskött inte kommer från de illa behandlade grisarna, för i så fall hade jag fått ett nej-svar på min fråga, men jag vill vara säker, så därför mejlar jag igen.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hon gav alltså upp och hänvisar mig vidare:

Hej Karin!

Mitt namn är Mona xx och jobbar på xx-Kansliet, du har varit i kontakt med Eva xx hos oss gällande kastrering av grisar. Om jag är rätt informerad så är inte du nöjd med det svar du har fått. Du får gärna ringa mig för att diskutera frågan vidare. Eller om du mailar ditt telefonnummer så ringer jag upp dig.

Hälsningar
Mona xx


Ett förtydligande bara: mejlet är till mig även om det står "Hej Karin".

söndag 14 november 2010

Till jordbruksverket

Jag var så klart tvungen att mejla jordbruksverket också för att höra om det här med kastrering och det jag undrade var hur man kunde tillåta kastrering utan smärtlindring samt varför inte vaccinering används istället för ett kirurgiskt ingrepp. Så här säger verket.

Hej Katharina!

Kastreringen utan bedövning måste betraktas som en "kvarleva" som vi mycket sakta men säkert är på väg bort ifrån; Så sent som för ca 25-30 år sen ansåg man att unga varelser (t.ex. småbarn och spädgrisar) inte kunde känna någon smärta. Så småningom blev det ju uppenbart att de kan känna smärta, och en åldersgräns för obedövad kastrering infördes - först på 2 veckor och därefter minskad till en vecka.

Det vi nu försöker göra är att på sikt komma bort helt från kastrering genom operation. Vaccineringen som du nämner är ett mycket bra alternativ. Anledningarna är flera till att användningen inte är så stor ännu.

Dels är vaccinet relativt dyrt - en behandling med två doser till en gris kostar ca 25 kronor, att jämföra med dagens kostnad på bara några öre.

Dels finns en oro bland den personal som ska behandla grisarna - om man råkar sticka sig själv av misstag så har vaccinet effekt även på människa. Risken att sticka sig själv har dock minimerats till nära noll med hjälp av en säkerhetsspruta som ska användas.

Om vi ska få en förändring till stånd är det mycket viktigt att vi konsumenter talar om för detaljhandeln att vi vill ha kött från grisar som inte kastrerats utan bedövning. Just nu uppfattar inte handeln att det finns något konsumenttryck, och de har därför valt att inte göra något i frågan.

Vänliga hälsningar
/Lotta Andersson


Det vore väldigt bra om vaccinering infördes istället. Sedan är det sorgligt att vare sig konsumenter eller handeln själva gör mer för att förändra. När det gäller oss konsumenter så ska man så klart ha vetskap om det innan man kan reagera. Visst kan man själv ställa frågan, men det är mycket som man kan resonera så kring i så fall. För egen del så visste trodde jag nog inte att något så hemskt förekom i ett modernt samhälle i Sverige, men där hade jag alltså fel och nu gör jag vad jag kan för att uppmärksamma det här. Hoppas att du gör detsamma.

lördag 13 november 2010

Svar om griskött

Här kommer ett mycket kort och tydligt svar, dock med sorglig innebörd.

Hej
Tack för ditt mail.

Eftersom det inte sker någon sortering på kön vid slakten så blir omöjligt att garantera detta.


Det här svaret fick jag från en av våra större butiks- och stormarknadskedjor och även om jag har blivit upprörd över mycket genom åren så stör det mig enormt att människor i alla led vet om detta men inte gör mer än rycker på axlarna. Det gäller givetvis inte alla, för då skulle vi inte få se en lagändring om drygt ett år, men det handlar om en majoritet av inblandade människor vilket gör mig ledsen. Tyvärr gäller det även många konsumenter då fläskkött fortsätter säljas trots att det har kommit oss till kännedom att kastrering sker utan bedövning.

Sedan ska sägas att vissa anser att bedövning innan ingreppet gör grisarna än mer stressade då de ska fångas in på nytt och utsättas för en jobbig upplevelse. Jag vet inte vad jag ska säga om det här, för det känns ändå humanare även om det är ytterligare ett stressmoment inblandat.

fredag 12 november 2010

Nötmix annan sort

Om nötter skrev jag häromdagen och nu tänkte jag kolla en annan sort, en som vi har oftare och som vi gillar bättre. Den har enligt vår smak en godare blandning och är dessutom kryddigare. Jag har väl slängt ett öga på innehållsförteckningen, men inte gjort någon ingående studie direkt och det var ett tag sedan som jag tittade på innehållet, så jag är riktigt nyfiken på om den här påsens innehållsförteckning är okej eller inte.

Så här ser innehållet ut:

jordnötter
cashewnötter
mandel
majs
pistagenötter
vetemjöl
stärkelse (majs, tapioka)
socker
maltodextrin
vegetabilisk olja
salt
smakförstärkare (E 621)
smakämnen (rismjöl, skorpmjöl, ostpulver, chili, vasslepulver, soja, senap, jästextrakt, smakförstärkare (E 627, E 631), färgämnen (E 160 c))
antioxidationsmedel (citronsyra E 319)

Det var en lång och rörig innehållsförteckning, med andra ord innehåller nötterna mycket mer än nötter och innehållsförteckningen är svårtläst på grund av liten text och dålig uppställning av den. Eftersom jag tycker att det här är värt att kika mer ingående på så återkommer jag med en liten egen analys i en kommande blogg.

torsdag 11 november 2010

Nästa grisköttsvar

Jag mejlade ju flera butikskedjor för att fråga om griskött från grisar som inte kastrerats utan bedövning. Nästa svar som jag fick ser ut så här:

Hej Katharina,

Tack för ditt mail.

Tyvärr har vi inget direkt svar på din fråga då vi inte hanterar kött i våra butiker.

Vi på xxxrekommenderar dig ändå att hålla dig till ekologisk julskinka, då detta betyder att djuren har levt ett drägligt liv, och att de inte har blivit uppstressade i onödan.

Vi får hänvisa dig till charkuteriföretagens kundtjänster för vidare information om deras varor, och tillvägagång sett. Företag så som Scan, Lithells, Nybergs deli, med fler.

Önskar du mer information om ekologisk mat så hänvisar vi dig till www.slv.se

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning
Beata

xxx Kundtjänst


Jag tycker trots allt att det var ett trevligt svar och tackade givetvis och sa att jag ska kolla direkt hos tillverkarna. Fast jag la till att det vore väldigt bra om de själva och butikspersonalen hade mer kunskap om det här och annat ifall man har frågor när man är och handlar. Jag fick svar redan idag där de svarade att de skulle ta det till sig då de tyckte att det var en bra idé.

onsdag 10 november 2010

Vilken julskinka ska man köpa?

Jag har inte kunnat köpa något griskött på ett tag nu eftersom det inte smakar mig med tanke på den hemska kastreringen. Är rädd att jag ändå kommer att köpa julskinka, men det känns verkligen inte bra. Hur som helst så har jag mejlat flera butikskedjor i hopp om att jag ska kunna göra ett bra val av skinka och här är mitt mejl och det första svaret:

Hej,

Jag blev så illa berörd när jag läste om de stackars grisarna som kastreras utan smärtlindring så jag undviker fläskkött numera. Dock närmar sig advent och jul och som de flesta andra så vill man ju äta julskinka. Vilken skinka ska jag välja för att vara garanterad att grisarna både har levt ett drägligt liv och inte blivit utsatta för smärtsam kastrering?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hej

Tack för ditt mail.

I dagsläget kastreras i princip alla hangrisar i Sverige inom fem dagar efter födsel. Anledningen till det är att hangrisar som når könsmogen ålder innan slakt utvecklar en stark lukt, s.k. ornelukt (eller galtlukt), som ger en dålig smak och lukt på köttet. Ornelukten orsakas av ämnena androstenon och skatol.

Med vänliga hälsningar
xxx Kundkontakt


Det där var ett icke-svar tycker jag och nu har jag mejlat igen och frågat på nytt.

söndag 7 november 2010

Nötmix

Nötter är ju bra, mycket nyttigare än chips som väl inte kan betecknas som nyttiga alls egentligen, fast de är ibland mycket godare tycker jag. Dock försöker jag vara nyttig och äter nötter oftare än chips till skillnad mot i yngre dagar när man inte alls hade några nyttighetsfunderingar utan helt valde utefter smak.

Det finns nötter och nötter har jag märkt och jag vill påminna om att läsa innan ni handlar, speciellt om ni köper dessa populära nötblandningar som finns. Den som jag köpte senast har följande innehåll:

jordnötter (65 %)
cashewnötter (11 %)
honungsrostade jordnötter (11 %)
pistagenötter (7 %)
mandel (6 %)
vegetabilisk olja
kryddor (salt, socker, honung, potatisstärkelse, förtjockningsmedel E 415)

När E 415 konverterade och blev en krydda vet jag inte, men jag tycker inte att tillsatsen ska redovisas som sådan faktiskt. Namnet för E-numret är förresten xantangummi och tillsatsen är jäst socker och används alltså som förtjockningsmedel i det här fallet. Man använder förtjockningsmedel för att inte konsistensen ska bli för tunn. Det är i alla fall den förklaring som jag har hittat och även redogjort för här, men jag ska givetvis kolla med fabrikanten för nötmixen.

lördag 6 november 2010

Aioli från Kavli

Gillar du aioli, är för lat att göra egen, men trots allt vill äta vitlöksmajonnäs utan konstiga och onödiga tillsatser? Då tycker jag att du ska köpa Kavlis aioli. Den kostar visserligen mycket mer än majonnäs med tillsatser, men den smakar bra och kanske du inte förbrukar några jättemängder. Fast man skulle önska att man kunde köpa större förpackning än tuben på 130 ml, i alla fall av den vanliga majonnäsen som man brukar använda mer av och oftare, men det kanske kommer ifall fler och fler upptäcker att det finns de här alternativen. Jag har sett tre olika majonnäser från Kavli som är tillsatsfria och alla smakar väldigt bra.

Innehållet är:

vegetabilisk olja (raps)
äggula (8,5 %)
vatten
vitlök
ättika
socker
senap
salt
vitpeppar

Bra att det är rapsolja och det säger jag både för miljöns och hälsans skull. När det gäller ordningen på ingredienserna så är de som vanligt i fallande ordning, den ingrediens som det finns mest av står först och alltså är det minst av vitpepparn.

onsdag 3 november 2010

Cookies & creamglass

Att läsa innehållsförteckningen på glassförpackningar har visat sig vara en sorglig historia, minst sagt och det mest upprörande är att glassar riktade till barn alltid verkar innehålla icke önskvärda tillsatser. Men skulle någon ha hittat bra barnglass så får ni gärna mejla och berätta det så ska jag naturligvis skriva om den glassen här på min blogg.

Hur som helst så blev jag glassugen häromkvällen och läste naturligtvis igenom innehållsförteckningarna innan jag valde min glass. Efter att ha läst ett par förpackningar så kom jag till Häagen-Dazs cookies & creamglass som visade sig ha både bra innehållsförteckning och god smak. Så här ser innehållet ut:

grädde
skummjölk
sockerlösning (socker, vatten)
chokladkexbitar (vetemjöl, socker, kokosolja, kakaopulver, bakpulver, salt)
äggula
aromer (vanilj, socker)

Som jag tidigare har skrivit så är det trist att det ska vara så svårt att hitta bra glass och det är ju uppenbart att det går att tillverka glass i fabrik utan att tillsätta E-nummertillsatser, vilka vissa hävdar inte går. Finns viljan så...

tisdag 2 november 2010

Kullamust

Gott som det är eller till en drink. Kullamusten från Kullabygdens musteri innehåller få och bra tillsatser:

ren äppelmust
kanel
vanilj

Den har märkningen Svenskt sigill, vilket innebär att ett antal regler måste följas och dessa/standarden sätts av Sigill kvalitetssystem AB som lyder under LRF (Lantmännens riksförbund). Visste du till exempel att man inte får snusa eller äta i de utrymmen som produkterna hanteras? Det som produceras är från Sverige, alltså inga långa transporter. Man får heller inte använda sig av genmodifiering om man har den här märkningen. Även miljön är viktig och all produktion sker på ett sätt som ska påverka vår miljö så lite som möjligt.

De här reglerna tycker jag är väldigt bra och det finns väldigt mycket mer och även regler för djurhållning och djurfoder.

måndag 1 november 2010

Fisksås/fish sauce från Tra Chang

Senast som jag köpte fisksås så köpte jag en sort som är från Tra Chang och innehållet i såsen var kort och bra:

ansjovisfisk (70 %)
salt (29 %)
socker (1 %)

Jag kan även tillägga att det finns mycket protein och B-vitamin i fisksåsen och symtomen om man får i sig för lite av denna vitamin, även om de kan variera från person till person, kan vara till exempel orkeslöshet och minnesstörningar, men även tarmproblem och missfall, samt en hel del annat, så en varierad kost som innehåller B-vitamin är av stor vikt om man vill må bra.

Nu påstår jag givetvis inte att fisksås är lösningen på vårt intag av B-vitamin, men det är en av alla livsmedel som man hittar det i. Att det sedan är förträffligt gott i matlagningen är ju ytterligare ett plus. Tillhör du dem som fortfarande inte har provat att använda fisksås i din matlagning, så vill jag verkligen uppmuntra till det. Du blir inte missnöjd, det lovar jag.