måndag 30 september 2013

Nytt mejl om dumleglassen

Nu har det gått flera veckor sedan jag mejlade om dumleglassen och fortfarande inget svar. Igår kväll mejlade jag på nytt och jag hoppas att jag får ett svar nu snart. Jag skrev ganska kort, så här ser brevet ut:

Hej,

Jag köpte i helgen er goda glasstrut som heter Dumle. Efteråt så blev jag nyfiken på vad den hade för innehåll och hittade något som – om man får vara lite ironisk – såg ut som något från en kemilektion. Om man av hälso- eller etiska skäl vill äta tillsatsfri glass, vilken sort rekommenderar ni då. Smaken var det alltså inget fel på, men innehållet känns inte aptitligt.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Nu hoppas jag alltså att jag snart kan publicera ett svar om glassen som hade så många tillsatser. Nu är det visserligen inget unikt att glass har en massa tillsatser, faktiskt är det tvärtom, men trots det väldigt irriterande då det inte behövs många ingredienser för att göra glass.

söndag 29 september 2013

Cola

Jag är ingen storkonsument av cola, men ibland är det gott med rom och cola och eftersom jag inte dricker speciellt mycket läsk så har jag inte funderat så mycket över innehållet, utöver att någon gång ha läst och bortsett från innehållet undvikit drycken då den innehåller så mycket socker. Nu ska jag hur som helst läsa ordentligt och verkligen ta reda på vad som finns i läsken.

Ingredienser:

kolsyrat vatten
socker
färgämne (sockerkulör E 150d)
surhetsreglerande medel (E 338)
naturliga aromer (inkl koffein)

E 150d är en tillsats som kan ge matsmältningsproblem. E 338 är även en tillsats som konserverar och framställs ur naturliga mineraler.

lördag 28 september 2013

Storhandling och lufttorkad skinka

Ja inte gjorde jag som det var tänkt igår när vi handlade. Jag skrev häromdagen att jag skulle vara ännu mer nitisk, men att lalla omkring alltför länge i en stormarknad en fredageftermiddag är inget man har någon lust med och jag hade bara fokus på att handla så snabbt som möjligt så att man äntligen fick komma hem och koppla av. Nästa gång hoppas jag att vi kan handla en annan dag och då ha mer tid.

Hur som helst så köpte jag lufttorkad skinka och då med föredömligt innehåll:

griskött
salt

Som ni kanske vet så får skinka som är från Parma inte innehålla några som helst tillsatser utöver salt så klart och den här skinkan är från en producent som heter just Parma och skinkan heter prosciutto di parma.

Jag tycker att du ska fråga vad det är för skinka du får om du är ute och äter till exempel och restauranget skriver att det är parmaskinka, för de flesta lufttorkade varianterna har E-nummer tillsatt. I princip alla har det faktiskt och det känns så onödigt då det inte behövs. Hållbarheten är inte sämre än annan skinka heller, så det håller inte som ursäkt. Just den här sorten som jag köpte har sista förbrukningsdag den 17 november.

onsdag 25 september 2013

Storhandla?

Torsdag idag och just i kväll eller i morgon är det många som storhandlar inför helgen och det är dessutom lönevecka, så det kommer att vara ännu fler kunder ute i affärerna. Själva blir det först i morgon även om jag ogillar att handla på fredagar då man helst bara vill direkt hem efter jobbet då och få vara ledig, men ibland hinner man inte under veckan och då är det som det är.

Som ni bloggläsare vet så försöker jag att ha någotsånär koll på vad jag köper och jag läser på det mesta, men i morgon ska jag vara petigare än så. Nog för att det säkert kommer att bli några E-nummer inhandlade, annars är det väldigt svårt att få med sig det som man vill, men jag ska fråga efter alternativ där jag inte hittar några. Jag återkommer och berättar hur det gick. Gör gärna samma sak du med, ju fler som frågar, ju mer press blir det.

Matreklam och lockvaror

Ja sådant dränks man nästan av känns det som och reklamen finns överallt. Den kommer i brevlådan, i annonser i tidningar, genom tv-reklamen och till och med via mess till telefonen. Jag är kluven till alla extrapriser och all reklam, framför allt reklamen som kostar multum och som jag givetvis fattar att det är jag och alla andra kunder som får betala. Det finns ju som bekant inga gratisluncher, inte ens när det ser ut som superbra erbjudanden riktat till oss personligen.

Fast man nappar ju på erbjudandena så klart och då jag är väldigt prismedveten så tror jag trots allt att jag är ganska bra på att plocka russinen ur kakan. Sedan så önskar man ju att det vore fler livsmedel som är värdiga att kallas så som handeln lockade med fina erbjudanden på. Men man hittar både det ena och det andra bland extrapriserna och det mesta är i alla fall för mig ointressant. Ibland är det i alla fall bra extrapriser och som kunder på City gross så fick vi i brevlådan bland en massa annat som låg i kuvertet erbjudande om brieost och crème fraiche. Båda sakerna med ett Ä för att visa att de var tillsatsfria. Sådant gillar jag även om jag är tveksam till snigelpostutskick.

När jag tänker efter så är det ingen annan affär som har skickat erbjudanden och informerat om att varorna som är på extrapris är E-nummerfria. Ett steg i rätt riktning alltså!

tisdag 24 september 2013

Strawberry cheescake-choklad

När jag nyligen fyllde år så fick jag en massa choklad och bland annat en chokladkaka som heter Strawberry cheesecake. Den är god och den är tillverkad av ett ansett företag. Dock är detta ingen garanti för bra innehåll och jag har hittat trista innehåll i choklad från just den här tillverkaren förr. Tyvärr så har jag inte hittat någon tillsatsfri choklad från någon annan heller i och för sig, men när man utger sig för att sälja fin choklad så borde man kunna ha lite högre krav än nedanstående tycker jag.

Innehållsförteckning:

socker
kakaosmör
mjölkpulver
kakaomassa
vegetabiliska fetter (palm, kakao)
skummjölksyoghurtpulver
mjölkfett
laktos
gräddpulver
vetemjöl
jordgubbar (1 %)
gräddkvargpulver (1 %)
emulgeringsmedel (soja- och solroslecitin)
skummjölkspulver
glukosfruktossirap
koncentrat av citronjuice
naturliga aromämnen
mjölkprotein
salt
aromämnen
kornmaltextrakt
bakpulver (ammonium- och natriumvätekarbonat)
karamellsockerlag

Ja det finns ju inte ett enda E-nummer här vad det verkar, men det gör det så klart egentligen, man har bara inte valt att skriva dem. Även om listan är lång och har ingredienser med namn som är minst sagt konstiga, så reagerar nog många mer negativt på ett E och det har tillverkaren så klart tänkt på och därför finns det inga sådana bland ingredienserna. Fast det behövs inte, det är mycket konstigheter ändå tycker jag.

söndag 15 september 2013

Tillsatser i glass eller inte?

Eftersom det har varit så mycket glassprat här på bloggen och nästan alla tillverkare har tillsatser, så kopierar jag in ett stycke här från Häagen-Dazs som jag publicerade för drygt två år sedan:

Skillnaden med Häagen-Dazs och andra märken är att eftersom Häagen-Dazs inte innehåller tillsatser är glassen mer kompakt. Glass som innehåller förtjockningsmedel och stabilisatorer får större volym och en konsument får lätt en uppfattning om att man får mer för pengarna. Häagen-Dazs är också känd för att innehålla mindre luft än övriga märken.

Vi har nog blivit vana vid den fluffiga glassen och tycker säkert också att den är mer lätthanterlig eftersom den inte är så hård. Men tänk då på när du ska välja glass nästa gång att det beror på tillsatser som faktiskt inte behövs, utan finns där för att tillverkaren ska tjäna mer pengar. För din del finns det inga som helst fördelar. Ställ krav och fråga om innehållet du också, så kanske vi kan få fler rena glassar i handeln.

Svar om hamburgare

Tidigare i september så skrev jag till Ica och här kommer mejlet igen samt deras svar:

Hej, jag har en fråga angående hamburgare. Ser att ni ofta kallar pannbiffar för hamburgare och jag undrar varför? Det är ju den färdiga maträtten som är en hamburgare och inget annat. Dessutom så dök ett, i alla fall för mig, nytt
ord upp i veckans reklamblad: färska hamburgare???

Hälsningar Katharina Wallenborg

Svaret:

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

Produkter med samma typ av kött och form på som vanligtvis används till hamburgare har vi valt att kalla hamburgare för att tydliggöra vad det är tänkt att användas till.
Annonsen du har sett syftar förmodligen på denna typ av produkt med färskt kött, istället för fryst.

Med vänlig hälsning

ICA Kundkontakt
David Svensson


Tel ICA Kundkontakt 020 - 83 33 33
Fax ICA Kundkontakt 020 - 83 33 30
E-post ICA Kundkontakt kundkontakt@ICA.se
Webbplats ICA www.ICA.se



Är det bara jag som känner mig idiotförklarad eller är jag bara överkänslig? Så om det inte står hamburgare på en pannbiff så skulle jag alltså som kund ha svårare att förstå kopplingen mellan köttbiten, fyllningen och brödet? Sedan så kan man ju undra vad det spelar Ica för roll om jag gör en hamburgare av biffen eller äter den med potatis och grönsaker till exempel.

onsdag 11 september 2013

Cars Cola dubbelispinne

Glass fascinerar mig. Det är gott, det ser gott ut och det älskas av människor i alla åldrar. Glass passar till vardags och det passar till fest. Jag kan absolut inte anklagas för att vara någon storkonsument av glass, men när jag väl äter det så njuter jag för det är verkligen gott. Däremot så äter jag i princip aldrig isglass, men som barn så älskade jag det. På den tiden fanns inte glassen som heter Cars Cola dubbelispinne, däremot andra glassar med colasmak och även med blåbärssmak och annat.

Även om jag har gjort flera blogginlägg i ämnet så har det hittills bara blivit ett om isglass, så det är väl dags att titta lite mer på just det. Jag kikade in på sajten där de två föregående glassarna finns som jag har skrivit om och det här innehåller deras Cars Cola dubbelispinne:

vatten, socker, citronjuicekoncentrat [vatten, citronjuice, socker, limejuice, stabiliseringsmedel (pektin), arom], druvsocker, stabiliseringsmedel (pektin), naturliga färgämnen (karamelliserat socker), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)

Inte superbra, men bra mycket bättre än de två andra. När det gäller just isglass så vet jag inte om det finns sådan tillsatsfri. Men jag ska kolla på fler sorter för jag blir nyfiken faktiskt. Kanske är det svårare att tillverka den ren än annan glass, men man tycker att det borde gå. Vi får se vad jag hittar.

tisdag 10 september 2013

Hello Kitty-glass

En annan sort från glassortimentet av lösglassar hos tillverkaren av Dumlestruten som jag åt i helgen har även en glass som heter Hello Kitty visar det sig när jag tittar på deras glassar. Jag blir så klart nyfiken eftersom den här riktar sig speciellt till barn och jag kikar därför närmare på innehållet. Det var inte någon uppmuntrande läsning kan jag säga och så här ser innehållet i glassen ut:

kärnmjölk, jordgubbsdoppmassa 15% [vegetabiliskt fett, socker, jordgubbspulver 2%, vasslepulver, surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sojalecitin), färgämne (rödbetsextrakt), aromer], socker, vegetabiliskt fett, skummjölk, mjölkprotein, vasslepulver, glukos-fruktossirap, vegetabiliskt emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), färgämne (rödbetsextrakt), aromer

Wow och det är då inte något positivt wow, det kan jag lova och alla ingredienserna, vissa mycket tveksamma, talar ju för sig själv. Till exempel kan alla stabiliseringsmedel vara problem för hälsan för vissa personer och vem vet hur de påverkar även andra som är mindre känsliga för vissa tillsatser? Tänker föräldrar på innehållet när de köper glass till sina barn? Jag ska vara helt ärlig här, även om jag känner en viss genans när jag erkänner det, men det var inget som jag funderade över när mina barn var små. Förmodligen skulle de ha fått glass i alla fall, men jag skulle säkert ha ifrågasatt innehållet och försökt påverka det om jag hade läst innehållsförteckningen på både lös- och lådglassarna som vi har köpt genom åren. Jag skulle också ha frågat efter bättre alternativ. Nu gör jag det och bättre sent än aldrig får man väl säga.

måndag 9 september 2013

Brev om glass till Dumleglasstillverkaren

Idag funderade jag på vad sällan det egentligen är som jag mejlar och ställer frågor om innehåll i olika produkter. Jag kanske gör det oftare än de flesta andra, men med tanke på att jag bloggar om det här med innehåll och tillsatser så borde det vara mycket mer. Det är ju trots allt när man kontaktar någon som de får veta vad man vill som konsument och jag kommer alltså att ställa frågor oftare framöver.

Idag mejlade jag följande:

Hej,

Jag köpte i helgen er goda glasstrut som heter Dumle. Efteråt så blev jag nyfiken på vad den hade för innehåll och hittade något som – om man får vara lite ironisk – såg ut som något från en kemilektion. Om man av hälso- eller etiska skäl vill äta tillsatsfri glass, vilken sort rekommenderar ni då. Smaken var det alltså inget fel på, men innehållet känns inte aptitligt.

Hälsningar Katharina Wallenborg

söndag 8 september 2013

Dumle

Igår köpte jag något som jag ytterst sällan brukar köpa och det var en glasstrut. Inte för att jag inte gillar glass, men för det första så är jag ingen stor glassätare och för det andra som är det så himla svårt att hitta glass utan konstiga tillsatser. När jag köpte Dumlestruten så brydde jag mig inte om att läsa vad som fanns i och jag visste redan på förhand att det inte skulle gå att hitta en lösglass som var fri från tillsatser. Nu i efterhand är jag trots allt nyfiken på hur illa det stod till och allt detta fanns i min strut:

grädde, socker, skummjölk, vetemjöl, vegetabiliskt fett, glukossirap, vasslepulver, kakaopulver, kakaosmör, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin, E471), stabiliseringsmedel (E412, E466, E440, E407, E415), arom, salt och färgämne (E150d, E160a).

Ja man blir ju inte direkt imponerad av innehållet, det måste jag säga. Ovanstående är kopierat från tillverkarens (en av de större glasstillverkarnas) sajt. Det är ingen större fara att äta en glass då och då, men man får en olustig smak i munnen när man läser det här. Inte är det något gott som man tänker på. Inte jag i alla fall.

onsdag 4 september 2013

Till Ica

Idag kunde jag inte hålla mig längre utan mejlade till Ica och frågade över deras konstiga benämning på pannbiffar. Ibland ser man ju till och med förpackningar i frysdiskar där det står "hamburgare". Hur i hela friden kan man frysa hamburgare med grönsaker, dressing och annat? Fy vad sliskig den ska vara när den är tinad. Eller är det inga hamburgare i förpackningen egentligen, utan bara pannbiffar?

Mitt mejl:

Hej, jag har en fråga angående hamburgare. Ser att ni ofta kallar pannbiffar för hamburgare och jag undrar varför? Det är ju den färdiga maträtten som är en hamburgare och inget annat. Dessutom så dök ett, i alla fall för mig, nytt ord upp i veckans reklamblad: färska hamburgare???

Hälsningar Katharina Wallenborg


Att det blev just idag som jag fick tummen ur berodde på att jag var in på nätet för att kolla erbjudande i en av Icas butiker och då såg jag "färska hamburgare" och bild på färsbiffar. En världslig sak kanske, men man kan inte bara hitta på ett nytt namn som dessutom är något annat; anser jag i alla fall.

söndag 1 september 2013

Årets andra avstämning

Jag tänkte att det skulle vara dags igen att fylla på den numera ganska långa listan med livsmedel som jag har hittat som är helt fria från E-nummer. Självklart så behöver inte E-nummer vara vare sig dåliga eller farliga, men jag är nyfiken på hur lätt det är att hitta saker att äta om man nu vill undvika dem, så därför fyller jag hela tiden på min lista med nya livsmedel som jag hittar. Det är alltså dem som jag är på jakt efter.

Nytt sedan 25 februari:

Kronfågels frysta kycklingfiléer
Kalkonprinsar från Hagby
Da Ricas svarta bönor
Pride krossade tomater
Selltons pumpakärnor
Färska kycklingfiléer från Lant kyckling
Gemelli från Favorit
Jersey creme från Castello
Président La Brique
Salsiccia från Garant
Snaps från Darum
Hel gårdskyckling från Kronfågel
Malen vitpeppar från Ica
Dijon senap från Edmond Fallot
Naturell creme cheese från Wernerssons
Vildsvinskav från Polarica

Tidigare lista:

Kombucha med äpple och ingefära från Svensk kombucha
Kalamata oliver med kärnor från Greco taverna
Apelsinjuice med fruktkött från Minute made
Garants kycklingfilé
Gutö tomatchutney
Gravad lax från Poseidon
Röd currypasta från C&P
Kryddsenap från Oaxen skafferi
Örtsalt från Oaxen skafferi
Oaxens inlagda gröna tomater
Oaxens jordgubb och hallonmarmelad
Ekologiska vannameiräkor från Lobster
Mixed nuts roasted & salted från Exotic snacks
Apetina classic (det här är typ fetaost)
Majonnäs från Änglamark
Delikatess sesam från Wasa knäckebröd
Sjufrön knäckebröd från Vilmas
Ekologisk färskost vitlök från Castello
Marinerade vitlöksklyftor från Fantasy
Tranbär torkade från Risenta
Färska fettuchine från Ica
Icas färska fettuccine med spenat
Sardiner i tomatsås från Eldorado
Popcorn från The popz promise
Icas ekologiska krossade tomater
Icas krossade tomater
Kallrökt oxkött från Brajlovic
Estrellas grillchips
Äkta ekologiskt vanilj pulver från V-sell ekologiska produkter AB
St Dalfrour Mirabelle plommon
Limone från Crespi
Leksands julknäcke
Ica Skånsk senap
Krossade tomater från Mutti
Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco
Familjen Dafgårds pannkakor
Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys
Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad