måndag 31 augusti 2015

Tillsatser i glass

Först så måste jag ju bara kommentera min sporadiskhet här. Jag var helt övertygad om att jag hade bloggat för inte allt för många dagar sedan och så ser jag att det var i tisdags! Ber om ursäkt. Men, nu till glass, vilket jag ibland skriver om. Sök på följande och du får hela 72 500 träffar: tillsatser i glass. Det är ingen tvekan om att det här är något som engagerar många. Har du någon gång läst på innehållsförteckningen på glass? Om inte, så gör det. Du kommer att bli förvånad över hur mycket fluff som är tillsatt i stället för grädde eller annat. Det här gäller även dyra glassar tyvärr.

Här hemma har vi även en bil som säljer glass och den är vida känd i landet. Jag minns att även jag handlade där när jag var barn och det är ju mest de yngre som gillar den här bilen, gissar jag i alla fall. Ni som följer min blogg vet att jag har skrivit till dem och frågat vad man ska välja om man inte vill ha E-nummerglass till barnen, men det alternativet har inte varit prioriterat hos dem.

Läs gärna den här artikeln från i våras. Den är visserligen full av slarvfel, men bortse från dem så får ni intressant läsning: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-tillsatser-i-vanlig-glass

Visst blir man bedrövad? Ännu mer just för att det glass är något som de flesta barn gillar. Men vi kan ändra på det här om vi vill, bara vi sätter press och det är du och jag som måste göra det.

tisdag 25 augusti 2015

Guteglass

Jag skrev om glass senast som jag bloggade. Jag har i och för sig skrivit om det många gånger och de flesta, ja, i alla fall väldigt många gånger, så har det inte varit så uppmuntrande läsning. Men det finns flertalet tillverkare som gör tillsatsfri glass och här är en till: Guteglass.

Kikar du in på guteglass.se så kan du läsa följande:

Vi gör riktig glass på mjölk, grädde, ägg, socker och honung så som glass har gjorts i flera hundra år. Det är en väldigt ung tradition att göra på något annat sätt.

Du hittar inga E-nummer i innehållsförteckningen på vår glass och inga andra konstiga ingredienser heller.

Sådant här gillar jag och det finns ett flertal butiker som säljer glassen, men dock bara i några få städer. Vi hoppas på att fler börjar sälja den här tillsatsfria glassen, för det är just på råvaror och inget annat som glass ska göras.

torsdag 20 augusti 2015

Grenna glass

Jag har ju skrivit så mycket om glass genom åren och för det mesta så har det varit negativt känns det som, men det finns ljuspunkter i djungeln av E-nummerstinna glassar och en av tillverkarna av tillsatsfria glassar är Grenna glass. Företaget finns i Gränna och har flest återförsäljare i krokarna, men det går att få tag på deras glass på flera andra ställen också. Gå in på deras sajt och kika så får du se. Har du tur så finns glassen i närheten av där du bor. Här är adressen till sajten: http://grennaglass.se/index.html

Man blir alltid så glad när man upptäcker nya företag och livsmedel som är precis som man vill ha dem. Speciellt med tanke på att de flesta livsmedelstillverkare aldrig skulle komma på tanken att göra glass, mat eller vad det nu är, tillsatsfritt.

Polkagrisglass förresten, visst låter det gott! Det var den första glassen som man tillverkade och godsaker med polkagris kan ju inte bli fel. Den här glassen måste jag leta upp.

onsdag 19 augusti 2015

Dill chips

Jo, jag vet att det heter "dillchips", men det vet tydligen inte tillverkaren av dessa chips, men jag är säker på att ni förstår vad det är ändå. Goda är de i alla fall! Det ser även ut som att innehållet är E-nummerfritt, men för säkerhets skull så ska jag ta reda på vad dillarom och arom är för något. Så här ser innehållet ut i sin helhet:

potatis
solrosolja
kryddblandning (dillarom, maltodextrin, salt, druvsocker, lökpulver, örter (dill, persilja), skummjölkspulver, jästextrakt, arom)

Ofta så är arom naturligt, men inte alltid, så jag vill veta säkert innan jag talar om vem som tillverkar chipsen. Det här är för övrigt en sort som är ny för mig och jag var så klart tvungen att prova eftersom jag gillar dillchips. Hur som helst så är innehållet i chips väldigt varierande, så vill du äta tillsatsfritt så föreslår jag att du alltid läser innan.

tisdag 18 augusti 2015

Funderingar...

Varför bryr sig majoriteten av alla konsumenter inte om att maten som vi äter har så många tillsatser? Varför är vi så få som ställer krav egentligen och som tror att både smak och hälsa påverkas av vissa tillsatser? Jag är inte nojig på något vis och vill jag äta något som gör jag ofta det även om det finns vissa E-nummer tillsatta som jag inte gillar, men jag försöker att vara medveten och göra bra val där det går och jo, vissa saker äter jag sällan eller aldrig då det ibland inte känns som att det är värt det då maten på något vis blir… oäkta.

Visst, man skulle ju kunna fråga människor varför de inte bryr sig, men det blir på något vis en konstig fråga, i alla fall till vissa personer. Alla måste ju få äta som de vill, men i och för sig, kanske en sådan fråga kan få fler att vakna upp? Men ibland när man pratar om mat så verkar det som att många hellre är lyckligt ovetande eller faktiskt verkligen inte bryr sig utan tänker att det inte påverkar smak och hälsa tillräckligt mycket för att det ska vara värt ansträngningen.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, för mig handlar det även om etik. Varför ska jag betala för fluff och utfyllnad och tillsatta smaker för att maten är sönderprocessad? Jag har verkligen ingen lust med det.

Har du börjar fundera på vad din mat innehåller, men tycker att det verkar ta för mycket tid att läsa på förpackningarna när du handlar, varför inte välja ut några få saker till att börja med, sådant som du äter ofta. Kanske glass, smörgåsskinka, bröd och marmelad eller vad det nu kan vara? Strunta i resten, men kolla alltid dessa livsmedel. Jag lovar dig, det är inte så jobbigt som det verkar och efter ett tag är det till och med roligt att jämföra och det går snabbare och snabbare när man blir van. Lycka till!


torsdag 13 augusti 2015

Russinen

Ja, dem skulle jag ju kolla vidare på, men det har jag tyvärr glömt. Det känns som att mitt minne läcker som ett såll just nu. Men jag lovar att återkomma om dem.

Annars så finns det alltid saker att skriva om när det gäller mat och eftersom jag ändå hade tänkt att skriva om chorizo extra, ett smörgåspålägg som var väldigt gott, så gör jag alltså det i stället den här gången. Vem som tillverkar den här goda korven kommer jag inte att berätta, för med tanke på innehållet så ska de verkligen inte ha någon gratisreklam. Varför köpte jag chorizon då? Ja det kan man naturligtvis fråga sig, men vi skulle äta pizza och jag var stressad och dessutom sugen på chorizo eller något liknande att ha på, så det blev den här och inte läste jag innehållet i brådskan. Så vad innehöll den då? Jo följande (tyvärr):

fläskkött (93 %)
paprika
laktos
socker
dextros
salt
kryddor
dextrin
sojaprotein
mjölkprotein
emulgerare (E 450, E 451)
antioxidanter (E 316)
konserveringsmedel (E 252, E 250)
färgämne (E 120)

Ja... vad ska man säga? Botten är det i alla fall. Det enda positiva är att det är mycket kött i korven, men det uppväger tyvärr inte övriga trista innehåll. Det blir till att läsa framöver, för att ha bråttom och bara rafsa åt sig något går uppenbarligen inte och det borde jag ju ha lärt mig, men jag trodde nog inte att det skulle vara riktigt så illa.

måndag 10 augusti 2015

10 augusti 2009

2009 var det första året som jag matbloggade och jag började i maj. Den 10 augusti det året så skrev jag om russin och så här såg inlägget ut:

Russin från Ica

Nu har jag köpt ytterligare en sorts russin och det är Icas egna. Precis som de andra sorterna, Saltå kvarns och Nassims så är de fria från tillsatser. Däremot så är de odlade och packade i Kalifornien och det är ju en bra bit bort, så vill man tänka på att minimera transporterna för det man äter så kanske det finns bättre alternativ.


Det här var det tredje inlägget om russin som jag gjorde och efter det har det endast blivit ett:

Kravmärkta russin

Nu kommer det ytterligare ett inlägg om russin och Kung markatta har russin från Turkiet som inte har några tillsatser förutom 0,45 procent solrosolja. Det är ju inte mycket alls, men det är den enda och första sorten av dem som jag har tittat på som inte bara innehåller russin. Man kan ju anta att det har att göra med att russinen inte ska kännas/bli torra, men jag får lov att fråga Kung markatta, för jag är inte säker.

Hur som helst så är ju solrosolja bättre som tillsats än mycket annat, men det innehåller omega 6 som inte är bra för oss om vi äter för mycket av det, men 0,45 procent lär ju inte ha någon större betydelse kan man anta.


Fyra russinsorter alltså helt utan tillsatser, alltså E-nummer. Det får anses väldigt bra, men varför har jag inte tittat vidare på andra sorter? Nu är det dags att kolla om det finns andra sorter och om de också är E-nummerfria. Jag hoppas att minnet är med mig i morgon när jag ska ner till centrum vid jobbet för att handla mat. Återkommer alltså när det gäller russinsorterna.





söndag 9 augusti 2015

Svar om omelettsmeten

I juli så skrev jag om omelettsmet och jag skickade ett mejl till producenten också. Jag fick svar med vändande post, men då jag inte har varit på datorn på ett bra tag så har det inte kommit ut här på bloggen. Svaret är lite rörigt, men det är informativt och man lär sig alltid något nytt som till exempel det där med varför citronsyra tillsätts. Det hade man väl kunnat räkna ut i och för sig, men jag tänkte faktiskt inte på det eftersom man själv inte gör omelettsmet och låter den stå utan steker direkt.

Omelettsvaret:

Hejsan Katharina!!

Allt väl…

Trevligt att du är inne på våran hemsida och vill ha information angående ” omelettsmet”.
Om det är ”Flytande ägg” som du vill ha information om. Omelettsmet hette produkten för dryga 5 år sedan.
Nu har jag ”bara” jobbar i koncernen XXX* i dryga 10 år.
Så innan denna tid så vet jag icke vad produkterna har haft för produkt namn eller vad de har haft för ingredienser.

Följande ingredienser innehåller i ”Flytande ägg”

Pastöriserade ägg 91%, vatten, salt,
Konserveringsmedel: natriumbenzoat.
Surhetsreglerande medel: citronsyra.
Emulgeringsmedel: E471 och E475

Som jag skrev ovan så har jag ”bara” jobbat i tio år. Då har det varit dessa ingredienserna i produkten.

Det koncernen XXX har gjort för komma ifrån Konserveringsmedel och tillsatser är följande:

Idag har vi EKO Flytande Ägg, Vita och Gula. Innehåller endast citronsyra. (så klart ägg också) Dessa produkter finns i 3 kilos BIB.
Sedan har vi tagit fram en Flytande Äggröra som innehåller ägg, mjölk, kryddor och bara citronsyra. Dessa produkter finns i 10 kilos BIB.
Tillsluta har vi tagit fram en helägg 99,7% ägg och 0,3% citronsyra.
Varför har man citronsyra i?
Därför att om du gör en äggröra och du låter den ”ligga” framme en längre tid så blir den grå.
Som du kokar ett ägg för länge så blir den också grå.
Alltså en kemisk reaktion.

Sedan under hösten kommer det ”mindre” förpackningar på flytande produkter på EKO och ”vanliga” ägg produkter.

Vi gör allt för att kunna utveckla ”ägget”. 

Varför Foodservice och inte matservice? Vi är ett internationellt bolag.
(Svårt att använda matservice i Danmark och i Finland och alla internationella mässor vi är med på.)

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor/funderingar.
Är det något annat du funderar om eller vill fråga om så är du väldigt välkommen till mig.

Ha en fortsatt härlig sommar.

*XXX(innehåller följande bolag XXX, XXX, XXX och XXX plus delägare av ett finskt ägg bolag.

Med vänliga hälsningar

Tommy Molnar
Säljare

Tel: +46 43534090
Mobil: +46 703 133 323



fredag 7 augusti 2015

Vaniljglass

Jag har hittat en halvlitersglass som verkar ha ett mycket bra innehåll, så här ser det ut:

skummjölk
grädde (24%)
skummjölkspulver eller koncentrat
socker
mjölkfett
äggula (1,8%)
vaniljstångbitar
arom

Aromen vet jag dock inte vad den är, så det ska jag kolla, men förhoppningsvis så kommer jag i dagarna att återkomma med ett positivt svar och även tala om från vem ni kan köpa glassen.

För övrigt så har min frånvaro återigen berott på att jag bara har haft ipadden tillgänglig. Jag måste ta reda på vad problemet är så det inte blir sådana här uppehåll igen när jag inte är vid datorn.