måndag 30 augusti 2010

Bregott mellan

Ja vad finns i förpackningen egentligen? Det smörgåsmargarin som vi har hemma är bregott mellan och i det finns följande:

grädde
vatten
rapsolja
salt 1 %
mjölksyrakultur
vitamin A och D

Inget konstigt med det och margarinet kommer från Arla. Däremot så säger man på sin sajt att 10 % av grädden i bregotten kommer från Finland och Danmark eftersom det är brits på grädde i Sverige. Jag vill så klart veta om kraven på bra djurhållning är lika höga som här, så det kommer jag att mejla och fråga om.

söndag 29 augusti 2010

Anka

Ni som har följt min blogg vet att förutom smak och innehåll i det vi äter så är jag mån om att djuren ska ha det bra så länge de lever. Jag har nyligen vid två tillfällen köpt anka från Frankrike och innan jag köper den här sorten igen så vill jag försäkra mig om att djurhållningen där nere är bra. Man hör ju ibland att man ska köpa svenskt för att vara säker, men med tanke på vad som ibland kommer fram även här, så känner jag inte att det är någon hundraprocentig garanti, utan man får helt enkelt kontrollera varje enskild produkt och det oavsett ursprung.

Märktet på ankan heter La Belle de France och är enligt importföretaget Tradifood skapat för att möta våra svenska krav. Kycklingarna kommer från medel- och långsamväxande raser och de garanterar att djuren fötts upp med omsorg och att fodret är vegetabiliskt och utan tillväxthormoner och antibiotika.

Enligt dem själva så är det tack vare detta som smaken är så fin och ankan är verkligen god. Jag skulle vilja be er alla att bli bättre på att ta reda på sådant här och jag är själv en av alla som säkerligen köper kött som jag inte borde ibland, men ju fler som ställer krav, ju bättre blir det för djuren.

lördag 28 augusti 2010

Svar om cheez cruncherz

För några dagar sedan fick jag svar på mitt mejl om cheez cruncherz och jag hade frågor om både olja och färgämne. Så här svarar tillverkaren:

Hejsan!

Tack för ditt mail.
Vi använder palmolja som vegetabilisk olja till våra Cheez Cruncherz.
E 160 a och E-160 C är orange / gula färgämnen i form av karotener.
Tas ur växter som morot och paprika.
Det finns ingen risk att det är några lösningsmedel kvar i slutprodukten.
Alltså inga häsorisker med dessa E-nummer.

Vänliga hälsningar

Pernilla Sools
Konsumentkontakt
XXX


Det är synd att man inte kommenterar oljan mer än så här, för jag har verkligen svårt att tro att företaget är ovetande om regnskogsskövlingen. Jag får skriva till dem igen och höra om det också.

fredag 27 augusti 2010

Kesella

Tidigare har jag skrivit om mejeriprodukter med lite fett i och att de kan innehålla tillsatser. Nu hade jag kesella hemma och kom på att innehållet i det har jag inte tittat på någon gång. Kesellan innehåller hela 10 procent fett, så att säga att det är en lågfettprodukt kanske är att ta i, men med tanke på att vissa mejeriprodukter behöver tillsatser för konsistensens skull även om de har den här fettmängden så ville jag ändå veta.

Kesella 10 procent innehåller:

högpastöriserad mjölk och grädde
syrningskultur
löpe

Alltså inga konstigheter. Kesellan kommer från Arla och har även namnen färskost och kvarg på etiketten.

torsdag 26 augusti 2010

Capellini n. 1, eller tunn spaghetti

som kanske oftare används som namn är i alla fall en pastasort från Barilla som är mycket god. Den finns inte i alla butiker, men många säljer den och spaghettin ligger i en liten kartong och säljs i 500 gramsförpackningar.

Eftersom jag har skrivit ut tillverkaren så har ni redan förstått att det inte finns några tillsatser i pastan och det tackar vi för, men jag vet inte hur länge som jag har suttit och letat efter innehållsförteckningen utan att hitta den. Ja innehållsförteckningen har jag i och för sig hittat och den finns på alla möjliga språk, men inte på svenska verkade det som, men den fanns där inklämd och så här ser det ut:

durumvete
vatten

Bokstäverna var bland de minsta som jag har sett och jag undrar om jag kommer att kunna läsa det här utan förstoringsglas om några år. Hur som helst så har man lagt till att pastan kan innehålla ägg, en viktig information för vissa. Ytterligare en anledning att ha en tydligare innehållsförteckning och större bokstäver.

lördag 21 augusti 2010

Grana padano dopost

Vilket med enklare ord kan beskrivas som ost som liknar parmesan. Den är italiensk precis som den här typen av ost brukar vara. Innehållet ser ut så här:

mjölk
salt (1,8 %)
löpe
konserveringsmedel lysozym (från ägg)

Lysozym kommer precis som innehållsförteckningen säger, från ägg. Man får alltså vara uppmärksam om man vet att man inte tål det och man kan även leta efter E 1105, som är E-numret. Enligt min mening så borde man skriva ut E-numret i det här fallet med tanke på dem som inte tål ägg. Nu anser jag att man i de flesta fall ska sätta ut E-numret, men speciellt i det här fallet. Men jag har märkt att vissa undviker det, vilket faktiskt kan försvåra för allergiker eller andra också för den delen som vill undvika något speciellt.

I övrigt så innehåller osten ingen konstigt och den kommer från Galbani.

fredag 20 augusti 2010

Kycklingklubbor

Det var ett tag sedan som jag skrev om kyckling, men jag har gjort det några gånger, fast då om filéer eftersom det är det jag alltid köper. Nu gjorde jag dock ett undantag och köpte kycklingklubbor. Inget fel på smaken och det var inte så mycket skinn på som det är ibland (jo jag har köpt vid några tillfällen). Inte för att jag är rädd att äta lite skinn, men det är trist att betala för mer än nödvändigt när det i själva verket är köttet som man vill åt.

I alla fall så läste jag givetvis vad kycklingen innehöll och så här såg det ut:

Styckfrysta kycklingklubbor med del av ryggben från kycklingar uppfödda enligt den svenska djuromsorgsprogrammet. Kycklingklubborna är glaserade med vatten för att bevara smak och kvalitet. Klass A.

Det får man tolka som att det inte finns mer vatten än nödvändigt och även annat skyckfryst som till exempel räkor är vattenglaserade. Klubborna kommer från Lagerberg.

onsdag 18 augusti 2010

Äkta vara

Om du handlar på City gross så har du säkert sett att de har ett antal varor som de flaggar för som "äkta vara". Det är varor som inte har några E-nummer i sig utöver E 500, E 501, E 503 eller E 440. De första tre är bakpulver och det sista är fruktpektin. Men i övrigt så är varorna alltså tillsatsfria. ”Äkta vara” innebär dessutom att man slipper tillsatta vitaminer och andra tillsatta näringsämnen. Det finns säkert vissa som har åsikter om just detta, men för egen del så tycker jag att det är en garanti för att de vitaminer som finns är naturliga och jag vet att man inte har behövt sätta till några på grund av sönderprocessade varor där all näring har flytt sin kos i processen.

Jag tycker verkligen att det är bra att någon går i bräschen för det här med tillsatsfri mat. Nu hoppas jag att fler följer efter. Naturligtvis så är det många som drar på det här, för det handlar om pengar. Visst kan man hävda att man inte har något val, som en glasstillverkare gjorde när jag frågade varför vissa tillsatser fanns i glassen, men det är nog många gånger en ursäkt som man hoppas att vi blåögda konsumenter ska gå på. Saken är bara den att många av oss inte är så naiva längre, inte som vissa önskar i alla fall.

aktavara.org är som bekant en sajt som jag hittar mycket information på. Gå gärna in och läs själva om ni inte redan har hittat dit.

tisdag 17 augusti 2010

Rings, eller

ringar som de har hetat fram till den här gången som jag köpte dem, för det är det faktiskt i påsen och lökringar till och med (vilket de alltså hette tidigare) och de är vansinnigt goda.

Det här är efter chips en av mina svagheter och det är många gånger som jag har letat efter dem i affärerna med dödfött resultat. Senast jag handlade dem var på utförsäljning och jag undrar om de inte hette något med sommar då. Säsongsringar alltså! Fast det kanske är bra för hälsan och figuren att de inte finns för jämnan.

Hur som helst så fick jag äntligen för mig att jag skulle se vad de innehöll och det var följande:

majsmjöl
rismjöl
solrosolja
lökpulver
potatisstärkelse
salt
vasslepulver
smakförstärkare (natriumglutamat, E 635)
ostpulver
druvsocker
färgämne (E 150c)
aromer
vitlök
syror (citronsyra, mjölksyra)
maltodextrin
socker
paprikaextrakt

Pust! Det var en förteckning som heter duga. Allt detta i dessa till synes enkla lökringar. Som ni ser så innehåller ringarna eller ringsen som tillverkaren kallar dem, solrosolja. Till och med läkare varnar för för mycket solrosolja och kanske man ska se upp lite ifall man äter många olika produkter med den här oljan och även använder den hemma i matlagningen.

Vidare finns det potatisstärkelse, en kolhydrat som också går som E 1442 och stabiliserar och förtjockar. Kemisk process, men jag har aldrig hört talas om att den skulle vara skadlig för den skull. Däremot så är jag mer tveksam till natriumglutamat eller dinatrium-5'-ribonukleotider som jag får träffar på när jag söker på E 635 bland annat hos livsmedelsverket. Man ska tydligen vara försiktig med att ge det här till barn.

E 150c kommer från socker och ammoniak eller ammoniumsalter. Hittar inget konstigt om det. Men skulle jag göra det så återkommer jag så klart. Maltodextrin är också en stärkelse, alltså kolhydrat och kommer ofta från potatis eller majs. Det är alltså inte malt och med andra ord innehåller det inte gluten.

Nu visade sig innehållet inte vara så illa som jag först hade trott när jag såg den långa listan, men det känns då som att det är väldigt mycket i de där ringarna. Fast de kommer nog att handlas hem fler gånger är jag rädd.

måndag 16 augusti 2010

Te och tillsatser

Jag som nästa hade känslan av att te, det är något som man slipper tillsatser i och häromdagen så skrev jag om en sort med aromer som jag hoppades på var naturliga, men så här svarar tillverkaren på mitt mejl.

Hej, jag har köpt te från er och det står att det finns arom i och jag undrar om alla era teer har naturliga aromer eller om det finns några syntetiskt eller på annat sätt framställda aromer för att efterlikna den naturliga smaken?


Hej!

Tack för ditt mail.

Det kan förekomma aromer som inte är naturliga i våra produkter. Vi har dock ingen förteckning/lista över detta att sända dig.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen!

Vänliga hälsningar/
XXX


Det var ju trist, men jag ska nog hitta fler bra sorter förutom Willys som jag också har kollat och dessutom skrivit om. För övrigt är det ju märligt att de inte talar om vilka sorter som har onaturliga smaker, för då blir ju resultatet att man inte köper någon av deras teer framöver. Men, men, det är deras problem, för det finns massor att välja på så man ska nog klara sig utan just deras te.

söndag 15 augusti 2010

Cheez cruncherz, eller

kompakta ostbågar som jag brukar kalla dem är vansinnigt goda. Eftersom jag trots detta är mer för chips så köper jag dem inte så väldigt ofta, men då och då blir vi sugna på dem och det blir en påse. Eftersom jag har sett att chips ofta innehåller diverse tillsatser så tänkte jag att det gör väl de här också och så här ser innehållet ut:

majsmjöl
vegetabilisk olja
ostpulver (ost, jästextrakt)
färgämne (E 160a, E 160c)
mjölkpulver
salt
stärkelse (potatis)
druvsocker

E 160a är karotener/betakaroten och ofta syntetiska, men det framgår inte av innehållsförteckningen vilket det är. E 160c är betaapo-8-karoten, något som jag inte har hört talas om tidigare faktiskt. Det utvinns ur paprika med hjälp av lösningsmedel. Låter ju inte så aptitligt det där med lösningsmedel.

Jag kan inte säga att jag på direkten hittar något om att de skulle vara farliga för hälsan, men vissa tror dock att E 160a kan vara det. Jag är så klart nyfiken och ska försöka luska lite mer i det här och jag vill även veta vad för olja som är tillsatt. Så håll utkik så kommer det snart mer information om innehållet i de kompakta ostbågarna.

lördag 14 augusti 2010

Tillsatsernas funktion

Några tillsatser som kanske inte alltid är självklart vad skillnaden emellan dem är, är förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. För att göra det hela lite tydligare så har jag tittat på livsmedelsverkets sajt och så här förklarar de vad medlen är och vad de gör:

Förtjockningsmedel
Vissa livsmedel behöver förtjockningsmedel, för att inte bli för tunna.

Emulgeringsmedel
Emulgeringsmedel används för att fett och vatten ska kunna blandas. Det används i till exempel majonnäs.

Stabiliseringsmedel
Stabiliseringsmedel används för att till exempel jordgubbarna inte ska flyta upp i jordgubbssylten.

De här tre tillsatserna är nog bland de vanligaste och det finns som bekant vissa betänkligheter kring dem. Man kan undra vad som egentligen behövs, för det är både vatten och olja i den tillsatsfria majonnäsen så där går det tydligen bra att tillverka utan emulgeringsmedel, men det finns faktiskt även en majonnäs med tillsatser, vilket jag har skrivit om och den har stabiliseringsmedel i sig men inte emulgeringsmedel. Ja ja, här ser ni i alla fall vad medlen är till för även om de inte behövs i så stor utsträckning som industrin och livsmedelsverket tror.

torsdag 12 augusti 2010

Mera te

Igår skrev jag att jag hade tittat på innehållet i te och då det var en positiv insikt i alla fall i det fallet så ville jag se hur det ligger till med andra sorter. Idag har jag läst vad en annan sort som vi har här hemma innehåller och det ser också bra ut tycker jag:

svart te
bergamott- och citrusarom 3,4 %

Jag gissar att aromen inte är syntetisk och därför ser innehållet bra ut, men innan jag skriver ut producenten så ska jag ta reda på det, bara för säkerhets skull.

onsdag 11 augusti 2010

Rooibos te från Willys

Te är något som jag aldrig dricker, men det finns ju andra som gör det och vi har alltid te hemma av olika sorter. Senast som jag var och handlade tänkte jag att jag skulle köpa någon ny smak och hittade ett med citrongräs och blåklint. Rooibos hade jag aldrig hört talas om tidigare, men har nu lärt mig att det är afrikaans och betyder ”röd buske”. Man lär så länge man lever och det är märkligt vad mycket det finns som man inte känner till. Teet är förresten från Willys (eget märke) och innehåller:

rooibos
citrongräs
blåklint
arom (citrongräs)

Det ser väl bra ut? Ärligt talat så är det första gången som jag läser en innehållsförteckning på en teförpackning och nu blir jag nyfiken på om det alltid är utan tillsatser eller om det var en lyckträff. Det här får jag återkomma om.

tisdag 10 augusti 2010

Dn debatt

Jag brukar inte hänvisa till tidningsartiklar i min blogg, men ibland läser man något som är så bra så att man bara måste. Författaren Mats-Eric Nilsson och reporter på Svenska dagbladet, Henrik Ennart har gjort ett debattinlägg som är mycket läsvärt:

http://www.dn.se/debatt/fabriksmaten-ett-hot-mot-skolelevers-och-aldres-halsa-1.1150822

Tänk att det ska vara så svårt att få inflytelserika människor att förstå vikten av bra, god och näringsrik mat. Men det gäller att vi som hänger med i utvecklingen och tar till oss av fakta kring det här inte ger oss. Nu tror jag inte alltid att det handlar om okunnighet i och för sig, men intresset verkar inte vara alltför stort tyvärr.

måndag 9 augusti 2010

Majonnäs från Kavli

Sedan ett tag tillbaka så finns det majonnäs utan konstigt innehåll och detta från Kavli som är en stor majonnästillverkare. Jag råder er alltså att läsa innehållsförteckningen nästa gång ni ska köpa en tub eller burk. Tyvärr har jag bara sett den E-nummerfria sorten på tub och det räcker inte så långt, men blir den populär så kommer den säkert på burk också. Jättebra att den finns alls i alla fall. Innehållet ser ut så här:

vegetabilisk olja (raps)
äggula (8,%)
vatten
ättika
socker
senap
salt
vitpeppar

Bra också att det är rapsolja som används eftersom den tillhör de nyttigaste. Hoppas nu bara att den är lika god som de andra.

söndag 8 augusti 2010

Tillsatser och fördelar?

Ja sådana finns det absolut. Inte vill man dö i matförgiftning eller få i sig skadligt mögel och så vidare. Ett ämne som det finns en hel del åsikter kring är E 250, natriumnitrit. Det tillsätts i många charkprodukter och det är hämmande för bakterietillväxten och ingen kan väl ha något emot att slippa bakterier. I djurförsök har det emellertid visat sig vara cancerogent och vi måste alltid väga för- och nackdelar mot varandra och som en expert sa i en tidningsartikel: "...vill vi fortsatt kunna framställa billig korv finns inget annat alternativ än att tillsätta hållbarhetsfrämjande substanser."

Men varför är vi så angelägna om dessa lågbudgetvaror? Är det verkligen ett försvar mot något som kan vara så skadligt? I en parmaskinka finns ingen natriumnitrit, å andra sidan så är det ingen billig massprodukt som det mesta andra i skink- och korvhyllan. Parmaskinka är väldigt dyrt och det är inget man köper nu och då förmodligen, men det måste väl ändå gå att göra bra mat utan den här tillsatsen och det till rimlig kostnad? Men förgiftning av botulinumgift (som E 250 skyddar mot) är dödligt och sådant måste man alltid ta med i beräkningen, det vill jag vara tydlig med. Det jag ändå vill säga är att det här är en svår balansgång och jag tycker att det finns mycket kvar att ta ställning till och att man inte bara kan fortsätta tillsätta det här av ren rutin och utan att fråga sig om det finns alternativ.

Man kan inte bara slå sig till ro med att tillsatsen är ett måste. Den behövs uppenbarligen inte i alla charkvaror. Dock ska man tänka på att den fina färgen försvinner om tillsatsen tas bort. Men det tycker jag att man kan leva med.

För övrigt så kan det vara intressant att veta att bakterien clostridium botulinum, som den heter, finns redan på både kött och fisk och i våra tarmar och i sporform är det inget problem, men det är när sporerna övergår och bli bakterier som de blir så fasansfullt giftiga och här skyddar alltså natriumet oss från detta gift.

lördag 7 augusti 2010

Yoghurt

Råkade av misstag köpa fettfri (0,1 procentsyoghurt) och den hade verkligen en hel massa ingredienser och tillsatser:

högpastöriserad skummjölk
bärberedning: jordgubb 6,6 %
förtjockningsmedel (hydroxipropyldistärkelse, xantangummi, karrgenan)
färg (karmin)
aroniakoncentrat
naturliga aromer
aspartam
acesultarn K
anitoxidantmede: natriumcitrater, citronsyra
vitamin C (30 % RDI)
vitamin E (30 % RDI)
skummjölkspulver
gelantin
yoghurtkultur

Hur i hela friden ska någon vanlig människa kunna förstå det här och sedan dra slutsatser av det? Jag kan ju tillägga att tillverkaren har valt att plocka bort E-numren och att till exempel hydroxipropyldistärkelse heter E 1442 och är ett stabilierings- och förtjockningsmedel. Det här är alltså modifierad stärkelse och cancerogena ämnen kan finnas även om risken förmodligen är liten.

Sedan har vi aspartam, för att plocka ut en annan tillsats, som även heter E 951 och den här sockerersättningen är 200 gånger sötare än vanligt socker (härligt vad!) Här finns vetenskapliga studier som har visat att aspartam stör kroppens serotoninbildning och det är inte alls bra då serotoninet bland annat styr mättnads- och hungerkänslor. Sådana här produkter är i mitt tycke väldigt oetiska.

Avslutningsvis: Det lönar sig att vara en medveten konsument, för då kan man välja bort ovanstående tokigheter i maten. Tillverkaren har här hittat ett lysande sätt att lura stackars kunder som är rädda för att få i sig för mycket fett och vad händer? Jo, i stället för att hålla vikten nere så är risken stor att det blir tvärtom.

fredag 6 augusti 2010

Tacoskal från Old el Paso

De här skalen hade också få ingredienser, faktiskt endast två:

majsmjöl
vegetabilisk olja

Att det står "vegetabilisk olja" tycker jag inte är tilltäckligt och kommer därför att mejla och fråga vad det är för typ av olja. Dels så är olika oljor olika nyttiga, så ur hälsosynpunkt är det absolut intressant att veta vilken olja som har använts, men dessutom så vill jag undvika palmolja och hur ska man kunna välja eller välja bort när inte hela informationen finns?

Trots detta så skriver jag namnet på tillverkaren av skalen även i det här inlägget, för olja är ingen tillsats som är onödig här och den är heller inte en tillsats som ingår i E-numren som måste godkännas för att få användas i vissa livsmedel.

torsdag 5 augusti 2010

Tacos

Idag blev det tacos till lunch. Snabbt och gott! Men vad finns det i skalen egentligen? Jag hade två sorter, den ena från Santa Maria och så här ser innehållet ut:

majsmjöl
palmolja
salt (1,5 %)

Jag skriver varifrån skalen kommer trots att jag retar mig enormt på att det är just palmolja som de använder. Jag kommer naturligtvis att mejla om det här och jag hoppas verkligen på ett tillmötesgående svar. De andra skalen ska jag kolla senare och jag återkommer om dem.

Men tänk att palmolja fortfarande används i så stor utsträckning. Är vi trots allt så dåligt informerade om varifrån palmoljan kommer? Kanske är det inte så många som reagerar mot den även om man kan tycka att det borde vara känt att regnskog skövlas för att ge plats åt palmerna.

onsdag 4 augusti 2010

Köttmjöl

Ja visst låter det äckligt: köttmjöl! Ingen har väl glömt galna kosjukan och det var just på grund av köttmjöl som denna sjukdom uppstod. I Sverige ger vi inte våra djur det här, men det gör man i andra länder i Europa. Eftersom man inte längre anser att kadaver i foder är någon fara så ligger ett EU-förslag om att legalisera det här så att våra grisar ska kunna få äta, ja just det, andra grisar.

Man ryser av blotta tanken och jag hoppas att det blir högljudda protester emot det här. Naturligtvis är hälsan främsta skälet, men det är i alla fall för mig en stor etisk fråga. Grisar är däggdjur värda respekt, precis som andra djur och att man som uppfödare ens kan överväga det här övergår mitt förstånd.

tisdag 3 augusti 2010

Lasagneplattor

Det är intressant att se hur olika smak vi har; något som vissa älskar, hatar andra (för att ta till kraftuttryck i matsammanhang). Fast en sak som jag inte kan påminna mig att någon som jag har stött på inte gillar är lasagne och det är så perfekt med just denna rätt eftersom man kan variera den så att alla smaker får sitt.

Jag har ju kikat lite på vad vanlig pasta innehåller, men hur är det med lasagneplattor? Miramonti (från Italien) innehåller endast två ingredienser:

durumvete
vatten

Kan det bli kortare? Om just dessa är de bästa i smaken vågar jag inte uttala mig om, för så stor lasagnetillagare är jag inte så att jag har jämfört olika sorter, men innehållet är utan tvekan tilltalande. Å andra sidan så är väl även plattorna en del av smaken och där kan det säkert skilja sig, så var och en får väl prova sig fram.

måndag 2 augusti 2010

Svar om dijonsenapen

Nu har jag fått svar om dijonsenapen och det var inget konstigt med den och här kommer svaret. Som ni ser är den gjord av Bähncke i Danmark.

Til Katharina Wallenborg.

Tak for Deres henvendelse vedr. Bähncke Sennep.

Den anvendte aroma er et peberekstrakt, der anvendes i stedet for peber for at undgå de store mængder jordbakterier, der naturligt findes i peber.

Citronsyre er fremstillet ved forgæring. Citronsyre er et tilsætningsstof, også selv om det findes naturligt i mange frugter m.v.. Vi har derfor taget skridt til at få præciseret teksten på vores hjemmeside, således at det ikke fremgår, at sennep er fremstillet helt uden tilsætningsstoffer.

Vi takker for at De gjorde os opmærksom på denne unøjagtighed og håber at de stadig vil anvende Bähncke sennep med lige stor glæde.


Med vennlig hilsen / With kind regards

Svend Ejler Nielsen
Bähncke A/S
E-mail: svend.ejler.nielsen@rieberson.dk
Phone: +45-58 16 82 40
Fax: +45-58 16 82 91
Mobil: +45-51 15 03 94
Web: http://www.bahncke.dk