onsdag 21 december 2016

Lätt creme fraiche paprika & chili

Ibland så går det lite väl snabbt när man handlar även när man tar det lugnt. Så blev det i alla fall för mig i går och jag upptäckte att jag hade köpt lätt-creme fraiche. Men saker händer och jag tänker inte slänga den. Med lite omsorg så kan den nog bli en god bas till den varmrökta laxen på julafton. Lättprodukter är något som jag egentligen inte alls förstår mig på, men de verkar sälja som smör i solsken, trots alla skriverier om dem. För egen del så köper jag mycket hellre fet creme fraiche och tar mindre och blandar med annat i exempelvis en sås eller paj. Smaken går självklart inte att jämföra, för tas något bort, som i det här fallet fett, så påverkar det naturligtvis. Det är därför som innehållet inte är lika bra. Något annat och dessvärre sämre, tillsätts.

Eftersom jag inte köper den här produkten annars så vet jag inte exakt vad den innehåller, men så här står det på burken:

pastöriserad grädde
röd och grön paprika 10 %
salt
tomatkoncentrat
socker
modifierad majsstärkelse
chilipulver
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, pektin)
citronjuicekoncentrat
torkad lök
majsstärkelse
torkad gräslök
vitlök
torkad dill
naturlig chiliarom
syrningskultur

Här får man alltså både modifierad stärkelse, socker och stabiliseringsmedel på köpet. Men alla väljer fritt vad de äter så klart. Inte mitt val, men jag respekterar andras.


lördag 17 december 2016

Smör eller olja i pepparkakorna?

Äkta vara har tittat på ett stort antal pepparkakor och kan konstatera att ingen använder smör i stället för olja när de tillverkar pepparkakor. Du kan självklart gå till ett konditori med hembakat på smör om du vill ha det, en ingrediens som är nyttigare än vissa oljor men framför allt ger bättre smak. Även om det här inlägget inte handlar om E-nummer så tycker jag att det är både angeläget och intressant eftersom palmolja dessutom ofta framställs på ett för miljön förkastligt sätt.

Vill du se vilka sorters pepparkakor som Äkta vara kontrollerade, så gå in här: http: //www.aktavara.org/News.aspx?r_id=170064


fredag 16 december 2016

Huså bröds produkter

För exakt en månad sedan så skrev jag att julen börjar närma sig och det gör den sannerligen nu. Som vanligt så kan jag inte tro att tiden har sprungit iväg som den här gjort, men det har den. Hur som helst så är gott knäckebröd eller goda kex något som många uppskattar till julens olika sillar och ostar och vill man ha sådant med bra innehåll och dessutom gårdsbakat så är Husö Bröd ett bra alternativ. Alla knäckebröd och kex utom ett är tillsatsfria, vilket de verkligen ska ha en eloge för. Gå gärna in och läs mer om deras tillverkning på husabrod.se

Produkterna har spridit sig i stora delar av landet men även utomlands. Köpställen hittar du på sajten. Personligen så tycker jag att det här är ett bra alternativ om man inte har tid eller lust att baka själv. Allt kan omöjligt hinnas med före jul och deras alternativ blir ju faktiskt som hembakat.