tisdag 30 juni 2009

Smörgåsskinka

Det känns som att det här med skinka börjar bli en trist följetång, men jag trodde verkligen inte att det skulle vara så svårt att få tag på ren sådan.

Igår när jag var och handlade i en större mataffär så frågade jag en expedit efter att ha kikat igenom flera paket. Han ringde ansvarig person för charken och fick svaret att de inte hade någon sådan skinka. Jag bad honom framföra till henne att det vore bra om man tog in smörgåsskinka utan tillsatser, vilket han skulle göra.

Det ska bli mycket spännande om kollegan är lika välvillig till bra mat som mannen jag talade med och inom de närmaste veckorna kommer jag att gå tillbaka och fråga hur det har gått.

Tänk att det ska vara så svårt att få bra mat ibland. Kan väl tillägga att jag inte köpte någon skinka, men tidigare i veckan hade jag gett med mig och köpt skivad kyckling till sonen, trots tillsatser. Man får väl ta det då och då antar jag. Annars är det ganska mycket man får avstå under tiden man försöker påverka maten man äter.

måndag 29 juni 2009

Kolibrie getost

När jag senast var och handlade så såg jag en ny ost. Kanske är den inte ny egentligen, men själv hade jag inte sett den tidigare. Det var en ost som hette Kolibrie getost och eftersom jag var ute efter just getost så tänkte jag att jag kan ju alltid prova och se hur den smakar.

Osten var fantasiskt god och rullar man en skiva parmaskinka med ett tunt lager saffranshonung runt en bit och äter så är man i himmelen! Vill man få lite mildare smak på osten (även om den inte är så stark från början i och för sig) så kan man mosa den med lite 34-procentig crème fraîche innan man rullar skinkan runt.

Innehållet i osten är:

pastöriserad getost
mjölksyrakultur
salt
löpe
vitmögelkultur

söndag 28 juni 2009

Brieosten

Nu har jag läst och mer om innehållet och osten innehåller inget konstigt, utan bara naturliga ingredienser. Den brieost som jag köpte och kollade var Cf & r:s brieost och kommer från Vire i Frankrike och det är Willys som säljer den.

lördag 27 juni 2009

Lufttorkad skinka

Även när det gäller lufttorkad skinka så är det svårt att hitta någon utan tillsatser, men Willys har en sort som heter prosciutto di parma och den kommer från Fumagalli och innehåller endast skinka och salt.

Jag vet inte varför de flesta lufttorkade skinkorna har tillsatser då det inte behövs på samma sätt som i de processade, men det är något jag ska kolla.

torsdag 25 juni 2009

Felix ketchup

Något som verkligen ser ut som att det är färgat är ketchup och jag tog en titt på innehållsförteckningen på den flaska som vi har hemma och till min förvåning fanns inga färgämnen eller ens konserveringsmedel. Allt ketchupen innehöll var:

tomatpuré
vatten
socker
ättika
salt
kryddor

Det vore ju glädjande om det gäller alla övriga sorter också, men det är jag inte så säker på tyvärr. Läste i Den hemlige kocken att vissa sorter har tillsatser och jag är tveksam till om man efter bokens tryck har ändrat på ingredienserna.

onsdag 24 juni 2009

Grön currypasta

Något som verkligen är gott i asiatisk mat är grön currypasta och jag har nu tittat på innehållsförteckningen i Mae Ploys och Blue dragoons pasta och ingen av dem innehåller några onödiga tillsatser. Jag kommer att titta efter fler sorter och förhoppningsvis är även de "rena".

tisdag 23 juni 2009

Slotts gästabudssenap

Nu har jag fått svar angående kryddorna i senapen. Eftersom receptet är hemligt så vill man inte lämna ut vilka kryddor som ingår, men det finns inga tillsatser i dem, utan de är helt naturliga.

måndag 22 juni 2009

Skinka - igen!

Nu har jag fått två svar angående min fråga om skinka utan tillsatser. Det är från Coop och Vi. Båda svarar att sortimentet varierar, så jag får fråga direkt i butiken, vilket jag ska göra och uppmanar er alla som läser min blogg att göra detsamma. Vi får hoppas att det går att hitta sådan skinka, annars är det ju verkligen sorgligt.

söndag 21 juni 2009

Senap

När det gäller senap så ska jag erkänna att jag inte har en aning om ifall det brukar vara några tillsatser i det, men den burk jag har hemma innehåller i alla fall ingenting konstigt.

Det är Slotts gästabudssenap, den som är stark och söt och den innehåller:

vatten
socker
senapsfrö
ättiksprit
salt
kryddor

Nu vet jag visserligen inte vad kryddorna innehåller eller vilka de är, men det ska jag mejla om och fråga.

lördag 20 juni 2009

Skinka

Något som jag gillar och som verkar vara näst intill omöjligt att hitta utan tillsatser är smörgåsskinka. Nu har jag bestämt mig för att mejla olika handlare och fråga om de har någon sådan skinka. Det här mejlet har jag skickat till följande handlare: Ica, Coop, Vi, Lidl och Willys. Det är de butiker som jag enklast har tillgång till.

Hej,

Jag söker efter smörgåsskinka som inte har några onödiga tillsatser. I vilken butik kan jag hitta det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas att någon svarar och har ett positivt svar. När jag själv har letat så har det inte gått så bra nämligen.

fredag 19 juni 2009

Mat utan tillsatser

Så, vad har jag hittills hittat utan tillsatser? Tänkte lista de saker som jag har nämnt innan jakten går vidare.

Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta

Kom på att jag har glömt att kolla brieosten som jag "tills vidare" godkände. Får alltså återkomma om den.

torsdag 18 juni 2009

Kakao

Även om jag genom åren då och då har tittat på innehållsförteckningar på det som jag har handlat så har jag aldrig läst vad kakao egentligen innehåller, förmodligen för att jag inte tänkt på att det kan innehålla annat än bara kakao.

Eftersom kakaon var på väg att ta slut hemma så skulle jag som vanligt köpa ny och fick då för mig att köpa två olika sorter för att jämföra smaken. Har hört att Kung markatta har så god kakao, så jag köpte även den.

När jag läser på innehållsförteckningen så finns det inget annat än kravmärkt kakaopulver i burken, vilket är glädjande. Den andra sorten, en storsäljare inom kakaovärlden, innehållet naturligtvis kakao, men även surhetsreglerande medel vilka är E 524 och E 501. Man undrar ju varför den ena sorten är ren och den andra har tillsatser, men Kung markatta är alltså ett bra alternativ nästa gång ni ska handla kakao.

Ett extra plus för K m är att deras kakao är rättvisemärkt (fairtrade).

onsdag 17 juni 2009

Buljong igen

Fick ett nytt svar och så här ser det ut:

Hej igen!

Sockerkulör innehåller socker. I övrigt har vi inte möjlighet att besvara mer ingående på dina frågor.


Man kan ju fråga sig varför man inte har möjlighet att svara på frågor angående sina egna produkter. Det gör ju att man bli än mer misstänksam. Men jag kommer ändå inte att skriva namnet på företaget, för det är reklam i sig och min ambition är heller inte att reta upp någon, utan enbart framhålla företag och produkter som producerar varor som jag ser som bättre eller bra alternativ.

tisdag 16 juni 2009

Svar igen om buljongen

Jag tror inte att det föll i god jord att jag ställde följdfrågor om buljongen, för svaret var lite syrligt, men jag har skickat ytterligare ett mejl nu eftersom jag ännu inte fått svar på allt som jag har. Här är i alla fall svaret på mitt andra mejl:

Hej igen!

För miljöns skull är nog inte lösningen, en buljong som måste kylförvaras. Alternativ utan palmfett finns, i form av fond på flaska, kanske även i tärningsform också. Återigen läs ingrediensförteckning.

Än en gång "Färgämnet har vi för att många konsumenter vill att buljong även ska ge t.ex. såsen en brun färg". Alternativ finns även där i form av krav/ekologisk buljong. Aromerna är naturliga.

måndag 15 juni 2009

Buljong

Idag fick jag svar angående alla ingredienser i buljongen som jag köpte för ett tag sedan. Så här svarade fabrikanten:

Hej Katharina!
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss. Eftersom buljong oftast används för att ge smak, men också ibland färg, till maträtter, är de flesta ingredienserna till för att ge smak eller framhäva smak. Fettet, stärkelsen och proteinet hjälper till att hålla ihop tärningen.

Palmfettet tillsätts för att ge en bra tärning samt som smakbärare. Just palmfett används för att det håller bra i rumstemperatur och håller sig i fast form. Väldigt få andra vegetabiliska fetter har dessa egenskaper, om de inte härdas. Vi har inga planer att ta bort palmfett i just denna produkt, men ser på möjligheterna att byta fett i andra produkter där det är lättare att byta ut.

Köttextraktet är koncentrerad köttbuljong, dvs. där man kokat kött och köttben länge för att få ut maximalt av smak och koncentrerar smaken.

Färgämnet har vi för att många konsumenter vill att buljong även ska ge t.ex. såsen en brun färg.

Det finns flera olika märken i våra butiker och jag rekommenderar dig att läsa ingrediensförteckningen för att göra ditt val. De med minst tillsatser är ekologisk buljong. Alternativ till buljong utan tillsatser är att koka själv.


Svaret var i och för sig utförligt och tillmötesgående, men jag önskar att man hade reflekterat mer över det jag skrev, för trots allt så är det mycket i innehållet som man skulle önska att det försvann och när det gäller palmfettet, så är det ju bättre att byta ut det och sedan får man förvara buljongen i kylen istället.

söndag 14 juni 2009

Knäckebröd

Jag vill inleda med att berätta att jag inte har en aning om vilka ingredienser som brukar finnas i knäckebröd, men den sort som jag köpte häromdagen har inga andra än dem som man själv skulle använda. Det känns bra att slippa läsa om olika konserveringsmedel och E-nummer och kanske gäller det fler eller rent av alla knäckebröd. Jag får titta nästa gång jag handlar.

Dala Järna knäckebröd från Pyramidbageriet innehåller i alla fall endast följande:

fullkornsrågmjöl
vatten
salt
jäst

lördag 13 juni 2009

Tillsatser

I förrgår kom svaret från livsmedelsverket där jag efterlyste mer fakta kring E-numren. Jag fick en hänvisning till deras hemsida, men jag har inte hunnit läsa så ingående ännu. Det jag har läst hittills har i alla fall inte svarat på mina frågor och jag är inte säker på att jag kommer att hitta svaren på deras sida heller.

När vi handlade igår så tänkte vi att vi skulle köpa skinka. Jag vet sedan tidigare hur svårt det är att hitta "ren" skinka i skivor och efter att ha tittat på flera paket så frågade jag expediten om hjälp. "Finns det verkligen bara en sorts lufttorkad skinka som inte har tillsatser?" undrade jag. Han började leta själv och visade deras kravmärkta skinka, men inte ens den var utan tillsatser.

Däremot hade de nyligen haft det berättade han, men de fick kasta skinkan efter ett tag trots att den inte var dålig, för kunderna ville inte ha den då färgen blev grå. Inte så aptitligt kanske, men det är ju intressant att vi hellre äter sådant som riskerar att skada vår hälsa bara för att färgen är fin.

fredag 12 juni 2009

Grillad paprika

När jag var och handlade idag så gick jag förbi hyllan med grillad inlagd paprika och det var länge sedan som jag åt det trots att jag tycker att det är väldigt gott, så det blev en burk.

Eftersom i princip allt man köper tycks ha en massa tillsatser så var jag beredd på att hitta diverse sådana även i den här burken, men glädjande nog fanns det inga! Innehållet var inte mer än:

röd paprika
vatten
vinäger
vegetabilisk olja
salt
socker
vinäger

Märket är Sera och finns på Willys.

torsdag 11 juni 2009

E 211

När jag började söka information om E 211 så lät det lite oskyldigt till att börja med. Det är ett sedan länge använt, visserligen syntetiskt framställt ämne, men det håller bland annat mögel borta, vilket ju låter bra. Men läser man vidare om E 211 så känns det alltmer obehagligt. Det kan ge astmaanfall och utslag och det är cancerogent.

Det finns alltså all anledning att vara försiktig med E 211.

onsdag 10 juni 2009

Matjessill

Först kan jag berätta att jag fick svar från folkhälsoinstitutet och de hänvisade till livsmedelsverket, vilka jag har skrivit till men inte fått ordentligt svar ifrån. Jag får prova igen.

I alla fall: Snart är det midsommar och ingen midsommar utan sill! Jag har handlat flera sorter idag och bland annat matjessill. Vad kan det vara mer än sill och kryddor i burken? Måste kolla.

sillfiléer
socker
salt
syra (ättika)
vinättika
konserveringsmedel (E 211, mjölksyra, E 251)
dill
kryddor (bl a kanel, muskot, oregano, peppar)

Jag är inte helt säker på vad konserveringsmedlen innebär, så det måste jag ta reda på. Naivt nog trodde jag att konserven (burken) var en konservering i sig självt, men så är det visst inte. Fast å andra sidan, ska sillen hålla sig ända till november -10, vilket den gör, så behövs det ju lite hjälp på vägen.

måndag 8 juni 2009

E 450 natrium-, kalium- och kalciumdifosfater

Ett av E-numren som fanns i skinkan var E 450 och när jag söker på nätet efter mer information om det här så får jag fram att det är ett stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel som framställs syntetiskt. Anledningen till användandet är att man kan binda vätska och helt enkelt tjäna mer pengar på det sättet. Det behövs ju inte lika mycket kött då om man till exempel tillverkar korv. Men nu var det skinka som det handlade om och ni som läste tidigare i min blogg såg att det var följande anledning till E-tillsatsen: Stabiliseringsmedel är för att skivorna ska hålla ihop och inte gå sönder. Ja det var förklaringen från fabrikanten, men jag tycker nog att det verkar konstigt om skinkan skulle falla i bitar utan syntetiskt framställda ämnen.

Det är faktiskt inte helt förvånande att man gör så här, men det är i allra högsta grad oetiskt enligt mitt synsätt. Går det att hitta skinka utan den här tillsatsen då? Det ska bli intressant att se. När jag för några månader sedan letade i hyllorna på en stormarknad så fann jag endast en sort som inte hade några tillsatser och då tittade jag på så många paket som jag hade tid och ork till. Jakten går vidare...

söndag 7 juni 2009

Brev angående buljongen

Det här mejlet skickade jag idag:

Hej,

Jag köpte er köttbuljong och blev förvånad över alla ingredienser. Vad är var och en av dem och måste verkligen alla tillsatser vara med? I köttväg är det enda jag hittar 2 procents nötköttsextrakt. Vad är köttextrakt? Har även en fråga angående palmoljan. Överväger ni andra alternativ än den? För mig som konsument är det viktigt att undvika palmolja som ni säkert förstår. När det gäller färgämnet så kan det väl inte spela så stor roll hur färgen ser ut eftersom man ändå tillsätter annat i en gryta eller sås som ger färg?

Om ni har något alternativ som innehåller endast det som behövs för att göra buljong så tar jag tacksamt emot det så jag kan göra ett bättre val nästa gång jag ska handla buljong.

Ingredienser:

saltsmakförstärkare E 621, E 635
palmfett
potatisstärkelsehydrolyserat
vegetabiliskt protein (majs, soja)
maltodextrin
sockerjästextrakt
nötköttsextrakt 2 %
aromer
gurkmeja
selleriblad
färgämne (sockerkulört)

Hälsningar Katharina Wallenborg

lördag 6 juni 2009

Köttbuljong

Det har fortfarande inte kommit något nytt svar från producenten av smörgåsskinkan, men nu har jag även skrivit till folkhälsoinstitutet. Kanske kan de vara till bättre hjälp. Under tiden så fortsätter jag att läsa innehållsdeklarationerna på det jag köper.

Idag gjorde vi spaghetti boulognes här hemma och i såsen skulle det vara köttbuljong. Visst hade jag hört att det var mer än bara det nödvändigaste i buljongen, men att det skulle se ut så här trodde jag nog inte:

salt
smakförstärkare E 621, E 635
palmfett
potatisstärkelse
hydrolyserat vegetabiliskt protein (majs, soja)
maltodextrin
socker
jästextrakt
nötköttsextrakt 2 %
aromer
gurkmeja
selleriblad
färgämne (sockerkulört)

Förutom att det är en märklig innehållsförteckning så finns palmolja med, vilket det tyvärr gör i väldigt mycket och för att få fram de stora mängder som efterfrågas av denna olja så skövlar man tropisk regnskog vilket är väldigt illa. Importen till Sverige av palmolja tros vara 44 000 ton per år enligt världsnaturfonden. Alltså ytterligare en anledning att inte köpa de här tärningarna.

Jag tror inte att jag får det svar jag vill från tillverkaren, men som vanligt så ska jag mejla och se vad de säger om både oljan och de övriga ingredienserna.

fredag 5 juni 2009

Lindt excellence 70 % kakao-choklad

Ibland måste man ha något sött och choklad är ju alltid gott. Jag har läst så många innehållsförteckningar på godis, men det har mest varit för att endera se så att min dotter som är glutenintolerant kan äta det, eller för att se hur mycket kakao det är i om det har varit choklad.

För ungefär ett halvår sedan läste jag att även det man anser vara fin choklad kan innehålla väldigt mycket tillsatser, till exempel Lindts choklad, så jag tänkte att nu när jag ändå har deras choklad hemma så ska jag se vad den innehåller och den här sorten innehåller de här ingredienserna:

kakaomassa
socker
kakaosmör
naturlig bourbon vaniljstång

Det finns alltså choklad som inte innehåller några onödiga tillsatser! Kanske finns det en mängd andra sorter också, men det här var ju en bra början i jakten på bra godis.

onsdag 3 juni 2009

Svar innehållsförteckning skinka

Livsmedelsverket var väldigt snabba att svara och så här sa de:

När det gäller tillsatser idag är de flesta kemiskt tillverkade men är som man säger naturidentiska, vilket innebär att de är exakt lika de som finns i naturen. Fördelen med att tillverka tillsatser kemiskt är att man slipper eventuellt skadliga ämnen som kan komma med vid en extraktion från tex en grönsak.

De kemiskt tillverkade tillsatserna har alltså inte några andra effekter än de som tas fram ur t ex, grönsaker, växter och bär. Alla tillsatser du nämner E331 citrat (citronsyra), E301 askorbat (vitamin C), E450 fosfater (finns i naturen och behövs i kroppen), E250 nitrit (bildas av nitrat som finns i alla växter och är viktigt konserveringsmedel för skyddet mot bakterier).

Det lät ju väldigt bra, men efter allt som man har hört och läst så känns det inte helt lugnande. Dessutom så är jag fortfarande undrande om det verkligen behövs så många tillsatser i maten. Det är bara att luska vidare.

tisdag 2 juni 2009

E-nummer igen

Jag har fortfarande inte fått något svar från tillverkaren/producenten av smörgåsskinkan, så nu har jag mejlat livsmedelsverket och ställt följande frågor:

Hej, jag försöker hitta information om vad alla E-nummer verkligen betyder. Är de naturliga eller kemiska och hur påverkar de vår hälsa?

Jag köpte nyligen skinka och i den fann jag alla dessa tillsatser. Från tillverkaren har jag inte fått något riktigt svar, så jag vänder mig till er för att få veta vad det är jag egentligen stoppar i mig.

E 331 natriumcitrater
E 301 natriumaskorbat
E 450 natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E 451 natrium- och kaliumtrifosfater
E 250 natriumnitrit


Hälsningar Katharina Wallenborg


Förhoppningsvis har verket bättre svar att ge.



måndag 1 juni 2009

E-nummer

I väntan på svar angående skinkan så har jag tittat på vad livsmedelsverket säger om E-numren. Enligt deras lista står de för följande:

E 331 natriumcitrater
E 301 natriumaskorbat
E 450 natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E 451 natrium- och kaliumtrifosfater
E 250 natriumnitrit

Enligt livsmedelsverket så står E:et för att det är godkänt av EU. Man kan även läsa att "Ett intensivt internationellt samarbete pågår också på området, där JECFA spelar en mycket viktig roll. JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) är en oberoende expertgrupp som arbetar under FN-organen FAO och WHO. Om JECFA har bedömt en tillsats som icke acceptabel är det mycket osannolikt att EU-kommissionen skulle kunna acceptera den".

Men behövs verkligen allt det här och är det nyttigt? Nu tror jag ju inte att tillsatserna finns där för att vara nyttiga, men är de skadliga så är det ju inte alls bra. För ungefär ett halvår sedan läste jag att vissa forskare tror att en del allergier kan vara orsakade av tillsatser i kosten och det låter väldigt troligt i mina öron. Jag ska försöka ta reda på vad i kosten som kan ha ett samband med allergier. Jag ska också gräva djupare i vad E-numren verkligen står. Återkommer!