måndag 31 maj 2010

Oliver med ansjovis

Jag har skrivit om oliver med citron och nu ska jag skriva om oliver med ansjovis som jag också nyligen har ätit. Gott var det och nu ska det bli spännande att se om även de här hade olika tillsatser. Märket är ett annat och oliverna var förpackade i en konservburk. Innehåll:

gröna manzanillaoliver
vatten
salt
ansjovis
E 330 citronsyra
E 300 askorbinsyra
E 401 natriumalginat
E 621 smakförstärkare

Askorbinsyra finns i de flesta grönsaker och frukter, men framställs ofta syntetiskt för livsmedel. Så här säger livsmedelsverket om E 300: Antioxidationsmedel används för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas. De medverkar också till att lättförstörbara vitaminer, som vitamin A, D, E och B2 (riboflavin), bevaras bättre i livsmedlet.

E 401 är salt av alginsyra. Jag hittar inget hälsovådligt om vare sig det här eller E 300. Det gör jag däremot när det gäller E 621 och på Äkta varas sajt kan jag läsa följande: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn.

På livsmedelsverkets sajt hittar jag däremot inte så mycket matnyttigt. Men det brukar jag tyvärr inte göra.

lördag 29 maj 2010

Gräddost

Jag har varit väldigt dålig på att kolla vad ost innehåller, även om jag hade ambitionen att göra det för länge sedan. Nu kom jag i alla fall ihåg att läsa vad en av ostarna som vi har hemma innehåller. Det är en gräddost och tillverkaren väntar jag lite med att publicera, för det är en sak jag vill kolla upp innan.

Innehållet:
pastöriserad mjölk
salt
syrningskultur
löpe
kalciumklorid

Ytskiktet är behandlat med konserveringsmedel E 202.

Det är alltså E 202, vilket kan ge överkänslighetsreaktioner, som jag vill kontrollera. Det kanske inte påverkar osten alls, men det ska jag ta reda på. Kanske någon även funderar över kalciumklorid (E 509), men det är inget annat än salt framställt av saltsyra.

fredag 28 maj 2010

Oliver med citron

För ett tag sedan köpte jag gröna oliver med citronfyllning. Jag funderade inte så mycket på innehållsförteckningen om jag ska vara ärlig, för jag utgick ifrån att det inte kunde finnas så mycket mer än oliver och citron i. Hur jag nu kunde göra det? Kanske på grund av att jag har sett svarta oliver utan tillsatser, men nu var det här gröna oliver och dessutom med fyllning. Man lär så länge man lever, det är ett som är säkert.

Innehållsförteckningen hade med andra ord mer än ovanstående ingredienser i glasburken:

oliver
vatten
citronfyllning 20 % (citron, förtjockningsmedel E 412, E 401)
konserveringsmedel (E 202)
salt
syra (citronsyra)

E 412 är det "berömda" guarkärnmjölet, vilket inte är bra om man är allergisk mot ärtor, bönor eller jordnötter. E 401 heter egentligen natriumalginat och verkar inte vara farligt för hälsan. Vidare finns det E 202 i burken vilket är ett syntetiskt framställt konserveringsmedel vid namn kaliumsorbat. Den tillsatsen kan ge överkänslighetsreaktioner.

Vad blir då slutsatsen av detta? Ja, den här sortens oliver kommer jag inte att köpa något mer. Så nu blir det till att jaga gröna oliver som är jag kan äta. Nu ska det säkert till stora mängder för att det ska vara ett problem med tillsatserna, men saken är ju den att det är så många livsmedel som har diverse konstigheter i sig, så det är inte bara några få produkter som kan vara negativt för hälsan.

torsdag 27 maj 2010

Macadamia nut brittle-glass

"Det är inte möjligt att tillverka glass i en fabrik till exempel utan stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel." Exakt de orden stod i mejlet som jag fick för några dagar sedan, då jag hade mejlat den bil som åker runt och säljer glass i mitt område, eller rättare sagt företaget som har bilen och tillverkar glassen som säljs.

Vissa saker minns man bättre än andra och det här är just en sådan sak. Jag har så svårt att köpa argumentet, eller är det en bortförklaring för att kunna tillverka billig glass? Och finns det verkligen ingen tillverkare som gör glass utan detta "måste" till tillsats?

När jag i höstas gjorde min inventering så fann jag inte någon glass som jag ville ha, men nu hittade jag en som uppfyller mina krav och innehåller följande:

färsk grädde
skummjölk
sockerlösning (socker, vatten)
macadamianougat 10 % (socker, glukossirap, smör, kokosolja, macadamianötter)
arom (vanilj, salt)
jäsmedel (natriumkarbonater)
äggula
arom (vanilj)

Den här glassen är det ju inget konstigt i, men jag blir alltid lite konfunderad när någon måste poängtera att de använder färsk grädde. Hur i hela friden skulle inte glassen smaka om grädden var sur?! Men precis som det står så är grädden färsk, för det smaka gott och nougaten passar perfekt i vaniljglassen. Macadamia nut brittle-glassen kommer från Häagen-Dazs och är mig veterligen tillverkad på fabrik. Jag måste fråga glassbilsföretaget igen hur Häagen-Dazs kan tillverka glass utan emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel, men inte dem.

onsdag 26 maj 2010

1 år!

Ja, det är precis så länge som jag har bloggat. Tänk att ett helt år har gått. Det har varit jätteskoj att hålla på med det här, faktiskt så kul så att jag utan tvekan kommer att fortsätta i alla fall ett till och säkert ännu längre.

Om jag ska göra några små reflektioner så är det första utan tvekan att jag nu är mindre naiv samt lite uppgiven. Jag har lärt mig att vissa produkter är nästan hopplösa att hitta utan tillsatser och jag hade kanske räknat med att det skulle finnas fler alternativ. Fast jag ska ju även erkänna att jag har blivit positivt överraskad flera gånger.

Genom att engagera mig på det här området så har jag också lärt mig att bemötandet hos olika producenter för det mesta är bra, även när svaret inte är positivt. Sedan finns det vissa som aldrig svarar och det är naturligtvis dåligt. De lever faktiskt på att vi konsumenter köper deras varor.

Till sist så önskar jag mig av det kommande året att fler än idag ska engagera sig i det här med mat och det på många sätt. Ni som har följt bloggen har sett att jag även har gjort några avstickare och tittat på djuruppfödning och annat. Det kommer jag att fortsätta göra, för jag har insett att det här området är så stort så man kan inte bara stanna vid en enda sak, även om tillsatserna är det jag fortsätter ägna mest tid åt.

I morgon är jag tillbaka och bloggar igen och från och med idag är jag faktiskt inne på mitt andra bloggår. Jag vill också passa på att tacka alla som läser det jag skriver; det känns verkligen roligt.

tisdag 25 maj 2010

Tillsatsfria livsmedel

Då och då så skriver jag och berättar vilka livsmedel som jag har hittat och som inte har några tillsatser. Nu ser jag att det har gått ett tag igen sedan jag gjorde en avstämning förra gången. Inte sedan 20 februari har jag uppdaterat min lista och här kommer nu en ny. De översta produkterna är tillagda sedan dess:

Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)

Och här kommer de tidigare livsmedlen som jag har skrivit om:

Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

måndag 24 maj 2010

Sista inlägget om hönökakan

Jag skrev ytterligare ett mejl angående hönökakan och så här ser vår senaste mejlväxling ut:

Hej,

Sedan jag fick ditt svar så har jag funderat lite och har en följdfråga. Skulle det vara möjligt att utesluta palmoljan ur er produkt? För mig som medveten konsument så skulle det här betyda mycket, då jag undviker just palmolja på grund av skövling av regnskog till förmån för oljepalmen. Rapsolja är ju dessutom en nyttig olja, så det borde inte vara något problem att använda mer av den istället.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hej igen Katharina,

Den palmolja som används i emulgeringsmedlet är i mycket små mängder.
Skillnaden skulle inte göra så mycket.

Med Vänlig Hälsning,
Susanne

Konsumentforum


Som ni ser så var inte det sista svaret så positivt som jag hade önskat och jag kommer därför inte att skriva vem som tillverkat hönökakan. Nu är det visserligen ingen farlig tillsats, men etiken är viktig den med. Så även om jag började bloggen med att leta produkter utan onödiga tillsatser, så skulle det kännas fel att när jag vet att det är palmolja i brödet, göra reklam för tillverkaren.

söndag 23 maj 2010

Tillsatsfri glass, svar på ett mejl

Häromdagen fick jag svar på mitt mejl till en av våra glassproducenter. Vi har nämligen en bil som med jämna mellanrum kommer till vårt område och säljer glass. De riktar sig till barnfamiljer och jag hade därför gott hopp om ett positivt svar, men tji fick jag:

Hej Katharina,

Tyvärr har vi inte det ni söker. Det är inte möjligt att tillverka glass i en fabrik till exempel utan stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Vi kan inte använda gelatin, som stabiliseringsämne eller ägg, som emulgeringsämne (vilka man använder om man gör glass hemma), eftersom de är svåra att hantera. Vi använder redan nu naturliga färgämnen men alla smaker är inte 100 % naturliga.

xxx AB


Utan att vara stor tillverkare av glass så har jag svårt att köpa detta resonemang. Återkommer i glassfrågan.

lördag 22 maj 2010

Nej till köttklister

Europaparlamentet underkände i onsdags EU-kommissionens tidigare beslut om att tillåta trombin/köttklister i maten. Det var på håret att det blev ett nej, men det visar i alla fall att det finns fler kloka än okloka ledamöter i parlamentet och det visar respekt för oss konsumenter anser jag. Det känns skönt att vi blev företrädda den här gången, för det är inte alltid som man känner att man har blivit det. Då skulle vi inte ha alla möjliga konstiga tillsatser i vår mat.

Jag har tidigare berättat att trombinet inte är farligt, men det gör att man visar att det som kan upplevas otydligt eller oetiskt inte ska tillåtas. Jag hoppas att det här leder till nya funderingar och nya eller bättre beslut även kring andra tillsatser.

Ett argument för klistret har varit att man får köttspill som det ser ut idag, men vari ligger problemet att strimla eventuella snuttar och göra en gryta eller wokrätt? Skapade i-landsproblem skulle jag vilja kalla så ihåliga argument.

Tack för ett mycket bra beslut som många av oss gläds åt!

fredag 21 maj 2010

Emulgeringsmedlet i hönökakan

Nu har jag fått svar om emulgeringsmedlet. Även om det var en vänligt svar, så var det samtidigt negativt, då brödet innehåller palmolja och som bekant så skövlas regnskog för att ge möjlighet till palmodlingar som ger palmolja. Men jag kommer att skiva igen och fråga om det här.

Hej Katharina,

Oj, glömde vi att svara på den här frågan? Det var så mycket information vi ville ge dig att svaret kom bort. Emulgeringsmedel E471 kommer från raps- och palmolja.

Vi passar på att önska dig en riktigt härlig vår!!

Med Vänlig Hälsning,
Susanne

Konsumentforum

onsdag 19 maj 2010

Glass utan tillsatser

Ja sådan finns faktiskt. Nästa gång jag åker och handlar så ska jag köpa med mig den om de har den i sortimentet. Det motbevisar alltså den stora glassproducenten som påstod att det inte gick att göra glass i stor skala med bara de ingredienser som man själv använder hemma.

31 juli förra året la jag ut svaret från dem efter att ha mejlat några frågor och här kopierar jag några rader: Det är stor skillnad på att göra 1 liter glass hemma mot att göra tusentals liter glass i en fabrik, som sedan ska transporteras till grossist, sedan till butik och sedan från butik hem till konsument. Stabilisatorer som fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl behövs då de minskar risken för iskristaller och gör att glassen har en bra kvalité genom hela fryskedjan från tillverkning till konsument.

Så håll utkik på bloggen de närmaste dagarna om du vill slippa glass som är gjord som den inte borde; nu är ju glassäsongen äntligen här!

tisdag 18 maj 2010

Svar om hönökakans innehåll

Idag har jag fått svar om innehållet i hönökakan, men jag undrar fortfarande varifrån E 471 kommer, så jag har mejlat på nytt och är det palmolja så kommer jag inte att skriva vem som gör brödet, annars så berättar jag det så snart jag vet.

Hej Katharina,

Tack för ditt mail. Det var trevligt för oss att få höra att du tycker om vår Hönökaka.

Råg- och Veteskållning är råg-/och vetemjöl som var för sig skållats, d.v.s. värmebehandlats med vatten vilket är en traditionell bageriprocess.
Förjäst vetemjöl är en slags vetesurdeg eller raskdeg som fått jäsa och sedan torka. Det förjästa vetemjölet bidrar till smaken och hållbarheten på bröden. (Att sätta raskdeg är en gammal bagartradition. Raskning är ett bagarord som betyder jäsning. Raskdeg kallar man den fördeg som skall jäsa och senare blandas med övriga ingredienser och mjöl. Raskdeg används för att ge en fylligare smak till brödet.)

Emulgeringsmedel är i grunden ett fett som gör det lättare att blanda olja med vatten. Emulgatorer tillsätts i bröd för att ge bättre volym och en längre hållbarhet. Xxx bakar enbart med vegetabiliskt emulgeringsmedel.

Känn dig alltid välkommen till vår hemsida www.xxx.se - här vill vi ge dig såväl information som inspiration.

Med Vänlig Hälsning,
Susanne

Konsumentforum


Det är intressant det här med mat, man lär sig en hel del. Inte hade jag någon aning om vad raskning var för något. Hade inte ens hört ordet. Kul att lära sig något nytt på området.

måndag 17 maj 2010

Pannbiffar - svar

Idag fick jag svar angående mina frågor om pannbiffar. Jag tycker att de är helt okej och lägger därför ut svaret med dess avsändare:

Hej Katharina!

Animaliskt protein av nöt är protein extraherat av nötkött. Detta tillsätts för att förbättra smak och konsistens. Det stämmer att kött innehåller höga halter protein (mellan 15 och 20 % i rent kött) men för att ytterligare förbättra produkten tillsätts lite extra i detta fall.

Jästextrakt är vanlig jäst som rostats. Aromerna i hamburgarna är mjölk- och köttarom som började tillsättas när vi tog bort mjölk och ägg för att inte smaken skulle förändras, troligtvis kommer dessa att försvinna inom kort. Rökarom är äkta rök som passerat genom vattenånga och bildat ett rökkondensat. Det är helt enkelt flytande rök med samma innehåll som äkta rök. Dock har vissa farliga ämnen tvättats bort i processen vilket gör att slutprodukten faktiskt blir nyttigare än om den rökts traditionellt.

Snabburgarna innehåller vitpeppar, svartpeppar, chilipeppar, paprika och vitlök.

Hör gärna av dig om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar
Janne Nordlund
__________________________________

Matforum

Scan AB
Lindhagensgatan 126, Box 30223, 104 25 Stockholm, Sweden
Telefon: +46(0)8-725 85 58
janne.nordlund@scan.se
www.scan.se


Jag kan ju inte säga att jag är helt positiv till aromerna, men försvinner de snart så är ju det ett steg i rätt riktning. Fram tills dess så får ni, kära bloggläsare, avgöra om ni tycker att biffarna är okej att äta eller om ni tycker att det är mödan värt att göra egna. Själv röstar jag definitivt för det senare!

söndag 16 maj 2010

Tonfisk

Tonfisk på burk har jag skrivit om tidigare. Nu köpte jag en ny sort för att jämföra smaken med de andra sorterna och innehållet var föredömligt kort:

tonfisk
vegetabilisk olja
salt

Men jag har ett par frågor och jag kommer att skicka ett mejl som ser ut så här och om svaret blir godkänt så kommer jag att tala om vilken sorts tonfisk det är.

Hej,

Jag köpte er tonfisk som heter xxx och det står att den innehåller vegetabilisk olja. Vilken sorts olja är det?

Det var positivt att läsa att den är fångad med tanke på miljö och andra djur och att dem som har fiskat och tagit hand om fisken har gjort det under "rättvisa sociala förhållanden". Däremot så kan jag inte hitta någon rättvisestämpel. Vad beror det på?

Hälsningar Katharina Wallenborg

lördag 15 maj 2010

Pannbiffar och deras innehåll

Jag sa ju att jag skulle skriva och fråga om pannbiffarna och så här ser brevet ut som jag mejlade. E-numren var inget att bli orolig för efter vad jag har läst, men jag är nyfiken på en del annat som ni ser.

Hej,

Jag kollade innehållet på några av era pannbiffar och har några frågor om det.

Vad innebär "animaliskt protein av nöt"? Protein finns ju i kött och det är ju 80 % nötkött i den första sorten som jag kollade. Det finns också arom i den sorten. Vad för arom är det och hur framställs det?

I den andra sorten så finns det "jästextrakt"; vad är det för skillnad på det och vanlig jäst? Det finns arom även här, är det samma arom i alla biffar? Det finns dessutom "rökarom" i biffen. Vad för typ av arom är det?

Till sist är jag nyfiken på vad för kryddor det är i snabburgaren.

Jag hoppas att ni kan svara på mina frågor trots att det blev några stycken.

Hälsningar Katharina Wallenborg

fredag 14 maj 2010

Pannbiffar

Eftersom jag aldrig köper pannbiffar utan gör dem själv så gav jag mig ut på nätet för att se vad de innehåller då jag ville göra ett inlägg om dem då de är otroligt populära. Jag tog några sorter som säljs av en av våra större tillverkare inom chark och jag har här kopierat innehållet:

svenskt nötkött (80%)
potatis
potatismjöl
salt
druvsocker
animaliskt protein av nöt
potatisflingor
kryddor
arom

nötkött
salt
jästextrakt
potatisfiber
potatismjöl
tomat
paprika
lök
arom
socker
konserveringsmedel E262
citronsyra E330
kryddor
rökarom

gris- och nötkött
vatten
potatis
potatismjöl
lök
salt
animaliskt protein av gris
potatisfiber
druvsocker
socker
jästextrakt
kryddor

Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad då jag trodde att det skulle finnas mer tvivelaktiga ingredienser i dem. Tilläggas kan att företaget som gör dessa pannbiffar har valt att kalla dem för hamburgare, men det är ju förstås något helt annat. Det finns vare sig bröd, sallad, ost eller dressing i förpackningarna.

Även om innehållet är hyfsat okej, så kan jag inte låta bli att tänka på resultatet när man gör dem själv vilket ger en helt annan konsistens och smak. Det går inte att jämföra hur det är att äta en fryst pressad produkt som sedan steks eller grillas mot att göra biffen själv från grunden. Sedan så finns det trots allt några ingredienser som kanske känns lite överflödiga. Detta återkommer jag förhoppningsvis om. Jag ska mejla och fråga om innehållet och svarar de så lägger jag ut svaret här.

torsdag 13 maj 2010

Vad betyder E:et?

När man engagerar sig i något så blir det ju självklart, men jag läste att Konsumentföreningen i Stockholm hade frågat 1 000 svenskar om olika saker som rör kosten och en av frågorna var om de visste vad E:et i E-numren står för. Endast 40 procent visste att det stod för EU och att det är det som visar att det är testat och godkänt. Men hur ska man veta om man inte är intresserad eller har kommit i kontakt med förklaringen på något vis? Hur ofta talar man om betydelsen av E:et i samband med andra diskussioner om E-nummer? Ytterst sällan skulle jag vilja säga.

En av anledningarna att det är så svårt att engagera sig i det här med kost är ju alla beteckningar, svåra ord med mera. Trots att jag själv är intresserad sedan ganska länge så känner jag fortfarande att jag rör mig i en djungel som jag inte alls hittar speciellt bra i.

För några månader sedan så gjorde jag ett inlägg om våra populära matprogram och jag efterlyser fortfarande mer information om innehållet i de ingredienser som används, men då måste ju även tv-kockarna ändra sitt tankesätt och välja andra produkter och då ökar ju kraven på dem. Fast är man en offentlig person som jobbar med mat så anser jag att man har ett stort ansvar eftersom man påverkar människor väldigt mycket och tack vare det så känner jag mig lite besviken på att så få tar det ansvaret. Som tittare vill jag få tips om bättre val än vad jag kanske gör och jag vill även veta vad som är bra för miljön och givetvis för djuren om man tillagar kött.

Som sagt var: det finns mycket kvar att önska och göra och jag vet att vi är många som jobbar på och det kommer att ge resultat.

tisdag 11 maj 2010

Innehåll i hönökaka

Dagarna går och jag skulle ju mejla och fråga om hönökakan. Sedan har annat bloggande kommit emellan och jag har faktiskt glömt att skriva till bageriet, men häromdagen fick jag äntligen iväg ett mejl. Så här ser det ut:

Hej,

Jag brukar köpa er hönökaka och undrar över en del av innehållet. Vad är rågskållning, veteskållning och förjäst vetemjöl? Är också nyfiken på hur E 471 är tillverkat och av vad för vegetabilier som det är gjort. Jag vet vilken verkan det har, men är ändå nyfiken på varför det är tillsatt i brödet. När man bakar hemma så använder man ju inte emulgeringsmedel och det fungerar ändå tycker jag.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Som ni kanske minns så var inte E 471 något av de hälsofarliga E-numren, men jag vill ändå veta lite mer om det och varför man tillsätter det. Som lekman så tycker jag att det borde fungera bra att göra brödet ändå, så det ska bli spännande att se vad man säger. För övrigt så vill jag veta mer än bara att det är vegetabiliskt.

söndag 9 maj 2010

Glassinnehåll

Jag har tidigare skrivit om glass vid några tillfällen och nu är ju glassäsongen snart (eller kanske för vissa av oss redan) här och visst är det gott att äta glass i solskenet!

Mina tidigare försök att hitta glass som jag vill ha har misslyckats så jag tänkte att jag provar hos ett företag som kör runt och säljer glass i mitt område. Jag har därför mejlat dem nedanstående brev.

Hej,

Jag undrar om några av era glassar är fria från tillsatser såsom emulgeringsmedel, konstgjorda aromer och liknande och helt enkelt innehåller grädde, mjölk, vaniljstång, kakao eller vad det nu är som behövs för att få fram helt vanlig enkel glass? Jag har nämligen sökt igenom alla de förpackningar som jag har hittat i en av våra större stormarknader (vilket täcker i princip det utbud som finns i handeln) för att hitta en glass fri från onödiga tillsatser, men jag har tyvärr inte hittat det jag vill och därför vänder jag mig till er istället. Ni riktar er ju dessutom till barnfamiljer, så chansen kanske är större att hitta glass hos er utan de tillsatser som jag vet att både jag och många andra helt inte vill äta.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Det ska bli väldigt spännande att se vilket svar jag får. Det vore ju underbart att kunna återkomma här på bloggen och publicera att positivt svar.

lördag 8 maj 2010

Flinginnehåll

Förra veckan så mejlade jag livsmedelsverket om innehållet i cheeriosarna och här nedan ser ni mitt och deras brev:

Hej,

I flingor som jag nyligen köpte fanns det en ingrediens som heter trikaliumfosfat. Vad exakt är detta och finns det någon hälsorisk med att äta det? Det fanns även en ingrediens i flingorna som heter tocoferoler. Är det samma som tokoferoler? Jag ser på er sajt att det är samma som vitamin E. Varifrån kommer vitaminen?

Hälsningar Katharina Wallenborg



Hej Katharina,

Trikaliumfosfat är en godkänd livsmedelstillsats, E 340. Den och en rad andra godkända tillsatser inom samma grupp används bland annat som klumpförebyggande medel. Det har också surhetsreglerande egenskaper. Fosfater ingår i kroppens normala ämnesomsättning och bildar tillsammans grundstrukturen i skelettet. Fosfat är både ett oumbärligt näringsämne och en nödvändig del av vissa livsmedel.

Tokoferoler är naturligt förekommande antioxidanter och finns speciellt i vegetabiliska oljor som därför är naturligt motståndskraftiga mot härskning. Fettämnen från djur (t.ex. ister) innehåller nästan inget tokoferol jämfört med vegetabiliska oljor.

Med vänlig hälsning

Gunilla Gålne
Upplysningen

Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se


Tyvärr fick jag inte svar angående eventuell hälsorisk, men det hade jag nog inte väntat mig heller. I övrigt så var svaret väldigt utförligt tycker jag.

torsdag 6 maj 2010

Svar om klumpförebyggande medel, till sist

För länge sedan, den 3 februari mejlade jag livsmedelsverket igen angående klumpförebyggande medel. Den 28 april kom svaret som ser ut så här:

Hej,

Här kommer sent omsider svar på frågan när det gäller hälsorisker.

Alla livsmedelstillsatser som godkänts i Europa, inklusive klumpförebyggande medel, får ett E-nummer för att visa att det är en godkänd och säker tillsats. För att en tillsats ska godkännas krävs således en omfattande dokumentation som visar att den inte är skadlig att äta. Bland de studier som är ett absolut krav är tex cancerstudier i djur. Vid minsta misstanke om cancerrisk godkänns inte tillsatser. I de guidelines som företag är skyldiga att följa för ansökan om godkännande av tillsatser ingår ett stort antal studier på celler och djur, inkl cancerstudier. Dessa studier måste göras för alla tillsatser för att visa att de inte innebär någon hälsorisk för konsumenter. Du kan gå in på EFSAs hemsida och titta i utvärderingar av olika tillsatser vilken omfattande säkerhetsdokumentation som faktiskt krävs för att en tillsats ska godkännas. Förutom dessa krav ställs en mängd andra krav av teknisk natur, tex renhet, egenskaper och stabilitet, samt hur den fungerar i livsmedlen.

Hälsningar

Nils-Gunnar Ilbäck


Eftersom det är ett tag sedan så lägger jag även ut min mejlfråga. Jag fick väl ett halvt svar anser jag:

Hej,

Tack för hjälpen. Vad jag förstår så ska det inte vara någon fara med medlet, men vet du varför Krav inte tillåter det? Läste också på Äkta varas sajt att en av medlem misstänks kunna ge magcancer; vad säger ni på Livsmedelsverket om det?

Hälsningar Katharina Wallenborg

tisdag 4 maj 2010

Kakor

Jag som sällan äter kakor föll ändå för frestelsen senast som jag var och handlade. En, i alla fall för mig ny sort, inhandlades alltså och namnet var noir extreme med mintsmak. Det lät inte så tokigt och kakorna var goda. Men, som vanligt så blir man ju nyfiken på innehållet och här fanns en hel del kan jag säga:

mörk choklad 37 % (kakaomassa, socker, emulgeringsmedel (sojalecitin E 476))
vetemjöl
socker
vegetabiliskt fett
fettreducerat kakaopulver 3,4 %
vasslepulver
aromer (mint, vanillin)
vit choklad 1 % (socker, kakaosmör, skummjölkspulver, mjölkfett, laktos, vasslepulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom)
kokos
glukos-fruktossirap
bakpulver (E 503, E 500, E 341)
honung
salt
emulgeringsmedel (sojalecitin)
härdat vegetabiliskt fett

Gissa om jag kommer att köpa kakorna igen? Icke!

måndag 3 maj 2010

Trikaliumfosfat och tocoferoler

Jag skrev att jag skulle gå igenom cheeriosinnehållet och på tur stod trikaliumfosfat och tocoferoler. Jag hittade inte så mycket information som jag ville om dessa, så jag mejlade livsmedelsverket och så fort som de svarar så återkommer jag om det här. Nedan så ser du mitt mejl till dem.

Hej,

I flingor som jag nyligen köpte fanns det en ingrediens som heter trikaliumfosfat. Vad exakt är detta och finns det någon hälsorisk med att äta det?

Det fanns även en ingrediens i flingorna som heter tocoferoler. Är det samma som tokoferoler? Jag ser på er sajt att det är samma som vitamin E. Varifrån kommer vitaminen?

Hälsningar Katharina Wallenborg

söndag 2 maj 2010

Cheeriosinnehåll

Det fanns fler tillsatser i cheeriosarna och nästa tillsats var färgämne och inom parentesen fanns följande: karoten, "annattoextrakt", "karamel". Karoten är ett orangt färgämne som finns i många frukter och grönsaker.

Även annattoextrakt är som sagt ett färgämne och kommer från den tropiska busken bixa orellana. Färgen är gul-orange.

Till sist har vi karamel. Det här vet jag inte vad det är egentligen, så jag får mejla och fråga.

Angående de första så hittar jag inga hälsorisker och jag hoppas att jag inte kommer att göra det med "karamelen" heller.