måndag 31 augusti 2009

Fransk löksill

Ibland är det gott med en sillsmörgås och det finns ju massor av sorter att välja mellan. Själv gillar jag nog alla. Men sedan ett par månader tillbaka har jag börjat läsa innehållsförteckningen, vilket ju kan göra att det blir mindre sill framöver och jag skrev också om matjesill redan vid midsommar.

Idag blev jag sugen på sill i alla fall och det var ett tag sedan jag åt det senast och det blev fransk löksill den här gången. Förutom sill och lök så fanns det en del annat i glasburken:

marinerade sillbitar (sill, vatten, salt, syra E260)
lag (vatten, socker, rödvinsvinäger, kryddpeppar, konserveringsmedel E211)
sandelträextrakt
arom
förtjockningsmedel E415
syra E260
lök

Det var en del som man inte vill ha i burken och första gången som jag såg att det fanns sandelträextrakt i maten! Märkligt!

söndag 30 augusti 2009

Crème fraiche

Crème fraiche är verkligen användbart till mycket. Idag har jag haft den i sås och det är den 34-procentiga som jag använt. Man hör ju mycket om att även mejeriprodukter innehåller tillsatser och är väldigt processade, men jag har inte hunnit sätta mig in i det så mycket. Den här sorten innehåller i alla fall endast:

högpastöriserad grädde
syrakultur

Nästa gång jag är och handlar ska jag titta på de andra sorterna också och se vad de innehåller.


lördag 29 augusti 2009

Jordnötssås

Som ni som har följt min blogg vet, så försöker jag sortera så gott det går bland det jag handlar, men hur ser det ut om man inte gör det utan bara handlar det man känner för och brukar köpa? Hur många olika sorters tillsatser finns det i det vi äter varje dag?

Jag kan givetvis inte skriva om allt jag äter varje dag, men jag tänkte ta en vecka och skriva ner innehållsförteckningen i något som jag äter just den dagen och som jag äter då och då och sedan summera tillsatserna och se hur "farligt" det är egentligen. Kanske har man fått i sig ett väldigt stort antal både onödiga och farliga tillsatser, eller också så är det på en nivå som man tycker är okej. Fast det där sista tror nog vare sig ni eller jag på.

Först ut är i alla fall en jordnötssås-sort som jag brukar köpa och ha som grund när jag ska ha jordnötssås. För det mesta undviker jag helfabrikat eftersom jag sällan gillar dem, men den här såsen är väldigt god bara man fixar till den lite och den sparar en mycket tid då det är lite pyssel att göra såsen helt själv.

Innehållet är:
kokosmjölk
socker
lök
sesamfrön
jordnöt (man får ju utgå ifrån att det är mer än en nöt, men så här står det på etiketten)
sojabönsolja
salt
currypulver
konserveringsmedel E 202

Endast en tillsats, men en dålig sådan tycker jag. Sedan kan man ju alltid ha åsikter om nyttigheten eftersom det är mycket socker i, men det är en annan diskussion.

torsdag 27 augusti 2009

Fler funderingar kring reklamblad

Redan innan jag började engagera mig i det här med tillsatser så reagerade jag ofta på vilka erbjudanden man har i annonser och reklamblad från mataffärerna. Det finns ju säkert en anledning till att det ofta är hel- och halvfabrikat eller annat som inte är så nyttigt.

Varför är det så få bra erbjudanden på råvaror jämfört med annat? Varför antas man äta dåligt? För så verkar det när man ser vilka saker som det är lockpriser på.

Många registrerar ju allt man handlar och ger en personliga erbjudanden och även dem består av sådant som man för det mesta inte köper. Vad är då vitsen? Att man ska ändra vanor och köpa det där som man egentligen inte vill ha?

Det är dessutom väldigt mycket sänkta priser eller erbjudanden om man köper flera produkter av samma sort när det gäller läsk, saft, snacks, godis och "godismat", alltså flingor som är supersöta eller doppade i choklad eller risifrutti och annat. Tänk om man istället fick fler erbjudanden på sådant som är nyttigt. Det skulle vara en stor insats för folkhälsan, för visst lockas man att köpa godis ibland bara för att det är "så billigt".

onsdag 26 augusti 2009

Reklamblad

När jag satt här och skulle göra ett blogginlägg så kom jag att tänka på något helt annat än det jag hade tänkt skriva om från början och det är alla reklamblad som kommer i brevlådan. Jag tillhör nämligen de där som ännu inte fått upp det där "reklam undanbedes-märket" på brevlådan. Förr har jag velat ha reklamen, nu blir jag bara mer och mer irriterad över allt papper.

Sedan är det ju så - och det var det som fick mig att skriva om bladen - att ju mer intresserad av kost som man blir och ju mer man lär sig, ju färre saker finns det som man vill köpa och äta av det som det är extrapris på och vad ska man då ha de där reklambladen till? Nu har det istället blivit så att jag rynkar på näsan åt mycket, även sådant som jag tidigare köpte och jag tänker för mig själv "Vem köper det där"?

Det har ju i och för sig funnits mycket som jag har ratat de senaste 20 åren och det känns bra att veta nu att de där produkterna inte alls är något som har gjort att kroppen inte fått i sig viktiga näringsämnen. Istället har jag skonat den från mycket elände förstår jag så här i efterhand.

måndag 24 augusti 2009

Leverpastej

Vad är godare än smörgåstårta? Och i smörgåstårta är det ju gott med leverpastej. Skulle därför köpa det häromdagen och som vanligt så började jag läsa innehållsförteckningen. Jag gick igenom varenda paket, men ärligt talat är det som fastnat i minnet att alla, precis alla sorter i butiken som jag besökte, innehöll bindväv. Övriga tillsatser som jag annars letar efter blev det liksom inte av att jag funderade över alls. Slår man upp ordet i ordboken så förklaras det så här: Segt organiskt material som sammanbinder eller stöder kroppsdelar och inälvor.

Nu finns det givetvis mycket som låter illa när man ser det i klartext, men måste verkligen bindväv finnas alls i leverpastejen? Vilken funktion har den? Det här måste jag ta reda på och jag kommer naturligtvis att delge er vad jag kommer fram till.

Och nej, jag köpte ingen leverpastej, utan jag köpte böcklingpastej i stället… Där fanns det i och för sig en del saker som jag hade klarat mig utan, men det kändes för tillfället trots allt som ett smakfullare alternativ även om jag inser att det inte var det.


söndag 23 augusti 2009

Ytterligare svar om majonnäs

Jag hade ju en del funderingar kring vissa ingredienser i majonnäs och mejlade producenten igen. Det jag ville få svar om var just de tillsatser som kan skapa problem för framför allt allergiker. Så här lyder svaret:

Hej Katharina!

Vi följer med i debatten och granskar ständigt de tillsatser vi använder.

I detta fallet är guarkärnmjöl, xantangummi och kaliumsorbat inte kända som ha hög allergipotential. Vi måste säkerställa att produkten är säker och uppfyller övriga förväntningar hela lagringstiden.

Det är ju inte bara tillsatser som ger överkänslighetsreaktioner även andra råvaror, till exempel, ägg är en kraftfull allergen. Vi tillverkar fortfarande majonnäs med äggula, och det är ju väldigt viktigt att det framgår i ingredienstexten.

Vi ser över möjligheten att minimera antalet E-nummer i vår majonnäs. Produkten måste bl a klara lagring och transporter.


Egentligen är det ju enkelt att göra egen majonnäs, men det känns redan som att man har fullt upp med allt man måste laga själv på grund av sämre smak, bristfällig näring, pris med mera, så det vore skönt om det fanns fler fullgoda alternativ på hyllorna när man handlar. Tänk om färsk majonnäs gjord som den man gör hemma fanns att köpa i lösvikt! Skulle butiken tala om vad skillnaden är och priset inte är allt för högt, så tror jag att många skulle välja det alternativet.

lördag 22 augusti 2009

Chilisåsens innehåll

Den 12 augusti så skrev jag om innehållet i Felix chilisås och den innehöll inga tillsatser, däremot så var det en chilifrukt på flaskan, vilket jag tyckte var lite vilseledande. Jag mejlade och frågade hur det kom sig att man avbildade en chilifrukt när det knappt var någon chili i och här är svaret, som jag tycker är informativt även om jag fortfarande anser att etiketten är vilseledande.

Hej

Och tack för dina synpunkter på vår Chilisås.

Vi visar tomat och chilifrukter på etiketten för att produkten innehåller dessa ingredienser. Tomat är en mycket stor råvara över hela världen. Här finns en stor industri som tar fram tomatpuré som man sedan använder i chilisåsen. Tomaten är en växt som lämpar sig alldeles utmärkt för detta.
Vad gäller Chili är det en mycket mindre marknad och när man ska smaksätta med chili använder man chilipulver eftersom det är omöjligt för oss att hantera färsk chilli när vi gör vår Chilisås.

Med vänlig hälsning Lars-Erik Jönsson

tisdag 18 augusti 2009

Kravmärkta russin

Nu kommer det ytterligare ett inlägg om russin och Kung markatta har russin från Turkiet som inte har några tillsatser förutom 0,45 procent solrosolja. Det är ju inte mycket alls, men det är den enda och första sorten av dem som jag har tittat på som inte bara innehåller russin. Man kan ju anta att det har att göra med att russinen inte ska kännas/bli torra, men jag får lov att fråga Kung markatta, för jag är inte säker.

Hur som helst så är ju solrosolja bättre som tillsats än mycket annat, men det innehåller omega 6 som inte är bra för oss om vi äter för mycket av det, men 0,45 procent lär ju inte ha någon större betydelse kan man anta.

söndag 16 augusti 2009

Palmolja

Som konsument har man makt, även om den kan tyckas liten och det den enskilde gör kanske inte syns så tydligt. Men gör man rätt och många gör rätt så får det effekt och den kan bli så stor så att producenterna inte har något val, utan är tvungna att anpassa sig efter våra önskemål för att överleva.

Jag kan inte påstå att jag egentligen gillar att tvinga någon till något, men det finns vissa saker som bara känns så otroligt fel och som man som människa undrar över hur det kan bli så tokigt. En av de sakerna är användandet av palmolja/palmfett. Jag har nämnt det tidigare, men det tål att upprepas och det många gånger.

Fler och fler känner till att naturskogar avverkas för att kunna odla oljepalmen och det är en tragedi att oljan används i så stor utsträckning som den gör. Om många ifrågasätter det här så kan vi påverka och jag hoppas att du också gör det, precis som jag gör.

onsdag 12 augusti 2009

Chilisås

Tycker du om chilisås av typen ketchup så finns det inga tillsatser i Felix chilisås. Innehållsförteckningen i flaskan är:

tomatpuré
krossade tomater
socker
ättika
salt
lök
syra (citronsyra)
kryddor (bl a chilipeppar, spiskummin, kanel)

Lite vilseledande tycker jag trots allt att det är att man på framsidan på etiketten skriver ”En smakrik blandning av tomat och chili”. Då utgår man ifrån att det faktiskt är färsk chili i och inte bara chilipeppar i kryddblandningen. Men den innehåller i alla fall inga konstigheter som sagt var.

måndag 10 augusti 2009

Russin från Ica

Nu har jag köpt ytterligare en sorts russin och det är Icas egna. Precis som de andra sorterna, Saltå kvarns och Nassims så är de fria från tillsatser. Däremot så är de odlade och packade i Kalifornien och det är ju en bra bit bort, så vill man tänka på att minimera transporterna för det man äter så kanske det finns bättre alternativ.

söndag 9 augusti 2009

Färre E-nummer i maten?

Ja så kan det verka när man börjar reflektera över innehållet ytterligare ett steg. För inte så länge sedan så tänkte jag kolla yoghurten vi hade hemma för att se vad den innehöll. Paketet ger ju intryck av att innehållet är nyttigt med sina bakteriekulturer och det stämmer säkerligen. Men… vad finns mer i paketet?

Till min glädje inga E-nummer alls faktiskt (det var alltså vad jag först trodde), men nu när jag börjat sätta mig in i det här så såg jag ändå att det fanns E 412 även om det nu inte stod det utan istället ”guarkärnmjöl”. Jag kan inte svara på om det alltid har stått så, eller om producenterna har börjat ta bort E-numren och skriva ut namnen på tillsatserna istället så det ska se bättre ut. Det verkar ju inte helt långsökt faktiskt.

Hur som helst så gör det tillsatsdjungeln ännu svårare att överblicka. Det räcker alltså inte att ha koll på E-numren, nu ska man även veta vad de heter när de inte är E-nummer!

Strösselsvar

Nu har jag fått svar på mina frågor om strössel. Jag mejlade nämligen Oetker och här är mina frågor och deras svar.

Mina frågor:

Hej,

Jag undrar över innehållet i ert bruna blandade strössel. Smaken är bra men jag är nyfiken på vad det är för arom som är tillsatt och hur det har framställts. Funderar även över härdade kokosoljan. Det sägs ju att härdade fetter inte är bra, vad säger ni om det? Till sist undrar jag om ni har funderat över att ersätta palmfettet med något annat då regnskog skövlas för att kunna odla oljepalmer och det känns inte etiskt riktigt att köpa produkter med fett från palmerna därför. Ni som globalt företag har ju stor möjlighet att påverka och som enskild konsument drar jag gärna mitt strå till stacken och betalar någon krona mer för strösslet om palmfettet försvinner. Det är ju inget man konsumerar i stora mängder, så jag tror att de flesta resonerar som jag.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svaret:

Hejsan!

Vi tillsätter ingen arom i Brunblandat strössel mer än kakaopulver.

När det gäller fettet så håller vi på och plockar bort härdade fetter ur vårt strösselsortiment. Bland annat våra nya Jordgubbs-, Lakrits- och Kolaströssel är utan härdade fetter.

Brunblandat strössel innehåller härdat fett. Det är dock utan Transfetter som uppstår vid "Delvis härdat fett". Det är Transfett som anses skadligt för hälsan.

Palmolja kan ersättas med andra oljor. Det är dock inte helt enkelt, då exempelvis Rapsolja kräver att man härdar fetterna delvis (=transfett) för att produkten ska vara hållbar.

Dr. Oetker internationellt använder till viss del palmolja i de fall då hållbarheten försämras annars. För övrigt är Solrosolja det mest använda fettet i våra produkter.

Strössel innehåller mindre än 1 % fett så ur hälsosynpunkt kan man bortse från tranfett eller icke transfett. Men som sagt, transfett har vi inte.

Tack för dina frågor och jag hoppas det har gett åtminstone några svar..

Vänliga hälsningar Camilla

fredag 7 augusti 2009

Russin från Nassim

I juli skrev jag om Saltå kvarns russin som inte hade några tillsatser. En annan sort som jag har köpt är Nassims gröna russin. De har inte heller några tillsatser och är dessutom, precis som Saltås, mycket goda och ett alternativ till de vanliga russinen om man vill prova något nytt.

E 410

Så, vad var nästa E-nummer som jag hittade i glassen? Jo, E 410, alltså fruktkärnmjöl, kan även betecknas johannesbrödkärnmjöl. Vad ska då det vara bra för? Även det här är till för konsistensen och man utvinner det ur johannesbrödträdet och kan ge reaktioner hos personer som är känsliga mot ärtor, bönor och nötter. Men det finns även något som heter korsallergi och det kan göra att man reagerar på den här tillsatsen även om man egentligen har en annan allergi.

Varför det är så många som reagerar på så mycket verkar vetenskapen inte vara helt säker på, men det är ju inte otroligt att det finns en koppling till allt märligt vi äter, vilka vissa också tror och jag hoppas på mycket mer forskning kring det här. Det ena ger det andra, men på ett negativt sätt tyvärr, det är i alla fall vad jag tror som lekman.

Parmaskinka och svensk skinka

Det finns säkert svensk skinka med samma goda filosofi som man har i Parma i Italien, åtminstone hoppas jag det, även om min jakt efter den går trögt. Skinkan från området får endast tillverkas i en viss del av provinsen och den enda tillsatsen som används är Sicilianskt havssalt. Den lufttorkas och lagras i minst ett år.

Den enda riktiga Parma-skinkan heter ”prosciutto di Parma” och är namnskyddat.

Så när du vill ha en god skinka nästa gång: leta efter en skinka med bara salt i, gärna Parma-skinka och njut sedan både av smaken och av känslan av att inget onödigt eller onyttigt är tillsatt…

torsdag 6 augusti 2009

Brunt blandat strössel

Inte ofta, men vid vissa tillfällen använder jag strössel. Dels för att det ser trevligt ut, men också för att det är gott. Aldrig någonsin tidigare har jag funderat över innehållet utom för att försäkra mig om att dottern som har celiaki kan äta det. Nu däremot läser jag med andra glasögon och tittar även efter sådant som kan vara skadligt för hälsan även för oss andra och då handlar det så klart om tillsatser.

Innehållet i burken är som följer:

socker
kakaopulver
stärkelsesirap
härdad kokosolja
palmfett
ytbehandlingsmedel E 901
aromämne

E 901 visade sig vara bivax, så varför man inte skriver det är märkligt. Man blir ju alltid misstänksam mot E-numren, men bivax tror jag inte många skulle bli lika rädda för och det låter ju definitivt bättre än ytbehandlingsmedel. Däremot så finns det andra ingredienser som känns mer olustiga och när jag har tagit reda på mer om dem så återkommer jag angående strösslet och dess innehåll.

tisdag 4 augusti 2009

E 442

Det fanns ytterligare ett E-nummer och översatt blir det ammoniumfosfatider, vilket det också stod på omslaget till glassen. Det är ett stabiliserings- och emulgeringsmedel. Jag hittar inget negativt om det när det gäller hälsan, men jag hittade något annat intressant när jag letade på nätet om information.

En av våra större dagstidningar har gjort ett test där panelen fått rösta fram sina favoritglassar. I glassarna fanns följande:

Polyglycerolpolyricinoleat ...
... eller E 476, är en av tillsatserna i årets glassnyheter. Här är de övriga:
Glass #1: Färgämne: betakaroten (E 160a). Emulgeringsmedel: lecitin (E 322) , mono- och diglycerider av fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407).

Glass #2: Emulgeringsmedel: polyglycerolpolyricinoleat (E 476), lecitin (E 322), mono- och diglycerider av fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl (E 412), fruktkärnmjöl (E 410).

Glass #3: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), lecitin från solros (E 322), ammoniumfosfatider (E 442). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407). Färgämne: betakaroten (E 160a).

Glass #4: Fibrer: polydextros (E 1200). Stabiliseringsmedel: pektin (E 440), xantangummi (E 415).

Glass #5: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror (E 477) , sojalecitin (E 322). Färgämnen: sockerkulör (E 150 a), betakaroten (E 160a). Stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl (E 412), fruktkärnmjöl (E 410), bearbetad euchemaalg (E 407a).

Glass #6: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), polyglycerolpolyricinoleat (E 476), sojalecitin (E 322l). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407). Färgämne: betakaroten (E 160a).

Glass #7: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), ammoniumfosfatider (E 442), polyglycerolpolyricinoleat (E 476). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), karragenan (E 407).

Glass #8: Emulgeringsmedel: sojalecitin (E 322), sorbitantristearat (E 492), polyglycerolpolyricinoleat (E 476). Färgämnen: sockerkulör (E 150a), sockerkulör ammoniaksulfitprocessen (E 150d). Emulgeringsmedel: sojalecitin (E 322), mono- och diglycerider av fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412).

Glass #9: Ytbehandlingsmedel: shellack (i kakaokrosset) (E 904). Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E 471), sojalecitin (E 322). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412).

Glass #10: Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407). Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E 471). Surhetsreglerande medel: citronsyra (E 330).

Glass #11: Emulgeringsmedel: sojalecitin (E 322), emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412).

Blir ni glassugna i värmen? Tja, man lär nog fortsätta äta en och annan glass, men lika frestande är det inte längre, i alla fall tycker inte jag det.

söndag 2 augusti 2009

E 322, lecitin

E322 är ett antioxidationsmedel och det finns naturligt i våra celler. Oftast utvinns leditinet ur sojabönor, men kan även utvinnas ur animaliska produkter.

Vissa hävdar att det kan ge allergiska reaktioner om man är känslig mot bönor eller nötter till exempel, men även magproblem om man intar större mängder. Andra hävdar att man inte reagerar. Egentligen är jag ingen förespråkare för att oroa sig i onödan, men när det gäller vad vi äter, så är min filosofi att hellre undvika det som man tror kan påverka negativt än att fortsätta äta, åtminstone dra ner på konsumtionen och med tanke på i hur mycket det finns lecitin, så kan det vara väl värt att fundera över alternativ, i alla fall då och då.

lördag 1 augusti 2009

E 471

I glassen som jag åt var det första E-numret jag hittade det man kallas mono- och diglycerider. Ärligt talat så vet jag inte vilket av det som låter bäst, E-numret eller namnet i sig; men i mina öron så låter nog båda beteckningarna lika tråkiga och speciellt i en glass som man köper för att unna sig något extra gott. Men vad är det för något egentligen? Jo, det är helt enkelt ett emulgeringsmedel, alltså något som ska ge bra konsistens och som ni ser i svaret nedan, längre hållbarhet.

Det här med längre hållbarhet är inte helt enkelt att förhålla sig till tycker jag. För även om man inte vill äta något som dåligt snabbt, så finns det en olustkänsla i att man äter tillsatser som gör att varan håller sig i en mindre evighet. Men, det är som med allt annat man äter: man får själv avgöra om det goda (glassen) överväger det negativa (tillsatserna).

När det gäller E 471 så har jag inte hittat att det skulle vara farligt, så i det här fallet är det nog mera känslan. Vill man äta och dessutom betala för en tillsats som egentligen inte skulle behövas? För jag är ju av den tron att man kan tillverka glass på ett naturligare sätt.