lördag 31 juli 2010

Förbjuden märkning

Igår lade livsmedelsverket ut ny information på sin sajt och det handlar om Findus och deras märkning ”Utan onödiga tillsatser”. Det här har nu varit upp i domstol och domen blev att man inte får märka produkter på det vis som Findus har gjort. Här kan du läsa anledningen till att livsmedelsverket tog initiativ och förbjöd den här märkningen, som alltså gått vidar till domstol. Anledningen till förbudet handlar om att det är vilesedande och nedanstående punkter förklarar motiveringen.

•Förbudet mot ”utan onödiga tillsatser” motiverades med att den märkningen är vilseledande eftersom konsumenten inte kan bedöma vad som menas med detta.
•Märkning med ”utan konserveringsmedel” är vilseledande eftersom frysta produkter normalt inte tillsätts konserveringsmedel och något recept inte nyligen hade ändrats.
•”Utan transfetter” förbjöds med motiveringen att det inte finns med på listan över tillåtna näringspåståenden i EG-förordningen 1924/2006.
•Uttrycket ”utan smakförstärkare” bedömdes som motiverat med hänsyn till att receptet för just den färdigrätten hade ändrats nyligen, men bara under en övergångstid på sex månader för att säkerställa att konsumenter förstår att produktens sammansättning har förändrats.

Jag kan nog hålla med om mycket av motiveringen, samtidigt som jag önskar att livsmedelsverket vore mer "på" när det gäller att lyfta fram "onödiga tillsatser". Det är lika viktigt att vara på hugget i de fallen som när det gäller att hindra företag att tala om att de inte använder tillsatser.

torsdag 29 juli 2010

Dijonsenap

När det gäller senap så har jag redan tidigare konstaterat att det är stor skillnad mellan burkarnas innehåll. Det här gör det naturligtvis tidsödande när man måste läsa varje innehållsförteckning. Nu senast köpte jag en ny sorts dijonsenap och den har följande innehåll:

vatten
ättika
förmalda senapsfrö (20 %)
salt
surhetsreglerande medel (citronsyra)
kryddor (gurkmeja, peppararom)

Jag gissar att även peppararomen är naturlig, men innan jag skriver märket på senapen så ska jag ta reda på det.

onsdag 28 juli 2010

Igor rocottaost

För mig som inte är så van att äta ricottaost så är smakskillnaden inte så stor. Nu har jag provat en annan sort som är från Igor, Italien, vilken jag tyckte var som de tidigare jag har smakat. Ricotta är hur som helst gott i både efterrätter och i mat har jag upptäckt. Eftersom innehållet även i den här sorten var bra så lägger jag alltså ut tillverkaren. Det här innehåller osten:

pastöriserad vassle
grädde
salt
mjölksyra

Vad som också är bra med ricotta är att den håller ett tag i kylen och det är positivt eftersom man inte alltid gör av med allt på en gång. Men har man lite över som man snart behöver ta tillvara på och man inte vet vad man ska göra så är det gott att blanda ricottan med riven ost, lite kryddor, strimlade soltorkade tomater, champinjoner och räkor och ha på bröd med senap som man sedan gräddar i ugnen. Snabbt och gott som lunch eller lättare middag.

tisdag 27 juli 2010

Ägg i andra livsmedel

För ett par veckor sedan hade jag ett blogginlägg om ägg som blandas ner i annat som vi äter och om dessa kommer från hönor som har haft det bra eller ej. Jag mejlade Ica och har fått ett mycket glädjande svar, som jag naturligtvis har tackat så mycket för.

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

Angående din fråga om ägg som ingående ingrediens i olika produkter:

När det gäller hela ägg finns märkningsplikt på varje enskilt ägg så att det går att spåra var det kommit ifrån. Det ska även framgå av förpackningen om hönsen varit frigående eller i bur. På ICAs egna märkesvaror finns bara ägg från frigående höns
och vi har varit mycket engagerade i att driva på äggbranschen att ställa om från de gamla olagliga burarna till de nya lite större där även sandbad och sittpinne finns.

När det gäller ägg som ingredies har vi svårare att kontrollera det exakta ursprunget eftersom ägg från olika uppfödningar kan blandas till en äggmassa eller äggpulver som i sin tur används till kakor och andra produkter. Vi försöker dock alltid ta reda på hur hönsen fötts upp och skriver ner det i produktens specifikation så att vi vet hur vi ligger till. Förhoppningsvis kan vi även ställa tydligare krav på äggråvara i framtiden när vi får en bättre kunskap hur äggproduktionen ser ut i andra länder.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Lisa Svensson

Tel ICA Kundkontakt 020 - 83 33 33
Fax ICA Kundkontakt 020 - 83 33 30
E-post ICA Kundkontakt kundkontakt@ICA.se
Webbplats ICA www.ICA.se

söndag 25 juli 2010

Äggnudlar från från Long live brand

Om du gillar asiatisk mat så är chansen stor att du har ätit äggnudlar. Jag tycker att de är jättegoda och idag när jag gjorde lunch så provade jag en ny sort och passade på att kontrollera innehållet.

vetemjöl
ägg
salt

Kort och bra innehåll och gott var det alltså. Inget att klaga på i det här fallet. Märket heter Long live brand och är ingen som jag tidigare kände till, men jag kan inte påstå mig ha full koll på alla asiatiska produkter och upptäckten var ju positiv.

lördag 24 juli 2010

Transfett

Transfett har man diskuterat i ett antal år nu och det har väl inte undgått någon att det är något som ska undvikas. Men varför? Jo, därför att det är ett fett som inte är nyttigt och även om det är en form av omättat fett så likställs det med mättat ur hälsosynpunkt. Nu ska kanske tilläggas att vi behöver både och, men inte i form av transfett.

När billiga oljor används i industrin så måste dem för det mesta processas för att kunna användas som det är tänkt och det är det som vi kallar härdning. När man härdar fettet så behandlar man det på olika sätt, vilket kan vara exempelvis blekning eller filtrering och fettet blir då hårt och har omvandlats från omättat till mättat. Viktiga vitaminer passar på att försvinna i samma veva som detta görs. Alltså en till negativ effekt av härdningen.

Sedan finns vissa mängder transfett naturligt i mycket mat som vi äter, men det finns alltså ingen poäng med att späda på genom att äta fettet processat.

fredag 23 juli 2010

Böngroddar från Buffé

Eftersom jag har bloggat sedan maj förra året så har jag hunnit kika på en hel del livsmedel och jag blev därför osäker på om jag hade läst och skrivit om böngroddar på burk. Det hade jag inte visade det sig när jag kollade och eftersom jag åt det häromdagen och passade på att läsa innehållsförteckningen så passar det ju bra att skriva om det. Även om det är ganska gott så köper jag det inte så ofta och har inte funderat så mycket över vad det kan tänkas innehålla. Men nu har jag äntligen tagit reda på vad som eventuellt är tillsatt. Så här ser innehållförteckningen ut:

böngroddar
vatten
salt

Groddarna är från Buffé och när jag köper nya nästa gång så ska jag titta på andra sorter också. Dem kanske har lika föredömligt innehåll, så jag förespråkar alltså inte det här märket framför något annat, men jag har lärt mig att det inte alltid är "samma" innehåll i "samma" varor så det ska bli spännande att se vad andra märken har i sina burkar. Sedan kan man ju tycka att det bästa är att köpa färska groddar, men det är en annan fråga.

tisdag 20 juli 2010

Nästa svar från FHI

Folkhälsoinstitutet är verkligen snabba att svara och idag kom nästa svar, som jag naturligtvis har tackat för. Det var ett bra svar om än inte svar på det som jag ville veta.

Hej

Tråkigt att du inte får svar det är de som myndighet som har ansvaret och som bedömer innehåll i livsmedel. Statens folkhälsoinstitut har inte den befogenheten

utan kost och matvanor handlar för vår del råd om kostråd och näringsinnehåll och den tjänsten är för närvarande vakant.

Personligen kollar jag själv när jag handlar, E nummer och försöker undvika en hel del. Som du kanske känner tiil styr EU regelverk och de färgämnen som förr var borttagna i godis (azo) har nu återkommit då EU godkänt dessa.

Hälsningar //Henry

måndag 19 juli 2010

Svar från FHI

Det gick väldigt snabbt att få svar den här gången, men så mycket klokare blev jag dessvärre inte eftersom det var en hänvisning:

Hej

Den myndighet som har ansvaret för livsmedel är livsmedelsverket så jag föreslår att frågan ställs till dem.

http://www.slv.se/

sommarhälsningar//
-----------------------------------------------------------------------
Henry Stegmayr, utredare
Statens folkhälsoinstitut
Avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö
Forskarens väg 3, 831 40 Östersund
Telefon/Mobil: 063-19 97 52, Fax: 063-19 96 02
henry.stegmayr@fhi.se www.fhi.se

söndag 18 juli 2010

E 553b och FHI

Tidigare idag när jag funderade på min blogg och svaret från livsmedelsverket om E 553b, så kom jag att tänka på folkhälsoinstitutet. Jag har skrivit till dem tidigare och jag fick den ena gång hänvisning till livsmedelsverket, den andra inget svar alls. Fast det skadar inte att försöka igen och ett av deras 11 folkhälsomål rör faktiskt vår kost, så någon kommentar borde man kunna förvänta sig.

Nedanstående brev har jag alltså mejlat till dem och det är samma som till livsmedelsverket.

Hej,

Jag hittade följande färgämne i en strösselburk som jag nyligen har köpt: klumpförebyggande medel (E 553b). Nu äter vi inga stora mängder strössel här hemma, så jag är inte så väldigt orolig för innehållet, men trots allt så sökte jag på nätet och fann att det tros kunna framkalla magcancer. Vad säger folkhälsoinstitutet om det? Är risken överdriven eller stämmer påståendet, bara att det är så små mängder som vi får i oss, så man därför anser att det är ofarligt?

Hälsningar Katharina Wallenborg

lördag 17 juli 2010

Svar om E 553b

Livsmedelsverket var snabba att svara, men jag har inte fått ut svaret förrän nu som synes. Fast jag tycker inte att jag fick ett helt svar, även om det var informativt, så jag mejar igen.

Hej Katharina,

E 553b är "talk", ett naturligt förekommande mineral som består av magnesiumsilikat (inte ett färgämne). Vissa kvalitéer kan innehålla asbest, och därför finns det krav på att talk som används till livsmedel inte får innehålla asbest.

Med vänlig hälsning

Gunilla Gålne
Upplysningen

Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se


Hej, tack för ert svar. Det finns alltså ingen cancerrisk?

Hälsningar Katharina Wallenborg

fredag 16 juli 2010

Senapssill

Några gånger har jag skrivit om sill, men inte om en av de mest populära sorterna som är senapssill. Inte för att jag har lyckats hitta någon bra sådan, men här är ett exempel på en av sorternas innehåll och tills vidare kan jag bara rekommendera att ni gör er egen:

sillfiléer utan skinn och ben skuren i bitar
senap
socker
vatten
vegetabilisk olja
salt
ättika
dill
förtjockningsmedel E 415
konserveringsmedel E 211

Jag har hittat både musslor, gravad lax och annat utan tillsatser, så jag vet inte vad det är just med sillen. Fast saken är förmodligen att den ska hålla i hur många månader som helst och det är väl bra på ett vis, men som vanligt så skulle jag önska att det fanns ett alternativ.

torsdag 15 juli 2010

Blått ”flagg strössel”

I flaggan finns ju även blå färg och för att kunna göra svenska flaggan så behövdes därför också blått flaggströssel. Så här ser innehållet ut i det strösslet:

socker
dextros
glukossirap (vete, glutenfri)
vegetabiliskt fett (palmolja)
invertsocker
syra (citronsyra)
emulgeringsmedel (sojalecitin)
arom
färgämne (E 132)
klumpförebyggande medel (E 553b)

Som ni ser så är innehållet ganska likt det som fanns i det gula strösslet. E 132 är syntetiskt framställt och heter indigotin. Det kan ge klåda och andningssvårigheter tror man. Dock är det en av EU godkänd tillsats.

tisdag 13 juli 2010

Citronmajonnäs

Som tidigare konstaterats så är inte majonnäs det renaste av livsmedel och det är säkert inte citronmajonnäs heller. Det här är det i burken:

vegetabilisk olja (raps)
äggula (9 %)
vatten
ättika
socker
senap
konserveringsmedel (E 202)
citronarom
kryddor
stabiliseringsmedel (E 412, E 415)
färgämne (E 160a)

Citronarom… är det arom från citron eller ett kemiskt framtaget smakämne tro? E 202 har vi konstaterat att det inte är något att rekommendera, men hur är det med E 415? Det var ett tag sedan som jag skrev om det och nu som då så konstaterar jag att det inte är någon hälsorisk med E-numret, även om man gärna skulle klara sig utan xantangummi i sin majonnäs. Eller är det något som bara jag utesluter de fåtal gånger som jag faktiskt gör den själv?

E 412 är guarkärnmjöl och det ska undvikas, åtminstone om man är allergisk mot ärtor, bönor eller jordnötter. Är man dessutom glutenintolerant så kan man läsa lite extra noga på kakor och annat som man handlar, för i dessa finns det ofta guarkärnmjöl. Man kan tycka att man för redan känsliga personer skulle vara renare från E-nummer, men det är raka motsatsen tyvärr.

söndag 11 juli 2010

E 553b

Nyfiken som jag är så har jag nu skickat det här till livsmedelsverket.

Hej,

Jag hittade följande färgämne i en strösselburk som jag nyligen har köpt: klumpförebyggande medel (E 553b). Nu äter vi inga stora mängder strössel här hemma, så jag är inte så väldigt orolig för innehållet, men trots allt så sökte jag på nätet och fann att det tros kunna framkalla magcancer. Vad säger livsmedelsverket om det? Är risken överdriven eller stämmer påståendet, bara att det är så små mängder som vi får i oss, så man därför anser att det är ofarligt?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag ser fram emot att få höra vad de säger om E 553b, för det är svårt att som konsument veta vad i denna tillsatsdjungel man ska undvika.

lördag 10 juli 2010

Gult flaggströssel

Ja det står visserligen ”flagg strössel” och uppenbarligen har etiketten passerat mångas ögon utan att någon har sett eller brytt sig om särskrivningen. Men nu var det innehållet som var det primära även om jag inte kunde låta bli att kommentera slarvet.

Sonen gjorde så fina kakor på nationaldagen och med hjälp av strössel så gjorde han svenska flaggor på alla. Så här ser innehållet ut i det gula strösslet:

socker
dextros
glukossirap (vete, glutenfri)
vegetabiliskt fett (palmolja)
arom
färgämnen (E 101, E 160a)
klumpförebyggande medel (E 553b)

Givetvis så är det inte lika viktigt med strössel som med till exempel sylt, ost, oliver och annat som man äter oftare, men det känns ju alltid bra ju bättre innehållsförteckningen ser ut. Den här är väl si sådär får man lov att säga. Vad finns det för något E-nummer som inte har förekommit i bloggen tidigare? Ja först E 101, eller riboflavin som det heter. Det framställs oftast syntetiskt och lär inte vara någon fara för hälsan. Det borde det inte heller för det är samma sak som vitamin B2.

E 160a har jag nyligen skrivit om och det var inte heller skadligt så vitt jag kunde se när jag sökte på det.

Till sist har vi då E 553b, eller talk som det också heter. Det är visserligen naturligt, men läser man på äkta varas sajt så menar de att det kan framkalla magcancer. Stämmer det så är det ju hemskt. Läser man på annat håll på nätet så sägs cancerriskerna vara överdrivna. Jag kommer att mejla livsmedelsverket och höra hur deras syn på det här är.

onsdag 7 juli 2010

Kalamataoliver från Zeta

Bland de bästa oliverna när det gäller smak, åtminstone enligt min smak, är kalamataoliver. Den här plåtburken med oliver innehöll inte mer än önskvärt:

stora kalamataoliver med kärnor
vatten
salt
vinäger
olivolja extra vergine

Det här är den första sortens svarta oliver som jag läser innehållsförteckningen på, eller rättare sagt som jag skriver om. Lite förvånande kan man tycka med tanke på att vi alltid har oliver hemma, men man kan inte skriva om mer än en sak i taget och jag ska berätta även vad andra märken har i sina burkar så jag lovar att återkomma i frågan alltså.

tisdag 6 juli 2010

Ägg

Jag har fortsatt att fundera på det här med ägg och nu har jag mejlat en av våra större livsmedelskedjor och så här skrev jag:

Hej,

När det gäller ägg så står det ju tydligt på varje förpackning hur hönorna har levt plus lite annan information. Hur ska jag som kund kunna veta att en vara där ägg ingår har ägg som är från hönor som har levt humant? Jag försöker nämligen tänka på detta när jag handlar ägg och vill inte bidra till något oetiskt om jag till exempel köper kakor, glass eller vad det nu är som kan innehålla ägg.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag vet inte hur mycket det här påverkar i rätt riktning, men alla försök är värda något anser jag och jag tror säkert att de själva också skulle vilja ha bättre koll på det här.

söndag 4 juli 2010

Yoghurt

Jag var nog lite snabb i vändningarna när jag handlade yoghurt senast, för jag läste inte så speciellt noga ser jag nu när jag sätter mig ner för att titta på vad den innehöll. Jag hade nämligen köpt med mig fettfri yoghurt. Endast 0,1 procent fett var det i. Inte undra på att listan av tillsatser var extra lång. Nu kan den vara det ibland ändå om det är smaksatt yoghurt, men att den var fettfri bättrade ju inte på innehållet om jag säger så. För vad tycks om denna (inte speciellt imponerande) uppradning av ingredienser:

högpastöriserad skummjölk
bärberedning: jordgubb 6,6 %
förtjockningsmedel (hydroxipopyldistärkelse, xantangummi, karragenan)
färg (karmin)
aroniakoncentrat
naturliga aromer
aspartam
acesulfarn K
antioxidantmedel: natriumcotrater, citronsyra
vitamin C (30 % RDI)
vitamin E (30 % RDI)
skummjölkspulver
gelantin
yoghurtkultur

Oj! Detta har vi alltså ätit och det mesta vet man lite eller inget om skulle jag vilja säga. Jag mejlar tillverkaren direkt och ber om en förklaring så att jag som vanlig konsument kan förstå vad jag faktiskt äter.

torsdag 1 juli 2010

Oliver med ost

Den här burken har jag inte öppnat ännu, men märket på den är bekant och jag har handlat både oliver och fetaost härifrån. Dock inte ostoliver. Får se om det smakar gott eller inte. Men jag kan ju titta vad som finns i burken så länge:

gröna manzanillaoliver
vatten
salt
blue cheese
E 330 citronsyra
E 300 askorbinsyra
E 401 natriumalginat
E 621 smakförstärkare

Askorbinsyra finns ofta naturligt, men framställs även syntetiskt, men har ingen känd hälsorisk. Det har inte heller E 401, alltså salt av alginsyra. Det har däremot E 621, vilken är syntetiskt framställt salt av glutaminsyra. Man kan få olika reaktioner och det är kanske värt att vara försiktig med den här tillsatsen om man vet att man är känslig.