torsdag 28 februari 2013

Chokladsvar

Svaret om chokladen kom snabbt (igår redan), dock inte med svar om emulgeringsmedlet. Kanske var det en fråga som man inte ville svara på. Däremot var det som jag misstänkte palmolja i godiset så jag kommer inte att köpa den här sortens choklad igen.

Hej!

Tack för ditt mail.

XXX Vit innehåller Palm- och Sheaolja. Vi tackar för dina synpunkter och vidarebefordrar dem.

Vi önskar dig en trevlig dag!


Med vänlig hälsning

XXX Sverige AB

Sara Johansson


Jag skulle vilja be er alla som läser det här att ifrågasätta när det är palmolja i, det är inte nödvändigt att ha det, utan det är ren och skär snålhet som jag ser det. Trist att offra jordens resurser för klirr i kassan.

tisdag 26 februari 2013

Vit choklad

Jag har precis ätit upp det sista av chokladkakan Vit choklad. Det var mycket gott kan jag berätta. Nu läser jag också på omslaget att det är en nyhet. Varje gång som jag ser ett nytt livsmedel så tänker jag att det här, det borde vara något nytt även innehållsmässigt och att ingredienserna är så moderna så att det enda som finns i är det som behövs för att tillverka chokladen, kakorna, brödet eller vad det nu är.

Jag är nog ganska naiv som tänker så, för i livsmedelsbranschen är en nyhet inget som har med ett modernt tänkande att göra utan en ny tillsatsprodukt som ska sälja bra även om det är till priset av vår hälsa. Det kanske låter lite väl bittert det här inlägget, men jag är nog mer uppgiven än bitter och det är absolut inte så att jag skulle ge upp i min kamp för bättre livsmedel bara för att jag gång på gång stöter på motgångar. Livet är fullt av dem och det finns ingen anledning att bli allt för nedstämd utav det, utan man får fortsätta läsa innehållsförteckningar för att göra bra val och man får fortsätta fråga efter bra livsmedel och sedan mejla och ställa frågor om innehåll.

Innehållet i denna chokladkaka då, hur ser det ut? Jo så här:

socker
kakaosmör
skummjölkspulver
vasslepulver
vegetabiliskt fett
smörfett
emulgeringsmedel (sojalecitin, E 476)
aromer

Som jag har sagt tidigare ibland här på bloggen: Det började ju så bra! Men det räcker inte när avslutningen är så trist. Ändå köpte jag det här godiset, mot mina egna principer alltså. Fast ibland blir man sugen och ibland ger man efter. Inte hela världen, men trist att inte ens en nyhet ser bättre ut än så här. När det gäller E 476 så ser jag inget farligt med den tillsatsen utan här är det mer en princip. Varför jobbar man inte i riktning för att tillverka naturliga produkter istället? Pengar spelar in så klart, det förstå jag, men ändå, det här är inte vad jag som konsument vill ha.

måndag 25 februari 2013

Första avstämningen i år

Dags att göra en ny avstämning för att se vilka produker utan E-nummer som jag har hittat sedan 30 augusti då jag senast fyllde på min lista.

Nya produkter:

Kombucha med äpple och ingefära från Svensk kombucha
Kalamata oliver med kärnor från Greco taverna
Apelsinjuice med fruktkött från Minute made
Garants kycklingfilé
Gutö tomatchutney
Gravad lax från Poseidon
Röd currypasta från C&P
Kryddsenap från Oaxen skafferi
Örtsalt från Oaxen skafferi
Oaxens inlagda gröna tomater
Oaxens jordgubb och hallonmarmelad
Ekologiska vannameiräkor från Lobster
Mixed nuts roasted & salted från Exotic snacks

Som vanligt så står jag inte för stavfelen i vissa förteckningar, men jag återger dem exakt då det är så som det står på förpackningen och jag inte vill ändra det.

Tidigare produkter på min lista:

Apetina classic (det här är typ fetaost)
Majonnäs från Änglamark
Delikatess sesam från Wasa knäckebröd
Sjufrön knäckebröd från Vilmas
Ekologisk färskost vitlök från Castello
Marinerade vitlöksklyftor från Fantasy
Tranbär torkade från Risenta
Färska fettuchine från Ica
Icas färska fettuccine med spenat
Sardiner i tomatsås från Eldorado
Popcorn från The popz promise
Icas ekologiska krossade tomater
Icas krossade tomater
Kallrökt oxkött från Brajlovic
Estrellas grillchips
Äkta ekologiskt vanilj pulver från V-sell ekologiska produkter AB
St Dalfrour Mirabelle plommon
Limone från Crespi
Leksands julknäcke
Ica Skånsk senap
Krossade tomater från Mutti
Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco
Familjen Dafgårds pannkakor
Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys
Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

söndag 24 februari 2013

Mejl till smörgåsråntillverkaren

Sådär, nu har jag äntligen fått iväg mejlet med mina frågor om innehållet i smörgåsrånen. Vi får se om de kommer att svara, det är ju lite tunnt med svar till och från tyvärr, i alla fall när man ställer frågor som inte är bekväma.

Hello, I have a question about your "smörgåsrån". I saw that they contains several additives, a couple very likely to be allergenic. How come the ingredients are not without additives as people already hypersensitive shall eat them? Is there any chance that you will change the content in the biscuits?

Regards, Katharina Wallenborg


lördag 23 februari 2013

Smörgåsrån

Vid några tillfällen tidigare så har jag skrivit om glutenfria produkter och deras ansenliga mängd tillsatser. Just nu har jag smörgåsrån här hemma. De smakar bra, men inte speciellt mycket om man säger så och jag tänkte att det är dags att titta på vad de innehåller. Så här ser det ut:

majsmjöl
potatisstärkelse
emulgeringsmedel: sojalecitin
salt
förtjockningsmedel: guarkärnmjöl
bakpulver: ammoniumvätekarbonat

Vilket trist innehåll; guarkärnmjöl till exempel är allergent. Näst intill komiskt blir det också när det direkt i anslutning till innehållsförteckningen står följande: Inga konstgjorda aromer, konserverings- eller färgämnen.

Det pratar även om säkerhet genom erfarenhet och forskning och utveckling för bättre produkter. Man undrar ju i sitt stilla sinne vad rånen hade innehållit om inte detta hade vägts in. Nej, det blir utan tvekan ett mejl till denna producent i morgon.

tisdag 19 februari 2013

Mixed nuts roasted & salted från Exotic snacks

Blandade nötter gör mig alltid lite skeptisk, men när jag i fredags köpte påsen så var jag lite stressad och hade inte en tanke på att titta på innehållsförteckningen. Jag vet att det låter slarvigt, speciellt som jag bloggar om mat och olika livsmedel och ofta uppmanar andra att läsa först och handla sedan. Men nu blev det som det blev och först nu så tog jag fram påsen och faktiskt tittade på innehållet. Det var över förväntan, så ingen fara skedd och så här lyder innehållsförteckningen:

cashewnötter
jordnötter
paranötter
mandlar
pekannötter
jordnötsolja
salt

Inte dumt för att vara en nötblandning och dessutom jordnötsolja istället för palmolja. Inget att klaga på här. Sedan så vet man så klart inte hur dessa nötter och mandlar har hamnat i påsen och om eventuella besprutningsmedel har används. Det är alltid svårt att ha full kontroll på att det man köper verkligen är ett bra val, men har man ambitionen att göra rätt så blir det trots allt oftare rätt än om man inte bryr sig alls; så brukar jag tänka i alla situationer.

Nötterna var goda förresten och när jag ändå är igång och bloggar så vill jag be om ursäkt för det långa uppehållet. Det var absolut inte planerat utan livet kom helt enkelt emellan, krångligare än så var det inte. Fast irriterande är det, det måste jag erkänna. Men nu lovar jag att snart vara tillbaka igen.

söndag 10 februari 2013

Ekologiska vannameiräkor

Det här är jätteräkor från Lobster. De fryses råa och skalade och har bra smak. Det finns inget annat i påsen än just dessa räkor. De har två märkningar, den ena är en EU-märkning och den andra en ekologisk märkning. Den första känner jag igen, men den andra är för mig ny och vill du fördjupa dig i märkningen så gå gärna in på sajten: http://www.naturland.de/naturland_fish.html. Man berättar hur som helst om att man tar både miljöansvar och socialt ansvar och den här märkningen finns även för annat än mat.

Men tillbaka till den första av de två märkningarna som är ett äppelgrönt märke med vita stjärnor format till ett löv. Den här märkningen är en garanti för att minst 95 procent av innehållet är ekologiskt och att det är producerat inom EU.

Kan väl tillägga att det här även är en nyckelhålsmärkt produkt som jag alltså inte undviker. Annars är jag som bekant tveksam till det där nyckelhålet på mat. Som nu så är det inga problem, men vissa livsmedel har fått en del annat tillsatt för att undvika till exempel fett.

torsdag 7 februari 2013

Oaxens jordgubb och hallonmarmelad

Nej, det är inte jag som har stavat fel, för det står så på etiketten, men innehållet är bra, så jag skriver om marmeladen ändå så klart!

Innehållsförteckning:

jordgubb
hallon
socker
vanilj

Visst blir man glad varje gång som man läser en sådan här innehållsförteckning? Det bevisar att det inte finns någon som helst anledning att fylla på med tillsatser. Givetvis kan konserveringsmedel ge längre hållbarhetstid, men jag föredrar kortare i så fall till förmån för E-nummerfritt. Hoppas marmeladen är lika god som innehållet är bra.

onsdag 6 februari 2013

Matlagningsgrädde

Jag råkade se en matreklam där man rekommenderade matlagningsgrädde med smaker till såsen. Nyfiken som jag är så letade jag mig fram till företagets sajt för att se vad denna grädde kan innehålla. Naturligtvis så drog jag öronen åt mig på en gång när jag såg reklamen då det var matlagningsgrädde och inte vispgrädde som man gjorde visade och med smaker tillsatta dessutom. Detta kan inte båda gott tänkte jag och se det gjorde det heller inte. Så här illa var det:

Matlagningsgrädde med ost: grädde, vatten, modifierad stärkelse, glukos-fruktossirap, arom, salt, emmentalost (0,3%), lök, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), förtjockningsmedel (guarkärnmjöl), surhetsreglerande medel (mjölksyra), färgämne (lutein), laktasenzym

Matlagningsgrädde med vitlök: grädde, vatten, modifierad stärkelse, salt, socker, vitlök, ramslök 0,2%, arom, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), förtjockningsmedel (guarkärnmjöl), surhetsreglerande medel (mjölksyra), laktasenzym

Ja vad ska man säga? Att någon köper det här är minst sagt förvånande. Vispgrädde som späds ger inte en fetare sås än en fettmängd på 15 procent, vilket är vad matlagningsgrädden innehåller. Kryddar man dessutom själv så smakar det också naturligt. Vilken otroligt onödig produkt och det här med alla sina tillsatser är alltså till för att ätas. För att inte visa hur många E-nummer det är i har man dessutom valt att skriva namnet på tillsatserna istället. Inte för att det är mer tilltalande, men det ger uppenbarligen ett bättre intryck eftersom det är det valet man har gjort.

tisdag 5 februari 2013

KRAV-märkt och E-nummer

Det var länge sedan som jag skrev om KRAV-märkta livsmedel och råvaror, men har alldeles nyligen hamnat i diskussioner eller situationer som gör att jag förstår att många tror att KRAV-märkning är en garanti för tillsatsfritt eller åtminstone väldigt få tillsatser.

Nu säger ju KRAV visserligen själva att onödiga tillsatser inte används i deras produkter, men jag är inte beredd att hålla med då det visst finns onödiga E-nummer i vissa livsmedel. Men det är tydligt att vad som är onödigt och inte är en definitionsfråga. Jag har ju exemplet med mina kära pepparkakor. Inte är det de KRAV-märkta som jag har sett i butiken som har varit tillsatsfria utan andra. Nu har visserligen de flesta pepparkakor tillsatser, men den sort som jag har hittat är alltså inte KRAV-märkt, vilket är naturligt att tro.

Just det som jag nu tar upp visar på vilken djungel det här med märkning av det vi äter tyvärr är. Det är lätt att göra "fel" när man handlar och jag gissar att många känner sig lurade ibland när de upptäcker vad maten innehåller. Som konsument ska man inte behöva lägga ner sådan möda som det faktiskt innebär om man vill göra bra val. Tyvärr har vi inte lagar som reglerar det här tillräckligt bra och våra myndigheter vågar eller vill uppenbarligen inte ta sitt fulla ansvar. Men vi får kämpa vidare för att försöka förändra till det bättre och en av sakerna är alltså bra och tydlig märkning av våra livsmedel.

Sedan vill jag avsluta med att säga att jag är positiv till mycket av det som KRAV innebär, det vill jag vara tydlig med, men jag är inte positiv till allt.