måndag 29 februari 2016

Smörgåsmargarin

Smör eller smörgåsmargarin på smörgåsen? Smör är gott och naturligt, men det är också stenhårt, så därför väljer de flesta smörgåsmargarin på smörgåsen. Sådana finns det en uppsjö av och jag tänkte ge exempel på några, för här gäller det att ha koll. Innehållet varierar och vill man vara en medveten konsument så måste man så klart läsa innehållsförteckningarna innan man handlar.

Mitt första exempel innehåller följande:

palmolja#, rapsolja (32 %)
kärnmjölk
vatten
salt (1,3%)
emulgeringsmedel (solroslecitin)
naturlig arom
vitamin A och D

Att det är en fyrkantstagg efter palmolja är för att den är hållbar och certifierad. När det gäller solroslecitinet så hittar jag inget konstigt där, men frågan är vad det tillför. Lecitin heter för övrigt även E 322.

Nästa är Bregott och det innehåller följande:

SMÖR*(pastöriserad grädde*, mjölksyrakultur*)
rapsolja*
vatten
salt
vitamin A och D

Här finns ett par asterisker och de berättar att det är ekologiskt framställt.

Den här "godingen" säger sig vara bra för hjärtat. Jag är ytterst tveksam, men du får själv avgöra så klart.

vatten
solrosolja (21%)
linfröolja (7%)
rypsolja (6%)
palmolja#
modifierad stärkelse
salt (1%)
kaliumklorid
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider från vegetabiliska fettsyror, solroslecitin)
konserveringsmedel (kaliumsorbat)
syra (citronsyra)
naturlig arom
A- och D-vitaminer

Även här så står fyrkantstaggen för att produkten är hållbar och certifierad. Ryps verkar vara samma sak som rybs och det här hittar jag på wikipedia: "Rybs (Brassica rapa ssp. oleifera) är en ettårig oljeväxt, släkt med raps". Solrosolja menar vissa att man ska vara försiktig med och inte äta allt för mycket av, om vi hoppar upp till början av ingredienserna. Modifierad stärkelse har jag svårt att se vad det skulle göra för hjärtat, samma sak med kaliumklorid, emulgerinsmedel och citronsyra. Man glömde berätta att kaliumklorid även heter E 508 och kan ge magproblem vid för stora intag. Nu har jag visserligen svårt att se varför man skulle sätta i sig så stora mängder, men det är ett känt problem hur som helst. Vad är det för fel på vanligt salt? Det behövs inga stora mängder för att få smörgåsmargarinet att smaka bra. Emulgeringsmedlet är kemiskt framställt och behövs i de fall som livsmedlet inte har rätt konsistens av sig självt. Det är för mig en indikator på att man ska välja något annat. Men alla gör som de vill och många föredrar uppenbarligen andra smörgåsmargariner än dem med det naturliga och nödvändiga i och alla måste givetvis få göra sina egna val.


torsdag 25 februari 2016

Nytt matmejl till politiker

Jodå, jag fortsätter att mejla till riksdagspartierna om det här med mat och tillsatser och i dag har jag kontaktar en av våra riksdagsledamöter. Så här skrev jag:

Hej, jag undrar hur ert parti ser på det här med E-nummer. Jobbar ni för att minska antalet av dem? Det finns även en samverkanseffekt som det forskas alldeles för lite på. Vad vill ni göra åt det? Självklart så är det skillnad på tillsatser och tillsatser, men det är tyvärr ett flertal som kan vara hälsovådliga och därför så behöver det här uppmärksammas mer.

Eftersom ni är ett parti som jobbar för bra mat, så blev jag förvånad över att jag inte fick några träffar när jag sökte på tillsatser och endast en träff när jag sökte på E-nummer och då handlade det inte ens om något som rör matfrågan. Men jag hoppas att du kan ge mig svar på mina funderingar.

Hälsningar Katharina Wallenborg, konsument och matintresserad


Det här är det femte partiet som får mejl ifrån mig, men alla har tyvärr inte svarat trots att det har gått ett tag. Jag lägger ut de svar som kommer in givetvis och det är ju tre partier till som ska bli kontaktade.

onsdag 24 februari 2016

Varför händer det inget i våra mattidningar och matlagningsprogram?

Häromdagen så kom en mattidning från en större mataffärskedja som jag brukar handla hos och där precis som i tidningar från andra mataffärer eller för den delen renodlade mattidningar som säljs och i alla matlagningsprogram och matinslag i andra program, så hör jag aldrig någon rekommendera något utifrån hur man enkelt kan undvika tillsatser. Detta är för mig obegripligt. Utbildade kockar som i alla fall jag anser ska kunna sådant här och veta vilka tillsatser som man bör undvika för hälsans skull, eller av rent etiska ifall de är tillsatta för att producenten ska tjäna pengar, borde väl kunna föra in de här aspekterna också? Man är ju inte sen med att prata ekologiskt, så varför inte även E-nummer?

Ett av problemen tror jag är att det går mode i vad som diskuteras och vad som anses relevant. Men man behöver inte följa dessa trender, man kan ta upp andra saker ändå. Miljögifter har fått en del fokus, men hur vet vi att det vi äter i kombination med annat inte kan vara skadligt? Tyvärr så vet vi inte så mycket om det här, för det finns ingen gedigen forskning. Varför? Tja, området har inte varit populärt att diskutera och olika frågor har olika status. Det är bara att titta på den politiska debatten, hur många politiker försöker göra något för att verkligen få bort hälsovådliga tillsatser eller minska dem av andra skäl? Jag har ju bloggat om hur svårt det är att få veta vad partierna egentligen tycker. Är det något som verkligen gäller hundra procent av befolkningen så är det att vi alla äter så kan man göra mer inom det här området så påverkas alla positivt. Hur kan det vara så ointressant? Men, det är bara att kämpa vidare, skam den som ger sig.

måndag 22 februari 2016

Passerade tomater från Ica

passerade tomater
salt

Ja det är allt som är i förpackningen. Tidigare så har jag skrivit om passerade tomater från Buffé och Eldorado och nu så köpte jag Icas och innehållet har varit detsamma alla tre gångerna. Det verkar som att passerade tomater är utan E-nummer, men det är inte så väldigt ofta som jag köper det, så jag kan inte säga säkert. När det gäller krossade tomater däremot så är det inte alltid som innehållet är så här föredömligt. Varför vet jag inte.


fredag 19 februari 2016

Dill & persilja färskost från Arla

Ja jag vet, namnet är jättekonstigt, men innehållet är desto bättre! Det här är en färskost från Arla med endast 23 procent fett och som det står på baksidan av asken: "Inga tillsatser, naturligt gott". Precis sådant vill man läsa och därför så blir jag glad när jag ser den här osten. Färskost är gott som det är på kex och smörgås, men passar även i såser och pastarätter. Att jag kommenterade det här med fetthalten beror på att det finns färskost som har förtjockningsmedel när fetthalten ligger här i faggorna. Det behövs alltså inte, så det är bara ett sätt att tjäna mer pengar på lägre kvalité.

Men som jag också har påpekat tidigare här i bloggen: Läs innehållsförteckningen på färskosten innan du köper den, för det finns alltid tillsatsfria alternativ, i alla fall när du köper de naturella ostarna. Med tanke på att man inte behöver några konsistensgivare så borde de aldrig förekomma i den här typen av livsmedel.

Ingredienserna är dessa i dill- och persiljeosten:

grädde
skummjölk
salt
lökgranulat
citronkoncentrat
gräslök
persilja
dill
vitpeppar
gurkmeja
syrningskultur

Lökgranulat kanske låter lite konstigt, men det är inget annat än torkad, malen och siktad gul lök.

tisdag 16 februari 2016

Vi är ju intresserade av mat men ändå finns det så mycket skräp

Hur många kokböcker finns det inte nu jämfört med för bara ett eller två decennier sedan? När Allt om mat kom 1971 (för att titta tillbaka ännu längre) så var tidningen unik men nu finns det många mattidningar och även andra tidningar skriver om mat i stor utsträckning. Dryck får också stor uppmärksamhet. Går man in på google och söker på ordet recept så får man otroliga 73 000 000 träffar! Det delas med sig och det kommenteras och det tipsas; både matproducenter och livsmedelskedjor har receptsajter och det finns provkök både här och var.

Den här utvecklingen är fantastisk tycker jag som är både matlagningsintresserad i kombination med att jag så gott det går är en medveten konsument. Vi är otroligt många som delar de här intressena, men trots detta så säljs det så otroligt mycket skräp i våra butiker. Man ska kanske inte kalla mat för skräp, men det är faktiskt så att jag varje gång som jag handlar ser sådant som jag undrar hur det kan säljas. Jag har tagit upp detta tidigare, bland annat gelé med några bär i som gisslan som sedan kallas sylt, eller produkter som är så E-nummerstinna så tillsatserna är långt fler än råvarorna. Det finns dessutom mycket med låg kvalité i övrigt, korv med osannolikt lite kött i, smörgåsskinka som har pressats och sprutats full med vatten och förtjockningsmedel, vattniga och blaskiga såser samt konstiga färdigrätter med tveksamt innehåll och onaturlig konsistens. Ändå så finns de där i hyllorna och boxarna och de måste ju uppenbarligen säljas eftersom de inte försvinner. Hur kan detta vara möjligt?

Man skulle kunna tro att sådant här automatiskt rensas ut ur sortimentet när vi blir mer medvetna, men endera så accepterar vi även dålig mat trots att vi vill ha bra mat i andra fall, men det sannolika är att det är de icke matintresserade som köper maten med låg kvalité. Tänk vad jag ser fram emot den dagen när vi alla ställer högre krav, det skulle göra det så mycket enklare då man slapp att fundera över om det som finns i hyllorna är bra eller inte.

Men kvalité kostar säger säkert någon och ja så är det, men börjar man titta lite närmare på innehållet i maten så ser man att det ibland inte är någon prisskillnad på livsmedel med eller utan tillsatser och lagar man mer mat själv så kan man öka kvalitén på det som man äter. Extrapriser är också bra att utnyttja och att köpa nedsatta råvaror och livsmedel som har kort bäst före-datum. Det finns mycket som man kan göra utan att plånboken blir lidande, men ibland så kan det också handla om prioriteringar. Vi lägger mycket pengar på onödiga saker också och kanske kan det vara värt att dra ner på visst annat för att få äta godare och nyttigare.

fredag 12 februari 2016

Pizza med hemlagad sås eller den från Mutti

I dag gjorde jag pizza igen och jag använder alltid hemlagad tomatsås. Dels så är den godare, men jag slipper också eventuella tillsatser. Det blir säkert mycket billigare också, även om jag inte har räknat på det. Gör man egen sås så kan man göra den helt utan tillsatser. Hackade färska tomater eller tomater på burk eller tetra eller en blandning går alldeles utmärkt. Använder du färdighackade tomater eller passerade dito, så läs innehållsförteckningen för innehållet varierar. Tänk även på att köpa den förpackning med mest tomater i, för en del är rackarns bra på att späda ut innehållet med vatten. Sedan så är det bara att låta det här puttra med till exempel lök och vitlök, lite salt och peppar och gärna en skvätt ketchup och tomatpuré för smakens skull. När det har reducerat och inte är blaskigt längre så låter man det svalna och sedan så tar man en mixerstav och kör till en lagom slät sås. Hur enkelt som helst och när du väl har provat så kommer du aldrig mer att köpa färdig sås, jag lovar dig. Gillar du förresten oregano på pizza så kan du tillsätta det direkt i såsen när du kokar den.

Innehållet i de färdiga såserna då, hur ser det ut? Jag kollade några stycken och här ser du ingredienserna:

italienska tomater
socker
basilika
salt
surhetsreglerande medel E330

tomater(99%)
salt
basilika (0,05%)
oregano (0,04%)
lök (0,03%)
naturliga aromämnen

tomat (67%)
tomatpuré
rapsolja
vatten
socker
salt
ättika
modifierad majsstärkelse
örter (0,4%)(korianderblad, basilika, oregano, persilja, mynta)
surhetsreglerande medel (citronsyra, mjölksyra)
kryddor
vitlök
lök
konserveringsmedel (E202, E211)

tomater (100% italienska)
socker
torkad basilika
salt
surhetsreglerande medel (E330)

Den andra såsen som var utan E-nummer kommer från Mutti.

Som ni ser så skiljer det sig åt innehållsmässigt, men tänker man till även på garneringen så kan man få en helt tillsatsfri pizza när man gör den själv. Använd sådant som grönsaker, varmrökt fisk eller skaldjur och vill du ha skinka så köp Parmaskinka, men tänk på att du lägger på den först efter att du har ungsbakat pizzan. Sardeller och oliver är också sådant som är gott, men glöm inte att läsa innehållet först på dessa. Lycka till med din E-nummerfria pizza.

onsdag 10 februari 2016

Eldrimner

I går så la jag ut en länk här på bloggen. Den var till Jordbruksverket och handlade om Eldrimner. De stöttar och ger kunskap till det som de kallar mathantverkare. Men här hämtar man inte bara stöd som företagare utan man är även med och formar verksamheten, vilket låter väldigt tilltalande. Mathantverk handlar om kvalité och tradition samt få tillsatser och livsmedlen eller råvarorna produceras huvudsakligen i liten skala. Intresset för detta ökar och många av oss är nyfikna på varifrån maten som vi äter kommer ifrån. Med det inte sagt att potatisen från Dalarna är bättre bara för att den är odlad nära där jag bor, men det finns något tilltalande i att känna den här närheten. Jag tror även att det på sikt är bra för både hälsa och miljö då intresset skapar kunskap och med kunskap så kan vi ställa krav.

Eldrimner har tagit fram en informationsbroschyr och den finns även översatt till engelska, franska, tyska och italienska. Sprid den gärna till vänner och bekanta utomlands. Vem vet, kanske det kan inspirera till bra utveckling även i andra länder och det är inte så dumt att ha varit med och bidragit till. Men oss som talar svenska så finns givetvis allt material tillgängligt och du hittar sajten på den här adressen: http://www.eldrimner.com/

Namnet då? Eldrimner kommer från den nordiska mytologin, där Eldrimner var grytan som ständigt kokade i Valhall och som användes av jättarna för att tillaga grisen Særimner i.





tisdag 9 februari 2016

Det finns hopp om mänskligheten!

Ibland blir man bara så glad och just nu är ett sådant tillfälle. Vill du också bli glad eller ännu gladare, så gå in på den här sidan och läs: http://smakasverige.jordbruksverket.se/nyheter/nyhetsarkiv/traditionmoterinnovationimathantverket.1252.html Kommentarer överflödiga, men jag återkommer med lite reflektioner i morgon. Dock ska jag väl säga att jag blev lite extra positivt överraskad då min erfarenhet av myndigheter i dessa sammanhang inte är den bästa.

måndag 8 februari 2016

Svar från Miljöpartiet

Hej igen! Det har gått ett tag sedan jag bloggade och under tiden som jag var bortrest så kom det ett svar från Miljöpartiet angående mat och E-nummer. Så här ser svaret ut:

Hej Katharina!

Tack för ditt mail och för dina synpunkter!

Här kan du läsa mer om Miljöpartiets matpolitik: http://www.mp.se/politik/mat-och-jordbruk

Med vänliga hälsningar

Joakim


Jag går in på den bifogade länken och försöker hitta det jag vill veta. Det är inte lätt att hitta svaren men jag hittade bland annat det här från en motion från 2009: "5. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om att begränsa onödiga tillsatser i skolmaten i enlighet med vad som anförs i motionen." Jag läser vidare och så här står det: "Nej till motioner om grundskolan (UbU8). Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2009 om olika frågor inom skolpolitikens område. Skälet är utskottet inte vill föregripa det förslag till ny skollag som regeringen förväntas presentera för riksdagen under våren."

Jag mejlar på nytt för jag är nyfiken på vad som har hänt och även vad de gör nu när de för första gången sitter i en regering. Så jag kommer att skicka det här mejlet:

Hej och tack för svaret. Jag ser att ni för många år sedan motionerade om bland annat färre tillsatser i skolmaten. Hur gick det sedan? Undrar även om ni driver den frågan i regeringen och om ni generellt jobbar för förre tillsatser i olika livsmedel.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag förstår verkligen inte varför det ska vara så svårt att bara svara rakt och enkelt, men det kanske kommer i nästa mejl.