torsdag 30 september 2010

Sötvasslepulver

Jag var lite nyfiken på vad sötvasslepulver var, så jag mejlade och frågade och så här svarade tillverkaren:

Dear Mrs. Wallenborg,

Thank you very much for your e-mail. Please find below our answers regarding your questions.

Sötvasslepulver is sweet whey powder which is made from milk. It does not contain any additives.

If you have any questions or need further information, please do not hesitate to contact us any time.

Yours sincerely,


i. A. i. A.
Petra Wiegard Silvia Buhr
Leiterin QM/Lebensmittelrecht und Service Verbraucherservice

___________________________________
Griesson - de Beukelaer GmbH & Co. KG
August-Horch-Straße 23
56751 Polch
Tel. +49(0)2654/401-991698
Fax +49(0)2654/401-1555
mailto:s.buhr@griesson.de
http://www.griesson-debeukelaer.de

tisdag 28 september 2010

Glutenfria grissini/brödpinnar

Jag har skrivit några gånger om glutenfria livsmedel och faktiskt varit ganska upprörd över hur många tillsatser de har. Utan att vara proffs på det här med tillsatser och dess påverkan på vår kropp, så inbillar jag mig att det är ännu sämre när det gäller vissa av tillsatserna för personer som har kostproblem då de inte tål allt.

Nu har jag köpt grissini till min dotter och det här innehåller de:

potatisstärkelse
rismjöl
modifierad majsstärkelse
jäst
bovetemjöl 3,4 %
ej härdat vegetabiliskt fett
glukos-fruktossirap
socker
salt
förtjockningsmedel E 464
emulgeringsmedel E 472e
bakpulver
naturliga smakämnen

Det här var ingen tilltalande lista tycker jag. Det blir till att baka om hon vill ha brödpinnar igen och om jag inte hittar ett bättre alternativ.

måndag 27 september 2010

Filoncini från Zeta

Ett mycket trevligt svar tycker jag:

Hej Katharina,

Tack för ditt mail och så roligt att du är intresserad av våra Filoncini! Jästkräm är helt enkelt jäst i krämform, det är mer vatten i den än vad det är i sådan jäst du köper i mejerikylen i butiken. Hoppas du fick svar på din fråga och du varmt välkommen att höra av dig om du har ytterligare frågor eller funderingar!

Vänliga hälsningar,
Jenny Olsson

Zeta Kundforum
-------------------------------------------------------------
Di Luca & Di Luca AB
Alsnögatan 11
SE-116 41 STOCKHOLM
Tel. +46 8 556 942 00
Fax. +46 8 556 942 01
Hemsida www.zeta.nu

söndag 26 september 2010

Classic crispy slices

Eller rån eller kex som man kanske oftare brukar säga. Men det här är en tysk produkt som säljs i många länder, så därav namnet kan man gissa. De påminner om franska bagateller och är väldigt goda tycker jag. Innehållet är bra också:

vetemjöl
sötvasslepulver
socker
vegetabiliskt fett
salt

Tillverkaren heter Griesson.

lördag 25 september 2010

Livsmedelsverkets matvaneundersökning

Det här året gör livsmedelsverket en matvaneundersökning för att ta reda på vad vi svenskar äter och hur det påverkar oss och vad vi behöver äta och göra för att må så bra som möjligt. Det här är viktigt för att kunna bedöma hälsoriskerna i det vi äter. Maten innehåller ju olika ämnen, tillsatser med mera och för att vi ska få så bra och säkra livsmedel som möjligt, samt lära oss att välja rätt, så följer man alltså ett stort antal invånare och deras matvanor. Man har valt ut ett antal testpersoner i 21 kommuner utspridda i landet.

Livsmedelsverket ligger under jordbruksdepartementet och är alltså en myndighet och det ska bli spännande att se vad de kommer fram till. Allt för att vi ska må så bra som möjligt!

tisdag 21 september 2010

Filoncini

Eller med andra ord: brödpinnar, vilket också står på kartongen fast under "Filoncini" och i mindre bokstäver. Goda var de, de här brödpinnarna och innehållet verkar okej, men det finns en ingrediens som jag inte har hört talas om tidigare, så jag får lov att skriva och fråga vad det är innan jag talar om namndet på tillverkaren. Hur som helst, så här ser innehållet ut:

vetemjöl
italiensk olivolja, extra jungfrulig
jästkräm
vetefibrer
rosmarin 1 %
salt

Det är som ni kanske har räknat ut den där jästkrämen som jag funderar över. Det är en ingrediens som jag inte har kommit i kontakt med tidigare. Flera av er vet säkert vad det är, men för mig är det alltså nytt. Ska bli spännande att lära sig vad det är för typ av jäst.

torsdag 16 september 2010

Spröda risbröd

Jag har gnällt en hel del på glutenfria produkter här i min blogg. Tyvärr har jag hittat mer produkter att klaga över, men här är en som inte har några tillsatser och det är spröda risbröd från Oldana i Sverige. Så här ser innehållet i rånen ut:

råris
ris
potatisfibrer
socker
salt

En utmärkt innehållsförteckning och är man känslig mot vissa saker i kosten så kanske man bör vara ännu mer försiktig med det man äter, vilket inte är lätt med tanke på hur det brukar se ut. Men här är alltså en vinnare.

tisdag 14 september 2010

Kanelknäckebröd

Det var ett tag sedan som jag skrev om knäckebröd och de som jag har tittat på har varit till belåtenhet både smak- och innehållsmässigt. För ett tag sedan köpte jag kanelknäckebröd, vilket var riktigt gott, men jag är lite tveksam till innehållet i just den här sorten:

vetemjöl (80 %)
socker
vegetabiliskt fett
jäst
kanel (2,5 %)
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror)
salt

Emulgeringsmedlet heter E 471. Det kommer ofta från djur och tillsätts som förtjockningsmedel. Som jag tidigare har konstaterat så hittar jag inget negativt om det, men det handlar även om känslan av att äta det som är naturligt. Så, nästa gång väljer jag ett annat knäckebröd.

lördag 11 september 2010

Lantmännen

Ja de har en intressant sajt och jag får lära mig att de står bakom ett hundratal produkter och deras filosofi är att ta ansvar från sådd till färdig produkt. Sådant gillar jag! För visst är det så att det är ett stort sammanhang det här med vad vi äter. Som jag tidigare har skrivit så kanske man tror att man gör rätt val när man köper till exempel fikabröd, men där ingår ägg och hur vet man att de är producerade på rätt sätt? Alltså att hönorna har haft det bra när de har värpt dessa.

Låt er ändå inte luras och tro att ni kan välja alla deras produkter utan att läsa innehållsförteckningen, för du kan mycket väl hitta tillsatser som du inte vill ha. Men jag gillar ändå deras ansvarskänsla och det verkar som att många produkter är bra val.

De har även en grön grodd som symbol för att garantera både smak, ansvarsfull produktion med mera. Så håll utkik efter den, för det gynnar även vår miljö.

fredag 10 september 2010

Mer om palmolja

WWF var mycket snabba med att svara på min fråga om palmolja och så här säger de:

Hej Katharina,

Palmolja är idag världens viktigaste vegetabiliska olja och oljepalmen är den mest effektiva producenten av vegetabiliskt fett som vi känner till. Dessutom så är det det viktigaste matfettet för människor i t ex Indien, Kina och Indonesien och miljontals människor får sin försörjning genom palmoljeodling. MEN som du också vet kan produktionen också ha stora negativa konsekvenser för människor och miljö.

Idag kan man som konsument ställa krav på att den palmolja som används är certifierad enligt RSPO - dvs Roundtable on sustainable palm oil. www.rspo.org

Vanligast för närvarande är att företagen väljer att köpa sk green palm certifikat (ungefär som grön el) eftersom kostnaden att fysiskt hålla isär certifierad och icke certifierad palmolja är hög och bara en lite del av merbetalningen då företagen köper "fysiskt" certifierad palmolja går till plantagen. Jag är osäker på i vilken utsträckning som företagen kommer märka sina produkter. Däremot bör de kommunicera via sin hemsida vad de vidtagit för åtgärder. Att konsumenter hör av sig till deras konsumentkontakter är ett bra sätt att påverka och trycka på.

Att en plantage är certifierad enligt RSPO innebär att de uppfyller vissa krav - både ekonomiska, sociala och miljömässiga. Arbete pågår successivt för att utvärdera och se över kriterierna. Det är också viktigt att även småodlare har en chans att certifiera sina planteringar. Generellt är att genom att införa så kallade bättre brukningsmetoder kan också produktiviteten öka och minska trycket på att expandera odlingen.

Hoppas svar på din fråga - hör annars av dig igen!


***************************************************

Lena Tham

Manager Corporate Partnerships

Världsnaturfonden WWF/WWF-Sweden

Ulriksdals Slott, S-170 81 Solna

Sweden

Tel: +46 8 624 74 00
Direct: +46 8 624 74 41
Mobile: +46 7 08 731 802
Fax: +46 8 85 13 29
lena.tham@wwf.se
www.wwf.se



**************************************************

torsdag 9 september 2010

Palmolja

Vissa saker kan man inte sluta att fundera över och en sådan sak är palmolja. Jag vet att det inte är någon hälsovådlig tillsats, men vi ska väl göra mer än att bara bry oss om det och det finns faktiskt något som kallas certifierad palmolja vilket innebär att den är ansvarsfullt producerad. Men företagen (många av dem alltså) slarvar och ställer inte dessa krav. Jag gissar att de som jag har tittat på inte gör det eftersom det inte står något på förpackningarna, eller också har jag läst slarvigt, men jag försöker verkligen att läsa vad som står.

Min uppmaning är alltså att titta i innehållsförteckningen och står det att det är palmolja i produkten och du inte hittar något mer på förpackningen, fråga butikspersonalen och vet inte de så kontakta tillverkaren.

onsdag 8 september 2010

Sardiner

har jag köpt, Lättrökta sardiner i olivolja & balsamvinäger och ifall någon undrar vad sardiner heter på latin så har de det lustiga namnet sprattus sprattus. Eftersom jag köper sardiner så otroligt sällan och när jag senast gjorde det inte hade funderingar på tillsatser, så har jag ingen aning om vad innehållet är förutom själva fisken. Men det ska vi ta reda på och så här ser det ut:

lättrökta sardiner beredda av skarpsill (75 %)
olivolja
balsamvinäger (3,7 %)
vinäger av vin
delvis fermenterad druvjuice
färgämne E 150d (sockerkulör)
salt

Jaha, då är det alltså färgämnet som kan vara av intresse förutom övriga ingredienser och just det här E-numret kan ge matsmältningsproblem, åtminstone enligt Äkta vara. Ärligt talat: behöver man färgämne i en sådan här produkt? Det blir till att mejla och fråga för jag är faktiskt riktigt nyfiken.

tisdag 7 september 2010

Björnekulla hjortronsylt

Den här sylten är bra på flera sätt. Dels är den utan onödiga tillsatser, den är KRAV-märkt och den har högt fruktinnehåll, hela 60 procent. Så här ser innehållsförteckningen ut:

hjortron
socker
vatten
förtjockningsmedel (pektin)
syra (citronsyra, trikalciumcitrat)

Pektin är som det står i innehållsförteckningen ett förtjockningsmedel och utevinns för det mesta ur citrusfruktskal. Trikalciumcitrat är saltet av citronsyra och framställs genom fermentering.

Naturligtvis vill jag ha sylt utan onödiga tillsatser, men för mig är det även viktigt att det finns mycket frukt i. Det här har jag tagit upp tidigare och jag vill verkligen be er alla att läsa noga innan ni köper sylt, för skillnaden är förvånande stor.

måndag 6 september 2010

Läsk

Gillar du läsk? Du är inte ensam, men har du tänkt på att läsk ofta innehåller natrium? Inget upprörande med det kanske med tanke på att vi får i oss natrium i både animaliska produkter, bröd och potatis och vi dessutom behöver det för vår vatten- och syrabalans. Däremot kan det bli för mycket av det goda och för mycket natrium kan leda till hypertoni, vilket på vanlig svenska är detsamma som högt blodtryck.

Hypertoni är något som många lider av och säkerligen är det ofta annat än enbart läsk som utlöser det här, men det är definitivt värt att fundera över vad man får i sig mer än vatten, smakämnen och socker när man köper läsk. Vad vi äter och dricker påverkar oss otroligt mycket och att bli bra på att läsa innehållet på det vi handlar är utan tvekan bra för vår hälsa.

söndag 5 september 2010

Jordnötter och palmolja

Jag skrev om palomlja på jordnötter och hade ett par frågor till Estrella och det var ett positivt svar som jag fick. Eller rättare sagt det andra svaret var positivt, för jag skrev till dem igen efter det första. Här kan du läsa båda svaren.

Tack för ditt mail. I våra nötter använder vi en kombination av solrosolja och palmolja.

Med vänliga hälsningar
Eva Jönsson
Konsumenttjänst Estrella AB
konsumenttjanst@estrella.se
Tel. 020-340350


Hej igen,

När det gäller palmolja skickar jag med lite info hur vi arbetar:

Vi vet att produktion av palmolja kan ha stora och långvariga effekter med avseende på miljön och samhället. Därför behövs det ett samarbete mellan samtliga instanser för att konstruktivt kunna se på och lösa problemen. Det gäller bönderna på oljeplantagen, oljeproducenterna, livsmedelsindustrin, länders regeringar och medborgarna.

Vi köper inte råpalmolja, utan fraktioner av palmolja från våra oljeleverantörer. Den palmoljan har sitt ursprung övervägande från västra Malaysia (ej Borneo) och i mindre skala från Indonesien.

Våra palmoljeleverantörer är medlemmar i Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Denna organisation har mer än 200 medlemmar och dessa har som gemensamma mål att hitta ekonomiskt gångbara, miljömässigt riktiga och samhälleligt välgörande sätt att framställa palmolja. Medlemmarna är bla World Wildlife Fund (WWF), regeringar i de palmoljeproducerande länderna, odlare, importörer och producenter. Ett kriterium som RSPO är att den som avverkat regnskog efter november 2005 och planterat oljepalm där kommer aldrig att bli ett godkänt plantage enligt RSPO. På så sätt, genom att köpa olja från godkända plantage, så bidrar man inte till någon regnskogsskövling.

Vi stödjer RSPOs mål och insatser att utveckla och upprätthålla riktlinjer för att stödja ansvarsfull framställning av palmolja. Dock krävs det mer arbete att säkerställa att RSPOs medlemmar tillmötesgår dessa normer.

Med vänliga hälsningar
Eva Jönsson

torsdag 2 september 2010

Böckling

Ja det är inte något som jag köper ofta, men nu ska jag prova ett nytt smörgåstårtrecept som innehåller det, så nu har jag alltså inhandlat böcklingar. Jag är väldigt nyfiken på vad de innehåller och jag tror och hoppas att det inte finns några trista tillsatser. När jag läser innehållsförteckningen så finner jag det här:

salt fiskad i Östersjön

Det där såg väl inte riktigt ut som det skulle. Jag får mejla och fråga vad det är som är salt. Återkommer...

Förresten, nu kom jag på varför jag köper böckling så sällan trots att jag gillar det: alla ben! De är minimala men väldigt många.