onsdag 30 september 2009

Kokosmjölk utan tillsatser!

Eftersom jag gillar kokosmjölk så köper jag givetvis det då och då. Jag har läst innehållsförteckningar och jag har frågat efter kokosmjölk utan tillsatser, men inte ens den kravmärkta som jag har hittat har varit utan.

Idag var jag och handlade igen och fick syn på en sort som jag inte hade sett tidigare. Den kanske har funnits, bara att jag endera har missat den eller tyckt att den varit för dyr, för den kostar lite mer än de andra sorterna, men när jag läste innehållsförteckningen så var det inget annat i än:

kokosnöt
vatten

Det avgjorde mitt val och nu har jag alltså hittat en sort utan tillsatser. Den här är också kravmärkt och det är Kung Markatta som producerar kokosmjölken.

måndag 28 september 2009

Produktavstämning för tredje gången

Först vill jag säga att alla tillsatser inte är av ondo, utan ibland tvärtom faktiskt, men av ren nyfikenhet så letar jag efter produkter utan tillsatser och för tredje gången gör jag nu en lista med det som jag har hittat.

Från tidigare gångerna har jag listat följande produkter:

Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

Nu fyller jag alltså på med följande:

Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad

söndag 27 september 2009

S:t Dalfour fyra frukter

För länge sedan skrev jag om S:t Dalfours marmelad och jag har nu provat en ny sort som heter fyra frukter och den var väldigt god och hade bra konsistens. Innehållet är endast:

vilda björnbär
svarta körsbär
jordgubbar
hallon
osötat druvjuicekoncentrat
fruktpektin
citronjuice

Den håller sig till och med 15 juli -11 om den inte öppnas, så det bevisar ju att man kan konservera marmelad utan onödiga tillsatser.

fredag 25 september 2009

Tårtbotten

Jag måste bara kommentera det här även om alla säkert redan har hört det, men i dag skriver media om en tårtbotten som har legat i 25 år, utan att mögla! Man undrar ju vad sjutton tillverkarna stoppar i sina produkter. Jag läste att det tog hela 10 år innan den ens blev torr!

Man får hoppas att det här får folk att sluta köpa de där skumgummiaktiga sakerna och göra tårtor av fortsättningsvis, för känner man på dem så känns de inte äkta och de smakar syntetiskt på något vis. Nu kanske vissa protesterar, men har man ätit hemlagad tårtbotten så vet man att det är ljusårs skillnad på köpta och hembakade. Sedan kan man ju bara gissa skillnaden i nyttighet (hur nyttig en tårtbotten nu kan vara).

Jag ska väl tillägga att jag inte alls har något emot köpta tårtbottnar så länge de smakar som de ska och har ingredienser som gör att botten blir torr och möglar när den ska, för gör den inte det så känns det inte hälsosamt att äta den, så är det bara.

torsdag 24 september 2009

Rostbrödet

I rostbröder som jag köpte fanns det bland annat vegetabiliskt emulgeringsmedel E 471 och maltvinäger. Så här säger nationalencyklopedien om emulgering. Emulgeringsmedel, emulgator, livsmedelstillsats som används för att stabilisera en blandning (emulsion) av vatten och fett. Exempel är lecitin samt mono- och diglycerider av fettsyror som kan tillsättas t.ex. majonnäs, glass, choklad och margarin.

E 471 är som det står på påsen från vegetabilier, men annars kan det även komma från djurriket. Än så länge har jag inte hittat något ohälsosamt om det, men det låter inte så smakligt: emulgeringsmedel.

Sedan har vi maltvinägern. Det verkar som att den är tillsatt för både smak och hållbarhet. Om en den skulle vara skadlig så hittar jag i alla fall inget sådant om den, men jag kommer leta vidare precis som med alla andra tillsatser.

onsdag 23 september 2009

Fläsket

E 301, askorbat, som fanns i fläsket jag köpte för ett tag sedan är till för färgens skull. Jag hittar inget negativt om E 301, men anser inte att det är nödvändigt hur som helst.

E 250 däremot är inte harmlöst utan tros kunna ge cancer. Nitrit som det egentligen heter finns ofta i charkuteriprodukter tyvärr.

tisdag 22 september 2009

Ishavssallad och innehåll

Den med gott minne och som följer min blogg kanske kommer ihåg att jag köpte ishavssallad som hade flera tillsatser. Jag upptäckte till och med en ”ny”, E 1442. Det var ett bland tre stabiliseringsmedel. Det fanns även två konserveringsmedel samt crabfish, som ju inte är en fisksort utan en processad vara med tillsatser, så den är man ju också nyfiken på.

Det första konserveringsmedlet är E 202, en tillsats som vi har konstaterat att man tillsätter för att motverka mögel- och jästsvampar. Men det kan ge allergireaktioner.

E 211 har vi också redan konstaterat att det kan ge problem och faktiskt väldigt allvarliga sådana, till exempel misstänker man att det kan ge hyperaktivitet, astmaanfall och cancer plus en del annat.

E 415 är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel och vad jag har förstått ganska harmlöst.

E 412, är ett stabiliseringsmedel som heter guarkärnmjöl och som jag har hittat i annat tidigare och skrivit om, vilket tros kunna ge allergireaktioner även det.

E 1442 är ett Stabiliserings- och förtjockningsmedel och det verkar precis som E 415 ofarligt.

E 1442 är ett Stabiliserings- och förtjockningsmedel och det verkar precis som E 415 ofarligt. Tittar man på livsmedelsverkets hemsida så hittar man den här tjusiga betäckningen på E-numret: Hydroxipropyldistärkelsefosfat.

Crabfishen får jag kolla upp och återkomma om.

måndag 21 september 2009

Svar om sandelträextrakt

Det gick snabbt att få svar från livsmedelsverket, men det kanske beror på att det inte var så mycket information som de skickade:

Hej!

Det är möjligt att det framställs aromer av sandelträ. Men för de ämnen som man har identifierat som möjliga hälsofaror har man fastställt gränsvärden. Tillverkaren är alltid ansvarig för att de livsmedel han säljer är säkra för konsumenterna.

Med vänlig hälsning
Gunilla Henrysdotter


Jag har märkt att det är svårt att verkligen få svar från myndigheter och det här är ändå en statlig myndighet som har ett övergripande ansvar. Därför önskar man att man kunde få bättre svar; det handlar trots allt om vår hälsa. Det finns ett antal punkter för vad livsmedelsverket gör och här är en av dem: "Främjar konsumenternas, särskilt barns och ungdomars, förutsättningar att göra medvetna val av hälsosam och säker mat". Hur ska man kunna göra dessa val om man inte kan få svar på frågor om våra livsmedels innehåll?

söndag 20 september 2009

Fransk löksill - fortsättning

Jag har inte hunnit mejla tillverkaren av sillen ännu, men till att börja med så ska jag stilla min nyfikenhet och se vad jag får för träffar om jag söker på ”sandelträextrakt” på internet.

Den första träff jag får är till ett företag som säljer produkter för kropps- och ansiktsvård, smink med mera och så här säger de: Sandelträ-extrakt: Lindrar och lugnar huden. Har antiseptiska egenskaper.

Ett annat citat, men den här gången för doft för män: … traditionell engelsk raktvål i praktisk reseask med klassisk doft av sandelträ…

Men, jag hittar det också som smaksättare i spritdrycker och som krydda. Det här gör ju ingrediensen än mer fascinerande och i morgon ska jag mejla silltillverkaren och fråga om både extraktet och övriga ingredienser, men först ska jag skriva till livsmedelsverket och fråga vad de säger om det. Bara för att man har det i både hudvårdsprodukter och liknande men även i mat så behöver det ju inte vara något farligt, men det låter sannerligen inte aptitligt!

Så här ser mejlet ut som jag precis har skickat till livsmedelsverket:

Hej,

Jag undrar vad sandelträextrakt är för typ av ingrediens. Jag har sett att den finns i skönhetsprodukter, men även i mat och dryck som vad jag förmodar, smaksättning. Kan den ge några hälsoproblem, eller är den ofarlig?


Hälsningar Katharina Wallenborg

Det ska verkligen bli spännande att läsa deras svar.

torsdag 17 september 2009

Nytt svar om jordnötssåsen

Företaget som tillverkar såsen är verkligen snabba på att svara, för jag har redan fått svar på det som jag mejlade igår. Här kan ni se vad se svarade mig:

Thank you for your fast answer and for explaining why it's E 202 in the sauce. I saw that the tenability time was two years. Would it be possible to remove it if it had to be eaten in a shorter period of time?

Regards, Katharina Wallenborg


Dear: Katharina
Thank you for your e-mail message.

I see your point but if we remove E202 then the product quality will be compromise, plus normally the retails need minimum shelf life when our distributor deliver to them which can be up to 20 months so we have no chance to do it at this time.

Kind Regards Jittiporn

Som ni ser så har handeln en hel del att säga till om och jag tror tyvärr att många konsumenter efterfrågar produkter som håller väldigt länge. Det är synd att det inte är större efterfrågan på sådant som ska konsumeras inom kortare tid, men där kan vi alla hjälpa till att påverka genom att fråga efter alternativ i våra livsmedelsbutiker.

onsdag 16 september 2009

Svar om jordnötssåsen

Jag mejlade företaget som gör såsen häromdagen. Svaret jag fick blev så här:

Dear: Katharina Thank you for your e-mail message.

We already check with our R&D and they need E202 because there is a lot of Coconut Milk inside this product plus all the oil use in manufacturing process in Thailand is based on Soybean Oil. Sorry about that but later if we can improve we will definitely do it for you.

Kind Regards Jittiporn

Svaret framstår kanske som personligt vilket säkert beror på att jag skrev att jag har allergiproblem, vilket är sant. Jag tackade så mycket i alla fall och frågade samtidigt om man kunde ta bort konserveringsmedlet om man kortade hållbarhetstiden. Den är hela två år! Det ska bli spännande att se vad de svarar på det.

söndag 13 september 2009

Fransk löksill och tillsatser

Det mest märkliga som jag har ätit vad jag vet är sandelträextrakt. Varför har man något så konstigt i? Ja, för smaken kan man ju gissa, men är det verkligen nödvändigt? Sill är väl gott som det är med lite kryddor och lag? Fast det fanns mer i den där burken som jag tyckte var konstigt och jag kommer att mejla tillverkaren även i det här fallet.

Förutom sandelträextrakt så var det några E-nummer i sillen också. Kanske helt ofarliga, men det ska jag ta reda på:

syra E 260
konserveringsmedel E 211
förtjockningsmedel E 415

Dessutom var det arom tillsatt. Man kan ju undra vad den stackars sillen har varit med om eftersom man måste tillsätta arom också.

E 260 visade sig vara ättiksyra och jag har inte hittat några negativa kommentarer om det. Det är naturligt förekommande, även om det verkar sannolikt att ättiksyran oftast är syntetiskt framställd.

E 211 lät däremot inte alls trevligt. Det kan ge astmaanfall eller cancer om det vill sig riktigt illa. Hyperaktivitet misstänks också och även om det finns naturligt i kroppen så är det giftigt i för stor mängd. Ni som har följt bloggen kanske minns att jag skrivit om E 211 tidigare också.

Förtjockningsmedlet E 415 är något som heter xantangummi och det framställs ur socker. Det verkar inte vara skadligt, åtminstone inte i mindre mängder.

lördag 12 september 2009

Fortsättning på jordnötssåsen

Nu känner jag att jag riskerar att bli tjatig, men jag kan inte sluta att fundera över såsen. Varför i hela friden har man sojabönsolja i jordnötssås? Jag har ju flera gånger gjort sådan här sås själv och vet precis vad som behöver vara i och inte både för smaken och konsistensens skull och av alla recept jag har sett och även det jag själv har komponerat, så har sojabönsolja aldrig förekommit.

Sedan var det ju det där med mögel- och jästsvampar som man så klart inte vill äta, fast även här känns tillsatsen överflödigt. För det första: måste maten nu för tiden hålla i all evighet och för det andra: går det verkligen inte att göra en förpackning som bevarar hållbarheten relativt länge så man slipper E 202?

Dottern har fyllt år och kommer över i morgon för att bli firad och hon vill gärna ha grillspett med jordnötssås till middag, så det ska hon givetvis få och jag ska därför köpa en ny burk eftersom såsen är så god och då ska jag passa på att titta på hållbarhetstiden, för jag har för mig att den är mycket lång nämligen.

Återkommer...

fredag 11 september 2009

Jordnötssåsen

Då var det dags att börja kika på var och en av produkterna och dess innehåll igen och se om det är något man behöver funderar vidare kring.

När jag börjar leta information om sojabönsolja, vilket ju lät ganska oskyldigt, så fann jag att det inte alls var så. Naturligtvis reagerar de flesta inte på oljan, precis som de inte gör det på många andra tillsatser, men till och läkemedelsverket tar upp problemet med att vissa kan få allergiska reaktioner. Det låter ju inte alls bra tycker jag.

Vad var det mer i såsen som jag reagerade över? Jo, E 202. Det är tydligen kemiskt framställt som mycket annat och kan ge överkänslighetsreaktioner. Man tillsätter det för att motverka mögel- och jästsvampar och dem vill man ju givetvis inte ha. Fast finns det inget bättre val än just E 202?

Jag kommer att mejla företaget idag och fråga om båda dessa tillsatser och sedan berättar jag som vanligt på min blogg vad jag får för svar.

torsdag 10 september 2009

Tillsatser under en vecka

Under en vecka ungefär har jag skrivit ner något som jag har ätit varje dag för att se vilka tillsatser som jag har fått i mig i den ”helt vanliga” maten som jag äter. De här E-numren/tillsatserna har jag alltså ätit:

sojabönsolja (har jag inte hört talas om förut, så det ska jag också ta reda på vad det är)
konserveringsmedel E 202
syra E 260
konserveringsmedel E 211
sandelträextrakt (visste jag inte ens att man åt!)
arom
förtjockningsmedel E 415
crabfish (fanns i ishavssallad och det är ju ingen riktig fisk, så det kan vara intressant att veta vad för något begreppet står för)
konserveringsmedel E 211
stabiliseringsmedel E 415
stabiliseringsmedel E 412
stabiliseringsmedel E 1442
antioxidantmedel E 301
konserveringsmedel E 250
vegetabiliskt emulgeringsmedel E 471

Det blev en del som jag förmodligen inte alls vill äta och det ska bli spännande att se vilka svar jag får när jag kommer att fråga om allt detta verkligen är nödvändigt att stoppa i maten.

onsdag 9 september 2009

Rostbröd

Först vill jag säga att jag är absolut ingen förespråkare av vitt rostbröd, men precis som mycket annat onyttigt så kan det vara gott ibland och idag har jag rostat bröd och ätit räk- och äggröra, avokado och rödlök på. Det var riktigt gott och mätt blev man! Innehållet i brödet är som följer:

vetemjöl
vatten
vegetabilisk olja av raps
jäst
maltvinäger
havrefiber
salt
socker
vegetabiliskt emulgeringsmedel E 471

I morgon ska jag börja gå igenom det jag har skrivit om de senaste dagarna. Det är ju verkligen bara ett axplock av allt man äter, men det kan vara kul att göra ett eget litet experiment.

måndag 7 september 2009

Keso

Naturell keso – vilket jag åt till min lunch idag – borde rimligtvis inte innehålla några onödiga tillsatser och det gjorde den heller inte, men man ska ju inte vara helt säker innan man har kollat. Hur som helst så innehöll keson inget annat än:

mjölk
grädde
syrningskultur
salt
löpe

Dessutom så är den ju så användbar; man kan äta den som den är till maten, gärna med lite kryddor eller man kan ha den i paj, smörgåsar med mera. En bra produkt med andra ord. Den jag köpte var den vanliga 4-procentiga från Arla.

söndag 6 september 2009

Fläsk

Som jag skrev i går så var det inga konstigheter i bruna bönorna som jag köpte, men när jag höll på med middagen så passade jag på att läsa innehållsförteckningen i det rimmade fläsket, vilket man ju skulle kunna förväntat sig att det var utan tillsatser. Men det var det inte. Förutom fläsket så var det följande i:

vatten
koksalt
druvsocker
antioxidantmedel E 301
konserveringsmedel E 250

lördag 5 september 2009

Bruna bönor

Jag har tidigare skrivit om hemlagat, hel- och halvfabrikat och hemlagat brukar ju bli bäst. Det är i alla fall vad jag själv tycker och även andra som jag har talat med. Men det finns vissa rätter som inte alls blir som man vill när man gör dem själv och en sådan rätt för mig är bruna bönor. Det är visserligen många år sedan jag försökte, men jag fick inte alls till såsen så som jag ville ha den, så bruna bönor köper jag färdiga.

Med tanke på vad som brukar finnas i färdigrätter så var jag ju inställd på en lång radda tillsatser och övervägde om jag skulle vänta med att läsa tills efter jag hade ätit. Men det gjorde jag inte och jag blev faktiskt positivt överraskad av innehållsförteckningen:

vatten
torkade bönor
sirap
ättika
risstärkelse
salt

Bruna bönorna är från Felix.

fredag 4 september 2009

Räkor

Räkor som man skalar själv är naturligtvis mycket godare, men ibland är jag lat och köper färdigskalade. När jag tittade på innehållet i dem med lag så var det en del annat i än räkor och salt. Idag ska jag ha räkor på smörgåstårta och har tinat frysta skalade räkor och innehållet i påsen är:

räkor
vatten
salt

Varför det är vatten i dem kanske beror på att de är kokta, men å andra sidan så är det ju vatten i det mesta verkar det som. Det väger ju mer då. Men jag ska låta det vara osagt i det här fallet.

Räkorna kommer från Royal Greenland och är fiskade enligt MCS:s regler. Det är en internationell organisation med syfte att främja och stödja ett ansvarsfullt utnyttjande av det som finns i havet, vilket ju är väldigt viktigt. Jag kände faktiskt inte till att den här organisationen fanns och jag ska ta reda på mer om den.

onsdag 2 september 2009

Varmrökt norsklax

I dag blir det varmrökt lax till middag. Alltid trevligt när man kan äta middag hemma och slipper tråkiga smörgåsar eller landgångar som är torra och inte ens har pålägg på hela brödet (som det ofta blir före kvällssammanträdena).

Varmrökt fisk är gott med potatis, kall sås och grönsaker tycker jag och blir det något över så kan man ju äta upp resten till frukost eller ha det som pizzapålägg. Varmrökt lax eller till exempel sik tillsammans med fiskrom/kaviar är jättegott på pizza.

Hur som helst så köpte jag Kosterfiskarn's varmrökta norsklax och läste med spänning innehållet i förpackningen. Inte kunde det väl vara några tillsatser i det här? Och till min glädje så var det endast två ingredienser:

lax (odlad i Norge)
salt



tisdag 1 september 2009

Ishavssallad

Jag har en svaghet för kladd-sallader och idag köpte jag bland annat ishavssallad till min lunch-tunnbrödrulle som jag gjorde. Nog för att jag visste att den innehöll mer än vad jag egentligen ville, men att den innehöll så mycket mer hade jag nog inte trott. Men det som man kanske tror är majonnäs och surimi bara vad alltså följande:

äkta majonnäs (vegetabilisk olja, vatten, äggula, senap)
betor
crabfish
kryddor
konserveringsmedel E202, E211
stabiliseringsmedel E415, E412, E1442
citronsyra

E1442 är första gången jag ser i maten, så det blir till att ta reda på vad det är bland allt det andra när jag ska summera veckan som har gått sedan. Sedan så var det ju alldeles för mycket betor i min smak. Det var faktiskt första gången som jag stötte på det i ishavssallad. Annars så brukar det vara en hel del i räksallad för att dryga ut den. Men surimi/crabfish är ju inte alls så dyrt, så det här tycker jag var dåligt. Den här ishavssalladen kommer jag inte att köpa igen.