söndag 29 november 2015

Trevlig 1:a advent!

Som sig bör en dag som denna så har vi druckit glögg och ätit pepparkakor och lussebullar. Gott och trevligt, men idag struntade vi i att läsa innehållet på pepparkakorna. Jag tror att jag gör det i morgon istället. Lussebullarna hade sonen bakat så där slapp vi tillsatserna i alla fall. Pepparkakorna är jag däremot inte så säker på att de är tillsatsfria, åtminstone inte dotterns som har celiaki och alltså äter glutenfritt och det gäller även de andra kakorna som hon åt.

Men ibland så får man sätta sådant där åt sidan. Det tycker till och med jag som letar tillsatsfritt hela tiden.

Fortsatt trevlig kväll!

lördag 28 november 2015

Fler tutti frutti-tillsatser

Ja vi är inte klara ännu, för det var en hel radda till; dess är kvar:

färgämnen (E 150a, E 160a, E 100, E 141, E 120)
ytbehandlingsmedel (E 903)

Vi tar dem i tur och ordning:

E 150a: Inget märkvärdig alls faktiskt, utan bara upphettat socker som ger färg. Jag skrev om det en gång tidigare i samband med att jag kikade på innehållet i dippmix (http://naturligkost.blogspot.se/2013/03/bbq-dipmix.html) om du som läste bloggen minns det.

E 160a: Det här är färg som kommer från morötter och paprika, dock framställs det för det mesta syntetiskt tyvärr.

E 100: Kurkumin, en tillsats som extraheras ur roten av växten Curcuma longa. I mald form kallas den gurkmeja, en krydda som du säkert har använt. Den smakar visserligen inte så mycket, men ger fin färg och sägs vara nyttig.

E 141: E 141 har ett ganska krångligt namn, koppakolofyllinkomplex och tillsatsen kommer från klorofyll.

E 120: Det här kanske är det minst aptitliga färgämnet, alltså kochenillsköldlusen. Det ger en röd färg och kan ge allergiska besvär. Men även om den vore helt harmlös, så tilltalas i alla fall inte jag av att äta löss.


fredag 27 november 2015

Surhetsreglerande medel

E 270 och E 325 var två av ingredienserna i tutti fruttigodisarna som jag bloggade om häromdagen. E 270 är både surhetsreglerande och konserverande och är vad man brukar säga mjölksyra. Det finns naturligt och det finns syntetiskt. Låt oss anta att det är den syntetiska som används här. Det finns dock inga kända hälsorisker och det känns skönt tycker jag. Det ger för övrigt även smak till godis och annat som man använder det i.

E 325 då? Ja det är salt av mjölksyra, alltså E 270. Inte heller här ska det finnas några kända hälsorisker. Om man vill använda det riktiga namnet, alltså inte E-namnet, så heter tillsatser natriumlaktat. Ett lite konstigt namn kanske. Det är hur som helst inte självklart vad det är när man använder det namnet, åtminstone inte för mig.

Jag kikar mer på de andra E-numren i tutti fruttin en annan dag.

torsdag 26 november 2015

Mejl till restaurang om tillsatser

Nu har jag mejlat igen till en av mina favoritrestauranger. Vi får väl se om de återkommer. Jag vet verkligen inte varför det är så svårt att få svar på matfrågor och det gäller både fabrikanter och restauranger och så klart butiker. Saken är väl i och för sig att man inte vill prata så mycket om det, men jag är alltid hövlig, precis som jag har skrivit tidigare, så ett svar borde man ändå kunna få tycker jag. Jag är kund och konsument och utan mig och andra som handlar och går ut och äter så får de ju ingen inkomst. Brevet:

Hej

Jag är väldigt intresserad av mat och även av dess innehåll och försöker köpa livsmedel med få tillsatser. Jag tycker också om att gå ut och äta och gärna hos er eftersom maten är så god. Men jag vet inget om innehållet och är lite nyfiken på om ni som restaurang försöker använda ingredienser och livsmedel med få eller inga tillsatser i er mat.

Jag hoppas att ni vill svara på min fråga.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Frågar du förresten vad det är i maten när du är ute och äter? Jag gör aldrig det, men jag har i alla fall börjat fråga via mejl.

onsdag 25 november 2015

Lätt vinglögg

Lätt vinglögg, hm, finns det tung vinglögg också? Ja, ja, nu heter den så och den har vi handlat till helgens glögg och pepparkakor. Tänk att jag inte har bloggat om glögg ännu, det som är så gott och som alla verkar gilla. Jag tycker bäst om dem som är lite starkare dock eftersom de inte är så söta, men den här är också god. Vad innehåller den då? Ingen aning faktiskt, men nu så ska jag ta reda på det.

Ingredienser:

avalkoholiserat vin (75 %)
socker
vin
glöggkryddor
pomerans
färgämne (sockerkulört E 150b)
konserveringsmedel (sulfiter, kaliumsorbat)

Sulfit är salter av svavelsyrlighet och kaliumsorbat är ett syntetiskt framställt konserveringsmedel också kallat E 202. Intressant att man sätter ut E-numret på sockret, men inte här. Är man känslig så kan man få en reaktion, men det vet man bäst själv så klart. De flesta har sannolikt inget problem med E 202, men det är alltid bra att ha lite koll.

söndag 15 november 2015

Tutti frutti

Från att inte ha ätit tutti frutti på år och dag så köpte jag ett par påsar när jag senast var och handlade. Dessa godisar minns jag att jag gillade när jag var barn. Nog tyckte jag att de smakade lite annorlunda nu, eller kanske var det konsistensen bara. Goda var de hur som helst. Men när det gäller gelégodis så kan man absolut inte ha några förväntningar på innehållet, alltså att det ska vara till sin fördel. Det är nog i sådant här godis som man hittar mest skräp.

Ingredienser:

socker
glukossirap
majsstärkelse
surhetsreglerande medel (E 270, E 325)
aromer
färgämnen (E 150a, E 160a, E 100, E 141, E 120)
ytbehandlingsmedel (E 903)

Jisses Amalia, vilken E-nummerradda! Tiden är lite knapp just nu, så det här får jag kika närmare på nästa gång som jag bloggar, men man kan ju snabbt konstatera att det inte känns allt för tilltalande. Jag återkommer med vad var och en av tillsatserna är för något.

lördag 14 november 2015

Tips om sajt

När jag är ute på webben och letar efter saker så ramlar jag in på en sajt som heter http://matgeek.se/ och som ger ett snyggt och seriöst intryck med trevlig läsning och inte minst länkar till många andra matsidor.

För egen del så har jag varit lite dålig på att verkligen läsa olika bloggar och sajter, även om jag är väldigt intresserad. Jag går in då och då, men mest då jag söker efter något specifikt. Det är synd, för jag tror att jag missar mycket bra. Tid och energi är väl som vanligt det som kommer i vägen, både för mig och andra som inte hinner med allt som de vill. Men det är alltid skoj när man hittar något nytt trevligt och den här sajten kommer jag att kika mer på.

Har du som läser Naturlig kost några bra blogg- och sajttips så hör gärna av dig, så kikar jag in på sidorna och lägger ut dem om de platsar här. Just webben är toppen till att sprida information, inspirera och nätverka med varandra. Allt är inte seriöst, det vet vi, men jag är övertygad om att det mesta är det och det skapar goda kontakter människor emellan och det ger oss mer kunskap för att kunna kräva bättre mat. Inte illa!

Jag vill avsluta med att tala om att jag har försökt att göra länken klickbar, men det fungerar inte trots flera försök.


måndag 9 november 2015

Restauranger och E-nummer

Nu har jag mejlat ytterligare en restaurang vars mat jag gillar jättemycket. Jag hoppas på ett seriösare svar än från en av mina andra favoritrestauranger, alltså den första som jag mejlade. Så här skrev jag:

Hej! Jag tycker jättemycket om er mat, men jag är nyfiken på dess innehåll. Hur ser ni på tillsatser, alltså E-nummer? Använder ni mycket sådant eller försöker ni välja bort det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Nu när jag väl har börjat fundera på restaurangmat, dess innehåll och även börjat mejla och ställa frågan om vad maten innehåller, så känns det här väldigt spännande. Jag hoppas verkligen att jag får många fler positiva än negativa svar och jag kommer alltså att fortsätta beta av olika restauranger. Gör gärna samma sak du med; kanske kan vi påverka branschen, vilket vore väldigt bra. Nu ska man i ärlighetens namn säga att det väl inte är hela världen om man får i sig några ohälsosamma E-nummer vid tillfälle, men äter man ute ofta så kan det tyvärr bli en hel del, så frågan är i alla fall enligt mig angelägen. Vissa äter ju lunch ute varje dag till exempel.

Fler och fler väljer bort E-nummer och annat onödigt

Jag har ju skrivit så många gånger om hur vi kan göra val och påverka vad som säljs. Nu har Leksands knäckebröd låtit göra en undersökning om detta.

http://www.mynewsdesk.com/se/leksands_ab/pressreleases/leksands-knaeckebroed-undersoeker-vaara-matvanor-tillsatser-faar-svenskarna-att-vaelja-bort-mat-1232457

Det här är verkligen intressant och att 70 procent av oss konsumenter läser innehållsförteckningar är i alla fall för mig en överraskning. Men det är en positiv överraskning. Nu hoppas man ju bara att det ska påverka vad som säljs i framtiden och att utbudet av livsmedel blir bättre både smakmässigt och innehållsmässigt. Men, jag får väl i sammanhanget erkänna att det blir en hel del E-nummermat även i vårt hushåll, för det är fortfarande knepigt att hitta vissa livsmedel utan tillsatser och som vanligt så påpekar jag att hemlagat är bästa sättet för att äta bra.



torsdag 5 november 2015

En livsmedelskedjas syn på tillsatser

Det var ett bra tag sedan som jag var inne på någon av livsmedelskedjornas webb och tittade på vad de har för åsikter om tillsatser. Nu har jag hur som helst gjort det igen och det jag får se är väldigt tilltalande tycker jag.

"Vad är Coops inställning till tillsatser?

Rena oförfalskade varor har varit ett viktigt motto för konsumentkooperationen genom historien. Coops inställning är att endast väl motiverade tillsatser ska få finnas i vårt sortiment. Därför har vi systematiskt arbetat med att ta bort smakförstärkare från våra egna varumärken. Vi lägger också stor vikt vid innehållsförteckningarna för att konsumenterna själva ska kunna göra medvetna val.

Som vi ser det hör hälsa och miljö ihop. Inom ekologisk produktion tillåts inga kemiska bekämpningsmedel och användningen av tillsatser är strängt begränsad. Coop har arbetat med att driva på utvecklingen av ekologiska varor sedan 25 år tillbaka. Vi har marknadens största ekologiska sortiment med både vårt eget varumärke Coop Änglamark och andra leverantörers varor.

För att vara säker på vad en produkt innehåller bör man läsa innehållsförteckningen. Konsumenter som söker produkter med färre tillsatser kan också med fördel välja ekologiska varor."

Precis som Coop säger så ska man läsa innehållsförteckningarna, men jag måste ändå kommentera att det ofta är otroligt liten text. Något annat som faktiskt ofta är än mer irriterande är att texten ibland är i vitt på genomskinlig botten. Med andra ord så finns det tillfällen när det är näst intill omöjligt att se vad det står. Men som sagt var, jag håller med och jag tjatar ju själv om detta.

Lever man då upp till det som man skriver? Ja det får ju du som kund avgöra, men fråga och ifrågasätt gärna om du har synpunkter. Inget blir bättre om vi bara är passiva.

måndag 2 november 2015

VAPIANO

Kanske känner du till restaurangkedjan VAPIANO. Det är en kedja av restauranger som gör så mycket som de kan för att undvika E-nummer i sin mat. De garanterar inte helt tillsatsfri mat, men du kan välja rätter så att du slipper tillsatser om du vill. Så här skriver de på sin sajt:

"Vi använder inga tillsatser när vi lagar mat. I korvprodukter finns färgämnen och konserveringsmedel, här kan vi tyvärr inte har något direkt inflytande. Vi arbetar på att erbjuda enbart livsmedel utan tillsatser. Om mat är vår innehållsguide som anger exakt vad allt innehåller, god läsning."

Det är lite konstig formulering, men här kan du läsa mer om det som de hänvisar till: http://se.vapiano.com/fileadmin/media/user_upload/se.vapiano.com/2015-8-Innehaallsfolder.pdf

Allt innehåll är inte bra, men här finns ändå någon som har ambitioner och de lägger ut innehållsförteckningarna till alla sina maträtter, vilket gör att man som gäst kan läsa och göra de val som man anser är bäst. Föredömligt skulle jag vilja påstå, även om det finns lite kvar att jobba på.



söndag 1 november 2015

Restaurangsvar

Efter att jag hade påmint om min fråga så kom svaret snabbt. Så här ser det ut:

Hej
Ursäkta svara sent pga. sjukdom.
Vår mat innehåller är beror på vilka mat som lagar man det.
Vi har soja.salt.socker.fiskpulver.fisksås.kochuzang(koreanska chilipaste) Kochugaru(Koreanska chilipulver)
ättika.potatismjöl.vetemjöl mm.
Olika mat olika ingredienser lagar vi själv.
Tack

Mvh
sook


Jag mejlade tillbaka och tackade, men skrev inget mer då jag faktiskt inte tror att det skulle leda någon vart. Fast nöjd kan jag verkligen inte säga att jag är. Man skulle ju kunna vara lite välvilligt inställd och säga att de inte förstår frågan, men en restaurang som inte vet vad som menas med tillsatser har jag svårt att tro att den finns. Jobbar man med mat så bör man ju ha den typen av kunskap. Men, de svarade i alla fall, vilket är mer än vad många gör.