måndag 29 september 2014

Gravad lax på IKEA

Man blir ju nyfiken på det här med gravad lax efter att ha ramlat på en med bara 90 procent fisk plus lite annat smått och gott innehållsmässigt. Det slog mig att IKEA serverar säkert lax och vad är innehållet i den i så fall? Föredömligt så skriver de innehållet på sin sajt och det ser ut så här:

Atlant lax (Salmon salar, Norge)
salt
peppar
socker
dill

Jag gissar att Atlant lax ska vara Atlantlax, men bortsett från det så finns inget att klaga på. Bra att de skriver ut innehåll på sådant som serveras i restaurangen, för det får man sällan veta innehållet i.

söndag 28 september 2014

Gravad lax

Gravad lax från Poseidon
Gravad lax från Sjöboden
Gravad lax från Falkenberg
Gravad lax från

Nej, den här gången skriver jag inte ut varifrån den gravade laxen kommer. Döm om min förvåning när jag läste innehållsförteckningen på den lax som jag hade köpt till smörgåstårtan förra helgen. Att enbart ha ramlat över tillsatsfri gravlax tidigare hade faktiskt gjort mig lite naiv, det är uppenbart, för jag trodde att det var praxis att det inte fanns E-nummer i sådana här produkter. "Rik på omega 3-fettsyror" skriver man däremot på förpackningen. Den är också "kvalitetssäkrad".

Det blir ett mejl till fabrikanten, för jag är nyfiken på varför det bara är 90 procent lax och så mycket vatten plus E 325 tillsatt, vilket i och för sig bara är salt av mjölksyra (E 270). Men ändå, det behövs ju inte och tillsatser är ofta framställda på kemisk väg, vilket jag inte alltid tycker är så tilltalande.

Innehåll:

lax (salmo salar) 90 %
lake (vatten, salt, antioxidationsmedel (E 325), farinsocker)
socker
dill
vitpeppar


torsdag 25 september 2014

Innehållet i Plopp

Jag skrev att jag skulle ta reda på vad Ploppen innehåller och så här skrev jag till fabrikanten:

Hej,

Jag gillar verkligen flera av era godisar och bland annat Plopp. Jag har inte funderat så mycket över innehållet tidigare, men nu tog jag mig tid att läsa och blev väl inte jätteimponerad om jag ska vara ärlig. Så här såg det ut:

socker
glukossirap
kakaosmör
skummjölkspulver
helmjölkspulver
vegetabiliskt fett
kakaomassa
emulgeringsmedel (sojalecitin)
salt
aromer (bl.a. vanillin)

Är det verkligen nödvändigt med glukossirap när den största ingrediensen är socker? Sedan så undrar jag över lecitinet, en tillsats som vissa kritiserar och menar kan vara dåligt för hälsan, måste den verkligen finnas här? Till sist, finns det någon riktig vanilj i aromerna eller varifrån kommer smakerna?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Nu ska det bli spännande att se vad de svarar. Jag tror inte att de kommer att anse att sojalecitinet kan ersättas, men kanske att glukosen kan dras ner på. Men det är väl tyvärr inte gjort i en handvändning.

onsdag 17 september 2014

Plopp

Då var valet över och onsdagsräkningen klar. Fler som röstade med tillsatsfri mat i åtanke? Hur som helst så fortsätter jag mitt bloggande, mejlande till producenter och frågor till politiker. Trägen vinner brukar det ju heta.

Den här gången handlar det om en riktigt gammal klassiker, nämligen Plopp. Det var en av favoriterna när jag var barn minns jag och även om jag äter den mer sällan nu så tycker jag fortfarande om den. Vad godiset innehåller har jag däremot aldrig tagit reda på, så det tänkte jag göra tillsammans med er nu.

Ingredienser:

socker
glukossirap
kakaosmör
skummjölkspulver
helmjölkspulver
vegetabiliskt fett
kakaomassa
emulgeringsmedel (sojalecitin)
salt
aromer (bl.a. vanillin)

Fy vad trött jag blir på detta lecitin och även glukos. Det behövs ju inte då det är socker tillsatt. Det är i alla fall min bestämda uppfattning. Jag ska mejla och fråga om båda ingredienserna och samtidigt höra vilken typ av olja det är.

torsdag 11 september 2014

Hemlagat i skolan

Bara tre dagar kvar till valet. Hur viktig kommer matfrågan vara för dig när du går och röstar (för jag tar för givet att du inte är soffliggare)? KRAV verkar alla partier vara överens om att man ska jobba för, men så få tillsatser som möjligt tycker jag är alldeles för osynligt. Hur kan det komma sig att färre tillsatser i skolmaten inte diskuteras? Det borde vara en av de frågor som ligger bland de främsta i kommunalvalet. Eller driver partierna detta? Själv så hör jag alldeles för sällan politiker som engagerar sig i det här. Jag tycker att du ska gå på dina kommunpolitiker och fråga om vad de tycker. Ställ sedan frågan till landstingspolitikerna och riksdagspolitikerna om du hinner nu de sista dagarna.

Men för att spinna vidare på rubriken så vill jag säga att ju mer hemlagat, ju färre tillsatser blir det. Vi måste få fler med bra utbildning i våra skolkök och vi borde bli bättre på att lyfta fram duktiga kockar som kan dela med sig av kompetens och inspirera andra. Självklart så ska våra elever få hemlagad mat i skolan. Det smakar godare, det är nyttigare och det är en investering i barnens och ungdomarnas hälsa.

För mig är maten jätteviktig. Inte för att andra frågor behöver vara mindre viktiga, men det ena utesluter inte det andra.

onsdag 10 september 2014

Krispiga räfflade grillchips

I början av 2012 skrev jag om grillchips. Jag skrev också att jag skulle återkomma med vad jästextrakt är. Endera glömde jag att skriva och fråga, eller också så fick jag inget svar. Hur som helst så har jag nu köpt en annan sort som heter krispiga räfflade grillchips. Innehållet är ganska likt de gamla klassikerna och det ser ut så här:

potatis
solrosolja
kryddblandning (lökpulver, salt, maltodextrin, socker, jästextrakt, rapsolja)

Maltodextrin är rena kolhydrater, det smakar inget, men fungerar som utfyllnad. Jag är inte övertygad om att jag gillar denna ingrediens då den snabbt tas upp i kroppen och vi får i oss mer kolhydrater än vad vi behöver. Nej, det här innehållet är inte lysande, men heller inte uppseendeväckande illa. Inga E-nummer, men däremot solrosolja. Fast solrosolja finns det alltid i chips och det är en olja som ska ätas med måtta. Kanske chips också ska ätas med måtta i och för sig...

tisdag 9 september 2014

Det tredje lättmargarinet

Det tredje alternativet som jag bloggade om i inlägget innan detta har alltså följande innehåll:

vatten
solrosolja (21%)
linfröolja (7%)
rapsolja (6%)
vegetabiliskt fett
modifierad stärkelse
salt (1%)
kaliumklorid
emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- ja diglycerider av vegetabiliska fettsyror) (Det där "ja" vet jag inte vad det betyder, men så här står det på sajten så jag låter det stå kvar.)
konserveringsmedel (kaliumsorbat)
surhetsreglerande medel (citronsyra)
arom
A- och D-vitaminer

I reklamen på webben sägs att "Samtliga av XXX margariner är hälsosamma alternativ till till smör och matfettsblandningar på smörgåsen" (kopierat direkt från sajten så skrivfelet är deras eget), "XXX hjärtvänliga margariner" och "Välkommen till ett hjärtvänligt liv". Många professionella stödjer margarinet, men så här säger en forskare vid Chalmers: – Jag avråder från att äta XXX. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det här uttalandet kommer från en professor vid Karolinska institutet: – Parallellt med ökningen av fetma, diabetes, allergi och cancer finns en stark ökning av omega-6-intag.

Men, man får som sagt var ta ställning själv, men själv blir jag skeptisk, speciellt med tanke på att det dessutom finns modifierad stärkelse och lecitin till exempel. Det handlar också om vilka mängder som man äter och försöker man att dra ner på alternativ som är mer naturliga så blir ju problemet med för mycket fett inte så stort, eller kanske inget problem alls. En balans när det gäller maten är så klart det bästa.

torsdag 4 september 2014

Lättmargarin

Innehåll i lättmargarin har jag inte skrivit om tidigare trots att jag inte alls gillar det och här är innehållet i några. Jag kan inte påstå att jag är förvånad att människor väljer bort detta och att föräldrar gör uppror inom skolan när politiker och tjänstemän vägrar att låta deras barn äta renare alternativ.

Första lättmargarinet:

Vatten, vegetabiliskt fett, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (E 471, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D

Andra lättmargarinet:

Vatten (57%), vegetabiliskt fett (15%), rapsolja (12%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (1,5%), emulgeringsmedel (polyglycerolpolyricinoleat, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin

Tredje lättmargarinet:

Vatten, solrosolja (21%), linfröolja (7%), rapsolja (6%), vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, salt (1%), kaliumklorid, emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- ja diglycerider av vegetabiliska fettsyror), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer

Det tredje alternativet framställs ofta som ett hälsoalternativ dessutom.

Men jag måste avsluta med Bregott och dess innehåll:

Pastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2%, vitamin A och D

Jag ska inte tala om för någon vad de ska äta, men för mig är valet väldigt enkelt.

tisdag 2 september 2014

Smoothie

Ja, eller fruktdrink som jag själv skulle säga, men nu står det inte det på platsflaskan, utan smoothie, men innehållet är mycket bättre än namnet, det är till och med utmärkt. Det är från Brämhults och så här ser innehållet ut:

nypressad juice av apelsiner (28 %)
mosad banan (25 %)
juice av ananas (22 %)
samt krossade blåbär (12,5 %)
och krossade hallon (12,5 %)

Gott var det också förresten. Alltid härligt att hitta bra livsmedel. Det här är ju också en färskvara och inte som mycket annan juice som håller väldigt länge. Gott och nyttigt om än lite dyrt.

måndag 1 september 2014

Palmolja och aromer

För 1½ vecka sedan så skrev jag om en ny sorts chips som vi hade ätit. Ja om de var helt nya på marknaden det vet jag inte, men nya för oss i alla fall. Här ser ni den mejlväxling som blev då jag hade ett par funderingar.

Hej, jag har en fråga angående era chips som heter English cheddar. De smakade bra, men jag undrar lite över innehållet. Det står att det är aromer i, vad innebär det? Sedan undrar jag vilken olja som används utöver solrosolja.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svaret:

Hej Katharina,

Tack för ditt mail.

XXX English Cheddar var en så kallad ”limited edition” och har numera utgått ur vårt sortiment. Till våra English Cheddar Chipsen använde vi, precis som alla våra chips, ringar och former samt färdig poppade popcorn, en unik blandning av solros – och rapsolja som har en lika bra fettsammansättning som olivolja.

Aromer används för att förstärka smaken från vanliga kryddor när det behövs. Exempelvis kan man använda en lökarom även om det finns lökpulver i produkten för att förhöja och /eller förlänga löksmaken.
Aromer delas bland annat in i "naturliga aromer" och "aromer" (det finns dessutom "rökaromer"). Skillnaden på dessa är att "naturliga aromer" utvinns ur vegetabiliska eller animaliska råvaror genom fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder. "Aromer" kan även framställas genom kemisk syntes till ämnen som är identiska med naturliga aromer eller som inte finns i naturen.

När det gäller XXX och Maaruds produkter anger vi i ingredienslistan om aromen har animaliskt ursprung (anges ofta "innehåller kött").

Hoppas detta var till hjälp.


Med vänlig hälsning


Konsumenttjänst
XXX AB

Mia Jonsson Lindell


Det blev ett medskick när jag tackade för svaret.

Hej,

Tack för svaret. Vad bra att ni inte använder palmolja, tyvärr gör många det och jag gissar att det för det mesta är ett sämre val för naturen. När det gäller aromer så passar jag på att framföra ett önskemål om att det även ska stå om det är naturliga eller kemiskt framställda sådana.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Och så här skrev de tillbaka:

Hej igen Katharina,

Alla XXX produkter som innehåller aromer är antingen märkta ”naturliga aromer” eller ”aromer”. ”Naturliga aromer" är dem som utvinns ur vegetabiliska eller animaliska råvaror genom fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder. "Aromer" framställas genom kemisk syntes till ämnen som är identiska med naturliga aromer eller som inte finns i naturen.


Med vänlig hälsning


Konsumenttjänst
XXX AB

Mia Jonsson Lindell