fredag 26 juni 2015

Mejl till mjukosttillverkaren

När jag hade bloggat igår så kunder jag inte låta bli att mejla osttillverkaren och så här skrev jag:

Hej

Jag köpte er räk- och kräftost, vilket var flera år sedan senast då jag inte var så imponerad av innehållet. Det verkade inte vara bättre nu heller och jag undrar om ni har övervägt att ändra på det då alla tre tillsatserna är tveksamma hälsomässigt? Osten är väldigt god i smörgåstårta och jag använde den väldigt ofta förr, till dess att jag läste innehållsförteckningen alltså. Eller kanske det finns något annat alternativ i ert sortiment om man är mån om hälsan? Alla tillsatser är ju inte hälsovådliga, så det är inte en tillsatsfri ost först och främst som jag är ute efter, utan en med mer harmlösa dito.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Det ska bli spännande att se vad de svarar. Jag tycker faktiskt att det är bedrövligt att ha alla dessa tillsatser i osten och man borde i alla fall ha någon liten varningstext på förpackningen. Vissa personer är ju mer känsliga än andra och jag tänker återigen på allergiker. Fast många andra kan också vara känsliga så klart och de här tillsatserna kändes inte tilltalande för någon.


torsdag 25 juni 2015

Mjukost

I morgon ska jag skriva om mjukost sa jag den 14 juni. Det är inte direkt i morgon idag, men mjukost ska det bli. Jag köpte räk- och kräftost och just den här sorten är jag väldigt förtjust i smakmässigt, men har knappt använt den alls de senaste åren just på grund av innehållet. Jag är inte så naiv att jag tror att de har ändrat innehållet, men jag köpte osten ändå och nu ska jag se vad som finns i den.

Ingredienser:

hårdost ((54%))
vatten
ishavsräkor ((8%))
smältsalter (E339, E452)
kräftstjärtar ((2%))
smör
konserveringsmedel(E202
arom
dill

Ja jag vet, parenteserna ser lite konstiga ut, men jag har kopierat från deras sajt och av någon anledning så skriver de så här. E 339 heter även natriumfosfater och enligt en amerikansk studie från 2013 så anses högt fosfatintag kunna förkorta livet. Inte bra med andra ord. Vi går vidare: nästa tillsats är E 452, med andra ord natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat. Ytterligare en fosfat alltså. Till sist så har vi E 202, ett konserveringsmedel som även heter kaliumsorbat och kan ge reaktioner om man är känslig.

Nej, den här osten kommer jag att fortsätta utesluta i mina smörgåstårtor, men gott var det.

söndag 14 juni 2015

Äntligen tillbaka!

Det blir lite si och så med bloggandet ibland och oftast beror det på allt annat som man har omkring sig och så har det varit till viss del den här gången också, men att det har blivit ett så väldigt långt uppehåll har faktiskt att göra med att min dator har krånglat. Det finns inte tid och ro att sitta med bloggen på jobbet och jag vill inte göra det heller, utan sköta det här hemifrån. Tyvärr så har jag inte lyckats blogga via ipadden, något som har gått tidigare. Men nu ska det funka och jag hoppas alltså på att vara igång igen.

Det är inte alltid som idéerna sprutar när man ska blogga, men nu har det gått så lång tid så det finns flera saker som jag vill skriva om. Förra månaden var det 6 år sedan som jag började den här matbloggen och ska jag vara ärlig så tycker jag inte att det har gått framåt på matmarknaden. Nya E-nummerstinna produkter ser ideligen dagens ljus. Men, det är ju vårt eget fel att de finns och överlever. Vi konsumenter styr marknaden, men så länge som vi inte väljer bort det dåliga eller mindre bra, så kommer det att fortsätta säljas.

I morgon är jag tillbaka och då tänker jag skriva om mjukost. Jo jag har faktiskt köpt en förpackning idag. Jag ska ha den till smörgåstårta. Förr använder jag alltid mjukost i, men det är några år sedan nu, men jag gillar smaken och nu ska jag se om innehållet har förändrats och förbättras. Vi får se, men tills dess så tillåter jag mig att vara skeptisk.