lördag 30 oktober 2010

Mer om grisars kastrering

När jag läser mer om kastrering av grisar så blir jag verkligen förundrad. Utredningar och forskningsstudier har gjorts inom EU för att utreda eventuell alternativ kastrering med mera i frågan. Men herregud, det är väl inget att utreda? Kastreging ska ske smärtfritt, punkt! Ska det verkligen vara något att ens fundera över? Det gör mig sorgsen hur vi människor fungerar i många fall när inte något sådant här ter sig som självklart.

Kastrering utan smärtlindring får ske på grisar upp till 7 dagar, men man vet att de lider oavsett ålder. Jag vet inte hur det ser ut när det gäller andra djur, men jag vet att kalvar måste ges smärtlindring. Då undrar man varför det inte gäller även grisarna? Runt 1,6 miljoner djur får lida varje år bara i Sverige på grund av våra bedrövliga regler. Det man vill undvika är den lukt som kan komma vid upphettning av köttet, men detta gäller endast ungefär 1 procent av djuren och många länder kastrerar därför heller inte sina grisar. 1 januari 2012 ska dock den här typen av kastrering vara förbjuden inom EU, men ska vi verkligen tillåta ytterligare miljontals djur att lida i över ett år till?

Jag kommer definitivt att återkomma i den här frågan, så håll utkik om du vill veta mer.

onsdag 27 oktober 2010

Kastrering av grisar

När grisarna som ska slaktas för att bli mat är två till sju dagar gamla så kastreras de och det görs utan bedövning. På prov har man nu givit grishållare möjlighet att själva bedöva djuren innan kastreringen sker. Det är sorgligt att i princip all kastrering sker utan bedövning och jag trodde faktiskt inte att det var så illa. Jag kommer definitivt att fråga om kastreringen nästa gång som jag ska köpa griskött. Kanske finns det en chans att det säljs kött från djur som först har blivit bedövade.

Men det märkligaste i det här med bedövningsdiskussionen (jordbruksverket vill ge alla grishållare möjlighet att bedöva innan genom utbildning) är att man lika gärna kan vaccinera djuren istället och de slipper alltså genomgå kastrering. Det man vill uppnå är att inte smak och lukt påverkar könsmogna grisars kött och det kan man alltså på annan väg. Kanske är det en kostnadsfråga att man inte vaccinerar, men det vet jag faktiskt inte.

söndag 24 oktober 2010

Farlig soja som djurfoder

Har du hört talas om parakvat? Inte? Det hade inte jag heller tidigare, men nu har jag lärt mig att det är ett skadligt ogräsgift och detta används i Sydamerika och sprutas på sojaodlingar där. Vi importerar soja från dessa odlingar och ger använder som kraftfoder till många av våra uppfödda djur och kraftfoder är alltså koncentrerat djurfoder.

EU har förbjudit parakvat och vore jag du så skulle jag nästa gång jag köper kött fråga om de kan garantera att inte köttet har rester av detta bekämpningsmedel. Sedan finns det en annan aspekt och det är att de som jobbar med det här tar skada så det finns olika skäl till att undvika det.

Soja ges för att djuren ska få protein och det har jag inga åsikter om, men det är dåligt om man känner till ovanstående och ändå köper just den här sojan.

lördag 23 oktober 2010

Gasat kött

Det kanske låter som en skröna, men det är det inte. Vi äter gasat kött hela tiden, fast det är inte så hemskt som det låter, i alla fall inte hälsomässigt. Det är det skivade köttet och köttfärsen som har en gasblandning med 80 procent syre och 20 procent koldioxid under plasten till köttförpackningen. Förutom att det (syret) håller köttet rödare så förkortar det hållbarheten och mörningsprocessen och det här är enligt mig ett tydligt och uppåt väggarna tokigt förpackningssätt.

Någon gång har ju någon börjat med det här och hur kommer man på något som försämrar smaken på köttet, för mindre mört kött smakar sämre än riktigt mörat. När man lär sig om den ena dumheten efter den andra så börjar man ju fundera över vad man inte vet. Dessutom så kan man konstatera att man inte blir alltför förvånad längre. Men äta måste vi och det enda valet som vi har är att försöka lära oss så mycket som möjligt om det vi stoppar i oss.

fredag 22 oktober 2010

Chiliaioli

Eller också kan man säga vitlöksmajonnäs för att vara extra tydlig. Det här är hur som helst en relativt ny produkt som kommer från Kavli. Som ni förstår så är den tillsatsfri eftersom jag talar om vilken tillverkaren av aiolin är. God är den också och jag skulle nog vilja påstå att ju mer naturlig en produkt är, ju godare är den. Alla har väl då och då ätit något och fått en känsla av att det smakar syntetiskt eller kemiskt eller vad man nu vill kalla det eller vilka associationerna nu är.

Innehållet i aiolin är:
rapsolja
äggula (8,5 %)
vatten
ättika
socker
vitlök (2 %)
senap
salt
kryddor (chilipeppar, vitpeppar, cayennepeppar)

Fetthalten är 78 procent och det är ju en del, men så är det i majonnäs som inte är fettreducerad och hellre fett är emulgeringsmedel eller stabiliseringsmedel eller vad det nu kan tänkas vara i. Testa gärna den här majonnäsen för den smakar precis lika bra som den med tillsatser. Förresten, den är godare! Naturligtvis!

onsdag 20 oktober 2010

Torkade aprikoser igen

Idag gjorde jag en god gärning tycker jag. Jag var och handlade Saltå kvarns torkade aprikoser och precis när jag hade tagit min påse så kom en annan kund som också skulle köpa aprikoser och hon tog - precis som jag själv gjorde tidigare - de knalloranga aprikoserna. Jag kunde inte låta bli att rekommendera de som jag själv skulle köpa och förklarade naturligtvis varför. Hon tackade mig och köpte Saltå kvarns även hon.

Jag kände mig mycket nöjd efteråt och rekommenderar dig att gör samma sak även du. Man kan inte ha koll på allt och jag tror fler är tacksamma än att de tar illa upp om man visar ett bättre alternativ än det de först tänk köpa.

tisdag 19 oktober 2010

Osvavlade aprikoser

När man väl börjar leta efter något så kan det vara svårare än vad man tror att hitta det. Jag har nu besökt ytterligare en butik för att köpa aprikoser, men det blev inga den här gången heller. Butiken är en som jag ofta handlar i och som ligger nära mitt jobb och de hade bara en enda sorts torkade aprikoser och det var dem med konserveringsmedel i, alltså svavlade aprikoser.

Nu kan jag inte köpa dem längre sedan jag fått veta att de har konserveringsmedel. Det är ju inte nödvändigt eftersom de utan håller lika länge. I morgon går jag och köper Saltå kvarns eftersom jag vet var de finns, men jag ska försöka hitta rena aprikoser på fler håll. Det måste ju bara finnas!

måndag 18 oktober 2010

Dumpling sauce

Om du gillar dumplingar så gillar vill du säkerligen ha dumplingsås till. I en asiatisk butik hittade jag "Dumpling sauce" från Wan Ja Shan. Innehållet i den ser ut så här:

sojasås
vinägerpeppar
sesamolja
naturliga smakämnen
vitlök
peppar

Jag köpte den igår och har ännu inte hunnit smaka, men jag hoppas så klart att den är lika god som den man får på restaurang.

lördag 16 oktober 2010

Torkade aprikoser i annan butik

Idag när vi var och handlade så skulle jag köpa torkade aprikoser igen, men den här gången gick det inte lika bra. Direkt jag såg påsen - den enda i hela denna stora butik (stormarknad) - så förstod jag att det inte skulle bli några aprikoser för mig den här gången. Inte för att det är livsnödvändigt, men det är irriterande när man har bestämt sig för att köpa något och sedan får avstå. Naturligtvis så kunde jag ha struntat i svavlet och köpt den enda sort som fanns till buds, men nu gjorde jag inte det, utan jag väljer affären i närheten av mitt jobb på måndag och Saltå kvarns sort i stället.

Tänk, under alla år som jag har ätit aprikoser så jag inte ens övervägt att färgen inte skulle vara äkta. Lite lurad känner man sig allt, speciellt som dessa ibland finns på fina hotell som snacks eller till frukost. Ska man påpeka att de innehåller konserveringsmedel nästa gång och be dem köpa en annan sort? Kanske personalen är lika okunnig som jag även om man nu tycker att de inte borde vara det om de gör matinköpen, men risken finns.

Hur som helst, jag letar vidare nästa gång jag handlar, för jag tror inte att det endast finns en sorts torkade aprikoser som är rena. Hör gärna av dig om du själv har hittat någon annan sort.

fredag 15 oktober 2010

Härdat fett

Ja vad är härdat fett egentligen? Jo det är fett som som har genomgått hydrogenering, vilket med andra ord handlar om en kemisk reaktion där väte läggs till en annan kemisk reaktion. Anledningen till att genomföra denna process är helt enkelt för att få fetter hårdare. Samtidigt omvandlas omättade fettsyror delvis till mättade fettsyror. Det kallar sedan transfett.

Varför ska vi då undvika detta fett? Enligt bland annat livsmedelsverket (och många andra) på grund av att det är negativt för hälsan och kan ge hjärt- och kärlsjukdomar och vem vill ha det? Precis, ingen! Risken för bröst- och prostatacancer tycks också öka och det är verkligen inga sjukdomar som man ska ta lättvindligt på, så det kan vara väl värt att läsa innehållsförteckningen nästa gång man blir sugen på exempelvis kakor.

Men transfett finns även naturligt i kött och mjölk, så det är svårt att helt undvika och det tycks inte vara någon skillnad på farlighet utifrån om det är naturligt eller ej, så det bästa är att vara en medveten konsument och inte köpa sådant som innehåller transfett som är tillsatt.

tisdag 12 oktober 2010

Vad säger jordbruksdepartementet

Jordbruksdepartementet är en statlig myndighet och jag har tittat lite på deras sajt igen för att få lite ny information angående vår kost. Det första som jag möts av är ett inlägg där man berättar att regeringen föreslår 80 miljoner kronor att fördela under fyra år "för att förverkliga visionen om Sverige - det nya matlandet". Fantastiskt säger jag! Hoppas nu bara att man satsar på rätt saker och att folk verkligen blir mer medvetna och att vi lättare kan göra bra matval. Men pengarna ska räcka till mycket, exempelvis bättre miljö och djurskydd och det är bra och det ger oss ju automatiskt bättre mat.

Man kan också läsa följande: "Svensk mat har skördat ett antal framgångar under senare år tack vare till exempel fina svenska råvaror, ett traditionellt svenskt kök och skicklig industri". Det låter bra och det är roligt att vi är duktiga här i Sverige. Så även om jag är lite otålig av mig när det gäller vår kost så är det här en av alla saker som bidrar till en positiv utveckling.

Jordbruksdepartementet byter namn till Landsbygdsdepartementet vid årsskiftet förresten.

måndag 11 oktober 2010

Mat utan tillsatser, min egen lista

De roligaste inläggen som jag gör är de där jag går igenom vad jag har hittat som inte har tillsatser. För er som inte har följt min blogg från början så vill jag än en gång vara tydlig med att jag inte på något vis försöker framhålla vissa fabrikat, utan det här är helt och håller vad jag har hittat för produkter när jag själv har handlat.

Säkert finns det fler fabrikat som har lika bra saker att erbjuda och säkerligen finns det märken som jag har skrivit positivt om som också har dåliga produkter. Syftet är att se vad jag som konsument stöter på och hur svårt eller lätt det är att handla och äta bra.

Har du tips om fler bra varor så får du gärna mejla mig förresten.

söndag 10 oktober 2010

Avstämning tillsatsfria produkter

Det känns som att det var ett tag sedan och ett antal produkter sedan som jag gick igenom vilka nya som jag har skrivit om som är tillsatsfria. Ska bli kul att se vad som har tillkommit sedan senaste gången, vilken visar sig vara den 25 maj. Det var längre sedan än vad jag trodde, så nu är det verkligen dags. Som vanligt lägger jag ut både de senaste och tidigare produkerna och här kommer de nya först:

Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex

Tidigare produkter:
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

lördag 9 oktober 2010

Tillsatser i alkohol

Jag har kikat närmare på det här med tillsatser i alkohol och här är några tänkvärda saker tycker jag. Först och främst så ska man givetvis vara uppmärksam om man har allergi eller intolerans eftersom vissa likörer innehåller grädde. Små mängder i och för sig, men vissa är väldigt känsliga. Dock brukar man själv ha koll på det här.

Lurigare kan det vara med öl om man gillar det och samtidigt är glutenintolerant. Men det kan finnas i annat också. Det är restprodukter som blir kvar från tillverkningen och det bästa är naturligtvis att fråga på systembolaget eller på restaurangen innan man beställer in sin dryck.

I framför allt vissa röda viner finns det mycket tanniner och det kan ge migrän om man har otur, så där ska man givetvis se upp om man har de tendenserna. Histamin förekommer ibland också i röda viner och även det kan ge migrän.

Jag kommer att göra fler inlägg om alkohol och jag kommer självklart att skriva om färgämnen och annat också.

fredag 8 oktober 2010

Vitt vin

Vin har jag aldrig skrivit om tidigare, men jag precis som många andra tycker att det är väldigt gott och jag tror att vi är många som tänker att det är en ren produkt eftersom den är gjort på druvor och här finns i alla fall inga förtjockningsmedel eller farliga färgämnen. Sedan vet ju alla att det finns KRAV-vin, men de är ju endast ett fåtal än så länge.

Problemet här är att man måste ställa om hela sin produktion och det tar år innan man är ikapp igen, vilket kan vara knepigt, men vissa gör det uppenbarligen ändå. Jag hoppas vi får se alltmer av sådant vin. Däremot har jag ändå en känsla av att flera odlar på ett bra sätt och jag ska ta reda på mer om det här.

Själv är jag mycket dåligt insatt i huruvida det följer med några bekämpningsmedel i den färdiga drycken. Jag har även dålig kunskap om huruvida det är vanligt med bekämpningsmedel som är skadliga för hälsan och miljön, även om jag förstår att det används i fler fall än motsatsen.

torsdag 7 oktober 2010

Fiberrik

Ja så heter en typ av kex som jag har köpt. Jag har handlat dem idag och har inte hunnit smaka ännu, men hoppas att de är goda. Innehållet ser ut så här:

vetekli 51 %
fullkornsmjöl av råg
torkade tranbär 12 % (tranbär, socker, vegetabiliskt fett)

Kort och bra och tillverkaren är Göteborgs kex.

onsdag 6 oktober 2010

Snabbt svar om aprikoser

Wow, det gick verkligen snabbt att få svar om aprikoserna. Jag mejlade igår kväll och nu när jag sätter på datorn så fanns redan svaret i inkorgen. Det jag undrade var alltså varför det är konserveringsmedel i en sort, men inte i en annan och så här svarar producenten:

Vi har mottagit förfrågan om varför XXX använder E 220 i sina torkade aprikoser

Vi har valt att ha detta i våra aprikoser för att behålla den gul färgen, då osvavlade aprikoser får en lite tristare färg, vilket många konsumenter inte vill ha. Det är också en helt laglig tillsats, sedan kan vi har olika uppfattningar om den. Det viktigaste är att det finns alternativ för den kund som vill ha något annat. Det är väldigt få producenter som tillhanda håller osvavlade aprikoser. Svavling har också en konserverande effekt, som är väldigt vanligt i vinindustrin.

Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar
XXX Kundkontakt


Jag vet inte vad ni bloggläsare tycker, men för egen del får aprikoserna gärna vara brunsvarta istället för just aprikosfärgade och nu när jag vet varför de har den där ljusa färgen så smakar det mig inte att äta dem längre. Förutom att jag inte anser det nödvändigt med "färgade" aprikoser, så kommer jag att välja bort dem även på grund av att jag inte är säker på att konserveringsmedlet inte ger hälsoproblem.

tisdag 5 oktober 2010

Torkade aprikoser

från Saltå kvarn. Ja det har jag handlat idag. Jag tittade på en påse blandad torkad frukt och två påsar med torkade aprikoser. Den sista påsen som jag läste på innehöll följande:

ekologiska aprikoser från Turkiet

Den kom alltså från Saltå kvarn och jag måste säga att deras aprikoser smakar väldigt bra. De är väldigt mörka till färgen, men så ska de vara enligt butikspersonalen. De första påsarna hade olika tillsatser och det intressanta är att båda aprikospåsarna hade ungefär lika lång hållbarhet på sina aprikoser, men den ena hade konserveringsmedel, inte den andra. Det är alltså värt att läsa och jämföra.

söndag 3 oktober 2010

Ananasringar

Vissa kanske undrar varför man köper ananas på burk när det finns färsk och det går naturligtvis inte att jämföra, men jag gillar ändå den på burk om det är så att jag ska ha den i maten eller i bakverk. Fast jag vill inte ha en massa socker och tillsatser bara för att den är konserverad, så jag läser alltid innan vad det är i burken.

Nu senast så köpte jag ananasringar från Buffé och de innehöll följande:

skivad ananas i egen juice

Bättre kan det väl inte bli? Tyvärr kommer de ända från Thailand och det blir långa transporter. Inte lätt att vara konsument inte!

lördag 2 oktober 2010

EU och vår mat

Inom EU arbetar man enligt det som man kallar strategin "från jord till bord". Det ska garantera oss säkra livsmedel, samtidigt som marknaden ska fungera. Här ingår naturligtvis djurens hälsa och djurskyddet. Dock kan jag väl inte med bästa vilja i världen påstå att detta alltid fungerar, men jag tror säkert att ambitionsnivån är hög hos många tjänstemän och politiker inom EU. Men det finns mycket kvar att göra.

Något som bekymrar mig och som man då och då hör om är de långa och ibland plågsamma transporterna. Det måste gå att göra något åt detta tycker man. Att transporter som är längre än en hel arbetsdag tillåts är enormt sorgligt. Det allra bästa vore naturligtvis att undvika transporter så mycket som möjligt.

Det skulle också vara intressant att veta hur det här påverkar priset. Är det så att vi konsumenter hellre sparar 10 - 20 kronor per kilo på djurens välbefinnandes bekostnad än att betala några kronor extra? Jag tror att i princip alla skulle betala de där extra kronorna om de visste att det blev bättre för djuren. Jag hoppas att jag kan få fram information om det här och återkomma om det.

fredag 1 oktober 2010

Olivmix kalamata & halkidiki

från Greco taverna är goda oliver som man köper på glasburk. När det gäller gröna oliver så verkar det svårt att hitta sådana utan tillsatser, men halkidikioliverna är faktiskt gröna, så det går. Fast det kanske är så att det är de urkärnade fyllda gröna oliverna som har onödiga tillsatser. Det här får jag lov att kika närmare på. Detta innehåller i alla fall burken:

kalamata- och gröna halkidikioliver med kärnor (56 %)
vatten
vinäger
salt

Nu kanske det inte är hela världen om man äter en och annan "tillsatsoliv" någon gång emellanåt, men gillar man oliver mycket och äter dem regelbundet så rekommenderar jag verkligen att man läser innehållsförteckningen. För det är ju så att ju oftare vi väljer "rätt", ju tydligare blir det för producenterna vad vi vill ha och det vi vill ha är ju rena och nyttiga produkter, eller hur?