torsdag 30 januari 2014

Dags för första avstämningen 2014

Senast som jag kollade vilka nya tillsatsfria livsmedel jag hade hittat var 1 september 2013. Det är väl dags igen med andra ord. De här inläggen är alltid de roligaste att skriva och då det alltid går ett tag emellan så glömmer man bort hur många nya produkter som man har hittat utan E-nummer. Listan har blivit väldigt lång trots att jag emellanåt gnäller över hur mycket det är som har onödiga tillsatser.

Nya livsmedel:

Prosciutto di parma från Parma
Favorits Makrillfilé i tomatsås
Kronfågels kycklinglårfilé
Président le Bleu från President
Tranbär från Superfruit
Icas Flytande honung
Klassisk gravlaxsås från Druvan
Krisprolls från Pågen
Fontanas Soltorkade tomater
Pommes frites från Felix
Ébène noir från Weiss
Garants kikärter

Gamla livsmedel:

Kronfågels frysta kycklingfiléer
Kalkonprinsar från Hagby
Da Ricas svarta bönor
Pride krossade tomater
Selltons pumpakärnor
Färska kycklingfiléer från Lant kyckling
Gemelli från Favorit
Jersey creme från Castello
Président La Brique
Salsiccia från Garant
Snaps från Darum
Hel gårdskyckling från Kronfågel
Malen vitpeppar från Ica
Dijon senap från Edmond Fallot
Naturell creme cheese från Wernerssons
Vildsvinskav från Polarica
Kombucha med äpple och ingefära från Svensk kombucha
Kalamata oliver med kärnor från Greco taverna
Apelsinjuice med fruktkött från Minute made
Garants kycklingfilé
Gutö tomatchutney
Gravad lax från Poseidon
Röd currypasta från C&P
Kryddsenap från Oaxen skafferi
Örtsalt från Oaxen skafferi
Oaxens inlagda gröna tomater
Oaxens jordgubb och hallonmarmelad
Ekologiska vannameiräkor från Lobster
Mixed nuts roasted & salted från Exotic snacks
Apetina classic (det här är typ fetaost)
Majonnäs från Änglamark
Delikatess sesam från Wasa knäckebröd
Sjufrön knäckebröd från Vilmas
Ekologisk färskost vitlök från Castello
Marinerade vitlöksklyftor från Fantasy
Tranbär torkade från Risenta
Färska fettuchine från Ica
Icas färska fettuccine med spenat
Sardiner i tomatsås från Eldorado
Popcorn från The popz promise
Icas ekologiska krossade tomater
Icas krossade tomater
Kallrökt oxkött från Brajlovic
Estrellas grillchips
Äkta ekologiskt vanilj pulver från V-sell ekologiska produkter AB
St Dalfrour Mirabelle plommon
Limone från Crespi
Leksands julknäcke
Ica Skånsk senap
Krossade tomater från Mutti
Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco
Familjen Dafgårds pannkakor
Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys
Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

onsdag 29 januari 2014

Kexen Melt's cheese

Ja dem skrev jag om i går och jag sa att jag skulle mejla och fråga om innehållet. Jag hittade deras sajt på nätet och skulle mejla dem, men blev faktiskt lite irriterad då de begärde både födelsedatum och adress för att kunna skicka ett mejl till dem. Är inte sådant dåligt? Som konsument så ska jag väl kunna komma i kontakt med en livsmedelstillverkare på ett smidigare sätt än så? Företaget är dessutom utländskt så jag tänker faktiskt inte kosta på pengar och ringa. Men jag ska kolla vart det var som jag köpte dem. Det finns två alternativ och jag är ganska säker på vilket av dem som det var. Sedan så får personalen där hjälpa mig.

Nu när jag sitter här och bloggar så slår det mig plötsligt: Varför bakar man inte egna kex? Människor bakar kakor, limpor, baguetter och knäckebröd, men inte kex. Eller gör de det? Jag känner ingen som gör det vad jag vet i alla fall. Det borde ju inte vara svårare än att baka småkakor och skulle jag få för mig att göra det och det blir bra, ja då lovar jag att lägga ut receptet även om detta inte är en receptblogg.

tisdag 28 januari 2014

Melts cheese

Melts cheese är namnet på en ny sorts kex som jag provade nyligen. Ja om de är nya på marknaden ska jag låta vara osagt, men jag hade i alla fall inte provat dem. Helt okej i smaken, men nu ska jag kolla innehållet också. Texten är löjligt liten och jag hoppas att jag kan läsa vad som står. Jag gör ett försök.

Ingredienser:

vetemjöl
vegetabilisk olja
torkad ost (9 %)
färgämne annattoextrakt
socker
torkad lök (4 %)
naturliga aromer
bakpulver (ammoniumbikarbonat, natriumkarbonat)
vallmofrön
salt

I den mycket svårlästa innehållsförteckningen så står det även att detta är vetekex med ost och lök.

E 160b som är E-namnet på annattoextraktet kommer från en buske vid namn Bixa orellana. Inga kända hälsoeffekter för detta färgämne och det är ju bra. Ammoniumbikarbonat är ett gammalt namn för hjorthornssalt och jag vet inte varför man väljer att använda det då säkerligen ett fåtal känner till namnet. Oavsett namn så är det här ett kemiskt jäsmedel. E 500, natriumkarbonat, är inget annat än bakpulver. Det kan vara både syntetiskt och naturligt framställt. Till sist så blir man lite nyfiken på "naturliga aromer". Bara för att det är naturligt så behöver det inte på något vis vara tilltalande att stoppa i munnen. Jag ska mejla och fråga vad det är för något. Samtidigt så ska jag höra varför texten är så liten så att det trots att man sitter hemma i lugn och ro tar en lång stund att läsa vad kexen innehåller.

söndag 26 januari 2014

Allmänna funderingar

Ibland funderar jag på både det ena och det andra rörande det som vi äter. Nästan alltid när jag har dessa funderingar så tänker jag även på all stelbenthet och i min värld märkliga rekommendationer som finns. Tillhör man som jag gör den del av befolkningen som är tveksam till om rekommendationerna av E-nummermat verkligen kan vara det bästa för vår kropp så möter man väldigt ofta människor som har en helt annan syn på det här med vad vi bör äta.

Eftersom det kan ta lång tid innan man ser effekterna av vad vi stoppar i oss så är det svårt att veta om man har rätt även när man känner det ända in i märgen. Fast de på andra sidan känner sannolikt precis likadant. Trots det så kommer jag aldrig att backa när det gäller att jobba för tillsatsfritt och naturligt och jag blir glad varje gång som jag hör att ytterligare någon står upp för det som är naturligt.

Sedan flera kommer till exempel inte ett enda margarinpaket över tröskeln här hemma, men det gjorde det förr och jag grämer mig över att jag har bakat med smörjan, men det gjorde jag alltså förr. Det här är absolut inget påhopp på dem som fortfarande använder margarin, men gör du det så läs gärna om tillverkningen av det. Sök på nätet, du får träff på en gång.

Jag är även fascinerad över debatten om skolmat och jag är övertygad om att de experter som rekommenderar smör eller Bregott istället för annat margarin har rätt. Jag tror också att de kockar som köper vispgrädde i stället för lågfettprodukter gör barnen en stor tjänst. Avslutningsvis så vill jag säga att jag även tror att de måltidsrekommendationer som finns kommer att ändras drastiskt inom några år.

lördag 25 januari 2014

Livsmedelsverket om fläskytterfilé

Jag är nyfiken på vad Livsmedelsverket tycker om att man kallar kotlett för filé. Verket brukar ju reagera på lur så att säga och det här är ju både att lura och vilseleda i allra högsta grad. Jag ska skicka ett mejl till dem och ställa lite frågor och så här ser det ut:

Hej,

Som konsument så stöter jag oftare och oftare på namnet fläskytterfilé. Jag har frågat ett par handlare varför de kallar benfri kotlett för filé och får bara bortförklaringar till svar. Jag har även gått in på er sajt för att läsa om det här, men jag får endast en träff på fläskytterfilé och det är ett dokument om luncher i Jönköpings län och inget om namnet som sådant. Hur ställer ni er till denna falska marknadsföring? Köttet har dessutom tillsatser, sannolikt eftersom det inte är filé egentligen och alltså är segt. Som kund blir jag väldigt irriterad på att man får göra så här. Vet ni om någon har gjort en anmälan i just den här frågan?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hjälp till och påverka det här. Inte kan det vara rätt att man får hitta på ett annat namn och bara för att "alla andra" också gör det så blir det inte mer rätt. Men det känns som att det är den attityden som man har intagit.

fredag 24 januari 2014

Garants kikärter

Kikärter är verkligen inget som jag köper ofta. Det är snarare väldigt sällan och det har väl hänt ett par gånger i hela mitt liv. I kväll hade jag tjejmiddag och min dotter var med och hon äter en del vegetariskt så jag gjorde vegetariska biffar som komplement till kycklingen och i dem hade jag kikärter. Det blev jättegott och innehållet i kikärterna var också bra.

Ingredienser:

kikärter (60 %)
vatten
salt

Inget att klaga på alltså!

onsdag 22 januari 2014

Gammaldags cocosbollar

De här kokosbollarna är både goda och fluffiga. Innehållet är okej, men inte helt bra. Jag tänker inte främst på pektinet, E 440, utan glukossirapen som är den andra största ingrediensen i bollarna. Så här ser hela innehållsförteckningen ut:

socker
glukossirap
äggvita
cocos
veg. fett
kakao
pektin

Jag förstår inte att tillverkaren ska behöva ha glukossirap i när huvudingrediensen är socker. Ett himla otyg är var det är tycker jag. Nej, här blir det tummen ner! Det måste finnas kokosbollar med bättre innehåll.

söndag 19 januari 2014

Ébène noir

Det här är en choklad med 72 procent kakaoinnehåll. Den kommer från chokladtillverkaren Weiss i Frankrike och äntligen, äntligen har jag hittat en sorts choklad, som till skillnad från många andra finare märken, inte innehåller några tillsatser. Ytterligare ett bevis för att emulgeringsmedel inte behövs här.

Ingredienser:

kakao
socker
kakaosmör
vanilj

Ännu kan jag inte säga om smaken är lika bra som innehållet, för jag har inte öppnat chokladkakan ännu, men jag tror säkert att den smakar bra. Tack till Weiss som väljer bort onödiga tillsatser!

onsdag 15 januari 2014

Pommes frites från Felix

I september 2012 så skrev jag att jag bland annat skulle blogga om just pommes frites. Hur gick det med det då? Ja jag håller uppenbarligen mitt löfte, men meningen var ju inte att det skulle ta 1½ år. Till mitt försvar får jag säga att "löftet" hade glömts bort plus att jag var bombsäker på att jag redan hade bloggat om pommes frites.

Innehållet är rent så att säga och så här ser det ut:

potatis
rapsolja
druvsocker

Däremot så gillar jag inte att socker är tillsatt. Men jag är glad över att inget onödigt E-nummer har slunkit med.

Svar från Pågens

Pågens var snabba att svara och det är jag som inte har fått ut svaret förrän nu bara, men här kan ni läsa vad de skriver när jag frågar om vilket fett som de använder (och varför det inte heter skorpor).

Hej Katharina,

Tack för ditt mail.

Vi använder ett vegetabiliska fett i våra KRISPROLLS skorpor som är en blandning och består till c:a 90% av palmolja och c:a 10% rapsolja. Anledningen till att vi använder palmolja är att den påverkar konsistensen på fettet vilket underlättar vår hantering och att palmolja inte är så känslig för härskning. Eftersom palmolja har den här unika egenskapen har vi valt att använda den. Vi vill även nämna i sammanhanget att oljan är certifierad och vår leverantör ingår i RSPO-samsarbetet.

Vi vill också förtydliga att Pågen använder endast palmolja i de fall vi inte har några alternativ. Traditionellt är alternativet fast animaliskt fett eller härdad rapsolja. Inget av dessa är några alternativ i dagsläget.

Anledningen till namnvalet ” KRISPROLLS” är att våra skorpor också säljs i många andra länder runt om i världen. Man kan kanske tro att det bara är vi i Sverige och Norden som äter skorpor, men så är inte fallet. Vår största kund på skorpor är sen 80-talet Frankrike och här äter fransoserna våra skorpor på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid, de använder t.ex räkor eller gåsleverpastej som pålägg. Cirka 90% av alla skorpor vi bakar går på export.

Eftersom vi har en stor export på våra skorpor ville vi ha ett namn som vi upplevde kunde vara gångbart överallt och samtidigt särskiljande. Det var då "KRISPROLLS"-namnet kom till.

Vi hoppas att vi med detta svar har kunnat ge dig en förklaring till vårt namnval och att du även uppskattar våra goda KRISPROLLS skorpor.


Med vänliga hälsningar / Best Regards

Susanne Wiborn
Konsumentforum

Pågen AB
Box 8143
200 41 Malmö
Besöksadress: Kopparbergsgatan 19, Grind G5

Tel. 020-740 600
Öppetider. må-to 10-12 och 13-15, fre 10-12
Epost: konsumentforum@pagen.se
Webb: www.pagen.se
www.facebook.com/PagenSverige

söndag 12 januari 2014

Före detta olagliga fosfater

Säkert har du stött på fosfater i flera av de livsmedel som du äter. Det finns flera olika sådana som är godkända som tillsatser och E 450 och E 451 är två av dem. Innan vi gick med i EU så var de förbjudna i Sverige, men nu ser Livsmedelsverket dessa som tillräckligt harmlösa för att inte vara något problem att ha som godkänt E-nummer. Inte för att de kan bestämma ditten och datten då EU är den stora maktfaktorn, men de skulle kunna göra väsen av det om de ville.

Hur som helst så ramlade jag på en artikel i dagens SvD när jag skulle kolla lite om fosfor, så jag rekommenderar dig att läsa den om du inte redan har gjort det: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fosfat-ett-underskattat-hot_8804828.svd Dock är det för mig en motsättning att man drabbas på grund av låg inkomst. Snabbmat är mycket dyrare än hemlagat, så det är uppenbarligen något annat som gör att vissa får i sig för stora mängder, men så här skriver man alltid tyvärr. Däremot så är artikeln i övrigt väldigt informativ.

Snälla konsument, hjälp till att ifrågasätta. Självklart så kan vi låta bli att äta sådant som vi inte vill ha, men när mer eller mindre all mat är proppfull med diverse tillsatser så finns det inte ens alternativ ibland att välja. Vi ska betala för mat, inte kemiska E-nummer framtagna på laboratorier.

Fontanas Soltorkade tomater

Det här är jättegoda vacuumpackade soltorkade tomater utan smaksättning. De är från Grekland och går självklart bra att marinera i olja och någon smaksättning om man vill. Själv så la jag en del av påsens innehåll i olivolja och ställde i kylen och resten hade jag i en kycklinggryta. Just soltorkade tomater är verkligen något som piffar till en rätt och dessutom så är de jättegoda i sig självt.

Ingredienser:

soltorkade plommontomater
havssalt

Tänk på att alltid läsa innehållsförteckningen innan du köper soltorkade tomater, för det är ingen självklarhet att de bara har salt och eventuella kryddor tillsatta. Jag har själv fått både och när jag har handlat. Det här är återigen ett exempel på när man tillsätter sådant som inte är nödvändigt.

lördag 11 januari 2014

Fun lightsvar

Nu har jag äntligen fått svar om drycken Fun light. Själv väljer jag bort den, men det är ju helt upp till var och en. Ibland dricker jag läsk och det är ju inte bättre det heller alltid, så man får göra sina prioriteringar.

Hej igen Katharina!

Jag frågade vår kvalitetsavdelning, så här kommer svar på din fråga.

En koncentrerad dryck tas fram och används många gånger efter öppnandet och är därmed mycket utsatt för olika mikroorganismer. För att kunna garantera hållbarheten måste vi sätta till konserveringsmedel. Det finns två konserveringsmedel som är beprövade och av tradition har använts till den här typen av produkter. Det är natriumbensoat och kaliumsorbat. Eftersom natriumbensoat kan ge överkänslighetsreaktioner, medan det är mycket ovanligt för kaliumsorbat, använder vi kaliumsorbat när det är möjligt.


Med vänlig hälsning

XXX Foods Sverige AB
Konsumentkontakt


XXX

onsdag 8 januari 2014

Krisprolls från Pågen

Är det någon som kan gissa vad krisprolls är? Jo inget annat än gamla hederliga skorpor! Tramsigt namn, men goda skorpor med smak av jul och pepparkakssmak i det här fallet. Hittar du dem fortfarande i affären så köp dem, för innehållet är också bra.

Ingredienser:

vetemjöl
farinsocker
vegetabiliskt fett
jäst
kryddor (kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika)
socker
salt (1 %)
kakaopulver

Det enda som jag funderar över är vad det är för olja. Jag hoppas så innerligt att det inte är palmolja, men det brukar tyvärr vara det. Jag ska mejla dem och fråga, för annars är det ju som sagt var ett föredömligt innehåll. Innan jag hade läst vilka ingredienser som fanns i skorporna så var jag nästan säker på att något E-nummer skulle vara tillsatt då livsmedelsproducenter är pigga på sådant, men positivt nog så hade jag alltså fel.

tisdag 7 januari 2014

Smörfett

Söndagen för en dryg vecka sedan så skrev jag om choklad och den innehöll bland annat smörfett. Ärligt talat så är jag inte säker på vad det är; endera brukar man prata om smör eller fett, kanske matfett, men inte smörfett, inte jag i alla fall. Jag ska därför ta reda på vad det är. Enligt Livsmedelsverket så innehåller smör 80 procent smörfett. Jag fortsätter söka på en annan sida på webben där frågan om smörfett och om det innehåller mjölk debatteras och utifrån trådarna så vet jag nu att det som kallas för smörfett är det fett som smör innehåller, alltså 80 procent. För många är säkert det här glasklart, men för mig var det inte det, men skakar någon på huvudet så bjuder jag på det!

Just när det gäller olika ingredienser och tillsatser så finns det så många begrepp, så jag ville vara säker på vad det var och kanske finns det någon annan som var lika osäker som mig och som nu inte behöver vara det längre.

Nu vet jag i alla fall vad som menades med ingrediensen.

måndag 6 januari 2014

Klassisk gravlaxsås

Till mitt förtret så blev det för stressigt att hinna med även hemmagjord gravlaxsås till julbordet. Inte för att den köpta smakar dåligt eller så, tvärtom, men det är ju en annan känsla med hemlagat och det blir framför allt en bättre produkt då man slipper tillsatser. Hur som helst så provade jag en ny sort den här gången och det var en ekologisk variant. Ingen som jag kände igen, men nu är jag heller ingen storkonsument av detta livsmedel.

Jag undrar om innehållet är bättre än annars; det vore trevligt, men KRAV-märkt är ju ingen garanti för detta, så vi kollar.

Ingredienser:

vatten
rapsolja
socker
senapsfrö
vinäger
ättiksprit
salt
dill
kryddor (bl.a. kanel)

Fantastiskt! Det här är den första sortens gravlaxsås som inte har några E-nummer tillsatta, i alla fall som jag har sett. Det är Druvan som gör den. Att den dessutom är ekologisk är ju ytterligare ett plus.

söndag 5 januari 2014

Icas Flytande honung

Honung är en sådan där produkt som känns tillsatsfri och före jul så köpte jag flytande honung för att blanda i senapen till skinkan. Jag gillar inte senap som det är, men med honung i så älskar jag det på skinksmörgås. Jag har faktiskt inte tänkt på att läsa vad flaskan innehåller; när man har fullt upp med julstök så finns risken att man inte tänker på det eller som med prinskorvarna, man får ta det onda med det goda och köpa dem ändå om man vill ha prinskorv på julbordet.

Så här ser i alla fall innehållet i honungen ut:

honung 100 %

Ja där finns inget att klaga på. Honung är dessutom en hållbar produkt och bäst före-datum är nästan två år framåt och det är alltså bäst före och inte det gamla sista förbrukningsdag. Det hoppas jag också att du tänker på eftersom vi inte ska kasta ätbar mat. Smaka och lukta!

torsdag 2 januari 2014

Fun lights innehåll

Den 18 oktober så skickade jag ett mejl till tillverkaren av drycken fun light. Ibland glömmer man ju att man får svar, men jag har inget minne av att jag skulle ha fått det och det finns inget brev i min inkorg, så i går mejlade jag dem på nytt. Jag skickade samma mejl som i oktober och det såg ut så här:

Hej,

Varför tillsätter ni Kaliumsorbat, E 202 i era drycker? Måste det finnas konserveringsmedel i överhuvudtaget och om, varför just denna tillsats? Jag har läst att den kan ge överkänslighetsreaktioner, hur ställer ni er till det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Naturligvis så påpekade jag att det har gått flera månader sedan jag skrev första gången. Ibland får man ett automatsvar, men inte ens det har kommit. Mejlen studsar heller inte tillbaka, så det är inget fel på adressen. Nu hoppas jag att jag ska kunna lägga ut ett svar snart. Tyvärr får jag återigen konstatera att det är allt för många företag som väljer att inte återkomma med svar. Nu får man givetvis acceptera att sådant kan hända ibland då ingen är perfekt och ibland faller saker bort, men när det händer att det är fler som inte svarar än som svarar, ja då är det ingen liten miss någon gång.

Brukar du också höra av dig med frågor om matens innehåll? Det hoppas jag att du gör om du inte är nöjd och kanske, kanske är det något positivt med att det inte alltid är så lätt att få ett svar: vi kanske helt enkelt är fler som hör av oss numera, så det är många fler mejl än tidigare att hantera och därav långa svarstider eller inget svar alls?

onsdag 1 januari 2014

Tablettask

Ja en sådan fick jag för ett tag sedan när jag var på konferens i en annan kommun. Det var goda tabletter, men jag gissar att innehållet inte är lika positivt. Det brukar inte vara det i sådant här.

Ingredienser:

socker
glykos
majsstärkelse
salmiak
äppelsyra
aromer
färgämne E 120, E 141, E 150, E 160a, E 163, E 171

Det blir ett wow igen! Sex olika färgämnen; det är faktiskt rekord när det gäller innehåll överhuvudtaget när det jämförs med annat som jag har ätit. Vi betar av dem i ordning och det första, E 120, kan ge allergireaktioner. Färgen kommer för övrigt från lushonor. E 141 har inga kända risker, E 150 är också okej och det kommer från socker och är alltså inget onaturligt. E 160a kommer från grönsaker och är också en harmlös tillsats. Samma med E 163 som utvinns ur frukt och det sista, E 171 är också helt okej. Glykos är däremot en trist tillsats, om än ingen E-nummertillsats, som ger högt blodsocker och som ibland används då det är billigare än socker. Men det handlar även om konsistens, så i vissa fall så kanske man får acceptera det, även om jag lutar emot att det vore bra att få bort det, speciellt när det finns i mat.