söndag 31 maj 2009

Gravad lax

Jag älskar gravad lax och äter det väldigt ofta. Av någon anledning har jag aldrig läst innehållsförteckningen, vilket jag ju har gjort ibland på annat. Eftersom man är så van alla tillsatser så var det med föreställningen att det skulle vara ett flertal onödiga ingredienser och även kemiskt framställda sådana. Men jag blev positivt överraskad när jag läste innehållet:

lax
salt
socker
vitpeppar
dill

Hur det brukar se ut vet jag inte, men den här laxen kommer från Sjöboden och de har i alla fall valt att inte tillsätta något onödigt. Det går alltså att göra mat utan konstiga tillsatser, så varför är det bara vissa som verkar göra det? Heder åt företaget som inte tillsätter mer än de vanliga ingredienserna till fisken.

lördag 30 maj 2009

Svar angeånde skinkan

Igår fick jag svar angånde smörgåsskinkan som jag hade köpt och så här lyder det:

Hej

Tack för ditt mail. Socker och glukossirap ger den något söta smaken. Antioxidationsmedel och konserveringsmedel är för att inga bakterier ska ta över. Stabiliseringsmedel är för att skivorna ska hålla ihop och inte gå sönder. Xxx:s rena köttdetaljer är däremot helt utan tillsatser och kryddor.

Med tanke på hur mina frågor var ställda så är jag inte helt nöjd med svaret, utan kommer att mejla igen.

Mitt brev:

Hej, jag köpte skinka idag och såg till min förvåning att den innehöll mycket mer än bara skinka (och salt). Kan ni förklara vad de övriga ingredienserna är och varför de är tillsatta och även om de är kemiska eller naturliga? Tack på förhand. Innehållsförteckning: skinka salt antioxidationsmedel E 331, E 301 glukossirap maltodextrin druvsocker stabiliseringsmedel E 450, E 451 konserveringsmedel E 250

torsdag 28 maj 2009

Svar om brieosten

Idag fick jag svar angående brieosten jag skrev om den 26 maj och så här löd svaret från Axfood som fick frågan skickad till sig från Willys där osten var köpt:

Hej!

Mjölksyrningskultur framställs från bakterier i en biologisk process kan man säga. Det är samma bakterier som finns naturligt i vissa produkter men som i större produktioner måste vara kontrollerat så att det blir rätt mängd och så att man inte får med andra typer av bakterier som kan ha negativ inverkan på slutprodukten.

Detsamma gäller för vitmögelkultur men där kommer det från svamp. Koagulerande enzym är ett naturligt ämne som måste tillsättas för att mjölken ska koagulera och bli ost, det är en urgammal metod och helt naturlig.


Det här verkar ju bra, så man får hoppas att det är lika bra som det låter. Tills vidare är alltså brieosten godkänd.


onsdag 27 maj 2009

Rökt skinka

"Svensk rökt skinka" står det på paketet som jag köpte i dag. I mindre text kan man sedan läsa: Finaste Pigghamskinka som vi stolt har tillagat i Kristianstad. Smakrik och saftig, mör och mager. Enkel att tycka om.

Det låter ju bra och skinkan smakade som skinka brukar och den var god, precis som de antyder. Skinka är ju dessutom bara skinka, eller...?

Vad kan det egentligen vara i mycket mer än skinka och salt? En hel massa visar det sig när jag läser innehållsförteckningen som lyder:

skinka
salt
antioxidationsmedel E 331, E 301
glukossirap
maltodextrin
druvsocker
stabiliseringsmedel E 450, E 451
konserveringsmedel E 250

Det ser i mina ögon ut som alldeles för många ingredienser för att bara vara rökt skinka och det är ju mer saker som man inte vet vad det är än som man vet. Ska bli intressant att se vad jag får för svar från "tillverkaren". Man kan ju undra om allt verkligen är nödvändigt att ha i.

tisdag 26 maj 2009

Brieost

Ost i alla dess former är något som jag, precis som många andra uppskattar och då och då köper jag bland annat brieost. Eftersom jag nu bestämt mig för att nagelfara allt ätbart som jag inhandlar tills vidare, så läser jag följande på innehållsförteckningen:

pastöriserad mjölk
grädde
salt 1,4 %
mjölksyrningskultur
vitmögelkultur
koagulerande enzymer

Några ingredienser är ju väldigt tydliga vad de är, men inte alla, åtminstone inte för mig. För att ta reda på exakt vad innehållsförteckningen står för så kommer jag att mejla företaget. Återkommer så snart jag har fått svar.