lördag 29 juni 2013

Mjukglass att göra hemma

Ett av våra mejerier har börjat sälja mjukglass för hemmabruk. Man vispar bara ihop geggan och ställer i frysen. Gjord på färsk grädde är den också. Det är möjligt att jag drar iväg för långt med mina funderingar, men jag blir alltid lite konfunderad när det står "färsk grädde". Är det det enda alternativet så behöver man väl inte skriva det? Vilken livsmedelstillverkare skulle få för sig att ha till exempel sur grädde i en mjukglassröra? Är det inte underförstått att den är färsk?

Hur som helst så är det inte utan att jag blir sugen på att köpa den här nya produkten, för det låter väldigt gott. Mjukglass är ju aldrig fel om man säger så. Däremot så undrar jag hur bra resten av innehållet är, ja utöver grädden alltså. Jag klickar på den första av de tre sorterna och den här smakar jordgubbar. Vi får hoppas att det är riktiga sådana i som ger smak och inget som tagits fram i någon laboratorium.

Så här står det på XX:s sajt:

Ingredienser
Mjölk, grädde, torkad glukossirap, socker 5%, mjölkprotein, emulgeringsmedel (E472b), naturlig arom, jordgubbsextrakt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan), arom (bl.a. vanillin), färgämne (karmin)

Nja, det var väl inte så där väldans upplyftande. Den här glassen klarar jag mig verkligen utan. Jordgubbsextrakt? Vad är det? Det får jag mejla och fråga.

Men det finns två smaker till, så man ska inte dra några förhastade slutsatser utan vi kollar innehållet i dem också och så här ser det ut:

Mjölk, grädde, torkad glukossirap, socker 5%, mjölkprotein, emulgeringsmedel (E472b), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan), arom (bl.a. vanillin), vaniljextrakt

Mjölk, grädde, torkad glukossirap, socker 6%, kakao 2%, mjölkprotein, emulgeringsmedel (E472b), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan), arom (bl.a. vanillin)

Nä fy så trist säger jag och det här ska vara en nyhet. Dåligt!

fredag 28 juni 2013

Snaps från Darum

Förra veckan så skrev jag om midsommar och snapsar. Många gillar ju just att ta en sådan vid större helger och jag lovade att titta efter eventuella tillsatsfria alternativ. Jag har nu hittat ett företag i Malmö som har både ekologisk och tillsatsfri tillverkning av olika spritdrycker. Du kan handla dessa på systembolaget och vill du läsa mer om företaget som är helsvenskt, så gå in på darom.se

På systembolaget finns det en mängd val om man vill ha starksprit och jag råder dig därför att fråga personalen om det inte står på flaskan vad som finns i. Sedan så hoppas jag i och för sig att den mängd som du tänker förtära inte är så stor så att någon eventuell tillsats är det som är problemet, men allt tillsatsfritt som finns är att föredra tycker jag. Det är en principsak för mig och jag är dessutom intresserad av att hitta alternativ till allt i tillsatsdjungeln. Vi är ju tyvärr så vana vid tillsatser så att det är det tillsatsfria, det naturliga, som är undantagen i våra butiker.

torsdag 27 juni 2013

Dill & gräslök chips

Ja produkten heter faktiskt så; jättekonstigt namn, men så goda måste jag säga. Innehållet i dessa chips är okej, men inte till hundra procent och då jag är ute efter att hitta tillsatsfria produkter så skriver jag inte vem tillverkaren är, däremot så ska ingredienserna i chipsen redovisas så klart och det ser ut så här:

potatis
solrosolja
kryddblandning (potatisstärkelse, salt, socker, naturlig arom, lökpulver, dill, gräslök, surhetsreglerande medel (citronsyra), dillolja)

Det enda som inte är naturligt är alltså citronsyran och jag är faktiskt osäker på varför den är med, för chips med helt naturligt innehåll smakar inte sämre.

onsdag 26 juni 2013

Tillsatsfri korv, salsiccia

Garant har en färsk salsiccia med svensk kött utan några tillsatser. Den är dessutom god så det här är ett bra val för den som vill äta naturligt. Tänk bara på att E 250, natriumnitrit inte finns tillsatt och även om jag själv inte är vansinnigt orolig för att få botulism, vilket kan hända utan den här tillsatsen, så ska man vara medveten om det val som man gör. Sjukdomen är mycket allvarlig och förhindras endera med E 250 eller ypperligt god hygien och jag tror inte att någon skulle våga riskera sjuka konsumenter genom att inte ha det.

Innehållet då, hur ser det ut? Ingredienserna är följande:

fläskkött 90 %
potatisstärkelse
salt
kryddor (cayennepeppar, fänkål, peppar, vitlök)
kryddörter (persilja, rosmarin, timjan)
socker
citronarom
vatten
svintarm

Jag har kollat aromen och den är naturlig. Citronaromen kommer alltså från citroner. Vad glad man blir när man hittar sådana här guldkorn bland alla tillsatskorvar.

måndag 24 juni 2013

Modifierad stärkelse, en tillsats som egentligen inte behövs

Nej, så är det faktiskt. Att man använder tillsatsen, som för övrigt kan ha olika E-nummer, beror för det mesta på att man har snålat in på något annat i livsmedlet som till exempel ägg eller fett och då måste man sätta till något annat för att få rätt konsistens. Det är alltså ett sätt att slippa använda dyrare ingredienser. Processen som sker vid tillverkning är något som handlar om kemi på hög nivå och ska den modifierade stärkelsen användas i till exempel ljusa livsmedel som yoghurt så blir den dessutom blekt med till exempel svavelsyra. Självklart "rengörs" tillsatsen innan den används i det som vi ska äta, men att säga att den är aptitlig trots detta är väl att ta i.

Eftersom tillsatsen (vilket jag har skrivit om tidigare) inte behöver deklareras med E-nummer eller med vedertaget namn så utgör den ett undantag från andra E-nummer. Tilläggas bör också att modifierad stärkelse får tillsättas i vilken mängd som helst.

söndag 23 juni 2013

Lindor

Ja det är namnet på fantastiskt god tryffel, vit tryffel med citrussmak. Ja nu står det visserligen "citrus smak" på påsen, men så ska det så klart inte stå. Hur som helst... Jag fick den här tryffeln av en väninna och även om jag då och då äter sådan från den här fabrikanten, så är det första gången som jag smakar den här sorten. Eftersom jag vet att inte ens dyr tryffel är tillsatsfri så ska det bli spännande att se vad de har stoppat i den här goda chokladen.

Ingredienser:

socker
kakaosmör
vegetabiliskt fett
mjölkpulver
skummjölkspulver
naturligt aromämne: citrus
emulgeringsmedel: sojalecitin
aromämnen

Ja det var ju inte så farligt faktiskt, även om jag gärna klarar mig utan sojalecitin. E 322 är inget problem att äta såvida man inte är extremt känslig eftersom det innehåller protein. Men jag bloggar ju för att försöka hitta livsmedel utan tillsatser så den här kommer jag inte att tala om tillverkaren på.

lördag 22 juni 2013

Varför en matblogg?

Har du börjat läsa bloggen på senare tid? Undrar du varför jag skriver om mat? Nej det tror jag inte egentligen, för det framgår väl ganska tydligt. Jag vill vara med och påverka för att vi ska få bättre mat och jag tycker att många missar en viktig del i debatten om bra sådan. Vem vill inte äta KRAV-märkt och regeringen har till och med mål som kommunerna ska uppnå när det gäller hur mycket ekologisk mat som ska serveras i verksamheterna. Inget fel med det, men när ska de våga sätta ner foten och säga att alla onödiga E-nummer ska bort? Jag undrar om jag får uppleva den dagen? Jo jag tror faktiskt att den kommer, men det dröjer nog några år till. Speciellt som deras statliga myndighet Livsmedelsverket som lyder under tidigare jordbruksdepartementet, numera landsbygdsdepartementet förespråkar en vansinnigt stor mängd tillsatser i det som vi äter.

För mig som konsument är det viktigt att kunna välja tillsatsfritt om jag vill det och min blogg startade jag för drygt fyra år sedan i samband med att jag började läsa alla innehållsförteckningar på det som jag köper. Ibland hinner jag inte göra det i butiken, men jag kollar alltid efteråt och ser om det är något som är ett bra alternativ nästa gång som jag ska handla eller om det ska uteslutas framöver. Min önskan är att fler ställer krav och utan att vilja dela ut pekpinnar så måste jag säga att jag är förvånad över att så många konsumenter inte ställer krav på det de äter. Jag tänker även på exempelvis marmelad där det knappt finns någon frukt utan det är som en klump gelead saft i burken. Tillsatser är alltså bara en del av allt, men bloggen startades eftersom jag var nyfiken på om det gick att äta tillsatsfritt om man ville göra det valet.

Jag är inte fanatiskt rädd för tillsatser och äter dem precis som alla andra, men jag är inte imponerad av innehållet i många av de livsmedel som säljs och jag önskar också att handlarna vore hårdare när de köper in varor som de ska sälja. Å andra sidan förstår jag deras dilemma, för det är inte välgörenhet som de idkar utan ska så klart kunna dra in pengar på det de säljer.

Är du en av alla som vill vara med och påverka så kan jag säga att det är allas våra bidrag genom frågor och val när vi handlar som påverkar och många bäckar små...

fredag 21 juni 2013

Glad midsommar till er bloggläsare!

Årets längsta dag och jag hoppas att det är vackert väder i hela landet, det är vi välförtjänta av så lång som vintern var i år. Jag hoppas också att ni äter och dricker riktigt gott idag och unnar er det bästa, men med måtta så klart. Hur god maten än är och hur god drycken är till, så blir det inte gott när det blir för mycket även om det är lätt hänt. Här vill tyvärr inte alla ha sill, så vi kommer att äta hemgjord smörgåstårta, men det är aldrig fel och det är för övrigt vår favoriträtt i familjen. Rosébubbel till blir det också och är det gott så ska jag ta reda på hur det är framställt och kanske har jag ett bra tips på både miljövänligt framställt vin och ett utan tillsatser.

Vi är inga stordrickare av snaps här och någon sådan kommer det alltså inte att bli ikväll, men jag kan tycka att det är gott någon gång och många vill ju ha sin nubbe till sillen. Sent omsider kom jag att fundera över hur sprit är framställt när det gäller miljö och eventuella tillsatser och det ska jag ta reda på, men det hinner jag inte nu idag. Men jag återkommer även där.



torsdag 20 juni 2013

Midsommarmat

Den här helgen äter vi en hel del E-nummertillsatser eftersom de flesta vill ha inlagd sill och där har jag hittills inte hittat någon tillsatsfri. Kanske blir det silltårta med rom och i romen är det också alltid tillsatser. Eller kanske smörgåstårta om man inte gillar sill och i så fall får man säkert i sig E-nummertillsatser genom skinkan, majonnäsen, romen, kaviaren, leverpastejen med mera.

Som jag har påpekat tidigare så är många E-nummer harmlösa, i alla fall var för sig, men det är trist att det i flera livsmedel finns allergena och sannolikt cancerogena tillsatser. Många tänker säkert inte på att grädden till gräddtårtan i morgon har karragenan tillsatt om det är den 36-procentiga som man köper. Mitt råd är: köp alltid den 40-procentiga. Det är så lätt att tro att en vara är fri från tillsatser, men man hittar dem på de mest osannolika ställen. Men blir det E-nummersill i morgon, så tänk inte på det utan njut av den, för den är ändå god och passa på att njuta av midsommarfirandet.

onsdag 19 juni 2013

Pizzadeg XXL

Ibland straffar det sig att vara lat och så var det i det här fallet. De hade billig pizzadeg i affären när jag var och handlade igår och jag föll för frestelsen att slippa göra egen. När man gör det så vet man vad det är i, men i köpedeg kan både det ena och det andra vara tillsatt och se det var det också:

vetemjöl
vatten
rapsolja
rehydrerad jäst
gluten
bakpulver (dinatriumfosfat, natriumvätekarbonat)
alkohol
salt
förtjockningsmedel: guarkärnmjöl
emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror
antioxidationsmedel: askorbinsyra

Om mitt minne inte sviker mig så har jag i min egen del endast följande:

vetemjöl
vatten
jäst
olja
salt
socker

Inga konstigheter alltså och ska jag vara ärlig så är hemgjord deg både godare och nyttigare. Jag tycker att man ska få vara bekväm ibland när det gäller mat. Man har inte alltid tid eller energi att göra allt från grunden och vill jag ha ett bättre alternativ så ska jag kunna få det, men i just den här butiken är jag tveksam till om det går, fast jag ska fråga nästa gång jag är där, för jag handlar i den väldigt ofta.

Jag kan avsluta med att säga att tomatsåsen i alla fall var hemgjord och den hade jag i frysen och sådan går absolut inte att ersätta smakmässigt med köpesås.

tisdag 18 juni 2013

Président La Brique...

...är en väldigt god och mild vitmögelost med bra innehåll. Så här ser det ut:

pastöriserad komjölk
grädde
salt
ostlöpe
syrakultur

Vill du ha en ost som är mild men med smak så är det här ett bra val. Tänk bara på att den ska vara mogen, är det tre-fyra veckor kvar till bäst före-datum så är risken stor att den är både hård och mindre god. När det gäller ost annars så är det ett livsmedel som man aldrig vet hur innehållet är i, så det gäller att läsa, om man klarar av det vill säga. Texten på ostförpackningarna kan vara minimal, fast det gäller i och för sig inte bara ost, men det gör ju inte saken bättre när ögonen blir sämre.

torsdag 13 juni 2013

Brevsvar

Ni kanske undrar varför jag inte har lagt ut vissa brevsvar när det gäller mina frågor om innehåll till olika företag och annat som jag mejlar och undrar över. Saken är den att jag lägger ut allt som jag får svar på och det så snabbt jag kan. Speciellt irriterad är jag över mejlet till den stora livsmedelskedjan där jag ifrågasatte varför man kallar kotlett för filé och dem har jag ändå påmint. Vill man inte svara därför att det är obekväma frågor (här vill jag ändå påpeka att jag alltid är hövlig i mina mejl, för det tycker jag att man ska vara) eller har man ingen respekt för dem som kommer med annat än beröm?

Kanske är det inbillning, men jag har känslan av att jag får färre svar nu än i början när jag engagerade mig i den här frågan. Om det nu skulle vara så, så kanske det är ett tecken som är bra, för det kan innebära att vi är många fler nu än då som reagerar och hör av oss. Får olika företag så många mejl så det börjar bli jobbigt att svara? Å andra sidan så verkar inte det få dem att ändra på sig; det finns i och för sig ett antal seriösa livsmedelstillverkare, men tittar man på alla nyheter som kommer så är innehållet oftast lika uselt som förr.b

Spareribs...

...med barbecuemarinad. Eller revbensspjäll med grillsås och jag vet faktiskt inte varför de inte heter så men goda är de. Däremot så vet jag att de har flera tillsatser, så egentligen borde jag inte köpa dem, men det händer att jag gör det i alla fall. Så här ser det ut och sedan är det upp till var och en att avgöra om de vill äta dem eller inte:

86 % kamben av fläskkött
marinad (socker, sojasås, tomatpasta, dextros, ättika, rörsockersirap, stabilisator (modifierad majsstärkelse), rapsolja, chili, konserveringsmedel (kaliumsorbat, natriumbensoat)
vatten
salt

När det gäller modifierad stärkelse så får man egentligen inte skriva så här, alltså att både utesluta E-numret och vilken gröda den kommer ifrån. Men det spelar ingen roll, för det är sannolikt ingen trevlig ingrediens oavsett var den kommer ifrån. Kaliumsorbatet är ett syntetiskt framställt konserveringsmedel och heter på E-språk E 202, vilket kan orsaka reaktioner om man är känslig. Slutligen har vi natriumbensoat, eller E 211 som också är ett syntetiskt framställt konserveringsmedel och även det kan orsaka reaktioner om man är överkänslig. Nej, jag ska nog låta bli de här spjällen framöver faktiskt, nu när jag har läst så noga och vet vad som verkligen är i.

onsdag 5 juni 2013

Mejl om rostbiffen

Jodå, jag fick iväg ett mejl efter att jag hade bloggat, dock har jag inte fått svar ännu, men så snabbt kan man i och för sig inte räkna med att folk ska höra av sig. Så här skrev jag:

Hej, vi åt nyligen er goda gourmetgrillade rostbiff. Innehållet var helt okej, men jag undrar om stabiliseringsmedel verkligen är nödvändigt. Köttet kommer från innanlår så det behöver inte tillagas så länge och borde hålla ihop ändå. Jag vore väldigt tacksam för svar från er. Äter nämligen helt tillsatsfritt även när det inte är någon hälsovådlig tillsats, det är mer en princip.

Hälsningar Katharina Wallenborg


När det gäller övriga frågor som jag har skickat till olika ställen så väntar jag på flera svar som ni kanske har märkt. Jag lägger nämligen ut dem direkt jag får dem. När det gäller mejlet om fläskytterfilé, alltså benfri fläskkotlett, så har jag trots påminnelse inte hört något ännu. Kanske tyckte de att mejlet var tramsigt, eller också så vill de inte svara på varför de kallar något för filé fast det inte är det.

För övrigt så tror jag att det har effekt att man ställer frågor och skickar in synpunkter och ju fler som gör det ju bättre. Vill vi ha mat som är värd namnet och som är vad den sägs vara, då måste vi vara medvetna och reagera när vi inte är nöjda.

måndag 3 juni 2013

Gourmetgrillad rostbiff

Det låter gott och det var det, men varför kan man inte hitta grillar och skivad rostbiff utan tillsatser? Eller kan man det? Tipsa i så fall gärna, för jag har inte lyckats hittills, men det är så gott så ibland köper jag det ändå.

Den här sorten som vi åt nu har det här innehållet:

nötinnanlår
naturlig arom
kryddor
salt
sirap
stabiliseringsmedel (E 450)

E 450 framställs syntetiskt ur fosforsyra. Den här tillsatsen ska inte vara något problem hälsomässigt, men jag funderar ändå om den verkligen är nödvändig. Faller skivorna isär annars? Det är ju en muskel och det är kött från innanlår, så den behöver inte tillagas så länge, vilket bör göra att den håller ihop ganska bra ändå. Jag får skicka ett mejl till den här producenten också. Återkommer!

söndag 2 juni 2013

Ostwurstmejl

Då har jag äntligen fått iväg det där mejlet till tillverkaren av den goda ostwursten. Jag gissar att svaret blir att det är hälsovådligt att inte ha alla tillsatser samt att det behövs för hållbarheten. Till viss del sant kanske, men det finns korv utan en enda tillsats och jag har vare sig hört att den är farlig att äta eller sett att den blir gammal så snabbt så det inte skulle gå att tillverka och sälja den.

Mitt mejl:

Hej,

Jag köpte er ostwurst häromdagen som var väldigt god, men när jag läste innehållet så blev jag inte lika nöjd. Är det verkligen nödvändigt med alla tillsatser? Vilket alternativ ska man välja om man inte vill ha dem i korven? Jag förstår att hållbarheten blir lite kortare, men för mig som kund är det värt det och jag betalar även mer bara jag vet att maten är så ren som möjligt. Det är inte bara en fråga om hälsa, utan även etik eftersom jag inte har någon lust att betala för annat än det som faktiskt behövs för att göra korv.

Hälsningar Katharina Wallenborg

lördag 1 juni 2013

Ostwurst

Ostwurst är en jättegod korv med 73 procent kötthalt. En bra korv alltså så där på ytan och jag tror att många slutar läsa när de har fått den informationen, men det gör inte jag. Vi får se om den kvalar in hos mig nästa gång jag vill ha en god korv. Så här ser innehållet ut i vad jag hoppas ska vara en korv som är bra även vid närmare granskning:

gris- och nötkött 73 %
vatten
emmenthalerost 10 %
potatisstärkelse
salt
druvsocker
kryddor (muskotnöt, paprika, vitpeppar, ingefära, cayennepeppar)
lök
stabiliseringsmedel (E 452)
arom
köttbuljong av gris
ostpulver
antioxidationsmedel (E 300)
konserveringsmedel (E 250)

Varför känns det som att korven kommer att smaka sämre nästa gång som jag äter den? Det blir definitivt ett mejl till producenten av denna korv. Man framhåller att köttet är svenskt och det tycker jag är väldigt bra just för djurens skull eftersom de ofta har det bättre här även om de inte alltid har det bra. Men att skryta med detta i sammanhanget känns bara konstigt.