torsdag 23 juni 2016

Nya glassar för i år

Varje år så presenteras nya glassar, även om de flesta på de olika listorna är desamma. Glass är gott och hittills så har vi haft en bra sommar, så det har säkert sålts en och annan glass. Men vad är det i dem då? Ja här presenterar jag innehållet i två av de för säsongen nya godbitarna. Sugen, någon???

skummjölk
vetemjöl
socker
grädde(10%)
palmolja
fettreducerat kakaopulver
glukos-fruktossirap
glukossirap
vasslepulver (mjölk)
skummjölkspulver
bakpulver (kaliumvätekarbonat, ammoniumkarbonat, natriumkarbonat)
salt
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin, solroslecitin)
arom
vetestärkelse
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan)

laktosfri skummjölk
laktosfri grädde(18%)
socker
vatten
glukossirap
vetemjöl
vegetabiliska oljor (raps, kokos, palm)
laktosfritt skummjölkspulver
fettreducerat kakaopulver
potatisstärkelse
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin, rapslecitin)
lakritspulver
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan, pektin)
arom
salt
karamelliserad sockersirap
ammoniumklorid
lakritskoncentrat
färgämne (vegetabiliskt kol)
surhetsreglerande medel (citronsyra)
ytbehandlingsmedel (bivax)

Nog är det väldigt många ingredienser och då vissa som man gärna klarar sig utan. Den där glukossirapen stör mig för övrigt, även om det inte är någon tillsats i den vanliga bemärkelsen. Den skickar blodsockret i höjden och är inte alls bra alltså. Sedan så har vi karragenan och guarkärnmjöl, vilket kan ge dem som är känsliga problem. Ja, det finns mer att ha synpunkter på och jag hoppas att när glassarna presenteras nästa år så har man tagit sig lite tid att se över innehållet och gjort vad man har kunnat för att göra dem med så bra innehåll som möjligt.

onsdag 22 juni 2016

Mer från Centerpartiet

Jag skrev ju en följdfråga till Centerpartiet häromdagen och det har jag nu fått svar på. De verkar engagerade i matfrågan även om det inte är exakt på det sätt som jag hade velat. Men det här ser bra ut tycker jag.

Hej igen Katharina,

Vi har inte utformat någon förteckning över E-nummer som vi vill förbjuda. Däremot arbetar vi aktivt för att tillsatser i mat ska vara giftfria och inte påverka människors hälsa eller klimatet på ett negativt sätt.

Centerpartiet har också skapat en handbok i offentlig upphandling som informerar om sätt att ställa krav på vissa tillsatser i livsmedel. Läs gärna mer på vår hemsida för mer information om giftfri mat på hållbarmat.se.


Vänliga hälsningar
Rickard Nordin




söndag 19 juni 2016

Och så här svarar Centerpartiet

Hej Katharina,

Tack för ditt mail och jag beklagar att du fick vänta lite på svar.

Centerpartiet driver en politik mot antibiotikafria livsmedel, närodlad mat och ett djurskydd i världsklass. Vi vill minimera användningen av antibiotika för att hindra antibiotikaresistens. Läkemedelsresterna som finns i kött kommer främst från antibiotika som används i tillväxtfrämjande syfte(i till exempel foder), något som är förbjudet i Sverige men inte andra länder. Vi har starkt drivit frågan om bättre djurskydd och mindre antibiotikabehandling av djur i EU med framgång. Centerpartiet vill se ett modernt och flexibelt beteskrav som garanterar djuren en god välfärd men som inte lägger byråkratiska käppar i hjulet för bonden.

När det gäller kemiska ämnen i mat är vår inställning att vissa farliga kemikalier bör förbjudas. Andra kemikalier är vanliga och inte giftiga nog att förbjudas, men kan i större mängder, eller i kombination med varandra, ändå vara skadliga. Dessa ämnen behöver bära sina kostnader och användningen av dem bör minska. Ekonomiska incitament, såsom särskilda kemikalieskatter och producentansvar, bör därför användas för att skynda på omställningen till mer hållbara alternativ.

Ansvaret för läkemedelsrester i livsmedel är dock i första hand en fråga för de myndigheter som jobbar med livsmedelskontroll, exempelvis Livsmedelsverket.

Hoppas att detta gav dig en tydligare bild av hur Centerpartiet ser på kemiska ämnen i livsmedel.


Vänliga hälsningar
Rickard Nordin


Här var det verkligen stort engagemang, vilket är toppen. Jag ställde förresten en följdfråga och undrade om det är några speciella tillsatser som de vill förbjuda.

lördag 18 juni 2016

Och så här svarar Miljöpartiet

Hej Katharina!

Mycket av lagstiftningen om livsmedel styrs av EU lagstiftning.

I vårt valmanifest inför EU-valet 2014 skriver vi: ”Vi vill att maten ska vara fri från gifter och skadliga tillsatser.” och

”Det är inte lätt att som konsument hålla koll på alla e-nummer och svårlästa innehållsförteckningar. De senaste årens matskandaler, så som hästköttsskandalen, har visat på problemet med bristande kontroll och ursprungsmärkning av livsmedel. Vi arbetar för din rätt att veta vad det är du äter och var maten kommer ifrån.”

Du kan läsa valmanifestet i sin helhet här: http://www.mp.se/eu/valmanifest-del-1


Med vänliga hälsningar,

Emelie


Det känns som att flera politiker ändå vill göra mer även om vissa inte är lika mycket på hugget. Vi hoppas på det bästa och sedan så får man nog gå på ibland och fråga hur arbetet går. Att EU är med och petar gör ju inte saken lättare.


fredag 17 juni 2016

Fler riksdagspartisvar

Även Socialdemokraterna har svarat och det var ett bra svar tycker jag, om än aningen otydligt, så jag skickade en följdfråga. Vi får se vad de svarar på den.

Deras svar:

Hej Katharina

Tack för att du uppmärksammat dessa viktiga frågor.
Det är vår bestämda uppfattning att de konkurrensfördelar som svensk mat har genom bättre djurskydd, mindre kemikalier och högre miljökrav ska bestå.
Livsmedelsstrategin bereds nu på regeringskansliet och vi hoppas att den inom kort kan komma på riksdagens bord.
Den S ledda regeringen har sagt att den långsiktiga livsmedelsstrategin ska tydliggöra för konsumenten innehåll i livsmedel av olika tillsatser, skapa förutsättningar för tillväxt i hela livsmedelssektorn och en ökning av andelen svenskt och ekologiskt i konsumtionen av livsmedel.


Med Vänlig Hälsning
Isak From


Och min följdfråga:

Hej!

Tack för ditt snabba svar. Vad bra att ni jobbar med frågan. Ska jag tolka dig som att ni vill reducera antalet tillsatser och jobbar för större valfrihet så att man lättare kan välja bort tillsatser om man vill det? Nu är det naturligtvis kunden och producenten som avgör till stor del, tillgång och efterfrågan, men jag tror att ni kan göra mycket om ni vill och det skulle nog många uppskatta.

Hälsningar Katharina Wallenborg



torsdag 16 juni 2016

Matsvar

Jag gjorde ju ett nytt försök och skrev till riksdagspartierna igen och nu börjar det trilla in svar. Så här skriver Moderaterna:

Hej!

Precis som du skriver kan vissa tillsatser eller kombinationer av tillsatser medföra hälsoproblem. Det ska så klart undvikas. Godkännandet av tillsatsämnen görs av Europeiska Kommissionen, som tar hjälp av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Vi anser att det är viktigt att Kommissionen och Efsa alltid gör goda analyser av nya tillsatser och att rekommendationer för redan godkända tillsatser samt kombinationer av tillsatser kontinuerligt uppdateras, ifall eventuella hälsoeffekter, som inte kunnat förutses vid godkännandet, uppstår.

Svenska myndigheter och livsmedelstillverkare har också ett ansvar för att hålla god uppsikt över olika tillsatsers hälsoeffekter. Moderaterna har generellt sett ingen uttalad åsikt om enskilda tillsatser eller kombinationer av tillsatser i livsmedel. Om något tillsatsämne skulle visa sig vara ohälsosamt och ansvariga myndigheter inte agerar har vi alltid en möjlighet att påtala brister och driva på myndigheterna för att förbjuda tillsatser som är skadliga, men eftersom varken vi eller andra partier besitter expertkunskap bör vi låta detta bedömas just av experter. Politikens främsta uppgift är att säkerställa att reglerna för tillsatser i livsmedel är tydliga och att brott mot efterlevnaden av reglerna bestraffas.

Mvh / Jonas


Uttömmande även om man önskar att engagemanget vore större. Men jag tror att ju fler vi är som ställer frågor och visar vår medvetenhet, ju större blir också engagemanget hos våra politiska företrädare.


onsdag 15 juni 2016

Varför blogga om tillsatser/E-nummer?

Väl medveten om att de flesta inte lägger någon större vikt vid innehållet i det de äter, så började jag ändå att blogga om mat och tillsatser för sju år sedan. Jag var nyfiken på om det går att leva ett "E-nummerfritt" liv. Även om många inte bryr sig så mycket så finns det trots allt en stor mängd människor som gör det och för vissa så är tillsatsfritt viktigt, för andra så är det annat. En del vill ha en viss typ av mat, andrs går på olika dieter. För en del så är närodlat det viktigaste och så vidare. Själv så är jag inte fanatisk på något vis, men kan jag välja så föredrar jag det naturliga. Jag tror helt enkelt att det är det som vi människor mår bäst av. Många har en helt annan uppfattning och så måste det få vara. Alla blir saliga på sin egen tro som man brukar säga.

För er som precis som jag tycker att konstgjorda, kemiskt framställda tillsatser inte borde finnas i maten så är det här förhoppningsvis en intressant blogg. Emellanåt så blir det även lite andra inlägg eftersom det ena brukar ge det andra. När det gäller våra E-nummer så är de väldigt olika. Vissa kan man faktiskt strunta i tycker jag, för de gör ingen skada, men andra bör man vara mer uppmärksam på. Fast när det gäller bloggen så drar jag alla över en kam på så sätt att jag bara berättar vem tillverkaren är om livsmedlen är tillsatsfria. Det är intressant att se om man kan undvika tillsatser i maten, men det har jag lärt mig att det är nästan omöjligt. I vissa fall så går det helt enkelt inte även när det gäller livsmedel som finns från olika fabrikanter och i olika variationer. Det tycker jag är trist, för det visar hur självklara alla tillsatser är och jag är inte övertygad om deras förträfflighet alla gånger.

Läs, kommentera och ställ gärna frågor om du vill. Tips på tillsatsfritt tas också gärna emot.

tisdag 14 juni 2016

Hönö västkustkaka

Det är ett nytt sorts bröd som jag precis sitter och äter. Gott bröd möste jag säga, men dessvärre med små degklumpar i. Det känns alltså inte helt färdigbakat. Men som sagt, smaken är bra, innehållet är sådär.

Ingredienser:

vetemjöl
vatten
socker
siktat rågmjöl
jäst
rapsolja
salt
surdeg av vete och vegetabiliskt emulgeringsmedel E 471

Hm, jag som verkligen inte trodde att man tillsatte emulgeringsmedel i surdeg. Emulgeringsmedlet används för konsistensens skull, men är det verkligen nödvändigt? Jag är inte övertygad faktiskt. Nej, det här brödet kommer jag inte att skriva ut tillverkaren av, även om tillsatsen anses ofarlig.

torsdag 9 juni 2016

Glutenfria pepparkakor

Det blir ett till inlägg på temat glutenfritt och i dag pepparkakor. Det är väl inte mer upplyftande än gårdagens inlägg tyvärr.

Ingredienser:

majsmöl
socker
palmfett
majsstärkelse
sockerbetsirap
lupinmjöl
blanding af krydderier 1,9%
modifierad majsstärkelse
risstärkelse
naturliga smakämnen(vanilj, mandel)
bakpulver: ammoniumvätekarbonat
natriumvätekarbonat; salt

Den modifierade stärkelsen är naturligtvis det som jag reagerar på mest här då stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Ibland till och med bleks den. Inte så tilltalande. Men sedan så har vi palmoljan, inte något som man behöver fundera över när det gäller hälsan så vitt jag vet, men varifrån kommer den? Är den odlad på rätt sätt, eller har ytterligare regnskog behövt skövlas. Men, att köpa pepparkakor är så klart bekvämt och även vi köper glutenfria kakor ibland. Men det borde verkligen finnas med bättre innehåll. Endera dagen så kanske de ändå dyker upp, vem vet?

onsdag 8 juni 2016

Mariakex

Maria är namnet på kex som påminner om Mariekex och de är glutenfria. Den glutenfria livsmedelsmarknaden har verkligen exploderat de senaste åren och glutenintoleranta har fått otroligt mycket mer att välja på nu mot för bara ett decennium sedan och även mindre tid än så. Ingen kan väl tycka att det är annat än bra, men innehållet i det som jag hittills har tittat på har inte varit lika upplyftande. Det gäller tyvärr även dessa kex som har en diger lista ingredienser:

majsstärkelse
ej härdad margarin (vegetabiliskt oljor och fetter, vatten, salt, emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av matfettsyror, mono- och diglyceriders citronsyraestrar; naturligt smakämne)
majsmjöl
socker
modifierad tapiokastärkelse
ägg
helmjölkspulver
sockerbetssirap
emulgeringsmedel: mono- och diacetylvinsyraestrar av mono- och diglycerider av matfettsyror
bakpulver: ammoniumvätekarbonat och natriumvätekarbonat
salt
naturligt smakämne

Det mesta är ju helt okej, men det finns trots allt vissa ingredienser som man gärna skulle ha klarat sig utan. Jag vet inte varför det ska vara så svårt att göra allergimat fri från tillsatser då det säkerligen vore bättre för hälsan eftersom man redan är känslig. Men jag kommer att fortsätta hålla utkik och granska innehållet i den här typen av livsmedel. Tipsa gärna om du har hittat något tillsatsfritt.

torsdag 2 juni 2016

Mormor Magdas Skånsk lakrits

Det här är verkligen ingen glass för mig, men jag vet att många gillar lakritsglass och till och med tillsammans med hallon. Smaken är olika och det är ju inget fel med det och även om jag själv inte är sugen på glassen så berättar jag gärna om den. Så här ser innehållet ut:

kokosgrädde (kokosnöt och vatten)
kokosmjölk (kokosnöt och vatten)
socker
hallon
lakritspulver
havssalt

Ytterligare ett bevis på att det visst går att göra tillsatsfri glass i fabrik vilket en stor tillverkare hävdade att det inte gick en gång. Det resonemanget köper jag så klart inte eftersom det finns andra som gör samma sak som Mormor Magda och det med utmärkt resultat. Tillverkaren har även andra sorters glass och här kan du läsa mer: De tillverkar bara glassar utan E-nummer. En eloge för att de går i bräschen för bättre livsmedel.