tisdag 30 juli 2013

The original digestive

En gång bara har jag bloggat om digestivekex, trots att de är så populära, goda och finns i många varianter. Den här gången köpte jag två sorter till en vaniljcheesekaka som jag ska göra. Den ena heter the original digestive, ett namn som nog fler än en tillverkare skulle vilja använda och det kanske de gör också, vad vet jag. På förpackningen står det också att de har tillverkat dem i 120 år. Hur som helst, det är innehållet som jag är intresserad av nu så det ska vi kolla.

Ingredienser:

vetemjöl (54 %)
vegetabilisk olja
fullkornsvetemjöl (16 %)
socker, delvis inverterad sockersirap
bakpulver (natriumbikarbonat, vinsyra, äppelsyra, ammoniumbikarbonat)
salt

Ja det var väl ganska okej, men några tillsatser var det plus att det inte framgår vilken typ av olja det är i kexen. Natriumbikarbonat/E 500 finns både naturligt och syntetiskt och vi kan nog utgå ifrån att det är det senare i kexen. E 500 är salt av kolsyra. Sedan har vi vinsyra/E 334, även den finns både naturligt och syntetiskt. Nästa del i bakpulvret är äppelsyra/E 296 och det är samma där. Till sist har vi då ammoniumbikarbonat/E 503, en syntetisk tillsats som ofta går under namnet hjorthornssalt.

måndag 29 juli 2013

Mjukglass igen

Måste ju skriva om mjukglass som man kan vispa ihop hemma. Det är nämligen så att jag för första gången idag såg den som annonsvara hos en av våra livsmedelskedjor. Inte för att det är något konstigt med det egentligen, men just för att jag hade skrivit om den och dessutom reagerat över att en ny produkt återigen är "full" av tillsatser så noterade jag det så klart.

Jag tänker förresten ibland på det här med annonsvaror/lockvaror och vilka livsmedel det är som är på extrapris. Det finns alltid med grönsaker och råvaror, men sedan... Alla dessa konstiga halv- och helfabrikat med mer eller mindre tveksamt innehåll... Då och då funderar jag över varför många (uppenbarligen eftersom de säljs) köper dem. Varför har så många så låga krav på det som de äter? Pengar kan inte vara anledningen, för ju mer man lagar hemma, ju lägre blir ju matkontot. Det är inte utan att jag vet vad det kostar att äta billigt eller dyrt efter att förr ha haft tre barn hemma. Då gick det inte att handla utan att ha priskoll och samtidigt ville man ju ge dem bra mat och då fanns det inget annat alternativ än att laga maten själv. Godare blev det ju dessutom så det var inget svårt val i och för sig.

Jag vet däremot inte hur många gånger som jag tänker eller skriver hur mycket som jag önskade att vi vore många, många fler som ställde högre krav på det som vi äter. Då skulle vi slippa allt som faktiskt inte är tjänlig mat för oss och det finns en hel del sådant. Vi skulle säkert ge våra barn bättre hälsa och vi skulle bli piggare och må bättre själva också.

fredag 26 juli 2013

Malen vitpeppar

Vanliga kryddor ska inte ha några tillsatser tycker jag, men ändå kollar jag sällan på innehållet, sannolikt för att jag utgår ifrån att det inte finns några tillsatser och för att det heller inte har gjort det de få tillfällen som jag har tittat efter. Däremot så bör man räkna med att de finns i kryddblandningar.

Hur som helst så bestämde jag mig för att stilla min nyfikenhet idag när jag skulle fylla på en kryddburk från Ica som vitpepparen hade tagit slut i. Ekonomisk som jag är så köpte jag inte en ny burk utan en påse för att fylla på burken med. Det är också bättre för miljön, lika viktigt att tänka på som ekonomin. I alla fall så kom den nya vitpepparen från Kockens och positivt nog så innehöll vare sig Icas eller Kockens malda vitpeppar några tillsatser. Hur den sedan är odlad och malen är ju en annan historia, men så långt så ser det alltså bra ut.

onsdag 24 juli 2013

Mjukglassvar

1 juli hade jag ett inlägg om mjukglass och jag hade ett par frågor som jag skickade. Svar har kommit, men jag har inte lagt ut det då det har blivit andra inlägg, men här är det:

Hej!

Tack för ditt mejl.

Ber om ursäkt att du har fått väntat på svar från oss.

Jordgubbsaromen är naturlig jordgubbsarom och används för att uppnå rätt jordgubbsmak i mjukglassen.
De tillsattser som finns i glassen är nödvändig för att man ska får en homogen och stabil produkt i förpackningen samt i tillredningen.
Viskositen är också en viktig för att det ska bli en härlig mjukglass.

Bifogar en länk till vår mjukglasstävling: http://www.XXX.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/arla-koket/mjukglass/tavling1/

Du är alltid välkommen att höra av dig om du har andra frågor eller funderingar kring XXX, våra produkter och recept. Vi hjälper gärna till.

Trevlig sommar!

Vänliga hälsningar
XXX

Winnie
020-XXX


Ja jag är ingen expert och måste man ha en massa E-nummer i så är det väl så, eller...? Jag kommer då inte att köpa den här geggan. Usch, det där lät negativt, men det är väl så jag känner det inför mjukglassen, som jag ändå tycker att den borde gå att göras tillsatsfri på något vis.

tisdag 23 juli 2013

Hel gårdskyckling från Kronfågel

God kyckling med fint kött, inte att klaga på och innehållet var inget annat än just kyckling. Nu hade jag i och för sig inte trott att det skulle vara några tillsatser i färsk hel kyckling, men jag har hittat tillsatser förr i sådant där jag inte hade trott att det skulle finnas, så lite nojig har jag nog blivit. Jag har bloggat tidigare om färsk kycklingfilé med tillsatser och benfri kotlett (vilket handeln helst väljer att kalla filé numera) brukar inte innehålla mer än 90 procent kött!

På förpackningen till den hela kycklingen står att djuren har fötts upp enligt världens strängaste djurskyddslagar. Det känns bra, men inte tillfredsställande då inga kycklingar har haft det tillräckligt bra efter vad jag har hört och de är också framavlade för att växa alldeles för fort. Men jag ska ta reda på mer om hur Kronfågel föder upp sina, för man ska så klart inte dra slutsatser alltför snabbt. Trist är dock att inga av de kycklingar som vi hittar i handeln har fått växa i normal takt.

Men som sagt var, trevligt att inte hitta tillsatser i köttet och ärligt talat så trodde jag heller inte att jag skulle göra det den här gången, men det gäller att alltid läsa innehållsförteckningen för att vara på den säkra sidan.

fredag 19 juli 2013

Köpt smörgåstårta

Att man aldrig lär sig! Att köpa smörgåstårta är ett vågspel och även om det inte går att jämföra med hemmagjord så brukar det inte vara så illa som det blev ikväll. Det var den mest smaklösa smörgåstårta som jag har ätit och det var så illa så jag inte kunde äta upp hela biten trots att jag var hungrig.

Det finns en del E-nummer i sådan här mat dessutom, men jag tänkte att det kanske är räddningen och att det blir lite smak om än inte från enbart naturliga ingredienser, men så var det alltså inte.

Egentligen är nog inte det här inlägget ett som helt passar min blogg, men just nu så är jag så besviken, så det kändes om annat bra att skriva av sig och jag kan ju i och för sig koppla inlägget och smaklös smörgåstårta till bloggen genom att konstatera att tillsatser alltså kan finnas där utan att ge smak även när man tror att de finns där av den anledningen, men den här gången var det nog för färg, konsistens och hållbarhet.

onsdag 17 juli 2013

Fler tillsatser i semestertider?

Ja är det så att man får i sig fler tillsatser i semestertider än annars? Det beror ju så klart på vad man äter, men jag tänker på när man är ute och reser och äter de flesta eller alla måltider på restaurang. Restauranger är inga välgörenhetsinrättningar och då och då kommer tidningsartiklar där det berättas om fusk på olika sätt. Det finns säkert restaurangägare som vill servera enbart tillsatsfritt och alltså väljer de bästa råvaror som de kan komma över. Fast ska jag vara ärlig så tror jag att de är i miniritet. Det är inte samma sak som att maten är dålig på andra ställen, men vilka val gör man när man köper in råvaror och ingredienser?

Själv gillar jag pizza och beställer ofta sådan med skinka. Där kan man direkt utgå ifrån att den har tillsatser, för det är stört omöjligt att hitta annat än E-nummerskinka i affärerna och jag tror inte att restaurangerna har någon bättre att tillgå. Annars då? Ja hur vet man att till exempel grädde är vald med omsorg och att det är en utbildad kock i köket som lagar mat från grunden och alltså väljer bort karragenangrädde och andra trista mejeriprodukter?

Själv har jag inte kommit mig för att fråga om innehållet i det som jag äter när jag äter på restaurang, men kanske borde man det...

tisdag 16 juli 2013

Rostade mandlar med röksmak

Jättegoda saltade och rostade mandlar köpte vi häromdagen. Visserligen i Tyskland, men ändå. Rökarom/smak var en av ingredienserna och sådant brukar alltid ha ett tveksamt innehåll. Men det som retar mig mest är att det finns palmolja med bland ingredienserna. Jag kan heller inte se att den skulle vara ekologiskt odlad, vilket alltid är lika tråkigt att upptäcka. Det gäller att läsa innan man handlar. Men egentligen borde man även bli bättre på att ifrågasätta ingrediensen när man ser den. Få saker förstör naturen så mycket som regnskogens skövling.

måndag 15 juli 2013

Vaniljstång

För några år sedan blev det ett flertal inlägg om polkagrisar och nu har jag i mer än en vecka varit på väg att göra ytterligare ett, men såhär i semestertider kommer man inte alltid åt nätet som annars, eller också har man annat på gång. Bättre planering kan ju förebygga över en veckas uppehåll så klart, men nu äntligen kommer här ett nytt inlägg.

Nyligen köpte jag en vaniljstång när jag passerade Gränna och den hette vaniljstång och var väldigt god och tog slut på en gång. Innehållet var sådär tror jag, för egentligen skulle denna godsak kunna göras utan onaturliga tillsatser, om det nu är så att det finns sådana i den, men det framgår faktiskt inte. Så här ser innehållet i stången ut:

socker
ättika
vaniljextrakt
vaniljpulver
färgämne E 150

Jag är inte övertygad om att vaniljextraktet och vaniljpulvret är naturligt och det ska jag därför mejla och fråga om. När det gäller färgämnet så förstår jag så klart att det ser lite roligare ut än om stången är enfärgad och först kan man tro att det är någon syntetisk tillsats, men det är inget annat än upphettat socker. Själv hade jag valt att skriva det och struntat i E-numret.

fredag 5 juli 2013

Salta kringlor

För en gångs skull så köpte jag salta kringlor när jag skulle ha lite snacks och det var så gott, tänk att det är så sällan man äter dem. Eller som jag äter dem ska jag väl säga. Lite naivt så tänker jag att här kan det inte vara mycket mer än mjöl, vatten och salt, men visst kunde det vara det!

Ingredienser:

vetemjöl
salt 4 %
palmolja
vetemalt
jäst
surhetsreglerande medel (E 524)
bakpulver (E 500)

Först och främst: palmolja! Det stör mig faktiskt mer än E 524, som för all del inte har några kända hälsorisker, men ändock är en tillsats och jag letar ju livsmedel utan sådana. E 500 får jag leva med, men jag tycker att det borde gå att göra kringlor helt tillsatsfria egentligen. Men nu är jag inte så fanatisk så jag väljer bort alla livsmedel bara för att de har tillsatser, men jag önskar att valet var mitt och inte handlarens, vilket det ofta är nu.

Nä, nästa gång så måste jag hitta andra kringlor utan palmolja och helst E-nummerfria.

torsdag 4 juli 2013

Energikaka

Ja en sådan fick jag av ett vård- och omsorgsföretag igår i Almedalen. Bra godis från ett sådant företag kan man tycka; ingen chokladkaka alltså utan frön och annat. God var den också, men innehållet! Man utgår ju ifrån att en sådan där liten godbit ska vara nyttig eller åtminstone inte onyttig, men man har lyckats få in en hel del dumheter bland ingredienserna. Eller vad sägs om glukossirap, palmolja, fruktos, sojalecitin och dextros.

Trist innehåll hälsomässigt och även miljömässigt. Hur kan ett sådant företag ha nollkoll på vad det är de köper in och sätter sitt namn på, för det här var en av alla dessa reklamprylar som delas ut.

Nu fick jag den gratis och jag tänkte inte så mycket på innehållet när jag tog emot frö- och fruktkakan, men jag är glad att jag inte betalade för skräpet.

måndag 1 juli 2013

Mjukglassinnehåll

Jag glömde visst bort att fråga XXX om innehållet i deras mjukglass, men nu har jag skickat frågan och passade samtidigt på att ställa en fråga om innehållet som helhet och inte bara jordgubbsaromen:

Hej, jag undrar vad "jordgubbsarom" är som finns i er nya mjukglass. Funderar också om det verkligen ska behöva vara så många tillsatser i glassen. Tråkigt, speciellt som det är en ny produkt och man hoppas att den ska vara så tillsatsfri som möjligt.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vi får se om det blir något svar, men det hoppas jag så klart. Annars så påminner jag och jag kommer så klart att hålla er uppdaterade.