fredag 24 mars 2017

Sockerfri, men inte tillsatsfri

Undviker du socker, eller helt enkelt inte tål det, så kanske du köper sockerfri choklad, för choklad är något som de flesta av oss gärna vill unna oss då och då. Men sockerfri är inte tillsatsfri och så här ser innehållet ut i en av chokladkakorna som finns på marknaden:

kakaomassa
sötningsmedel laktitol
kakaosmör
kostfiber: inulin
naturidentiska aromer: vanillin
sötningsmedel: aspartam (innehåller en fenylalaninkälla)
asesulfam K
emulgeringsmedel: sojalecitin

Laktitol heter även E 966 och är ett syntetiskt framställt sötningsmedel. Har inga kända hälsoeffekter.

Inulin är nog en ingrediens som få känner till, men det är en typ av kostfiber som i liten mängd kan vara bra för bakteriefloran, men i större göra magen orolig och ge gaser.

Asesulfam K, eller Acesulfam som andra kallar det, är ett annat sötningsmedel, även känt som E 950. Det innehåller, till skillnad från E 966 inga kalorier, men är ändå 130 - 200 gånger sötare än socker. Även denna tillsats är syntetiskt framställd.

E 951, aspartam, är en omdiskuterad smaksättare, då den har orsakat cancer hos försöksråttor. Men det är en populär smaksättare för att få en söt smak i många livsmedel.

Sojalecitinet, godistillverkarnas favorit och en ingrediens som man klarar sig utan. När ska den försvinna?

onsdag 8 mars 2017

Mattrender

För tillfället så läser jag journalistik på Poppius och vi jobbar bland annat med nyhetsartiklar. Vi har både fått göra en påhittad artikel och en riktig med intervjuer och jag valde att skriva om mattrender när vi skulle göra en artikel med riktiga intervjuer. Det fick mig att reflektera lite mer kring ämnet. Mattrender är ju inget nytt, långt ifrån, men för gemene man med normalstora plånböcker så tog det lång tid innan även den gruppen kunde haka på mattrenderna. Genom branschtidningen Mattrender så fick jag veta att de kungliga höll på med sådant redan på 1800-talet. En annan sak som har gjort stor skillnad och inte främst har med pengar att göra är att vi nu har ett så otroligt stort utbud av livsmedel och råvaror att välja på. Vi kan köpa exotiska kryddor till samma pris som dem vi alltid har använt. Nu är kanske inte kryddor det främsta, men visst har det gått mode även i det.

Det stora utbudet i kombination med bättre ekonomi och kunskap har gjort att maten för många har blivit en livsstil, precis som många andra bekänner sig till en viss religion, får en identitet genom olika moderna träningsformer och så vidare. Jag som älskar mat tycker självklart att det är jättespännande med allt nytt och även ny kunskap om vad vi bör äta. Däremot så kan det ibland gå väl långt kan jag tycka. Bjud hem några vänner eller familjen på middag; nog finns det alltid en eller ett par som är begränsade av egen vald diet. Lägg sedan till alla som har allergier och intoleranser. Inte lätt att hitta något som passar alla.

Men att vi är medvetna om vad vi stoppar i oss är inte negativt, tvärtom, det gör att vi kan förbättra vår hälsa. Sedan så ska man ha sunt förnuft med i sitt tänkande också. För rön ändras hela tiden och till och med experterna förespråkar olika dieter och livsstilar. Men oavsett vad vi själva väljer att bekänna oss till så erkänn att det här med vad vi äter är både intressant och roligt.


tisdag 7 mars 2017

Oroa dig med måtta!

Det är lätt hänt att en blogg som min där E-nummer ofta beskrivs som något negativt, tros uppmana till att vi ska fundera över allt som vi stoppar i oss. Så kan man verkligen inte leva och jag lever inte så själv heller. Jag äter för det mesta det som jag har lust med, men hittar jag bra alternativ så väljer jag dem. Men vem har tid och ork att vareviga gång som det ska handlas, stå och läsa varenda innehållsförteckning? Så om du inte har läst mina inlägg tidigare, eller inte har varit med från början, så kan jag på en gång säga att jag är den första som tar avstånd från fanatism. Vi ska självklart tänka på vår hälsa och göra de bästa valen som vi kan, men vi ska samtidigt njuta och är njutning en pralin mer fler tillsatser än önskvärt, ja men låt gå för det emellanåt. Det har ingen dött av.

Blir vi för nitiska i vår mathållning, vilket många lätt tenderar till att bli idag, så kan det också sätta sig på hälsan. Att alltid välja "rätt" mat eller godis kan också bli en stress och något negativt. Det som jag däremot länge har efterlyst är lättvalda alternativ. Vi ska inte behöva lägga så mycket energi själva på att ta reda på allt. Vill jag ha en pinnglass när solen börjar värma så ska jag kunna köpa en utan emulgeringsmedel och annat i som faktiskt inte behövs. Det ska handeln tillhandahålla och de ska informera om det.

Jag skulle även önska att inte Livsmedelsverket ryckte ut och försvarade dumheter och stoppade sådant som är positivt vilket det händer att de gör, samtidigt som de försvarar obegripligheter. Kanske minns ni den omdiskuterade kexchokladen med blåbärssmak i? Hur många blåbär tror ni att det fanns i den? Inte ett enda! Inte ens ett ynka blåbär hade man kunnat pressa ner i var och en av kexchokladerna. Vad tyckte konsumenterna om det? Tummen ner så klart. Vad tyckte Livsmedelsverket? Godkänt, för inte kan vi väl vara så naiva så vi tror att det finns bär i godis?

Min blogg handlar huvudsakligen om E-nummer, men det har även blivit en del annat genom åren eftersom det är svårt att inte komma in på andra områden när det gäller livsmedel och jag har sedan ett tag tillbaka breddat det jag skriver om och kommer därför att göra fler matinlägg även om sådant som inte rör tillsatser.

Tack för att du läser bloggen förresten!


söndag 5 mars 2017

Tryffelinnehållet

I förrgår när jag satte mig vid datorn för att jobba så fick jag syn på förpackningen som tryfflarna jag bloggat om hade legat i. Jag vet inte varför jag inte hade kastat den. Ett tecken kanske? Nja, kanske inte riktigt så klart, men jag funderade vidare på innehållet och bestämde mig för att slänga iväg ett mejl till tillverkaren. Man till och med gör reklam på förpackningen att innehållet är både veganskt och glutenfritt, så det i kombination med de tjusiga märkningarna i övrigt borde borga för bättre innehåll. Vi får se vad de säger.

Mitt mejl som jag skickade i förrgår:

Good day! This Christmas I got two sorts of your delicious truffles in present. I truly have enjoyed every piece of it. The other day I read the content though and saw that you use both soy lecithin and glucose syrup. Is it really necessary to use this in such fine chocolate? I have tasted chocolates without any of these ingredients and it has been just as tasty and the texture has been just as good as well, so I know it's possible.

Greetings and a nice week-end, Katharina Wallenborg



fredag 3 mars 2017

Mer om matsvinn

Den senaste siffran när det gäller hur mycket mat som vi slänger i Sverige är 50 kilo per person. Jag försöker fundera över hur mycket vi slänger här hemma och det känns som att vi är en bra bit ifrån den mängden, men ibland så blir tyvärr mat dålig och den går inte att ta tillvara på och då är det sophinken som gäller. Fast det ännu mer sorgliga i det här sammanhanget är att det är 50 kilo mat och dryck som inte är dåligt utan alltså går att äta. Lägg då till det som har blivit gammalt. När man är en sådan person som försöker ta tillvara på allt, fryser in grädd- och mjölkslattar till sås vid annat tillfälle, använder de där lite ledsna tomaterna i pizza- eller köttfärssås och planerar kommande dagars mat utifrån i vilken ordning det som finns i kylen bör ätas, ja då är det väldigt svårt att ta till sig de här siffrorna.

Men jag tror att det går framåt, för 70 procent fryser in överbliven mat. Men ändå, 30 procent gör det inte. För mig tar det emot både för miljön och plånbokens skull när jag kastar mat, sedan så går nog en och annan tanke till alla som inte en har något att kasta utan för det mesta får gå hungriga. Ja, det finns många aspekter på det här, men frågan är alltjämt viktig. Tyvärr så är inte alla intresserade av hur de ska minska matsvinnet, men 63 procent vill i alla fall veta hur de ska göra. Mer information och uppmuntran behövs här, och kanske ännu mer kunskap. Det vi inte vet är ju svårt att göra och kan man inte laga mat, hur ska man då ta tillvara på matresterna i kylen?


torsdag 2 mars 2017

Flaked truffles

Tryffel med mörk choklad och chokladspån, riktigt gott med andra ord. Belgisk choklad som har både Bio organic- och Fairtrademärkning. Så långt så ser det ju riktigt bra ut och den lilla kartongen skvallrar om att det inte är lågbudgetgodis. Men innehållet, där finns en del övrigt att önska, precis som jag trodde. Inte ens den här typen av choklad klarar sig undan vissa tveksamma ingredienser och så här ser det ut:

kakaomassa
rörsocker
hasselnötter
kakaosmör
glukossirap
vatten
emulgeringsmedel: sojalecitin

Till att börja med: choklad behöver inte innehålla sojalecitin. Det finns nämligen choklad utan den tillsatsen och det har inte varit vare sig sämre smak eller konsistens på den som jag har smakat i alla fall. Sedan denna eländiga glukossirapen. Eftersom den måste användas i mycket större mängd för att få den sötma som man vill åt samt att den har ett högre glykemiskt index så stiger blodsockret mycket mer än om man tillsätter vanligt socker. Det här kan påverka hälsan en hel del om man har otur och det är inte i positiv riktning. Så kan du undvika glukossirap, gör det!

GI är ett mått på hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas av olika livsmedel som vi äter.



onsdag 1 mars 2017

Tips på intressant sajt

Du som gillar mat kommer förmodligen att gilla www.mattrender.se/ Kika in här, för du hittar massor av intressanta saker.

Så här beskriver de sig själva:

"Mattrender är ett exklusivt magasin framtaget av förlaget Butikstrender Sverige AB. Förlaget har sedan 2002 varit verksamt inom livsmedelsindustrin och sedan starten varit utgivare av branschmagasinet Butikstrender. 2015 lanserade vi det exklusiva magasinet Mattrender för att fylla ett tomrum, vi tror nämligen att svenska konsumenter är intresserade av mer än att bara laga maten."

För visst är det spännande det här med mat och trender? Det känns som att fler och fler av oss blir mer och mer medvetna om vad vi äter och många väljer till eller bort olika råvaror i sin mathållning. Men det får naturligtvis inte blandas ihop med specialkost, för om jag själv som tål allt låter bli att äta ägg så är det mitt eget val, är man däremot allergisk så påverkar det hälsan.