lördag 27 februari 2010

Borlottibönor

Till mexikoinspirerad mat är det gott med bönor tycker jag och idag när jag var och handlade så hittade jag borlottibönor, något jag inte har ätit tidigare. De var bruna i färgen och hade god smak. Nu tycker jag visserligen inte att det är så väldigt stora variationer på smaken på bönor, men visst skiljer det lite. Bönorna var förresten på burk och kom från Russo och innehållet var:

bönor
vatten
salt

Jag minns sedan tidigare att bönor som jag har köpt på burk har varit utan tillsatser som konserveringsmedel till exempel, något som man hittar i vissa konserver och kanske just bönor alltid är utan tillsatser, vilket i så fall är mycket bra. Men hur det förhåller sig med den saken vet jag inte eftersom jag inte är någon storkonsument av bönor och inte alltid har läst innehållsförteckningen.

fredag 26 februari 2010

Hembakat kaffebröd

Den här veckan blev det ett par dagars konferensande och det innebär ju ofta diverse godsaker. Ibland är det fabriksgjorda bullar (som i och för sig kan vara goda) och vid andra tillfällen – som de här – så är det små hembakade mumsbitar, vissa mer likt godis än bakverk. Mycket gott med andra ord och bjuds det som de här tillfällena på många olika sorter så försvinner snabbt den eventuella karaktär som man tog med sig till konferensen på morgonen.

Men… nog äter man med bättre samvete när det är hembakat än färdigköpt! Även om man måste smaka på alla sorter så känns det lite bättre när man vet att det inte är lika mycket smakämnen och annat tillsatt, förhoppningsvis väldigt lite av det till och med. En annan sak som alltid slår en är vad vackert det är med de hemgjorda kakorna och bakverken och att smakerna är äkta och inte konstgjorda, för sådant känns utan tvekan, även om färdigköpt kan vara mycket gott det med.

Oavsett om man äter godsaker på konferenser, fikarasten på jobbet eller hemma, så är jag övertygad om att ju mer hemgjort man äter, ju bättre smaklökar får man och ju högra krav ställer man och det är ett stort plus, för då gör man allt oftare bra val när man handlar och äter.

onsdag 24 februari 2010

Kock- och matlagningsprogram på tv

Det går ju hur många program som helst på tv som handlar om mat och här hemma tittar vi ofta på matlagningsprogram. De är ju dessutom ofta kombinerade som mat- och reseprogram och det gör ju att man får ytterligare en upplevelse när man tittar. Eftersom jag är väldigt intresserad av mat så hoppas jag naturligtvis att de här programmen ska fortsätta vara populära, men jag har saknat en sak och det är det här med tillsatser och vad som är nyttigt och inte.

Sådana program finns visserligen, men jag skulle vilja se det i de vanliga programmen när kockarna lagar mat och ofta tar upp det här med bra råvaror och vad man ska tänka på. Ge oss gärna fler tips om ingredienserna när det gäller vilka produkter man ska välja om man vill undvika emulgeringsmedel eller kemiska färgämnen. Det skulle jag vilja ha mer av, men det kanske kommer. Om jag får gissa så tror jag i alla fall det.

tisdag 23 februari 2010

EFSA/European Food Safety Authority

Kanske har du om du är intresserad av mat hört talas om EFSA. Det är den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och de arbetar tillsammans med myndigheter i olika europeiska länder. EFSA bildades 2002 efter bland annat skandalen med galna kosjukan. Man bedömer hälsoeffekterna av tillsatser, växtskyddsmedel med mera och man ska informera oss konsumenter om risker med det vi äter och besprutar vår mat med.

På livsmedelsverkets hemsida, www.livsmedelsverket.se, kan du läsa mer om EFSA och samarbetet dem emellan och du kan även gå in på EFSA:s hemsida, www.efsa.europa.eu där det finns massor av information. Myndigheten håller till i Parma i Italien.

måndag 22 februari 2010

Risvinäger

Gillar du sushi så har du säkert testat att göra egna och då använt risvinäger. Den sort som jag själv har använt är Blue dragon Japanese rice vinegar och innehållet i den är:

risvinäger 99 %
salt 1 %

Som alltid blir man glad över en kort innehållsförteckning och den här är ju föredömligt kort.

söndag 21 februari 2010

Mat utan tillsatser

Igår listade jag alla produkter som jag har köpt där det inte har varit några onödiga tillsatser. Jag skriver märket på det jag har handlat, för i vissa fall är de andra märkena sämre val, men i vissa fall finns det garanterat fler märken med lika bra innehåll även om jag själv inte har köpt dem eller tänkt på att läsa innehållsförteckningen då jag kanske råkat ha dem hemma.

Med andra ord: det är alltså inte så att allt annat knäckebröd är ett sämre val än det som jag har listat. Att jag gör en sådan här lista är för att se vad det finns för alternativ och vad man kan hitta om man inte vill äta till exempel kemiskt framställda smakämnen, men jag kan omöjligt informera om alla produkter som är bra val. Med det här vill jag säga att jag inte på något vis favoriserar vissa märken framför andra ifall du som bloggläsare har hittat en lika bra produkt någon annanstans ifrån.

Avslutningsvis vill jag ändå säga att jag kommer att fortsätta jaga bra produkter och skriva om dem här trots att jag inte kan berätta om alla bra val, för det finns i denna kemiska matdjungel en hel del bra produkter också. Det gäller bara att ta sig lite extra tid när man går och handlar. Sedan är det faktiskt riktigt roligt att läsa innehållsförteckningar och jämföra. Bra känns det också när man väljer bort ohälsosamma livsmedel för hälsosamma dito. Man blir en medveten konsument helt enkelt, en sådan som är med och påverkar så vi på sikt får en bättre hälsa och det gillar jag!

lördag 20 februari 2010

Nya produkter utan tillsatser

Det var visst 15 november som jag senast listade produkter utan onödiga tillsatser. Jag trodde nog inte att det hade gått så lång tid, men det hade det, så det är väl dags igen.

Här är de senaste:

Zetas parmigiano reggiano (parmesanliknande ost)
Pofibrer från Semper
Pepparkakor från Broby
Chilisås från Linghams
Spelt-dinkelbröd från Pyramidbageriet
St Dalfour ananas- och mangomarmelad
Fetaost från Ica
Buffés passerade tomater
Jordnötssmör från Kung markatta
Willys cannellinibönor
Vaniljsocker från Dansukker
Icas fisksås (fish sauce)

Och här är de gamla:

Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

fredag 19 februari 2010

Icas fisksås

Ja nu skriver de ”fish sauce” av någon anledning, men jag säger fisksås så vet folk vad det är. För första gången har jag köpt Icas fisksås, annars har det alltid varit asiatiska märken (vilka alltid har kallat sin sås för fisksås förresten). Men nu hade jag inte tillgång till en asiatisk butik och fick inhandla fisksåsen på Maxi. Den var helt okej i smaken, så det spelade alltså ingen roll. Flaskan var visserligen inte så stor, men ett litet tag räcker den väl. Kanske hade de annan fisksås också, men nu såg jag den här och den hade ett hyfsat pris och jag har märkt att det allt som oftast är billigast att handla asiatiskt i deras egna affärer, så en liten flaska duger gott tills dess att jag kan handla där jag brukar.

Så till innehållet, en alltid lika spännande läsning:

fiskextrakt 65 %
salt
vatten
socker

Alltså inga konstigheter, såvida man inte är emot jäst fisk. Men inga konstgjorda tillsatser vilket är bra. Däremot är jag lite fundersam när det gäller saltet. Brukar det verkligen vara salt tillsatt? Det är ju liksom poängen med fisksås att det ska ersätta saltet. Det kanske var det som gjorde smaken lite annorlunda. Jag får kolla vidare.

torsdag 18 februari 2010

Okej att betala för tillsatser?

Jag funderade förut på det här med tillsatser och om det är okej att betala för dem om de inte gör någon skada. Givetvis vill man ju ha det så äkta som det går, men vissa tillsatser kan ju kännas okej om de inte är farliga och man ändå inte äter några större mängder. Samma sak med innehållet i övrigt.

Saken är väl den att man kan känna sig lurad om man tror någonting, men sedan upptäcker något annat. Man kanske har köpt sylt och sedan ser man att det inte bara är det bäret eller den frukten i burken som man tror. En annan frukt också är ju inte negativt för hälsan, men problemet är att man från tillverkaren har givit intryck av en sak men i praktiken är innehållet ett annat.

Om jag exempelvis ska köpa guacamole och upptäcker att det är en massa ärtor i (vilket hände när jag av någon anledning en gång för länge sedan fick för mig att köpa eländet) så blir jag ju aningen irriterad. Det är ju inte "ärtpuré" som jag har betalat för. Men hade det framgått tydligt på förpackningen att det var en massa ärtor i så hade jag kanske inte blivit så upprörd när jag läste innehållsförteckningen eftersom jag inte hade känt mig lurad på samma sätt.

Samma sak om jag köper räkröra. Jag vet ju att räkor är dyrt och att det därför är annat i också, men framgår det tydligare hur lite/mycket räkor det är i röran så känner man i alla fall att ingen försöker lura en att tro att det är mer än vad det egentligen är.

Nu tror inte jag att det här kommer att bli praxis, åtminstone inte än på länge eftersom människor uppenbarligen inte funderar tillräckligt över innehållet i det de handlar, men medvetenheten blir större och om några år kommer det säkerligen att bli allt svårare att komma undan med lika mycket som idag.

onsdag 17 februari 2010

Svar om vaniljsockret

Ibland blir man väldigt glad när man får ett besked om någonting och det blev jag idag när jag öppnade mejlet från Dansukker. Jag som hade skrivit och varit så negativ eftersom det var mer arom än vanilj. Så här svarade de:

Hej!

Att en produkt, i det här fallet vaniljsocker, innehåller arom behöver inte nödvändigtvis vara något negativt. I det här fallet är det vaniljarom som utvinns ur vaniljstängerna. Dessa läggs i alkohol så att vaniljsmaken dras ut ur vaniljstängerna. Därefter torkas lösningen och kvar finns vaniljaromen. Vi skulle naturligtvis använt oss av att enbart skrapa ur vaniljfröna men resultatet hade blivit ett vaniljsocker med så mycket svarta prickar att ingen velat köpa vårt vaniljsocker. Det är vanillinsocker som inte innehåller någon äkta vanilj.

Yours sincerely

Lill Wennberth-Jönsson
Marketing

måndag 15 februari 2010

Vaniljsocker

Jag skrev igår att jag skulle skriva om vanillinsocker idag. Nu ser jag på etiketten att det faktiskt står vaniljsocker, men det spelar mindre roll i sammanhanget, för än en gång har jag insett att jag är lurad. Jag har varit så naiv så att jag har trott att smaken i vaniljsockret åtminstone först och främst kommer från vanilj och jag har därför valt att köpa det som har riktig vanilj i sig.

Men, man ska aldrig vara för säker och igår när det var Alla hjärtans dag så gjorde min käre make chokladkaka och i den skulle det alltså vara vanilj- eller vanillinsocker. Jag passade på att läsa etiketten när asken ändå var framme och jag måste säga att jag blev förvånad. Ska något som heter vaniljsocker ha den här innehållsförteckningen?

florsocker
vaniljarom
potatisstärkelse
vanilj

Det är alltså från aromen som smaken först och främst verkar komma. Jag har ju läst om smakämnen och när det gäller vanilj så kan man tydligen utvinna vanillin ur gran och smaken är 400 gånger starkare. Men vad för typ av arom vaniljsockret har vet jag inte, för det har de inte upplyst om. Läs förresten gärna Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Där kan man få information om mycket och jag kan lova att ens fantasi inte ens räcker till en tiondel av dumheterna som industrin hittar på.

Man blir ju som sagt var nyfiken på vad denna vaniljarom är för något. Återigen blir det till att sätta sig och mejla och hoppas på ett ärligt svar.

söndag 14 februari 2010

Kommentarer på bloggen

Som jag berättade så har jag fått höra att det är svårt att ge kommentarer till mina inlägg. Skälet är att man måste göra en inloggning och det förstår jag om folk inte har någon lust med. Men det verkar även som att det har varit annat krångel också. Jag ska ta reda på om det går att lösa, för det är alltid kul att se vad andra tycker om det man skriver. Ibland kan man ju få kloka tips dessutom och annat som är intressant. För övrigt så är det ju en möjlighet som man som läsare ska kunna utnyttja om man har synpunkter.

Ha en bra Alla hjärtans dag, så ses vi via bloggen i morgon igen. Då ska jag skriva om vanillinsocker.

lördag 13 februari 2010

Köttfärs

I köttfärs är det ju inga tillsatser, men än möjligtvis konstiga saker genom foder då (men inga E-nummer åtminstone), men hur som helst: idag handlade jag köttfärs för bara 30 :-/kg, vilket ju är kanonbilligt, till och med för färs som har 15 procents fettinnehåll och det är av den anledningen som jag skriver om köttfärs på bloggen.

Köper man fläsk-/grisfärs så är det en annan sak, men nu talar jag om nötfärs. Den uppmärksamma har noterat att det allt oftare är mer fett än de normala 10 som det brukar vara, eller kanske brukade rättare sagt. Det upplyser man naturligtvis inte om mer än att det står på etiketten så klart, men det är ingen övrig information om att färsen har blivit fetare.

Jag har märkt att den har ökat lite i taget och som mest har jag nu sett 20 procents fett i nötfärsen. Nu har jag inte anslutit mig till dem som har tagit till sig av fetthysterin, men jag tycker ändå att det här är fel. Man ska inte sälja en vara och ge sken av att den är billig utan anledning när det faktiskt finns en. Skriv istället tydligt: "Billig färs på grund av högre innehåll fett". Det är rakare och ärligare och jag tycker att man bör upplysa om det eftersom man kanske inte tänker på det som kund. Så nästa gång som du köper nötfärs, titta extra noga på hur mycket fett den innehåller och sätt det i relation till priset. Det kanske inte alltid är så billigt som det låter nämligen.

torsdag 11 februari 2010

Namn på produkter och dess innehåll

Efter det här med smördegen så är det ju inte utan att man börjar fundera över vad mer man köper som innehåller något annat än vad etiketten ger sken av. Chilisåsen har vi ju avhandlat för länge sedan, men på rak arm så är det bara de två produkterna som jag kommer på där det har stått en sak, men innehållet har varit ett annat. Däremot så har man ju tappat hakan både en och två gånger när man har sett vad mer som stoppas i vår mat än det som behövs, men att dra ifrån är ju inte lika vanligt, eller...?

Vaniljglass, korv, lingonsylt, köttbullar, pistagebullar, citronrån, hallonsoda och allt vad det är. Innehåller läsk hallon om den heter hallonsoda och är det citron som smaksätter rånen om det står att det är citronrån? Jag undrar jag... Och hur mycket kött är det i korven? Det är ju inte bara formen som ska ge namn åt varan utan även innehållet tycker jag.

Ytterligare en uppgift alltså. Nu måste jag se hur många som fuskar. I och för sig så är ju det här en del av det som jag företog mig att göra redan från början, men eftersom jag sällan köper färdiga produkter så är det inte så ofta jag har stött på det här och i de fall som jag gör det så har jag nog koncentrerat mig mer på eventuellt skadliga tillsatser, men nu ska här lusläsas på alla håll och kanter. Glass har jag i och för sig köpt förr, men det slutade jag ju med i höstas efter att ha gått igenom alla förpackningar i en av våra större stormarknader och då blev jag avskräckt av allt märkligt som den innehöll och kom inte ens till funderingen om det var naturliga smaker eller inte.

tisdag 9 februari 2010

Smördegen igen

Det blev ett par mejl till mellan mig och smördegsproducenten och det sista svaret var verkligen fascinerande. Tänk alltså på detta mina vänner: så länge ni inte frågar efter en ingrediens så kan den ersättas med vad som helst. Att man sedan skriver på förpackningen att det är vad det borde har alltså ingen koppling till innehållet! Helt sanslöst måste jag säga!

Hej,

Tack för svaret. Varför har ni valt att inte ha smör i degen? Blir det för dyrt?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hej

Det har aldrig varit smör, utan någon kom på detta namn för många år sedan, vi kommer inte producera med smör.

Med vänlig hälsning
Ingemar


Hej igen,

Nej, det förstår jag, men det måste ju finnas en anledning till att man väljer att ha annat i. Det vore intressant att veta om det handlar om kostnad, eller om det helt enkelt är så att konsistensen blir bättre med annat fett. Smördeg är ju lite omständligt att göra själv och därför är man ju ofta hänvisad till den färdiga produkten och av de olika sorter som jag har sett så har alla annat fett i sig.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hej

Ingen efterfrågan från grossist och konsumenter.

Med vänlig hälsning
Ingemar

måndag 8 februari 2010

Nu har jag fått svar om smördegen!

När jag påminde så gick det väldigt snabbt att få ett svar och det var ju bra. Men när jag läste det så kände jag mig ändå inte helt nöjd, så jag mejlade ett par följdfrågor som jag också lägger ut här.

Hej

Du har alldeles rätt det finns inget smör i smördegen, och denna produkt lanserade under detta namn för många år sedan av xxx, det har varit ett antal diskussioner i press om detta, med xxx som är marknadsledare (frysdisken) säger att man tänker fortsätta. Och även vi kommer att fortsätta, men har en idé att sätt till mera information på förpackning

Med vänlig hälsning

Ingemar

-----------------------------------------------------------

Hej,

Tack för svaret. Varför har ni valt att inte ha smör i degen? Blir det för dyrt?

Hälsningar Katharina Wallenborg

söndag 7 februari 2010

Cannellinibönor

Även om jag inte är någon storkonsument av bönor så händer det att jag köper det och då oftast när vi ska äta mexikanskt. Nu senast blev det cannellinibönor, vilket vi har haft någon gång tidigare också. De är goda och har en bra konsistens. Dessutom är bönor väldigt prisvärd mat. Men vad är det i burken mer än bönor. Det är alltid lika spännande att läsa innehållsförteckningen och här blev jag positivt överraskad:

kokta cannellinibönor
vatten
salt

Det är Willys som producerar dem. På burken står det att bönor är väldigt populärt i det traditionella italienska köket. Förmodligen skulle man kunna äta det mycket oftare, men för min del så är det nog broccoli som jag äter mest, men man borde bli bättre på att variera sig även om jag äter många andra grönsaker också givetvis. Varm majs är ju också väldigt gott och användbart.

lördag 6 februari 2010

Inget svar om "smördegen"

Nu har det gått alldeles för lång tid tycker jag sedan jag mejlade om den så kallade smördegen. Därför skickade jag ett nytt mejl idag. Det ska ju inte behöva ta flera veckor att få svar på en enkel fråga. Eller också är den inte så lätt att besvara och då hoppas man att kunden ska låta det vara bara. Men, mejl kan komma bort, så jag får ju ge dem en chans till innan jag dömer för hårt.

Hej,

Jag har inte fått något svar på frågan om smördeg, så jag mejlar om utifall den kommit bort på vägen.

Hälsningar Katharina Wallenborg

--------------------------------------------------------------------------------

Från: Katharina Wallenborg
Skickat: den 13 januari 2010 20:34
Ämne: Smördeg

Hej,

Jag köpte nyligen er smördeg och naiv som jag var så trodde jag att den skulle innehålla smör, men det gjorde den inte, däremot en lång lista med andra ingredienser:

vetemjöl
vegetabilisk fettberedning (vegetabiliska fetter och oljor)
vatten
salt
emulgeringsmedel E 471
surhetsreglerande medel E 330
etylalkoholsocker
koncentrerad citronjuice
mjölbehandlingsmedel E 920

Varför finns det inget smör i om det är smördeg? Jag är också nyfiken på de övriga ingredienserna utöver vetemjöl, vatten och salt. Hur framställs de och går det verkligen inte att göra en smördeg utan dem? Till sist undrar jag varför surhetsreglerande medel är tillsatt.

Hälsningar Katharina Wallenborg

torsdag 4 februari 2010

Svar från Willys/Axfood

Även Axfood har svarat och dem mejlade jag genom att gå in på Willys hemsida. Eftersom jag tycker att svaret är helt okej, även om det inte är någon jätteentusiasm för att plocka bort varor med onödiga tillsatser, så publicerar jag svaret som det är och visar vem det kommer ifrån:

Hej Katharina!

Tack för dina frågor om tillsatser i livsmedel. Du har rätt i att många livsmedel innehåller en mängd olika tillsatser och huruvida de är onödiga eller inte är en het debatt i samhället just nu.

För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den godkännas av EU. Man godkänner endast tillsatser som inte utgör någon hälsorisk och som är av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering.

Axfood följer svensk lagstiftning och Livsmedelsverkets föreskrifter över godkända tillsatser, och i vilka livsmedel de får användas. Vi arbetar aktivt för att minska ner på tillsatser som inte tillför konsumenten ett mervärde till produkten. Vi accepterar t ex inte AZO-färgämnen i våra livsmedel.

Man kan se olika på om tillsatser är onödiga eller nödvändiga och det beror också på vilket syfte de har i livsmedlet. På etiketten kan man tydligt läsa vad produkten innehåller, både ingredienser och tillsatser. Sen är det upp till dig som konsument att göra ett val bland vårt breda sortiment.

Ha en bra dag!

Med vänliga hälsningar

Lena Camarch Rydberg
Leg. dietist
Axfood Sverige AB

Tel: 08-553 990 94
Mobil: 070-104 54 91

onsdag 3 februari 2010

Klumpförebyggande medel, svar från livsmedelsverket

Även Livsmedelsverket var snabba att svara och så här säger de:

Hej Katharina!

Det var inte helt lätt att hitta något om detta, texten nedan fann jag på vår webbplats www.slv.se / Märkning av mat / Tillsatser i mat. I nyckeln för e-nummer ser du vilka ämnena är. Om de är godkända som tillsatser får de inte vara hälsofarliga.

Med vänlig hälsning
Doris Rosling
Upplysningen

Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se

Klumpförebyggande medel (E 535-570)
Klumpförebyggande medel tillsätts torra livsmedel i pulverform för att de ska ”rinna” lättare och inte klumpa ihop sig, även om de utsätts för fukt. Livsmedel som ofta innehåller klumpförebyggande medel är salt, florsocker, pulversoppor, pulversåser, pulverkrämer och pulverdrycker m fl.


Eftersom jag tycker att informationen var väldigt knapphändig så gick jag in på sajten och letade igen för att se vad jag kunde få fram, men jag hittade inget annat än det som var kopierat i mejlet. Det känns ju inte speciellt tillfredsställande, men jag antar att jag får nöja mig med det. Jag ska mejla Krav hur som helst och höra vad de säger. Det måste ju finnas en anledning till att de har förbjudit klumpförebyggande medel varorna med deras märkning.

När jag söker på nätet och läser på Äkta varas sajt så säger de att E 553 (talk) misstänks kunna framkalla magcancer. Ja, jag vet inte vad jag ska tro, det låter ju hemskt, men jag får luska vidare.

tisdag 2 februari 2010

Icas svar

Ica var snabba att svara och så här säger de:

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

ICA har sedan två år tillbaka inlett ett arbete för att se över tillsatserna och minska på dem totalt sett. Men vissa tillsatser måste av livsmedelsäkerhetsskäl finnas i produkterna. Det kan t ex gälla konserveringsmedel. När konsumenterna kräver produkter med lägre halt av socker, fett och salt så krävs tillsatser. Då vi har många produkter kommer det att ta lite tid men vi har fokus på frågan.

Ett hälsosamt ätande är att laga maten själv utifrån rena råvaror men, många prioriterar bekvämlighet. Och vårt utbud i butikerna måste också vara sådant att det finns varor för alla önskningar.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Tove Jenssen


Det känns bra att Ica jobbar med de här frågorna och jag tror snart inte att någon handlare vågar annat. Frågorna är alldeles för heta, vilket jag tycker är bra.

måndag 1 februari 2010

Klumpförebyggande medel

Ja sådant finns det i en hel del livsmedel och ska man ha sin vara kravmärkt så får det inte finnas sådant i läste jag på Kravs sajt. Jag sökte både där och på Livsmedelsverkets sajt för att få mer information om medlen, men utan framgång. Jag bestämde mig därför för att mejla Livsmedelsverket och fråga, för de borde ju vara ansvariga för att informera oss konsumenter om eventuella risker. Så här skrev jag:

Hej, Jag var in på kravs sajt och läste om klumpförebyggande medel. De hade förbjudit det i sina livsmedel. Jag tänkte att jag skulle läsa mer om det på Livsmedelsverkets sajt, men jag hittar ingen information om vad det egentligen är och om det finns några hälsorisker.

Det ska tydligen finnas 14 godkända klumpförebyggare. Vad innehåller de, hur tillverkas de och är de hälsovådliga?

Hälsningar Katharina Wallenborg