fredag 30 maj 2014

Innehåll i chokladbollar

Jag har tagit fram chokladbollar ur frysen till fika. Jag gillar verkligen dessa godbitar, men hittills så har jag inte hittat några chokladbollar, dammsugare, punchrullar eller vad det månde vara som har schyst innehåll. Men man ska inte döma före att man har kollat, så med lite (eller kanske väldigt mycket i detta fall) tur så har jag hittat undantaget som bekräftar regeln.

Innehåll:

socker
havregryn
vegetabiliskt fett
vatten
kokosflingor
kakaopulver
salt
aromämnen (mocka, vanillin)
konserveringsmedel (kaliumsorbat)
emulgeringsmedel (vegetabiliskt E 471, sojalecitin)
färgämne (sockerkulör)

Oj, det var en hel del det. Det blir en del frågetecken efter att ha läst vilka ingredienser som ingår. Vegetabiliskt fett till exempel, vad är det för fett? E 471 har man valt att ta med, men inte E 202, alltså konserveringsmedlet. Varför? Sedan så funderar jag över vanillinet. Sådant är ofta syntetiskt framställt, men det får man inte veta. Varför känns det som att man vill mörka vissa saker? Lite roligt är det dock att läsa på kartongen att bollarna är bakade på "nyttiga havregryn". Visst, må så vara, men jag har svårt att se någon nytta mer än för den mentala hälsan när man äter kakor och dylikt.

Gott var det i alla fall!

måndag 26 maj 2014

Vin igen

Jag har precis beställt vin från en av våra största vinförsäljare via webben och jag vill veta lite mer om deras viner när det gäller odling med mera. Tyvärr hittar jag inget, så det blev ett mejl och det ser ut så här:

Hej,

Nu har jag en helt annan fundering. Det är nämligen så att jag är in på er sajt för att läsa om vinerna och dess odlingssätt samt tillsatser som kan finnas i dem, men jag hittar inget. Är det jag som har missat det bara eller finns det ingen sådan information? Om inte, kan du berätta lite mer om det? Jag vet ju till exempel att inte alla har resurser att certifiera sig, men ändå odlar ekologiskt. Om ni ställer vissa krav så kan det vara intressant att få veta det.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vill man veta saker så får man ofta ta reda på dem själv, men snart så hoppas jag kunna redovisa svaret här på bloggen.

söndag 25 maj 2014

Äntligen tillbaka! Nu mer om chips

Att det hade gått så lång tid sedan jag bloggade trodde jag inte även om jag vet att tiden har sprungit iväg. Jag skyller på jobbet, även om ursäkter inte ger några inlägg.

Sedan senast så har jag hittat en ny chipssort, som jag däremot inte har hunnit smaka ännu, men innehållet kan man ju ändå kika på. Extra tunna potatischips heter sorten och så här ser innehållet ut:

potatis
solrosolja
kryddblandning (salt, vasslepulver, druvsocker, lök, socker, mjölksocker, rödlök, paprika, surhetsreglerande medel (citronsyra, mjölksyra), kryddor, chilipeppar, persilja, naturlig arom)

Citronsyra kallas också E 330. I övrigt så ser innehållet bra ut. Men nu är det E-nummerfritt som jag bloggar om så vem som har tillverkat chipsen skriver jag alltså inte.

tisdag 13 maj 2014

Svar från Ica om tillsatser

Här kan du läsa om Ica och tillsatser: http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/saker-mat/tillsatser/ lite om inställning och även förklaring.

Jag tycker att det är jättebra att de jobbar för färre tillsatser i sina varor, men skulle önska att det gick snabbare och att de var mer kritiska. Men det är ändå ett steg i rätt riktning.

fredag 9 maj 2014

Kexen Melt's cheese, dåligt samvete

För en väldigt lång tid sedan, nämligen 28 januari så bloggade jag om kex som hette Melt's cheese. Jag ville ställa frågor om innehållet, men man skulle få fylla i så många frågor innan bara för att komma åt mejladressen, eller rättare sagt kunna skicka sin fråga, så jag gav upp det. Men jag skrev att jag skulle fråga i den affär som jag hade köpt dem och det får jag erkänna att jag har glömt. Jag lovar att hålla ögonen öppna när jag handlar och återkomma.

För övrigt så har jag märkt att innehållet ofta är dåligt. Man kan tycka att en så simpel torrvara inte borde ha mer än de ingredienser som verkligen behövs. Jo jag vet det där med hållbartid, men hur kommer det sig i så fall att vissa kan men andra inte? Extra trist är när konstgjorda smaker måste tillsättas, något som för övrigt gör att många vänjer sig vid dessa och inte klarar av att uppskatta äkta.

torsdag 8 maj 2014

Avstämning minus plommonmarmelad

Nu har det gått en tid och jag tänkte kolla vad jag har hittat de senaste månaderna. Samtidigt så tar jag bort plommonmarmeladen som har hängt med nu ett tag som jag har bloggat. Den innehåller pektin och jag skrev dåatt tillsatsen (E 440) kunde passera då den sannolikt är harmlös, men nu är ju det här en blogg som letar efter mat utan tillsatser, även i de fall där de går att försvara så ska man vara konsekvent så får det bli så här.

Här är den nya listan:

Färska fettuccine från Ica
Lantchips lättsaltade
Potatischips med parmesan från Rootfruit
Skogaholmslimpa från Skogaholm

Och de tidigare livsmedlen:

Prosciutto di parma från Parma
Favorits Makrillfilé i tomatsås
Kronfågels kycklinglårfilé
Président le Bleu från President
Tranbär från Superfruit
Icas Flytande honung
Klassisk gravlaxsås från Druvan
Krisprolls från Pågen
Fontanas Soltorkade tomater
Pommes frites från Felix
Ébène noir från Weiss
Garants kikärter
Kronfågels frysta kycklingfiléer
Kalkonprinsar från Hagby
Da Ricas svarta bönor
Pride krossade tomater
Selltons pumpakärnor
Färska kycklingfiléer från Lant kyckling
Gemelli från Favorit
Jersey creme från Castello
Président La Brique
Salsiccia från Garant
Snaps från Darum
Hel gårdskyckling från Kronfågel
Malen vitpeppar från Ica
Dijon senap från Edmond Fallot
Naturell creme cheese från Wernerssons
Vildsvinskav från Polarica
Kombucha med äpple och ingefära från Svensk kombucha
Kalamata oliver med kärnor från Greco taverna
Apelsinjuice med fruktkött från Minute made
Garants kycklingfilé
Gutö tomatchutney
Gravad lax från Poseidon
Röd currypasta från C&P
Kryddsenap från Oaxen skafferi
Örtsalt från Oaxen skafferi
Oaxens inlagda gröna tomater
Oaxens jordgubb och hallonmarmelad
Ekologiska vannameiräkor från Lobster
Mixed nuts roasted & salted från Exotic snacks
Apetina classic (det här är typ fetaost)
Majonnäs från Änglamark
Delikatess sesam från Wasa knäckebröd
Sjufrön knäckebröd från Vilmas
Ekologisk färskost vitlök från Castello
Marinerade vitlöksklyftor från Fantasy
Tranbär torkade från Risenta
Färska fettuchine från Ica
Icas färska fettuccine med spenat
Sardiner i tomatsås från Eldorado
Popcorn från The popz promise
Icas ekologiska krossade tomater
Icas krossade tomater
Kallrökt oxkött från Brajlovic
Estrellas grillchips
Äkta ekologiskt vanilj pulver från V-sell ekologiska produkter AB
Limone från Crespi
Leksands julknäcke
Ica Skånsk senap
Krossade tomater från Mutti
Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco
Familjen Dafgårds pannkakor
Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys
Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas russin
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

Ja det var inte mycket nytt de senaste månaderna; jag får bli bättre på att jaga tillsatsfritt till nästa gång som det är dags för en avstämning. Tipsa mig gärna om tillsatsfria livsmedel ifall jag har missat något som jag borde blogga om.



onsdag 7 maj 2014

Svar från Sellton

För ett par veckor sedan så skickade jag ett mejl till Sellton som jag köpte pumpakärnor ifrån. Så här skrev jag:

Hej,

Jag har precis varit in på er sajt då jag var nyfiken på era produkter. Jag har köpt era pumpakärnor och i dem finns inte ett enda E-nummer, vilket jag var glad över att se. Hur är det med era andra produkter? Jag gissar att ni inte använder er av onödiga tillsatser med tanke på det som ni skriver på sajten, men jag hittar inga kommentarer om detta och heller inga innehållsförteckningar. Jag hoppas att ni kan svara på min fråga.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Idag fick jag följande svar:

Hej Katharina Wallenborg,
Tack för ditt mail och din fråga.

Vi jobbar med att alltid hålla en hög standard på våra produkter, till ett bra pris.
Vi vill se till att våra produkter är så rena som möjligt, så att det är en naturprodukt vi säljer.

Vi har med omsorg valt ut en leverantör i Kina av pumpakärnor. När vi beställer kärnorna får vi en specifikation där mikrobiologiska och kemiska gränsvärden är angivna. När pumpakärnorna kommer till Sverige skickar vi dem till Eurofins för ytterligare en djupgående analys. Eurofins är världens största laboratoriegrupp som gör mikrobiologiska analyser inom lantbruk, livsmedel och miljö.

Sänder här med en specifikation på pumpakärnor


Det bifogade dokumentet lyckas jag inte lägga ut, men mejla gärna så skickar jag den vidare till dig.

tisdag 6 maj 2014

Kortvarig lycka!

Ja så kan man uttrycka det om man vill vara lite dramatisk i sammanhanget. Jag talar nämligen inte om något annat än ett pressmeddelande. Idag gick Livsmedelsverket ut med följande meddelande: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Krav-pa-information-om-allergener-i-butik-och-pa-restaurang/

Åh, vad bra tänkte jag när jag började läsa, äntligen så vill man varna för allergener som finns tillsatta som olika E-tillsatser i vår mat. Men icke! Det man vill varna för är visserligen sådant som kan få väldigt allvarliga konsekvenser för någon med allergi, men det är råvaror till största delen som pressmeddelandet rör. Visserligen finns svaveldioxid och sulfit med på listan, men ändå. När ska SLV våga ta steget fullt ut och varna även för E-tillsatser som kan ge reaktioner? Man kan visserligen läsa om sådant på sajten som de har, men jag vill se en riktig debatt i frågan där de verkligen tar sitt uppdrag på allvar när det gäller att företräda oss konsumenter.

Det intressanta är att man bland annat hänvisar till etiska skäl för att inte äta vissa saker och för mig handlar tillsatser i allra högsta grad om etik. Jag är inte alls rädd för alla tillsatser, även om jag har stor respekt för ett antal av dem, men jag vill inte betala för kemiskt framställt fluff istället för riktiga råvaror. Det är etik ur mitt perspektiv.

För att avsluta med att kommentera mitt inlägg från gårdagen så vill jag än en gång påpeka vikten av att fråga våra politiska företrädare vilken inställning de har till vår mat. Vi ska alla rösta inte bara en, utan två gånger och här har vi stor makt om vi ser till att utnyttja den.

måndag 5 maj 2014

EU-parlamentsvalet

Har du bestämt dig för vem du ska rösta på till EU-parlamentet? Det har inte jag gjort ännu, men jag vet att den som får min röst är en person som är beredd att jobba för färre tillsatser i våra livsmedel. Om det finns någon sådan kandidat vet jag i och för sig inte ännu, men jag kommer att mejla till dem som ställer upp och fråga vad de har för syn på den här frågan. Jag vill även veta vad de anser om samverkanseffekten, något som behöver forskas mer på och bör tas på större respekt än nu.

Vissa politiker har börjat prata om miljögifter, något som också är ett stort problem och även där finns givetvis en samverkanseffekt. Men hur påverkar gifter och tillsatser varandra? Det finns det sannolikt ingen som kan svara säkert på. Däremot så kan man misstänka hur det kan vara med den saken och utan att vara en orolig person, så tror jag att man bör tillämpa försiktighetsåtgärden här.

Jag önskar verkligen att våra riksdagspolitiker som stiftar lagar och våra parlamentariker som är med och stiftar andra sådana, pratade om tillsatser i maten i större utsträckning. Jag ser mig ändå som hyfsat informerad när det gäller mat och politik, men kan ärligt talat inte peka ut någon politiker som jobbar för att minska antalet E-nummer i vår mat. Snarare är många snabba och rycka ut till försvar när kritiken mot dessa kommer.

Nu är det bara några veckor kvar tills dess att vi ska gå och rösta och rösta måste man givetvis göra, även om det är svårt att veta på vem ibland. Jag hoppas att du som läser det här kommer att göra ett bra val och rösta på någon som värnar om bra mat på alla sätt, för det handlar faktiskt om vår hälsa och den kan aldrig värnas tillräckligt.

söndag 4 maj 2014

Ekologiska potatischips gräddfil och ramslök

Ja dessa chips som jag köpte för första gången i helgen var helt fantastiskt goda. Innehållet är okej, men jag skulle gärna ha varit utan till exempel maltodextrin, som endast tillför kroppen socker. Även citronsyra/E 330 är tillsatt och även om den ska vara en problemfri tillsats så vet jag att inte alla uppskattar den. Solrosolja är ju ingen E-nummertillsats, men den tillhör definitivt inte de nyttigare oljorna. Men chips ska väl inte ätas i så stora mängder så att det är ett problem.

Ingredienser:

potatis*
solrosolja*
kryddblandning (druvsocker*, maltodextrin*, yoghurt*, majsmjöl*, lök*, jästextrakt, mjölkpulver*, salt, vitlök*, ramslök*, citronsyra, vitpeppar*)

Alla ingredienser som har en asterisk efter sig är ekologiska. Bra det! Trots innehållet så kommer jag nog att köpa chipsen igen, men jag kommer att välja andra i första hand, för det finns goda chips med bättre innehåll. Tråkigt att man inte plockade bort citronsyran när man ändå ansträngde sig att göra produkten ekologisk.

torsdag 1 maj 2014

Inga träffar när jag söker på tillsatser, tillsatsfritt och e-nummer

Egentligen så brukar jag inte skriva om något som inte är positivt när jag lämnar ut namn på ett företag och idag är det gränsfall, men efter gårdagens inlägg så blir det en uppföljning. Jag kom ju inte så långt häromdagen då jag blev så glad över alla lokala producenter som Ica maxi i Erikslund säljer åt, men idag så gick jag in och letade lite mer och det blev tyvärr inga träffar. Däremot så vet jag ju att Ica jobbar för bättre mat, så jag är säker på att jag kommer att få ett bra svar. Så här ser mejlet ut som jag skickade:

Hej, jag mejlade er och berättade vad glad jag blev för allt närproducerat som ni säljer. Däremot så hittar jag inget om tillsatser i maten. Jag söker på följande: tillsatser, tillsatsfritt och e-nummer, men får inga träffar alls på det. Hur kommer det sig?

Hälsningar Katharina Wallenborg