torsdag 31 maj 2012

Handelns ansvar

Jag kan inte släppa fläskytterfilén/fläskkotletten ut tankarna och det jag nu funderar på är vilket ansvar som handel och livsmedelsproducenter har. Det är många som har ansvar för hur vi mår och vad vi äter, men självklart är det först och främst vårt eget personliga ansvar; dock är det så att för att vi ska kunna göra bra val så måste vi ha tillgång till bra livsmedel. Fläskköttet som jag köpte är inte ett sådant exempel och absolut inte med tanke på att det var socker tillsatt. Just socker är ett av vårt största problem när det gäller vad vi äter. Att tillverka och sälja mat är självklart ingen välgörenhet, men jag tycker nog att de som finns i branschen har ett visst ansvar. Jag vet också att många av dem själva håller med och av nyfikenhet gick jag in på sajten som tillhör producenten av fläskytterfilén. Det är de själva som säljer den dessutom. Så här skriver man:

"Ansvarsfullt handlande

Vad ska vi äta idag? Är det klimatsmart? Var kommer köttet ifrån och hur påverkar det min hälsa? Varje dag ställa vi inför stora och små frågor om mat. Vi på XXX vill göra vardagen lite enklare genom att ta vårt ansvar för miljö och samhälle. XXX:s Goda Affärer är vår ledstjärna i arbetet.

Mat och måltider är en daglig källa till näring, samvaro och glädje. Men mat väcker också frågor. Hur påverkas vår miljö av produktionen? Hur ser vi till att mänskliga rättigheter följs även när vi köper produkter från andra världsdelar? Vilken mat är bra för hälsan och hur gör den som blivit matöverkänslig? För XXX är alla frågorna viktiga. Vi är helt övertygade om att god lönsamhet går hand i hand med att ta ansvar för både miljön och människan. Därför arbetar vi varje dag för att vara med och bygga ett långsiktigt hållbart samhälle som står sig till kommande generationer. Om vi tar vårt ansvar idag, så gör vi samtidigt morgondagen lite enklare."

Stämmer det med innehållet i köttet? Sannerligen inte! Efter att ha läst det här så är jag ännu mer nyfiken på nästa svar och jag kommer verkligen inte att ge mig utan se till att det blir ett svar också. Nu har de varit snabba med att återkomma, men det sista svaret var lite avsnoppande, så jag tror inte att de vill ha någon mer mejlväxling med mig, så risken är att jag får påminna dem.

onsdag 30 maj 2012

Fläskytterfilé

Nu har jag fått nästa svar om fläskköttet och så här ser det ut:

Hej!

Vi tillsätter saltlake för att möra köttet.

Med vänlig hälsning

XXX Kundkontakt
Malin Eklöf


Men är det verkligen ett svar som duger när jag har frågat om alla tillsatserna? Nej, verkligen inte. Jag har alltså mejlat en tredje gång och så här skrev jag:

Hej,

Tack för ert snabba svar. Men om djuret är uppfött på ett bra sätt och köttet hanterat och mörat som det ska, behövs det då verkligen vatten? För det mesta när jag köper kött är det just bara kött i förpackningen och som kund vill jag faktiskt inte ha något mer än så. Sedan undrade jag över de andra tillsatserna. Berätta gärna varför de finns i köttet.

Hälsningar Katharina Wallenborg


För övrigt är fläskytterfilé inget annat än benfri kotlett. Man har alltså hittat på ett tjusigare namn för att sälja mer och dessutom förstört köttet med tillsatser. Blä!

tisdag 29 maj 2012

Leverpastej bredbar

Det händer att jag köper leverpastej, även om det inte är ofta och jag har skrivit om det förut och konstaterat att det finns en hel del i som man gärna klarar sig utan. Idag köpte jag en sort som jag inte har provat tidigare och jag ska som vanligt ha den i smörgåstårta då det ger en väldigt bra smak och balans till alla smaker dessutom. Jag ska väl i ärlighetens namn säga att jag inte har några stora förhoppningar på innehållet, men jag ska ge den en chans i alla fall.

Innehållsförteckning:

fett fläsk 35 %
lever 34 %
vatten
potatismjöl
mjölkpulver
socker
salt
potatisfibrer
stabiliseringsmedel (E 472)
dextros
kryddor (bl a vitpeppar och muskot)
vaniljsocker
antioxidationsmedel (E 301, E 300)
konserveringsmedel (E 250)

Ja vad ska man säga (suck)! Och dextros? Den smaken gillar jag inte för den ger en konstig bismak. Det måste finnas bättre leverpastejer; däremot så är jag glad att inte hitta bindväv i, för det var verkligen poppis att blanda ner för bara något år sedan. Jag måste verkligen läsa mer noggrant nästa gång, eller rättare sagt läsa innan jag handlar. Nu hann jag inte det för jag var tvungen att gå vidare till jobbet, men när man inte är lika stressad så ska man självklart läsa bättre när innan man köper maten.

måndag 28 maj 2012

Ekologisk färskost vitlök

Jag har precis ätit något väldigt gott, det är en färskost med vitlök och bara glasburken med den fina etiketten gör att man blir sugen på att prova osten. Nu ska det dock till mer för att få mig som trogen köpare av ett livsmedel och därför kollar vi innehållet. Jag försökte titta i affären, men som så ofta var det knappt synbart det man ville läsa, så jag gör ett nytt försök här hemma. Jag har nämligen märkt att det där skarpa lysrörsljuset inte alltid är till en fördel när man vill läsa innehållsförteckningar.

Så här ser det i alla fall ut:

pastöriserad mjölk och grädde
vitlök
salt persilja

Fantastiskt! Inget mer än detta och osten smakar så gott. Jag kommer osökt att tänka på en storsäljare på färskostsfronten, visserligen god, men med E-nummer och alltså en ost som förvånar mig att den säljer så bra. Enda förklaringen måste vara att folk inte har läst och jämfört.

Den här goda osten kommer från märket Castello. Det är Arla foods i Danmark som tillverkar den, så den har inte åkt allt för lång väg, även om man borde kunna göra den även här, men sedan har vi ju det där med konkurrens, export och import. Prova den här osten om du inte har gjort det tidigare. Glasburken går också att använda som ett litet glas när innehållet är slut.

söndag 27 maj 2012

Sjufrön knäckebröd från Vilmas

Vill du ha gott bröd tillverkat på ett ekologiskt sätt så är Vilmas sjufrön ett bra val. Gratis kan man inte direkt påstå att det är, men gott och nyttigt och man kan kanske se det som lite vardagslyx att äta detta hårda bröd.

Innehållsförteckning:

vete
frön (sesam, vit och blå vallmo, linfrön, psyllium, alfalfa, hampa)
råg
korn
svart maltsirap
salt
honung
havre

Knäckebrödet är dessutom rättvisemärkt och sådant gillar vi, eller hur?

onsdag 23 maj 2012

Det gick snabbt att få svar om fläskytterfilén också, men det är lite kryptiskt. Jag har fått liknande svar tidigare någon gång, men nu vill jag verkligen veta om de tar det jag skrev till sig eller inte så jag mejlade igen och frågade om jag kommer att få något svar.

Så här ser mejlet ut som kom idag:

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss!

Vi har skickat dina synpunkter om fläskytterfilén för kännedom till ansvariga för XXX:s kött. Det är av största vikt att vi får veta vad våra kunder tycker om oss och vår organisation. Det hjälper oss att såväl utveckla som förbättra både våra produkter och vårt arbete.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning

XXX Kundkontakt
Carina Svensson


Det är bara att avvakta alltså och ett något mer informativt svar hade varit trevligt.

tisdag 22 maj 2012

Kakor, mejl och svar

Det blev ett mejl igår i samband med att jag bloggade om kakorna och så här skrev jag:

Hej, jag har på olika sätt försökt hitta innehållsförteckningen till era nya ballerinakakor, men trots att det står att man kan hitta information om innehåll så finns det ingen information om det utöver att de t ex inte innehåller transfett och att det är 69 gram kolhydrater osv. Var kan jag läsa vad kakorna är bakade av?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svaret kom snabbt, så här kan ni läsa det:

Hej och tack för Ditt mail!

Alla ingredienser deklareras alltid på förpackningen.

Ballerina Fylld Cookie Original:
Ingredienser:
Nougatfyllning 28 % (socker, vegetabilsk olja, hasselnötter 13 %, skummjölkspulver, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom), vetemjöl, socker, mörk choklad 15 % (socker, kakaomassa, kakaosmör, glukossirap, emulgeringsmedel (sojalecitin)), vegetabilsk olja, havremjöl, smör, bakpulver (E450, natriumbikarbonat), laktos, äggpulver, salt, arom. Kan innehålla spår av andra nötter än hasselnötter och lupin.

Ballerina Fylld Cookie Choko:
Ingredienser:
Chokofyllning 28 % (socker, vegetabilisk olja, fettreducerat kakaopulver, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin)), vetemjöl, socker, mörk choklad 15 % (socker, kakaomassa, kakaosmör, glukossirap, emulgeringsmedel (sojalecitin)), vegetabilisk olja, havremjöl, fettreducerat kakaopulver, bakpulver (E450, natriumbikarbonat), laktos från mjölk, kakaopulver, salt, arom. Kan innehålla spår av ägg, nötter och lupin.

Med vänlig hälsning

XXX AB

Boel Regnell


Det var som sagt väldigt snabbt svarat och jag förstår självklart att innehållsförteckningen finns på paketen, men har man en webbplats så utgår i alla fall jag ifrån att man även ska hitta den där. Men när jag läser innehållet så förstår jag varför. Trist att nya livsmedel inte är bättre.


måndag 21 maj 2012

Nya kakor

Jag har på senaste tiden sett stora annonser om nya kakor. Man blir ju lite nyfiken; vad kan dessa innehålla? Satsar man på nytänkande, eller kör man E-nummerkakor som förr? Jag loggar in på tillverkarens sajt och söker på nyheter och får mycket riktigt upp kakorna som jag sett annonser om. För att jag som konsument lätt ska hitta så finns en knapp med texten "Produktinfo
Här hittar du mer information om smaker, näringsinnehåll och allergi". Toppen, då är det bara att klicka vidare och om det är rena kakor eller tillsatskakor.

Men så lätt var det inte, för det man får upp är ett antal kaksorter och visst, information finns det, men inte den man vill ha utan följande:

Näringsvärde per 100 g
Energi KJ (Kcal) 2100 (500)
Protein 4,4 g
Kolhydrater 69 g
Varav sockerarter 35 g
Fett 23 g
Mättat fett 15 g
Enkelomättat 5,5 g
Fleromättat 1,8 g
Transfetter 0 g
Kostfiber 1,3 g
Natrium 0,3 g

Varför känns det som att man inte vill visa innehållsförteckningen för lättvindligt och varför skriver man ut en ingrediens som inte ens finns (transfetter)? Jag försöker gå en annan väg för att hitta innehållet i kakorna men det verkar inte finnas någon sådan. Märkligt... Det gör en ju bara ännu mer misstänksam än vad man var från början då man i alla fall tänkte att man skulle ha ett öppet sinne utifall att...

Jag mejlar dem och sedan får vi se om de släpper ifrån sig informationen.

fredag 18 maj 2012

Fiberrika hamburgerbröd

Ja det köpte jag idag när ungarna och jag skulle göra hamburgare. Och jo jag vet... Hemgjorda hamburgerbröd blir godare och man vet vad som är i dem. Men det är inte alltid man har tid och lust att baka också och då det var hur många år sedan som helst sedan jag började göra mina egna pannbiffar och på senare år även dressingen, så blir det lite pyssel ändå även om det går ganska snabbt.

Bröden var ändå helt okej i smaken, men jag tror nog att det är godare utan fibrer till hamburgare. Men de var väldigt färska och hamburgerbröd har en tendens att lätt smaka lite torrt. Däremot kunde innehållet ha varit bättre. Så här ser det ut:

vetemjöl
vatten
kruskakli
sirap
havrekli
vegetabilisk olja (rapsolja)
jäst
surdegspulver av vete
salt
majsstärkelse
emulgeringsmedel (vegetabiliskt E 471, E 481)
mjölbehandlingsmedel (E 300)
enzym

E 481 har jag faktiskt inte stött på i något som jag har bloggat om tidigare. Namnet är natriumstearoyl-2-laktylat, vilket inte säger mig någonting. Genom sökning på nätet så förstår jag att det är en syntetiskt framställd tillsats, men jag hittar inte mycket mer information om den på sajter som jag vet är trovärdiga. Det går alltid att hitta saker om tillsatser, men jag skriver aldrig något på bloggen som jag inte kan försvara och därför vill jag veta att den källa jag använder mig av är seriös. Bland annat söker jag därför på livsmedelsverkets sajt och även EFSA:s, men det är tunt med information tyvärr. Dock kan jag konstatera att de här bröden innehåller mer än vad de borde.

torsdag 17 maj 2012

Fläskytterfilé

Jag köpte nyligen fläskytterfilé från en producent som jag vet inte kastrerar sina grisar utan bedövning. För mig är det viktigt att man inte gör på annat sätt, även om det sedan finns mycket mer att önska av dessa sorgliga djurfabriker. Men hur som helst, det jag ville skriva om var att fläskytterfilé inte alls bara behöver vara just det som står med stora bokstäver på etiketten.

Tittar man längst ner i det finstilta så står följande: "Kötthalt 90 %". Vänder man sedan på förpackningen så får man veta att förpackningen med kött innehåller även följande:

benfri kotlett av gris 90 %
lake (vatten, salt, antioxidantmedel (E 331, E 301), socker)

Alltså, jag ville inte ha 10 % vatten med suspekt innehåll. Jag köpte griskött, punkt! Kött med tillsatt vätska tenderar ofta att bli kokt istället och även om det inte blir det så vill jag inte betala för vatten. E 331 är salt av citronsyra och ett antioxidationsmedel och E 301, alltså natriumaskorbat är ett annat dito. Man använder ofta det här för att ge köttet röd färg. Men jag hade utan tvekan valt ett gråare kött som varit rent. Att sedan tillsätta socker är ju bara dumheter, det får vi i oss så det räcker och blir över i alla fall.

Det är alltså uppenbart att kött inte alltid är enbart kött och att även här måste man vara uppmärksam och läsa. Naturligtvis blir det ett mejl till XXX om det här.

tisdag 15 maj 2012

Kristyr

Vit kristyr är inget jag brukar använda, men jag fick en tub av dottern i vintras och nu tänkte jag att det var dags att faktiskt titta på innehållet i den. Jag har ingen större förhoppning om att det är ett livsmedel rent från E-nummer, för det brukar inte sådant som har med bakning att göra vara. Å andra sidan, hur stora mängder kristyr kan man sätta i sig? Å det tredje: även om det är små mängder, varför skulle det inte kunna vara tillsatsfritt?

Ibland undrar jag om tillverkarna av olika produkter har glömt att det finns något som heter "naturligt"? Man utgår ifrån att det inte går att tillverka något ätbart om det inte finns konstgjort framställda tillsatser. Ja kanske inte riktigt, men nära på ibland. Jag har själv fått svaret att det inte går att tillverka diverse saker utan tillsatser vilket naturligtvis är trams.

Men, vad innehåller nu denna kristyr? Jo följande:

socker
stärkelsesirap
vatten
emulgeringsmedel (E 471)
konserveringsmedel (E 202)

E 202 kan ge överkänslighetsreaktioner, så för vissa personer kanske det finns anledning att vara försiktiga och det är ju just det som är problemet: man vet inte alltid hur man eventuellt kommer att reagera. Därför säger jag det återigen: det är bättre att undvika sådant som kan påverka kroppen negativt. Men så länge vi konsumenter handlar det som finns i butikerna även när vi inte borde, så kommer de att finnas kvar.

torsdag 10 maj 2012

Smörgåsen

Under veckan har jag fått svar angående E-nummersmörgåsen och även om innehållet är bedrövligt så lägger jag ut svaret och även rederiet då det trots allt är positivt och visar att de bryr sig. Det tackade jag också för. Så här ser brevet ut från dem:


Hej Katharina!


Här kommer ännu ett förtydligande från rederiets kökschef:

Vi har försökt fått bort så många E ämnen som möjligt med vår smörgåsleverantör under det senaste året och som klargjorts här så är vi inte i mål ännu, kanske vi måste avbryta sammarbetet med dem för att få dem att förstå och engagera sig på allvar i frågan!
Gluteen är felstavat och skall vara Gluten vilket finns normalt i samtliga sädesslag. Många är allergiska mot gluten så därför måste det framgå.
A är A vitamin.

Med vänlig hälsning

Viking Line Abp

Ulla Alexandersson
Kundrelationer
Storagatan 3, PB 166,
AX-22101 Mariehamn, Åland, Finland
Phone: +358 18 277 74
E-mail: ulla.alexanderrson@vikingline.com
www.vikingline.ax www.vikingline.se

söndag 6 maj 2012

Delikatess sesam

Ja vad kan det vara? Jo knäckebröd. Ännu ett i mitt tycke konstigt namn "delikatess sesam". Hur som helst, jag är osäker på om vi har haft det här brödet förut. Det ser i alla fall gott ut och jag hoppas att innehållet är bra.

Innehållsförteckning:

fullkornsrågmjöl (96 g)
sesamfrö (11 g)
salt
jäst

Ja det var inte mycket som fanns i det brödet och det tackar vi för. Jättebra innehållsförteckning. Tillverkaren av brödet är Wasa.

lördag 5 maj 2012

Vem bryr sig egentligen?

Och då tänker jag på vem som bryr sig om tillsatsfri mat på ställen som kryssningsfartyg, restauranger, konferensanläggningar och andra publika ställen. Även om jag vet att de flesta människor inte bryr sig om vad de får i sig när det gäller E-nummer så har jag ändå känslan av att vi är tillräckligt många som gör det för att de som serverar mat offentligt borde ha ett större medvetande än vad de har och framför allt vilja visa upp sig på ett mer positivt sätt.

Den där smörgåsen som jag i veckan skrev om skulle ju aldrig ha tillverkats om man på rederiet lade vikt vid bra mat. Det spelar ingen roll att det var en inplastad sak som såldes i kaféet och i receptionen. Vid lunchtid var det det enda som stod till buds och då fanns ju alltså inte ens möjligheten att välja något bättre. Förmodligen är man så naiv så man utgår ifrån att ingen av kryssningsgästerna ska läsa vad de har lyckats få in i den där stackars smörgåsen. Hur många som har läst innehållsförteckningen vet jag inte, men jag skulle faktiskt bli förvånad om det bara är jag.

Däremot så skulle jag inte bli förvånad om vi om några år får se reklam som "Endast E-nummerfri mat i vår restaurang" eller "Bara osvavlade aprikoser i våra kex". Man hakar gärna på pk-uttalanden som "klimatsmart" och liknande och det ibland förmodligen utan att egentligen vara så vansinnigt miljöintresserad, men man vågar inte låta bli. Det kommer att bli samma sak här. Mammon styr och innebär det att man måste visa sin medveten om innehållet i det man säljer, ja då gör man också det. För tydlighetens skull så gäller ju inte detta alla, absolut inte, men alldeles för många tyvärr.

onsdag 2 maj 2012

Mejl om tillsatssmörgåsen

Efter att jag hade gjort mitt inlägg igår så skickade jag ett mejl till rederiet som hade sålt tillsatssmörgåsen. Så här skrev jag:

Hej,

Jag kryssade nyligen med er och maten som serverades i restaurangerna var verkligen bra och alla (vi var ett större sällskap) var mycket nöjda. Däremot så tycker jag att det var dåligt att till och med kaféet höll stängt vid lunchtid. Det enda som stod till buds var en smörgås som såldes i receptionen. Det lite udda namnet på den var ”rökt skinka ost batong”, men det är inte det jag mejlar om utan dess innehåll. Ska verkligen allt detta behöva ingå i en stackars ost- och skinksmörgås?:

bröd (bl a vetemjöl, vatten, ciabattamjölmix (emulgeringsmedel E 472e, E 322, gluteen, dextros, antioxidationsmedel E 300) växtolja, jäst, salt)
skinka 18 % (griskött 95 %, vatten, salt, kryddor och aromer, stabiliseringsmedel E 450, E 452, E 407, surhetsreglerande medel E 451, aromförstärkare E 621, antioxidant E 301, konserveringsmedel E 250)
ost 12 % (mjölk, salt, syrningskultur, löpe, färg E 160b, konserveringsmedel E 251)
sallad
margarin (vegetabilisk olja, vatten, vegetabiliska fetter, salt, emulgeringsmedel E 471, E 322, surhetsreglerande medel E 500, E 330, aromer, A, D2-vitamin)
paprika

Gluteen är jag inte bekant med och jag hittar det inte på webben heller, vad är det för något? A antar jag är en vitamin? Angående osten, måste den vara färgad? När det gäller aromförstärkare, varför tillsätts det? Har det att göra med att skinkan är så hårt processad då smaken har försvunnit? Att jag ställer alla frågor till er direkt beror på att ni har rederiets namn på förpackningen, så jag antar att smörgåsen är gjord för er. När det gäller dextros, varför tillsätts det, kan man inte använda vanligt socker? Det finns ju forskning som visar på att dextros är fettbildande, vilket vanligt socker inte är på samma sätt. Smaken på dextros är dessutom sämre.

Även om jag har många och kanske inte helt enkla frågor så hoppas jag att ni tar er tid att besvara mitt mejl.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas verkligen att de svarar och att de inte tolkar mitt mejl som snorkigt, för det är inte alls meningen med det. Vi får se om jag hör av dem och kan berätta varför alla dessa tillsatser anses nödvändiga.

tisdag 1 maj 2012

Smörgås med mycket innehåll

Senast när jag var på konferens så var det på en färja. Jättetrevligt och kanonmat i restaurangerna, men när jag på dagen blev hungrig och inget fanns öppet så köpte jag en smörgås i receptionen. Jo, de sålde faktiskt smörgås där. Det var en inplastad historia med ost och skinka, inget speciellt med hyfsat god. Lite märkligt namn, rökt skinka ost batong, men smörgåstillverkaren får så klart kalla den för vad den vill. Fast även om namnet är konstigt, så kan jag försäkra att det är inget mot vad innehållet är, för fler tillsatser i en så simpel rätt har jag sällan stött på. Så här ser det ut:

bröd (bl a vetemjöl, vatten, ciabattamjölmix (emulgeringsmedel E 472e, E 322, gluteen, dextros, antioxidationsmedel E 300) växtolja, jäst, salt)
skinka 18 % (griskött 95 %, vatten, salt, kryddor och aromer, stabiliseringsmedel E 450, E 452, E 407, surhetsreglerande medel E 451, aromförstärkare E 621, antioxidant E 301, konserveringsmedel E 250)
ost 12 % (mjölk, salt, syrningskultur, löpe, färg E 160b, konserveringsmedel E 251)
sallad
margarin (vegetabilisk olja, vatten, vegetabiliska fetter, salt, emulgeringsmedel E 471, E 322, surhetsreglerande medel E 500, E 330, aromer, A, D2-vitamin)
paprika

Ingen dålig lista och det även om man bortser från att alla ingredienser står i både bröd, skinka med mera. De där smörgåsarna får de verkligen behålla själva fortsättningsvis. Usch säger jag bara!